
Bitinya Krallığı veya Bitinya, M.Ö. 377 ve M.Ö. 64 yılları arasında Nikomedia (İzmit) başkentli, İzmit Körfezi, İstanbul, Sakarya, Düzce ve Bursa arasında kalan bölgede hüküm sürmüş, Trakya kökenli Bitinler tarafından kurulmuş devlet. Aynı zamanda ülke toprakları coğrafî bir tâbir olarak da sıklıkla kullanılmaktadır. Osmanlı Devleti'nin kurulduğu bölge de içerisinde bulunur.

Başkumandanlık Meydan Muharebesi ya da Dumlupınar Meydan Muharebesi, Kütahya'ya bağlı Dumlupınar yakınında 30 Ağustos 1922'de Türk ve Yunan orduları arasında meydana gelen savaştır. Başkumandan Mustafa Kemal Paşa tarafından şahsen yönetildiği için Başkumandanlık Meydan Muharebesi olarak anılır. İstiklal Savaşı'nın kesin bir Türk zaferiyle sonuçlanmasını sağlayan bu çarpışmanın yıl dönümü Türkiye'de ulusal bayram olarak kutlanmaktadır.

Nikomedya Marmara Denizi'ne açılan İzmit Körfezi'nin ucunda Bitinya Kralı I. Nikomedes tarafından kuruldu.
Bitinler, Bitinya adı verilen bölgenin ilk yerlileri olduğu varsayılan Trakya kökenli halk.

Medea ya da Medeia, Yunan mitolojisinde Kolhis Kralı Aietes'in kızı, Kirke'nin yeğeni ve Güneş tanrısı Helios'un torunu olan Kolhis prensesidir. Medea, Antik dünyanın en büyük büyücülerinden biri, ilaç ve zehir yapım ustasıdır. Yer ve Ay Tanrıçası olarak da tapınım görmüştür. En bilinen fiziksel özelliği, gözlerinin açık renkli ve parlak olmasıdır. Karakteristik özelliği ise öfkelendiğinde korkutucu bir kişiliğe bürünmesidir.

Pontus Krallığı ya da Pontus İmparatorluğu, Karadeniz'in güney kıyısında kurulan Helenistik Dönem devletlerinden biridir. Krallık önceleri Pontus Kapadokyası, sonra yalnız Pontus olarak adlandırılmıştır.

I. Theodoros Laskaris, arasında İznik imparatoru olmuştur.

Konstantinos Laskaris 12 Nisan 1204'te Konstantinopolis'in Dördüncü Haçlı Seferi sırasında Latin ve Venedik Haçlı orduları tarafından kuşatma altında bulunduğu zaman V. Aleksios'ın Trakya'da Bizans direnişini organize etmek için şehirden kaçması üzerine, şehri savunan ordu mensupları tarafından imparator seçilmiş ve ertesi gün 13 Nisan 1204'te şehrin Haçlılar'ın eline geçmesi nedeni ile gerçekte tek bir gün Bizans İmparatorluğu imparatoru olmuştur. Bazı tarihçiler 1205'te ölünceye kadar imparator olduğunu kabul etmektedirler. Fakat taç giyme töreni yapılmamıştır ve tarihçilerin çoğu tarafından imparator olduğu kabul edilmemektedir. Bu nedenle kendi ismi bir sayı ile bilinmemekte ve XI. Konstantinos olarak anılmamaktadır.
IV. Nikomedes Philopator, y. MÖ 94 - MÖ 74 yılları arası Bitinya Kralı. III. Nikomedes'in oğlu ve ardılıdır.

