Bodrum Kalesi, Türkiye'nin liman kenti Bodrum'da yer alan ve 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi adıyla inşa edilmiş kale. Bodrum'un simgesi haline gelmiş kale, 1960 yılından beri "Sualtı Arkeoloji Müzesi" olarak kullanılanmaktadır.
Tiran, Arnavutluk'un başkenti ve en büyük şehridir. Şehrin nüfusu 2015 yılı itibarı ile nüfusu 800.986'dır.
Ankara Kalesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir kale. Ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte M.Ö. 5. yüzyıl başında Galatların Ankara'ya yerleşmeleri sırasında kalenin var olduğu bilinmektedir. Romalılar, Bizanslılar, Selçuklu Hanedanı ve Osmanlılar dönemlerinde birçok kez onarımdan geçmiştir. Ankara Kalesi dışarıdan görümüne göre daha büyüktür. Her yıl çeşitli festivallere de ev sahipliği yapmaktadır.
Kategoria Superiore, Arnavutluk'taki en üst seviye futbol ligi. Ligde 10 takım mücadele etmektedir. Lig maçları Ağustos ayı ile Mayıs ayları arasında gerçekleştirilmektedir. Her takım sezon içerisinde 36 maçta mücadele etmektedir. Sezonlar 4 devreli lig usulüne göre gerçekleşmekte ve 2 takım arasında oynanan 4 maçın 2'sini evinde 2'sini ise deplasmanda oynamaktadır. Toplam maç sayısı ise 360 olarak gerçekleşmektedir. Maçların çoğunluğu Cumartesi ve Pazar öğleden sonra oynansa da bazı maçlar hafta içi Çarşamba ve Cuma günleri oynanmaktadır.
Halveti Tekkesi Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi Osmanlı-Türk dinî eserlerinden biridir. Dergâh, bir Sûfî mezhebi olan Halveti tarikât'a aittir. Tekke'nin yanında, Sultan Camii ve bir Kervansaray bulunmaktadır.
Petrela Kalesi, Arnavutluk'un Tiran iline bağlı Petrela köyünde bulunan bir kaledir. Kale, kayalık bir tepe üzerinde deniz seviyesinden 329 metre yüksekte yer almaktadır. 6. yüzyılda I. Justinianus tarafından inşa edilmiştir.
Novgorod ve Çevresindeki Tarihi Anıtlar, Rusya'daki Veliki Novgorod ve çevresinde bulunan bir dizi Orta Çağ anıtını içeren bir Dünya Mirası Alanıdır. 1992 yılında ilan edilmiştir.
Levoča, Spiš Kalesi ve Bağlantılı Kültürel Anıtlar, 1993 yılında ilan edilmiş bir Dünya Mirası Alanıdır. Miras Alanı, Levoča, Spiš Kalesi, Spišská Kapitula, Žehra, Spišské Podhradie kasabalarını kapsamaktadır.
Şeytan Kalesi, tarihsel Palakatsio bölgesinde, günümüzde Ardahan iline bağlı Çıldır ilçesinin Yıldırımtepe köyünde, Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kaledir. Bazı kaynaklarda Çıldır Kalesi olarak da anılmıştır.
Belgrad Kalesi, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bulunan bir kaledir. Kale, Stari Grad belediyesinde Sava ve Tuna nehirlerinin birleştiği yerde yer almakta olup eski kale ile Kalemegdan Parkı'ndan oluşmaktadır. MÖ 279 yılında Doğu Roma İmparatoru I. Justinianus tarafından inşa edilmiştir.
Çeşme Kalesi, İzmir'in Çeşme ilçesinde yer alan tarihi kale.
Borşi Kalesi veya Sopoti Kalesi (Kalaja e Sopotit), Arnavutluğun Borşi köyünün yanındaki Sopot tepesinin üstünde bulunmakta olan ve Osmanlı döneminde inşa edilen tarihî bir yapımdır. Kalenin içinde Hacı Bendo Camii bulunmaktadır. Fakat bu camii komünizm dönemde zarar görmüştür ve bugüne kadar yeniden ibadete açılamıştır. Eskiden kırmızı tuğladan olan kubbe, bugün beton ile kapatılmıştır.
Baştova Kalesi, Arnavutluk'un Tiran iline bağlı Baştova köyü yakınlarında bulunan bir Orta Çağ dörtgen kalesidir. Kale, Adriyatik Denizi ve Shkumbin Nehri'nin ağzının yakınlarında yer almaktadır.
Avlonya Kalesi, Arnavutluk'taki en büyük Osmanlı kalesi. Kalenin yapımına 1537 yılında başlanmış ve muhtemelen 1542-43'te tamamlanmıştır. Osmanlı arşivlerinden gelen bilgilerden evvelce Venedik eseri olduğu veya İtalyan bir mimarın elinden çıktığı düşünülen bu kalenin Sinan'ın amiri olduğu Hassa Mimarlar Ocağı tarafından tasarlandığı anlaşılmıştır.
Beydağ Kalesi, Türkiye'nin İzmir ilinin Beydağ ilçesinde yer alan bir kaledir. 13. yüzyılda inşa edildiği düşünülen çift sıra surlu kalenin kuzey ve doğu surları günümüze ulaşmıştır. Kale 1988'de anıt eser, 2008'de koruma alanı ilan edildi. 2017'de kalede restorasyon çalışmaları başladı.
Berat Kalesi, Berat Kalesi ve Kale Mahallesi olarak da anılır, Arnavutluk'un Berat şehrine bakan bir kaledir. Esas olarak 13. yüzyıldan kalmıştır ve bölgedeki birçok Bizans kilisesine ve Osmanlı camisine ev sahipliği yapar. Osum nehrinin sol yakasındaki kayalık bir tepe üzerine inşa edilmiştir ve sadece güneyden ulaşılabilmektedir. 214 metre (702 ft) yükseklikte yer almaktadır.
Jaisalmer Kalesi, Hindistan'ın Racastan eyaletindeki Jaisalmer şehrinde yer alan bir kaledir. Eski şehrin nüfusunun yaklaşık dörtte biri hala kale içinde bulunduğundan, dünyadaki çok az "yaşayan kaleden" biri olduğu kabul edilmektedir. 800 yıllık kalenin içinde günümüze kadar iyi korunmuş bir kısmı, Jaisalmer şehriydi. Kale duvarlarının dışındaki ilk yerleşimlerin, artan Jaisalmer nüfusunu barındırmak için 17. yüzyılda ortaya çıktığı kabul edilmektedir.
Huvahi Kalesi, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Oltu ilçesine bağlı ve eski adı Huvahi / Havaği olan Alatarla köyünde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kaledir. Hovahi Kalesi veya Havaği Kalesi olarak da bilinir.
Çarnesi Kalesi, Çağirnisi Kalesi olarak da bilinir, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Tortum ilçesine bağlı ve eski adı Çağirnisi / Çarnesi olan Kaleboynu köyünde Orta Çağ'dan kalma bir kaledir.
Şağan Kalesi, Şağan kasabasında bulunan 12.-13. yüzyıla ait Abşeron kalelerinden biridir. 1841 yılında yaşanan şiddetli deprem sonucu kalenin büyük bir kısmı yıkılmıştır. Şu anda kalenin yalnızca bir burçu ayakta kalmıştır.