İçeriğe atla

Tirol (eyalet)

Koordinatlar: 47°16′6.92″K 11°23′35.72″D / 47.2685889°K 11.3932556°D / 47.2685889; 11.3932556
Tirol
Tirol bayrağı
Bayrak
Tirol arması
Arma
Ülke Avusturya
BaşkentInnsbruck
İdare
 • ValiGünther Platter (ÖVP)
Yüzölçümü
 • Toplam12647.71 km²
Nüfus
 (2015)
 • Toplam728.537[1]
 • Yoğunlukoto/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
ISO 3166 koduAT-7
İBBS BölgesiAT3
Bundesrat üyeleri5/61
Resmî site
www.tirol.gv.at

Tirol (Almanca telaffuz: [tiˈʀoːl]; İtalyancaTirolo, İtalyanca telaffuz: [tiˈrɔːlo]), Avusturya'nın batısında bulunan bir eyalet.

Tarihçe

Eyalet başkenti Innsbruck, 1964 ve 1976 Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmıştır. 1895 yılında kurulan Swarovski kristal şirketi, 1988 yılına kadar kullandığı logosunda Tirol çiçeğinden esinlenmiştir. Şirketin logosu 1988 yılında kuğu olarak değiştirilmiştir.

Coğrafya

  • En yüksek noktası: Wildspitze 3.774 m
  • En alçak noktası: Erl bölgesi 465 m

Yönetim

Tirol eyaleti, Avusturya Halk Partisi'nin kalesidir. Örneğin 1945 Millî Meclis Seçiminde ÖVP %71 kazandı. Yeşiller, FPÖ, Liberal Forum'un seçim sonuçları ortalamanın üstünde.

Avusturya Sosyal Demokrat Partisi ve Avusturya Komünist Partisi'nin seçim sonuçları ortalamanın altındadır.

Landtag'daki grupları

GrupParlamenterler
ÖVP16
Dinkhauser Listesi7
SPÖ5
FPÖ4
Yeşiller4

İlçeler

AdıKodu
ImstIM
InnsbruckI
Innsbruck-LandIL
KitzbühelKB
KufsteinKU
LandeckLA
LienzLZ
ReutteRE
SchwazSZ

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2021. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avusturya</span> Orta Avrupada bir ülke

Avusturya veya resmî adıyla Avusturya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan, dokuz eyaletten oluşan ülke. Batıda Lihtenştayn ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde ise Almanya ve Çekya ile komşudur. Avusturya'nın yüzölçümü 83.879 km2dir ve yaklaşık 9 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Avusturya Almancası ülkenin resmi dili olsa da, birçok Avusturyalı gayri resmi olarak çeşitli Bavyera lehçelerinde konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovenya ya da resmî adıyla Slovenya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Batısında İtalya, güneybatısında Adriyatik Denizi, güney ve doğusunda Hırvatistan, kuzeydoğusunda Macaristan ve kuzeyinde Avusturya bulunur. Slovenya çoğunlukla dağlık ve ormanlıktır, 20.271 kilometre kare alanı kaplar ve yaklaşık 2,1 milyon nüfusa sahiptir. Slovenler ülke nüfusunun %80'inden fazlasını oluşturmaktadır. Güney Slav dillerinden olan Slovence resmi dildir. Slovenya'nın başkenti ve en büyük şehri olan Ljubljana, coğrafi olarak ülkenin merkezine yakın bir konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Almanca</span> Batı Cermen dili

Almanca, Hint-Avrupa dil ailesine ait, ağırlıklı olarak Orta ve Batı Avrupa'da konuşulan bir Batı Cermen dili. Avrupa Birliği'nin resmî dillerinden biri ve en çok konuşulanıdır. Özellikle Almanya, Avusturya, Lihtenştayn, Lüksemburg, İsviçre'nin büyük bölümü, İtalya'nın Güney Tirol bölümü, Belçika'nın doğu kantonları, Polonya ve Romanya'nın kimi bölgeleri ve Fransa'nın Alsas-Loren bölgesinde konuşulmaktadır. Dünyanın yaygın lisanlarından biridir. Almanca içinde Fransız kelime kökenli sözcükler taşır.

