İçeriğe atla

Tine Amse-de Jong

Tine Amse-de Jong veya tam adıyla Tine Henriette Amse-De Jong (d. 1934, Amsterdam, Hollanda), Hollandalı dilbilimci.[1] İlk Lazca-İngilizce sözlüğü yazmasıyla bilinen Amse-de Jong'un 3 farklı dilde yayımlanmış 11 çalışması bulunmaktadır.[2]

Hayatı

Amse-De Jong 1934'te Amsterdam'da doğdu. Lisansını Amsterdam Üniversitesi'nde tamamladı. Doktorasını Carl Lodewijk Ebeling'in danışmanlığında aynı üniversitenin Slav dilleri bölümünde yaptı.[3] 1974'te doktora tezi The meaning of the Finite Verb Forms in the Old Church Slavonic Codex Suprasliensis'i sundu.[4][5] Sonraki yıllarda Lazca üzerine çalışmaya başladı. 2004'te 400 sayfalık Laz English Dictionary isimli eseri yayımlandı.[6][7] Sözlük çalışmasında temel olarak Lazcanın Hopa diyalektini kullandı.[8] Lazca-İngilizce sözlük 2014'te Türkiye'de yayımlandı.

Kaynakça

  1. ^ "T.H. Amse - de Jong, 1934". albumacademicum.uva.nl. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  2. ^ "Amse-De Jong, Tine H". worldcat.org. 2 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  3. ^ Levensberichten en herdenkingen 2019 (PDF). www.knaw.nl. 2019. s. 68. ISBN 9789069847368. 19 Ekim 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  4. ^ "Aspect and prefixation in Old Church Slavonic and Greek" (PDF). sglp.uzh.ch. 2 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  5. ^ Kamphuis, Jaap (2020). Verbal Aspect in Old Church Slavonic: A Corpus-Based Approach. BRILL. ISBN 9789004422032. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  6. ^ Ali İhsan Aksamaz. "Lazlar". birikimdergisi.com. 10 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  7. ^ Ömer Demirok, Balkız Öztürk. "The Logophoric Complementizer in Laz". dad.boun.edu.tr. 7 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  8. ^ Barentsen, Groen, Sprenger, A. A., B. M., R. (1980). Studies in Slavic and General Linguistics, 1. cilt. Rodopi. ISBN 9789062035236. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hollanda</span> Karayiplerde toprakları bulunan Kuzeybatı Avrupada bir ülke

Hollanda, Batı Avrupa'da ve kısmen Karayipler'de bulunan bir ülkedir. Hollanda Krallığı'nı meydana getiren dört ülkeden en büyüğüdür. Hollanda, Avrupa'da doğuda Almanya'ya, güneyde Belçika'ya ve kuzeybatıda Kuzey Denizi'ne komşu olan on iki vilayetten ve Karayipler'de Bonaire, Sint Eustatius ve Saba adaları olmak üzere üç özel belediyeden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Amsterdam</span> Hollandanın başkenti ve en büyük şehri

Amsterdam, Hollanda'nın başkenti ve ülkenin en yüksek nüfuslu şehridir. Ancak Hollanda, hükûmetin ve meclisin bulunduğu Lahey'den yönetilir. Şehir, ülkenin batısında, Kuzey Hollanda eyaletinde yer almaktadır. 12. yüzyılda Amstel ırmağının kıyısında bir balıkçı köyü olarak kurulan Amsterdam, Hollanda'nın kişi sayısı bakımından en büyük, kültürel ve parasal yönden de en önemli kentidir. Şehir merkezinde 2018 sayımına göre 872.680 kişi yaşasa da, şehir sınırları içinde bu sayı 1.558.755 ve metropoliten bölgede 2.480.394'tür.

<span class="mw-page-title-main">Çayeli</span> Rizenin ilçesi

Çayeli, Rize ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Lazca</span> Laz halkı tarafından kullanılan dil

Lazca Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyı şeridinde Rize ilinin Pazar ilçesinde bulunan Melyat Deresi'nden itibaren ve Gürcistan'ın Türkiye ile paylaştığı Sarp köyüne uzanan bölgede yaşayan Laz halkı tarafından konuşulan ve eski Kolhis dilinin devamı olduğu düşünülen Zanik bir Güney Kafkas dilidir.

Alonzo Church, matematiksel mantığa ve teorik bilgisayar biliminin temellerine büyük katkılarda bulunan Amerikalı bir matematikçi ve mantıkçıydı. En çok, Entscheidungsproblem, Frege-Church ontolojisi ve Church-Rosser teoreminin çözülemezliğini kanıtlayan lambda kalkülüs, Church-Turing tezi ile tanınır. Ayrıca dil felsefesi üzerinde çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Lazlar</span> Etnik grup

Lazlar (Lazca: Lazepe, Lazi Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Yunanlar</span> Güneydoğu Avrupada yaşayan bir halk

Yunanlar ya da Helenler, Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk, İtalya, Türkiye, Mısır ve Doğu Akdeniz'i çevreleyen diğer ülkelerde yaşamış veya yaşayan, aynı zamanda da dünya çapına yayılmış ve diasporalar oluşturmuş bir etnik grup.

<span class="mw-page-title-main">Avusturyalılar</span> Avusturyanın çoğunluğunu oluşturan Cermen kökenli bir etnik grup

Avusturyalılar, Avusturya'nın çoğunluğunu oluşturan bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Şenyurt, Ardeşen</span> Ardeşende bir köy

Şenyurt, Rize ilinin Ardeşen ilçesine bağlı bir köydür.

