İçeriğe atla

Tina Fernandes Botts

Tina Fernandes Botts
Tam adıTina Fernandes Botts
BölgesiBatı Felsefesi
İlgi alanlarıAnalitik, Kıta, Çağdaş Felsefe, Hukuk Felsefesi, Hermenötik Felsefisi, Irk Felsefesi, Feminist felsefe, Etik Teorisi
Etkilendikleri
  • Hukuk Felsefesi
    Yorumbilim
    Irk Felsefesi
    Feminist Felsefe
    Etik
    Sosyal & Siyasal Felsefe
    Felsefe Tarihi

Tina Fernandes Botts, Kaliforniya Eyalet Üniversitesi, Fresno'da yardımcı doçenttir. Hukuksal yorumlama, kesişimsellik, feminist felsefe ve ırk felsefesi (özellikle karışık ırk teorisi) hakkındaki çalışmalarıyla bilinir. Amerikan Felsefe Topluluğu'nun (İngilizce: American Philosophical Society)[1] Siyah Felsefeciler Statüsüne ilişkin Komite'nin eski başkanıdır (2013-2016).

Önceki yazıları: Oberlin Koleji'nde felsefe yardımcı doçentliği ile Ann Arbor'daki Michigan Üniversitesi'nde hukuk ve felsefe akademi üyesi, felsefe yardımcı doçenti, Charlotte'daki Kuzey Karolina Üniversitesi kamu politikası ve çeşitliliğinde öğretim üyesi ve alan liderliği de yaptığını içerir.

Eğitim ve kariyer

Botts, felsefe alanında doktorasını Thomas Nenon ve Bill Lawson'un gözetiminde Memphis Üniversitesi'nde, Dennis Patterson'un gözetiminde Rutgers Hukuk Fakültesi, Camden'den ve College Park'ta Maryland Üniversitesi'nden fizik bölümünde felsefe lisans derecesini aldı. Çalışması inter-geleneksel (analitik, kıta), disiplinler (felsefe, hukuk), felsefe tarihine dayanıyor (antik ve modern).

Araştırma alanları

Botts'un araştırma alanları hukuk felsefesihermenötik felsefisi, ırk felsefesi, feminist felsefe, etik teorisi, uygulamalı etik ve felsefe tarihidir. Onun burs merkezleri, marjinalleşmiş ve ezilen, özellikle ırkçı azınlık gruplarının bakış açısı ile yasaların ve diğer paradigmaların (etik, sosyal, politik, metafizik ve epistemolojik) yeniden incelenmesine odaklanmaktadır. Belirli bir paradigmanın bulunmadığı yerlerde Botts, bu topluluklara daha fazla saygı duymak için tasarlanmış alternatif yaklaşımlar veya paradigma değişikliklerini savunuyor. Önerilen paradigma değişiklikleri, felsefi yorumlama, eleştirel hukuk teorisi ve felsefenin tarihinde bulunan metafizik ve epistemolojideki genel konulara dayanan anlayışlara dayanıyor. Botts'un araştırmasının anahtarı, bir şeyleri almamızın (örneğin: bir yarış) ve bir şeylerin ne anlama geleceğinin (örneğin: bir yasa) birbiriyle yakın ilişkisinin olduğuna dair hermenötik görüştür ve her ikisi de Martin Heidegger'ın "dünyada olmak", yani, tarih, toplumsal güçler, bilen kimliği ve / veya gerçekliğin algısıdır.