<span class="mw-page-title-main">Lombardiya</span> İtalyada bir bölge

Lombardiya, Kuzey Batı İtalya'da bulunan Alpler ve Po nehri vadisi arasındaki bölgedir. İtalya'nın 1948 Anayasası ile kısmi bölgesel özerklik verilmiş 20 bölgesinden birisidir. Başkenti Milano kuzey İtalya'nın en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Innsbruck</span> Avusturyada Tirol il/eyalet merkezi (Landeshauptstadt)

Innsbruck, Tirol eyaletinin başkenti ve Avusturya'nın en büyük beşinci şehridir. Inn nehri kenarında ve 30 km güneydeki Brenner Geçidi'ne erişim sağlayan Wipp Vadisi ile aynı kavşaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karintiya</span> Avusturya eyaleti

Karintiya, Avusturya'da bir eyalet. İtalya ve Slovenya'yla sınırı vardır. Bölgenin güneyinde önemli Sloven azınlık bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Innere Stadt</span>

Innere Stadt, Viyana'nın 1. ilçesi. Merkez İlçe. Aynı zamanda tarihi kent merkezi. 1850 yılında Viyana'nın ilçelerinin belirlenmesine kadar Viyana sözcüğü bu bölgeyi ifade etmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Vorarlberg</span> Avusturyanın en batısındaki, İsviçre ve Almanya sınırında yer alan eyaleti

Vorarlberg, Avusturya'nın en batısında, İsviçre, Lihtenştayn ve Almanya sınırında yer alan eyâletidir. Başkenti Bregenz'dir.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya Komünist Partisi</span>

Avusturya Komünist Partisi, Avusturya'da komünist bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Beytüllahim</span> Filistinde bir şehir

Beytüllahim (Arapça: بيت لحم,

<span class="mw-page-title-main">Alcide De Gasperi</span> İtalya Cumhuriyetinin ilk başbakanı

Alcide De Gasperi, İtalyan devlet adamı ve siyasetçi. İtalyan Cumhuriyeti'nin ilk başbakanı olmuş ve 1953'e dek bu görevini sürdürmüştür. Avrupa Birliği'nin üç kurucusundan biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">1994 Türkiye yerel seçimleri</span> Türkiyenin yerel yöneticilerini belirleyen seçim

1994 Türkiye yerel seçimleri, 27 Mart 1994'te düzenlenen yerel seçimlerdir. 13 siyasi parti ve bağımsız adayların katıldığı seçimlerde 76 il merkezi belediyesinden 28'inde Refah Partisi, 14'ünde Anavatan Partisi, 12'sinde Doğru Yol Partisi, 10'unda Sosyaldemokrat Halkçı Parti, 7'sinde Milliyetçi Hareket Partisi ve 5'inde Cumhuriyet Halk Partisi adayları seçimleri kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1989 Türkiye yerel seçimleri</span> Türkiyenin yerel yöneticilerini belirleyen seçim

1989 Türkiye yerel seçimleri, 26 Mart 1989 günü yapılmıştır. Toplam 7 siyasi partinin katıldığı seçimlerde, il Genel Meclisi seçimleri baz alındığında % 28.7 oy alan Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) birinci parti olmuştur. 1984 yerel seçimleriyle karşılaştırıldığında oyları yaklaşık 20 puan gerileyen iktidardaki Anavatan Partisi (ANAP), SHP ve Doğru Yol Partisi'nin (DYP) ardından üçüncü oldu.

