İçeriğe atla

Tisza Gölü

Tisza Gölü
Harita
Havza
KonumHeves,
Borsod-Abaúj-Zemplén,
Hajdú-Bihar
Ada(lar)Birçok ufak ada
Wikimedia Commons

Tisza Gölü (Tisa diye okunur; Macarca: Tisza-tó ya da Kiskörei-víztározó / Kisköre rezervuarı) Macaristan'da yer alan en büyük yapay göldür. Heves ilinin güneydoğu ucunda yer alan göl, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar ve Jász-Nagykun-Szolnok illeri ile de komşudur.

1973 yılında Tisza Nehri'nin suyunu keserek biriktirilmeye başlanan gölün suyu, 90'lı yıllarda 127 kilometrekareye ulaşıldığında durduruldu. Bugün gölün en uzun yeri 27 kilometre uzunluğunda, ortalama derinliği 1,3 metre, en derin yeri ise 17 metredir. Gölde yüzölçümleri toplamda 43 kilometrekareyi bulan birçok ufak ada bulunur.

Denizi olmayan Macaristan'da tüm göllerde olduğu gibi Tisza Gölü'nün de etrafı tatil yöresi hâline getirilmiştir. Macaristan Hükûmeti de bölgeyi resmen turizm yöresi ilân etmiş, rezervuarın adı Tisza Gölü olarak değiştirilmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Van Gölü</span> Türkiyenin en büyük gölü

Van Gölü, Van ve Bitlis illeri sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sivas (il)</span> Türkiyenin İç Anadolu Bölgesinde bir il

Sivas, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ilidir. Sivas ili, ticaret yolları üzerinde olduğu için, Selçuklu Hanedanı döneminde tüccarların ziyaret ettiği bir merkez haline gelmiştir. Türkiye'de Konya'dan sonra en çok Selçuklu eserinin bulunduğu il Sivas'tır. 13. yüzyıla ait Gök Medrese, Çifte Minareli Medrese ve Mavi Medreseleri çini sanatı açısından mutlaka görülmeye değer yerlerdir. Ulu Camii ise 1100 yılında inşa edilmiştir. Ayrıca Sivas, Türkiye'nin yüzölçümü açısından en büyük ikinci ilidir.

<span class="mw-page-title-main">Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Elazığda bir baraj

Keban Barajı, Elazığ ilinin Keban ilçesinde, Fırat üzerinde, 1965-1975 yılları arasında inşa edilmiş olan elektrik enerjisi üretimi amaçlı barajdır. Beton ağırlık ve kaya dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 16.679.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 210,00 m, normal su kotunda göl hacmi 31.000,00 hm³ normal su kotunda göl alanı 675,00 km²'dir. Barajın tamamlanmasıyla Türkiye'nin en büyük dördüncü gölü olan Keban Baraj Gölü oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Salda Gölü</span> Burdurun Yeşilova ilçesinde hafif tuzlu karstik bir göl

Salda Gölü, Burdur'un Yeşilova ilçesinde, ilçe merkezine 4 km uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili hafif tuzlu karstik bir göldür. Göller Yöresi içinde, dışa akışı olmayan kapalı havzalı yapıdadır. Yüzölçümü yaklaşık 44 kilometrekaredir. 184 metreye varan derinliği ile Türkiye'nin 3. en derin gölüdür. Gölde oluşan hidromanyezit minerali "biyolojik mineralizasyon" un en güzel ve güncel örneklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bács-Kiskun</span> Macaristanda il

Güney Macaristan topraklarında merkezi Kecskemét olan ildir. Yüzölçümü 8,445 km² olup, nüfusu ise 547,000 kadardır. Tisza ve Tuna Nehri bu ilin topraklarından geçer, Szelid ve Vadkert isimlerinde iki önemli gölü bulunur. II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulmuş bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Karkamış Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Karkamış Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Fırat üzerinde, Suriye-Türkiye sınırına 4,5 km mesafede yer alan, beton ağırlık ve toprak dolgu tipinde bir barajdır. Güneydoğu Anadolu Projesi'nin bir bölümünü teşkil eden baraj, sınır Fırat Projesi'nin ikinci ünitesidir. Türkiye'de nehir santrali tanımıyla gerçekleştirilen ilk uygulamadır.

<span class="mw-page-title-main">Siljan Gölü</span>

Siljan, orta İsveç topraklarında, Dalarna'da yer alan İsveç'in altıncı büyük gölüdür. Hemen yakınında yer alan ve göl ile doğrudan bağlantılı olan Orsasjön ve Insjön gölleri de sayıldığında gölün yüzölçümü 354 kilometrekareyi bulur. Deniz seviyesinden 161 metre yüksekte yer alan gölün en derin noktası 120 metredir. Kıyısı boyunca kurulmuş en önemli yerleşim birimi Mora'dır.

<span class="mw-page-title-main">Velence Gölü</span>

Velence Gölü Macaristan'ın Fejér ili sınırları içinde yer alan, Macaristan'ın en büyük üçüncü gölüdür. Popüler bir tatil yöresi olan gölün yüzölçümü 26 kilometrekare kadardır. Yaklaşık 1/3'ü kamışlar ve sazlar ile kaplı olan gölün oldukça sığ olması ve güneş ışığını bolca alması sebebi ile Avrupa'nın en sıcak göllerinden birisidir. Yazları göldeki su sıcaklığı 26 - 30 °C arasında seyreder.