Ödüller ve burslar

  • 2015-16: Konsorsiyum için Fakülte Çeşitliliği Liberal Sanat Kolejleri Doktoralı araştırmacı, Oberlin College, Oberlin, OH
  • 2014-15: Hukuk ve Felsefe üyesi, University of Michigan, Ann Arbor, MI
  • 2009-10: Hukuk ve Felsefe Tez Öğretim Görevlisi olarak, Arkansas Eyalet Üniversitesi
  • 2009-10: Provost - Doktora bursu, University of Memphis, Memphis, TN
  • 1992-1993: Hukuk Müşaviri, Reporters Committee for Freedom of the Press, Washington, DC
  • 1991-92: C. Clyde Ferguson Tam Burs, Rutgers School of Law, Camden, NJ

Derleme eserleri

  • “Hukuki Hermeneutik,” İnternet FelsefeAnsiklopedisi, ISSN 2161-0002, http://www.iep.utm.edu/leg-herm/ 22 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 2015.
  • Felsefe ve Karışık Irk Deneyimi, Lexington Kitaplar/Rowman&Littlefield, 2016 https://rowman.com/ISBN/9781498509428/Philosophy-and-the-Mixed-Race-Experience 28 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • "Ayrımcılıkla mücadele Yasası ve Irklı Deneyimi: 191 Nancy Leong Yanıt" 10 Hastings Irk ve Yoksulluk Hukuk Dergisi, 2013 Yaz.[2][3]
  • (Lexington Books ile sözleşmesi devam altında) Irk Kavramını, Aristoteles'in Orantılı Eşitlik ve Eşit hakların Korunması.
  • Felsefi Hermeneutik için Routledge Companion "hermeneutik, Irk ve Cinsiyet", Jeff Malpas ve Hans-Helmuth Gander, eds. (2014) London: Taylor and Francis.
  • Felsefe Yarış, Albert Atkin, Dirayet Yayıncılık, 2012, Notre Dame Felsefi Yorumları, Haziran 2013 (kitap incelemesi)[4]
  • Neden Irk ve Cinsiyet Hala Konu: Bir İntersectional Yaklaşım, Namita Goswami, M. Maeve o'donovan ve Lisa Yount, editörler, Pickering ve Chatto, 2014 (kitap incelemesi, Hypatia Online Yorumları, gelecek)[5]
  • Rosemarie Tong, Feminist Düşünce (Rosemarie Tong ile) Renk Feminizmler “kadın”. 4. Baskı. Boulder, CO: Westview Press, 2013 978-0813348414

Kaynakça

  1. ^ "Home | American Philosophical Society". www.amphilsoc.org. 9 Ocak 1998 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Hastings Race & Poverty Law Journal (HRPLJ) - UCHastings". Uchastings.edu. 10 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2014. 
  3. ^ ""Antidiscrimination Law and the Multiracial Experience: A Reply to Nanc" by Tina F. Botts J.D., Ph.D". Works.bepress.com. 9 Kasım 2012. 28 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2014. 
  4. ^ ENR // AgencyND // University of Notre Dame (10 Haziran 2013). "The Philosophy of Race // Reviews // Notre Dame Philosophical Reviews // University of Notre Dame". Ndpr.nd.edu. 21 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2014. 
  5. ^ "Hypatia - Wiley Online Library". Onlinelibrary.wiley.com. 28 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hukuk felsefesi</span> felsefe alanı

Hukuk felsefesi, hukukun doğasını ve hukukun diğer norm sistemleriyle, özellikle etik ve siyaset felsefesiyle ilişkisini inceleyen bir felsefe dalıdır. Felsefenin temel dallarından biri olan aksiyoloji içindeki etik başlığına bağlanır. Hukuk felsefesi ve içtihat sıklıkla birbirinin yerine kullanılır, ancak içtihat ekonomiye veya sosyolojiye uyan muhakeme biçimlerini kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Akademik disiplinler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Akademik disiplinlere genel bir bakış ve güncel bir rehber olarak aşağıda ana hatlar verilmiştir:

<span class="mw-page-title-main">Felsefe</span> soyut, genel ve temel birtakım probleme ilişkin yapılan sistematik çalışma

Felsefe veya düşünbilim; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.

Feminist hukuk teorisi ya da diğer adıyla feminist hukuk felsefesi, kadının tarihsel olarak ikinci planda tutulmasının başlıca sebebinin hukuk olduğu görüşüne dayanır. Feminist hukuk teorisi çift yönlüdür. İlk olarak feminist hukuk felsefesi kadının ikinci planda tutulması konusunda hukukun rolünü açıklamaya çalışır. İkinci olarak feminist hukuk teorisi, hukuk ve hukukun cinsiyete yaklaşımı üzerinde çalışarak kadının toplumdaki konumunu değiştirmeye çalışır.