Üniteryenizm Hristiyanlıktaki teslis inanışının aksine İsa'nın ve Kutsal Ruh'un tanrılığını reddeden Hristiyan teolojisi hareketidir.

<span class="mw-page-title-main">Laz böreği</span> Karadeniz bölgesine özgü tatlı

Laz böreği ; yufka, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılan bir tatlı çeşididir. Türkiye'de Doğu Karadeniz bölgesinde ve özellikle Lazların yaşadığı Artvin, Rize ve Trabzon illerinde yapılır. Yunanistan'da ise "sütlü börek" anlamına gelen galaktobureko adıyla, yufka yerine irmik lapası kullanılarak yapılır. Günümüzde yufka yerine milföy, muhallebi yerine krema kullanılarak yapılanları da mevcuttur. Krema ya da muhallebi; limon, portakal veya gül suyu ile tatlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Devlet dini</span>

Devlet dini ya da resmî din, devlet tarafından onaylanan ve desteklenen bir dinî yapı ya da akide. Resmî dini olan bir devlet, seküler olmamasına karşın mutlaka teokratik olmak zorunda da değildir.

<span class="mw-page-title-main">Bizans takvimi</span>

Bizans takvimi, "'Konstantinopolis'in Yaratılış Dönemi'" ya da "'Dünya Dönemi'" olarak da bilinir takvimi Doğu Ortodoks Kilisesi tarafından 691'dan 1728'e kadar Rum Ortodoks Patrikhanesi olarak kullanıldı. Ayrıca bu takvim 988 ile 1453 yılları arasında Doğu Roma İmparatorluğu'nun ve aynı zamanda 988 ile 1700 yılları arasında Rusya'nın resmî takvimi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda'daki Türkler</span> Hollandada yerleşik Türkler

Hollanda'daki Türkler Hollanda'da yaşayan Türk etnik kökenlileri ifade eder. Ülkedeki en büyük etnik azınlık grubunu oluştururlar; bu nedenle Türkler, etnik Hollandalılardan sonra Hollanda'daki en büyük etnik gruptur. Hollandalı Türklerin çoğunluğu Türkiye Cumhuriyeti'nden gelmektedir; ancak, Türk azınlıklardan Osmanlı sonrası modern ulus devletlerden Hollanda'ya da göç olmuştur. Özellikle etnik Türk toplulukları, Balkanlar'dan, Kıbrıs adasından ve Levant'ın diğer bölgelerinden Hollanda'ya gelmiştir. Daha yakın zamanlarda, Avrupa göçmen krizi sırasında, Suriye ve Kosova'dan Türk azınlıklar da Hollanda'ya geldi. Ayrıca Türk diasporasından Hollanda'ya göç olmuştur; çok sayıda Türk-Belçikalı ve Türk-Alman vatandaşı Belçikalı ve Alman vatandaşı olarak Hollanda'ya geldi.

<span class="mw-page-title-main">İsveç'te din</span>

İsveç'te din, çeşitlilik göstermektedir. Hristiyanlık, 12. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına kadar İsveç toplumunun neredeyse tümünün dini idi ancak 20. yüzyılın sonuyla 21. yüzyılın başında hızla geriledi. 2020 yılında yasal olarak kayıtlı Hristiyanlar toplam nüfusun %60'ını oluşturuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Status Quo (Kudüs ve Beytüllahim)</span>

Status Quo ya da Statüko, Kudüs ve Beytüllahim'deki dokuz ortak dini yerle ilgili olarak dini topluluklar arasında bir anlaşmadır. İsrail ve Filistin'deki diğer Kutsal Mekanlar, bir dinin veya bir dine ait bir topluluğun yetkilileri tanınmış veya etkin mülkiyetinde olduğu için Statükoya tabi kabul edilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cody Gakpo</span>

Cody Mathès Gakpo, Togo ve Gana asıllı Hollandalı millî futbolcudur. Liverpool ve Hollanda millî takımında orta saha oyuncusu olarak oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Tandilava</span>

Ali Tandilava, Lazlar ve Lazca ile ilgili çalışmalarıyla tanınan Laz tarihçi ve filolog. En kapsamlı Lazca-Gürcüce sözlüğün yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rusçanın romanizasyonu</span>

Rusça'nın romanizasyonu, rus ses sisteminin Latin alfabesine çevrilmesidir. Bir Latin alfabesiyle yazılmış metinde Rusça adları ve kelimeleri dahil etmek için birincil kullanımının yanı sıra, bilgisayar kullanıcılarının Rusça girmesi için de gereklidir. Kiril alfabesini girmek için ayarlanmış bir klavyesi veya kelime işlemcisi olmayan veya yerel bir Rusça klavye düzenini (JCUKEN) kullanarak hızlı bir şekilde yazamayan metinler. İkinci durumda, İngilizce QWERTY klavyeler gibi klavye düzenlerine uygun bir harf çevirisi sistemi kullanarak yazarlar ve ardından metni Kiril alfabesine dönüştürmek için otomatik bir araç kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Biografisch Portaal</span>

Biografisch Portaal, Hollanda'nın biyografik metinlerini daha erişilebilir kılmak amacıyla Amsterdam'daki Huygens Hollanda Tarihi Enstitüsü merkezli bir girişimdir.