<span class="mw-page-title-main">Neusiedl Gölü</span>

Neusiedl Gölü, Avusturya Macaristan arasında yer alan, Avrupa'nın en büyük ikinci kapalı havzasıdır. Göl, 75 kilometrekaresi Macaristan'a, 240 kilometrekaresi Avusturya'ya ait olmak üzere toplam 315 kilometrekare büyüklüğündedir. Gölün suladığı alanın büyüklüğü yaklaşık 1120 kilometrekaredir. Kuzeyden güneye gölün uzunluğu 36 kilometre ve doğudan batıya genişliği 6 - 12 kilometredir. Adriyatik Denizi'nden 115,45 metre yüksekte bulunan gölün en derin noktası 1,8 metredir. Kuraklık ya da su yükselmeleri nedeni ile gölün büyüklüğü sık sık değişmiş, geçmişte birçok kez tamamen kurumuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tisa</span>

Tisza veya Tisa Orta Avrupa'da bulunan başlıca akarsulardan biridir. Romanya sınırları içinde bulunan dağlardan doğarak bir süre Ukrayna topraklarında akar ve Macaristan'a girer. Burada Slovakya sınırına ufak bir girinti yaparak Sırbistan'da Voyvodina'da Tuna Nehri ile birleşir. Tisa Nehri 157.186 kilometrekarelik bir alanı sular.

<span class="mw-page-title-main">Karataş Gölü</span>

Karataş Gölü Burdur, Tefenni ovasında yer alan küçük ve sığ bir tatlı su gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Macaristan Ovası</span>

Büyük Macaristan Ovası ya da Alföld, Orta Avrupa'da Macaristan'ın güney ve doğu bölgelerini, Slovakya'nın doğu topraklarını, Ukrayna'nın güneybatısını, Romanya'nın batısını Sırbistan'ın kuzeyini ve Hırvatistan'ın doğusunu kaplayan büyük bir düzlüktür. Karpatya Havzası'nın en geniş bölümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sigtuna</span>

Sigtuna, İsveç'in doğusunda bulunan bir kenttir. Şehir, Baltık Denizi'nin kıyıya yakın bir bölgesinde, Göller Yöresi'nin kuzeydoğusunda Mälaren Gölü kıyısında kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Hódmezővásárhely</span> Macaristanʼda bir kent

Hódmezővásárhely Macaristan’ın güneydoğusunda, Békés-Csanádi Bayırı ve Kil çayır toprağın Tisza Nehri’ni çevrelediği birleşme noktasında Büyük Macaristan Ovası’nda bir şehirdir. Kasabanın ismi kelimesi kelimesine "Kunduz çayırı/çayır çarşı (meydanı)" dır.

<span class="mw-page-title-main">Szolnok</span> Macaristanʼda bir kent

Solnok, Macaristan'ın ortadoğu kesiminde, Jász-Nagykun-Szolnok ilinin merkezi kentidir. Büyük Macar Ovası'nın merkezinde ve Tisza nehrinin kıyısındaki konumu onu yüzyıllar boyunca önemli bir kültürel ve ekonomik kavşak yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Eşen 1 Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Eşen-1 Barajı ve Hidroelektrik_Santralı (HES), Muğla ilinin Fethiye ilçesinde ilçe merkezine 58 km uzaklıkta Yayla Ceylan mahallesi sınırları içerisinde Eşen Çayı üzerinde kurulmuştur. Göltaş Enerji Şirketi tarafından Göltaş şirketinin özkaynakları ile ve 29.01.2010 tarihinde imzalanan sözleşme ile Akbank'tan temin edilen 40.000.000 EUR finansman ile projenin yapımına Temmuz 2009 yılında başlanmış Mart 2011 yılında baraj ve hidroelektrik santral işletmeye alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">István Tisza</span> Macar siyasetçi (1861-1918)

Kont István Tisza de Borosjenő et Szeged Macar siyasetçi, siyaset bilimci, başbakan ve Macar Bilimler Akademisi üyesi. Yaşamının en öne çıkan dönemi ikinci defa başbakan olduğu sırada Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'na girmesidir. Daha sonra Krizantem Devrimi sırasında aynı zamanda Macaristan'ın Avusturya ile olan siyasi birliğini bitirdiği gün olan 31 Ekim 1918'de suikaste uğrayarak öldürülmüştür. Tisza Avusturya Macaristan imparatorluğu'nun çifte monarşi rejimini desteklemiştir ve o zamanların liberal-muhafazakâr ittifakı içinde yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Alpleri</span>

Geleneksel olarak İsviçre Alpleri olarak anılan İsviçre Alp bölgesi, ülkenin önemli doğal bir özelliğini temsil etmektedir ve İsviçre Platosu ve İsviçre'nin üç ana fizyografik bölgesinden biri olan Jura Dağları'nın İsviçre kısmından oluşmaktadır. İsviçre Alpleri bazen Merkez Alpler olarak adlandırılan bir alanı kaplayarak hem Batı Alpleri'ne hem de Doğu Alpleri'ne kadar uzanır. Bern Alpleri'nden Appenzell Alpleri'ne kadar olan kuzey siradağları tamamen İsviçre'de bulunurken, Mont Blanc sıradağlarından Bernina sıradağlarına kadar uzanan güney menzilleri Fransa, İtalya, Avusturya ve Lihtenştayn gibi diğer ülkelerle paylaşılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kahovka Baraj Gölü</span> Baraj Gölü

Kahovka Rezervuarı Ukrayna'da Dinyeper nehri üzerinde bir baraj gölüdür. 1956 yılında Kahovka Hidroelektrik Santrali inşa edildiğinde kurulmuştur.