Ofelia Schutte, 2004 yılından bu yana Felsefe Profesörü olarak, 1999'dan 2004 yılına kadar da Kadın Çalışmaları Profesörü olarak görev yaptığı Güney Florida Üniversitesi'nden emekli felsefe profesörüdür. Schutte birçokları tarafından kıdemli bir Latin feminist filozof olarak görülmektedir ve Latin Amerika Felsefesi alanını Amerika Birleşik Devletleri'nde başlatmakta önemli bir rol üstlenmiştir.

Ann Cudd, Boston Üniversitesi Sanat ve Bilim Fakültesi dekanıdır. Daha önce başkan yardımcısı ve lisans dekanlığının yanı sıra Kansas Üniversitesinde felsefe profesörüydü. Ayrıca kadınlar, cinsiyet ve cinsellik çalışmaları programına bağlı bir öğretim üyesidir. Analitik Feminizmin kurucularından biri olan Cudd, Analitik Feminizm Derneğinin kurucu üyelerindendi ve 1995-1999 yılları arasında bu derneğin başkanı olarak da görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Virginia Held</span>

Virginia Potter, liderlik ahlakı, sosyal-politika ve feminizm üzerinde çalışmış filozoftur.

Alia El-Saji, McGill Üniversitesi'nde Felsefe Doçentidir. Çalışmaları 20. yüzyıl olguculuğunu ve Fransız felsefesini eleştirel ırk ve feminist teorileri ile birleştirmeye odaklıdır. El-Saji, feminist olguculuğun çalışmasına kesişmeli bir yaklaşım getirmesi gerektiğine; cinsiyetin ise cinsiyete baskı uygulayan diğer etkenlerden ayrı olarak değerlendirilmemesi gerektiğine inanıyor.

Joan Callahan, Amerikalı feminist filozof. Kentucky Üniversitesi Felsefe Bölümü ile Kadın Araştırmaları Programı ve Cinsiyet Direktörü de dahil olmak üzere çeşitli bölümlerde hizmet etmiştir. Callahan'ın araştırmaları, feminist kuram, eleştirel ırk teorisi, etik, sosyal ve politik felsefe, hukuk felsefesi ve bu konuların kesişim noktalarına odaklanmıştır.

Ewa Ziarek New York Devlet Üniversitesi'nde Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünün Julian Park Profesörüdür. Ziarek'in diğer akademisyenlerin hayatları hakkında bilgi edinmeye karşı büyük bir ilgisi vardır ve geleneksel fikir birliği modeli yerine felsefedeki görüş ayrılığı modelinin son derece değerli sonuçlar doğurabileceğine inanır.

Naomi Zack, Oregon Üniversitesi'nde felsefe ve danışman profesörüdür. Zack, birçok tezine ek olarak yedi tane kitabı yayımlanan bir yazardır. Özellikle afet ve ırkçılıkla başa çıkmak zorunda olan bölgelere, feminist etiklerindeki bölümlere fazlasıyla katkı sağlamıştır. Zack, kadınların temsilciliğiyle alakalı birçok profesyonel rolde ve felsefede yetersiz temsil edilen gruplarda yer almıştır. Zack, aynı zamanda, Hypatia: A Journal of Feminist Philosophy, The Journal of Race and Policy, Ethnic Studies: an Interdisciplinary Journal of Culture ve Radical Philosophical Review gibi dergilerin yayın kurulu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kathryn Gines</span> Amerikalı filozof

Kathryn Gines, Amerikalı filozof. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi'nde Felsefe bölümünün yardımcı Doçentidir. Çalışmalarının çoğunda Felsefe bünyesindeki çeşitliliği araştırmaya odaklandı. Siyahi Kadın Düşünürleri Cemiyeti'nin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Alasdair MacIntyre</span>

Alasdair Chalmers MacIntyre, öncelikle ahlaki ve politik felsefeye katkısı ile tanınan, aynı zamanda felsefe ve teoloji tarihindeki çalışmaları ile tanınan İskoç filozof.