<span class="mw-page-title-main">Innsbruck Havalimanı</span>

Innsbruck Kranebitten Havalimanı Avusturya'nın Tirol eyaletinin başkenti Innsbruck kentindedir. İnnsbruck kent merkezine uzaklığı yaklaşık olarak 4 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Almdudler</span>

Avusturya'nın millî bir limon içeceği olan Almdudler, limon ve Alp Dağları-Tirol coğrafyasına özgü baharatlar ile üretilen bir soda içeceğidir. İlk kez 1957 yılında Avusturya'da ortaya çıkan Almdudler içeceği, baharatlı ve zencefilimsi bir tada sahiptir. Almdudler, normal içilebildiği gibi tonik olarak da kullanılabilmektedir. Almdudler, Avusturya haricinde İtalya, ABD, Almanya, AB, Yeni Zelanda, Çekya, Avustralya ve Slovakya'da da tüketilmektedir. .Ayrıca bu içeceğin şekersiz (zuckerfrei) versiyonu da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Lienz</span> Avusturyanın Tirol ilindeki Lienz ilçesi yönetim merkezi (Bezirkshauptstadt)

Lienz, Avusturya'nın Tirol eyaletinde yer alan bir kasabadır. Kasabanın nüfusu 1 Ocak 2016 tarihi itibarıyla 12,046'dır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Avusturya Cumhuriyeti</span> Avusturya devlet olma dönemi (1919–1934)

Birinci Avusturya Cumhuriyeti , I. Dünya Savaşı'nın sonunda 10 Eylül 1919'da Saint-Germain Antlaşması'nın imzalanmasından sonra kuruldu ve 1934'te Engelbert Dollfuss ve Anavatan Cephesi'nin diktatörlüğüne dayanarak Austrofascist Avusturya Federal Devleti'nin kurulmasıyla sona eren devlettir. Cumhuriyetin anayasası 1 Ekim 1920'de yürürlüğe girmiş ve 7 Aralık 1929'da değiştirilmiştir. Cumhuriyet döneminde sol ve sağ görüşlere sahip olanlar arasındaki şiddetli çekişmeler giderek daha belirgin hale geldi. Bu da 1927 Temmuz İsyanı'nı ve 1934 Avusturya İç Savaşı'nı başlattı.

<span class="mw-page-title-main">Villa Giusti Ateşkesi</span>

Villa Giusti Ateşkesi, I. Dünya Savaşı'ndaki İtalya Cephesi'nde İtalya ile Avusturya-Macaristan arasındaki savaşı sona erdiren ateşkestir. Ateşkes 3 Kasım 1918 tarihinde imzalanmıştır Villa Giusti dışında, Padua içinde Veneto, Kuzey İtalya ve 24 saat sonra yürürlüğe girdi.

<span class="mw-page-title-main">Tirol</span>

Tirol, Alplerde, günümüz Kuzey İtalya ve Batı Avusturya'da yer alan tarihî bir bölge. Bu bölge tarihî olarak Tirol Kontluğu'nun merkezini oluşturdu; bu kontluksa 12. yüzyıldaki kuruluşundan 1919 yılına dek Kutsal Roma İmparatorluğu, Avusturya İmparatorluğu ve Avusturya-Macaristan'ın parçasını oluşturdu. 1919 yılında, I. Dünya Savaşı'yla Avusturya-Macaristan'ın dağılmasının ardından bu bölge, Saint-Germain Antlaşması'nın doğrultusunda iki farklı idarî bölüme bölündü:

<span class="mw-page-title-main">Valtellina Harekâtları (1866)</span>

Valtellina Harekâtları, Üçüncü İtalyan Bağımsızlık Savaşı'nın bir muharebesiydi. Muharebenin ilerleyişi ilk başta Trentino'da faaliyet gösteren General Franz Kuhn von Kuhnenfeld'in 8. Tümeni'ne bağlı Avusturya birliklerinin Giuseppe Garibaldi komutasındaki İtalyan Gönüllü Kolordusu'na karşı giriştiği saldırıydı. Ardından Albay Enrico Guicciardi komutasındaki Mobil Ulusal Muhafızların İtalyan karşı saldırısından oluşuyordu.