I. Nikomedes üçüncü Bitinya hükümdarıdır.
I. Zipoites (Bitinya) Bitinya krallığının ikinci bağımsız kralıdır.

Yeoryos Pahimeris, Bizanslı tarihçi ve çeşitli konularda yazardır. Bitinya bölgesinde bulunan Nikea'de doğmuştur. Babası, Konstantinopolis'in 1204 yılında Dördüncü Haçlı Seferi ile Latinler tarafından ele geçirildiğinde mülteci olmuştur. Şehir, VIII. Mihail tarafından geri alındığında, Pahimeris şehre yerleşmiş ve hukuk eğitimi almış, kiliseye girmiş ve sonuçta kilisenin baş savcısı ve imparatorluk sarayının baş yargıcı olmuştur.
Perses, Yunan mitolojisinde Kolhislilerin kralı. Güneş Helios ile Perseis'in oğlu; yine Kolhislilerin efsanevi kralı Aietes ile Büyü Tanrıçası Kirke ve Pasiphae'nin erkek kardeşidir. Absyrtos, Khalkiope ile Medeia'nın amcasıdır. Başta büyük kardeşi Aietes dünyanın en güçlü kralı olarak Kolhis'in başındayken Perses de Tauris'in yöneticisidir.

Herakleia Pontiki Küçük Asya'da Bitinya sahilinde antik bir kent olup, Likus nehrinin ağzında yer alır. Yunan şehir-devleti Megara tarafından kurulmuştur, kuruluş tarihi yaklaşık MÖ 560-558'dir ve Yunanların Archerusian çıkıntısına (Bababurnu) bitişik mağaradan yeraltı dünyasına girdiğine inandıkları Herakles'in ismi verilmiştir. Antik şehrin yerinde günümüzde Türkiye'de Zonguldak ilinde Karadeniz Ereğlisi vardır.
Amykos, Yunan mitolojisinde Poseidon ile 50 nereid'den biri olan karısı Melia'nin çocuğu. Kardeşleri Kymopoleia, Kyknos, Bentheskyme ve Triton'dur. Amykos, Bebryklerin kralıdır. Ülkesinin kıyılarına gelen yabancıları yumruk dövüşlerine zorladığına, yenilenleri ise öldürdüğüne inanılmıştır. Argonautlar, Bitinya iline geldiklerinde Amykos Polydeukes'e yenilir ve öldürülür.

Ladon, Yunan mitolojisinde yer alan bir canavardır.

Mauropotamos Muharebesi, 844 yılında Abbasi Halifeliği ve Bizans İmparatorluğu arasında, Mauropotamos'ta yapıldı. Önceki yıl Girit Emirliği'ni kurtarmak için Bizans'ın başarısız girişiminden sonra, Abbasiler Küçük Asya'ya bir baskın başlattı. Bizans naibi Theoktistos, işgali karşılamaya giden ancak ağır bir şekilde mağlup edilen orduya başkanlık etti ve subaylarının çoğu Araplara sığındı. Ancak iç huzursuzluk, Abbasilerin zaferlerini kullanmasını engelledi. Sonuç olarak 845 yılında ateşkes ve esir takası kabul edildi, ardından her iki güç de dikkatlerini başka bir yere çevirince altı yıl boyunca çatışmalar sona erdi.

Yunan mitolojisinde, Telamon Aegina kralı Aiakos'un bir dağ nymphası Endeïs'in oğludur. Peleus'un ağabeyi Telamon, Iason'ın yanında Argonotlarından biri olarak yelken açar ve Kalydonya Domuzu Avına katılır. İlyada'da, farklı annelerden doğan Yunan kahramanları Büyük Aias ve Teukros'un babasıdır. Bazı kayıtlar onun üçüncü oğlu Trambelus'tan bahseder. O ve Peleus ayrıca Herakles'in yakın arkadaşlarıydı ve Amazonlara karşı yaptığı seferlerde ve Truva'ya yaptığı saldırıda ona yardım ettiler.
Yunan mitolojisinde, Aeson Teselya'da bulunan Iolkos kentinin kralıdır.

Yunan mitolojisinde, Phoenix veya Phoinix kaçırılan kız kardeşi Europa'yı, diğer erkek kardeşleriyle birlikte bulmak ile görevlendirilmiş prenstir ve eponim olarak Fenike'ye ismini vermiştir.