Zeynep Direk, feminist felsefe ve çağdaş Fransız felsefesi alanlarında yaptığı çalışmalarla tanınan Türk filozof, akademisyen ve çevirmen. Koç Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde profesörlük görevini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tıp felsefesi</span> felsefe dalı

Tıp felsefesi, sağlık bilimleri alanındaki uygulamalar, kuramlar ve araştırmalarla ilgilenen bir felsefe dalıdır. Daha çok bilgi kuramı, metafizik ve bioetikle uyuştuğu kimi noktalarda tıp etiği alanlarına eğilir. Felsefe ve tıp ilişkisi Antik Yunanistan'da ortaya konmuş ve yüzyıllar boyunca devam edegelmiştir. Ancak tıp felsefesi, 19. yüzyıla kadar akademik bir disiplin olarak kabul görmemiştir. 20. yüzyılın sonunda tıp ve felsefe alanında çalışan akademisyenler arasında tartışmalar cereyan etmiş ve bu alanın ayrı bir akademik disiplin olduğu konusunda fikir birliğine varılmıştır. Son yıllarda ise tıp felsefesi üzerine eğilen dersler açılmış, dergiler ve kitaplar yayımlanmış ve konferanslar verilmiştir.

Rosemarie "Rosie" Tong, Amerikalı bir feminist filozoftur. 1998'de Feminist Düşünce: Daha Kapsamlı Bir Giriş, feminist teorinin belli başlı geleneklerine genel bir bakış kitabının yazarı, Charlotte North Carolina Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde sağlık bakımı etiği alanında fahri seçkin profesördür.

John Mitchell Finnis, hukuk ve hukuk felsefesi konusunda uzmanlaşmış Avustralyalı bir hukuk filozofu, hukukçu ve bilim adamıdır. John Finnis Notre Dame Hukuk Okulu'nda daimi Kıdemli seçkin araştırma görevlisidir. 1989'dan 2010'a kadar Oxford Üniversitesi'nde Hukuk ve Hukuk Felsefesi Profesörüydü ve şimdi ise fahri profesör. Ardışık Avustralya Milletler Topluluğu hükûmetlerine anayasal konularda ve Birleşik Krallık ile ikili ilişkilerde anayasal danışman olarak görev yaptı. Akademik odak noktası içtihat, siyaset teorisi ve anayasa hukuku alanlarındayken, İngiliz Barosu'ndaki pratiği onu Yüksek Mahkemede görev aldı. Gray's Inn'in bir üyesidir. 2017'de fahri Kraliçe'nin Danışmanı olarak atandı.

Ernan McMullin, en son Notre Dame Üniversitesi'nde O'Hara Fahri Felsefe Profesörü olarak görev yapan İrlandalı bir filozoftur. Kozmoloji ve İlahiyat arasındaki ilişkiden bilimi anlamada değerlerin rolüne ve Darwinizm'in Batı dini düşüncesi üzerindeki etkisine kadar uzanan çeşitli konularda kapsamlı yazılar yazan ve konferanslar veren uluslararası saygın bir bilim felsefecisiydi. ABD'deki dört büyük felsefe derneğinin başkanlığını yürüten tek kişidir Galileo'nun hayatı konusunda uzmandır.

<span class="mw-page-title-main">Philip Stuart Kitcher</span>

Philip Stuart Kitcher, Columbia Üniversitesi'nde John Dewey Fahri Felsefe Profesörü olan bir İngiliz filozoftur. Bilim felsefesi, biyoloji felsefesi, matematik felsefesi, edebiyat felsefesi ve daha yakın zamanda pragmatizm alanlarında uzmanlaşmıştır.

Gary Michael Gutting, Amerikalı filozof ve yazar. Notre Dame Üniversitesi'nde felsefe alanında kendine armağan edilmiş bir kürsünün sahibiydi. Türkçeye çevrilmiş kitapları bulunmaktadır.