İçeriğe atla

Tion Otang

Tion Otang (d. ?), Kiribatili siyasetçi. Otang, Büyük Okyanus'ta Mikronezya ada öbeği içerisinde yer alan Kiribati'de 2003'te kısa bir süre geçici olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

28 Mart 2003'te devlet başkanı Teburoro Tito, Kiribati Meclis Meclisine gensoru önergesi ile iktidardan indirildi. Bu gibi durumlarda, Danıştay (Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı, Başkan ve Baş Yargıçtan oluşur) bir sonraki devlet başkanlığı seçimine kadar tüm yürütme işlevlerini üstlenir.[1] O zamanki Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı olan Otang, aynı zamanda Danıştay'ın re'sen Başkanıydı.[2] Otang, 10 Temmuz 2003'te Anote Tong'un makama seçilmesine kadar iktidarda kaldı.

Kaynakça

  1. ^ Constitution of Kiribati 22 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., sections 35(1) and 49(2)
  2. ^ Constitution of Kiribati, section 49(1); see also B. Schemel, "Rulers:March, 2003" 7 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tony Blair</span> Birleşik Krallık başbakanı (1997–2007)

Sir Anthony Charles Lynton Blair, Britanyalı avukat, siyasetçi ve eski başbakan. Kariyerine İşçi Partisinde başlamış olan Blair, 1997 - 2007 yılları arasında Birleşik Krallık Başbakanlığı, 1994-2007 yılları arasında İşçi Partisi Başkanlığı yaptı. 1983-2007 yılları arasında Birleşik Krallık Parlamentosunda Sedgefield Milletvekili olarak yer aldı.

Kadir Koçdemir, Türk bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Aslan Abaşidze</span>

Aslan Abaşidze, Sovyetler Birliği, Gürcistan ve Acara Özerk Cumhuriyeti vatandaşı siyaset adamı. 1991 ve 2004 yılları arasında Acara Özerk Cumhuriyeti'nin başkanlığını yapmıştır.

Bekir Suat Oyman, İstanbul'da doğan Türk devlet adamı ve eski Trabzonspor başkanı. Kaymakamlık, spor kulübü yöneticiliği ve belediye başkanlığı yapmıştır. Trabzon'da adının verildiği bir park ve bir cadde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Vedat Bilgin</span> Türk sosyolog, akademisyen, bürokrat, yazar, eski Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı

Vedat Bilgin, Türk sosyolog, akademisyen, bürokrat, yazar, eski Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, TBMM 28. Dönem Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyon Başkanı, TBMM 25, 26 ve 28. Dönem Ankara Milletvekili.

Zerrin Güngör,, Türk hukukçu. Eski Danıştay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Olivier Schrameck</span> Fransız diplomat (d. 1951)

Olivier Schrameck, Fransız üst düzey devlet görevlisi, Görsel-İşitsel Yüksek Kurul Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Franco Frattini</span> İtalyan siyasetçi (1957-2022)

Franco Frattini, İtalyan siyasetçi, 2002-2004 ve 2008-2011 yıllarında İtalya dışişleri bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Danıştay (Fransa)</span>

Danıştay, 1799'da Napolyon Bonapart tarafından kurulan, Fransız idari yargısı için en yüksek görevli mahkemedir. 1875 yılından beri Paris'teki Palais Royal'de yer almaktadır.

Bernard Chenot, Fransız hukukçu, idareci ve siyasetçi.

François Luchaire Fransız akademisyen, Anayasa Hukuku uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Özel İletişim Servisi</span>

Rusya Federasyonu Federal Koruma Servisi Özel İletişim ve Bilgi Servisi bilgi güvenliği ve kriptanaliz/şifreleme içeren bilgilerin toplanması ve yabancı iletişim ve yabancı sinyallerin istihbarat analizi, yanı sıra Rusya'nın devlet muhabere ve bilgi sistemlerini korumaktan sorumlu Rusya Federal Koruma Servisi bir kripto istihbarat kuruluşudur. Bu Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Ajansı'nın eşdeğerdir.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Güvenlik Bakanlığı (Çin)</span>

Devlet Güvenlik Bakanlığı (MSS) karşı istihbarat, yabancı istihbarat ve siyasi güvenlikten sorumlu istihbarat kurumudur ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin güvenlik teşkilatıdır. Pekin'de Çin Halk Cumhuriyeti'nin Kamu Güvenliği Bakanlığı'na yakın bir merkezdir.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Buyoya</span>

Pierre Buyoya, Burundili asker ve siyasetçi. Buyoya, Afrika ülkesi Burundi'de 1987-1993 ve 1996-2003 dönemleri olmak üzere iki farklı dönemlerde devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Zekeriya Birkan</span>

Zekeriya Birkan Türk hukukçu ve siyasetçi, eski Adalet Bakan Yardımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan cumhurbaşkanı</span> Kazakistanın devlet başkanı

Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı, Kazakistan Cumhuriyeti'nin devlet başkanı ve Kazakistan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri başkomutanıdır. Devlet Başkanı, Kazakistan Cumhuriyeti içindeki en yüksek makamın sahibidir. Bu pozisyonun yetkileri Kazakistan Anayasası'nın özel bir bölümünde açıklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye devlet başkanı</span> Suriyenin devlet başkanı

Suriye devlet başkanı, resmi olarak Suriye Arap Cumhuriyeti devlet başkanı, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin devlet başkanıdır. Kendi takdirine bağlı olarak başkan yardımcılarına devredilebilecek kapsamlı yetkilere sahiptir. Devlet başkanı; başbakanı, diğer Bakanlar Kurulu (kabine) üyelerini ve askeri görevlileri atar ve görevden alır. Beşşar Esad, Suriye'nin 20. ve mevcut devlet başkanıdır. Beşşar Esad, 29 yıl süreyle en uzun süre görev yapan devlet başkanı olan eski devlet başkanı Hafız Esad'ın oğludur. Beşşar Esad, 2021'de devlet başkanlığının 21. yılını kutlayan ve 17 Temmuz 2000'de göreve başladığından, şu anda en uzun süre görev yapan ikinci devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çin başbakanı</span> Çinin hükûmet başkanı

Çin Halk Cumhuriyeti başbakanı, hükûmetin başı olan ve kamu hizmetinde en yüksek rütbeye sahip olan Çin Devlet Konseyinin lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan başbakanı</span> Pakistan İslam Cumhuriyetinin hükûmet başkanı

Pakistan başbakanı, Pakistan'ın hükûmet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de siyaset</span> Suriyenin siyasi sistemi

Suriye Arap Cumhuriyeti'nde siyaset, çok partili temsili olan yarı başkanlık cumhuriyeti çerçevesinde gerçekleşir. Devlet Başkanı Beşşar Esad ve onun Arap Sosyalist Baas Partisi, 1970 darbesinden bu yana ülke siyasetinde baskın güçler olarak kaldılar.