İçeriğe atla

Timurtaş

Timurtaş ya da Demirtaş Noyan (ö. 1328, Kahire), İlhanlı Anadolu valisi.

İlhanlı başveziri Emir Çoban'ın oğludur. 1317 yılında İlhanlı hükümdarı Ebu Said Bahadır tarafından Anadolu valiliği görevine getirildi. 1320'de Karamanoğullarından Konya'yı aldı. Anadolu'da düzeni yeniden sağladı. Memlüklerin teşvikiyle Kilikya Ermeni Krallığı'ndan Sus ve Ayas'ı alması İlhanlı yönetimiyle ters düşmesine sebep oldu. İlhanlılara vergisini ödemediği gibi davetlerine de katılmadı.

1322 yılında kendi adına hutbe okutarak hükümdarlığını ilan ettiği gibi mehdilik iddiasında da bulundu. Ancak bu isyanı babası Emir Çoban tarafından kısa sürede sonlandırıldı. Ebu Said Bahadır tarafından affedilerek Anadolu valisi olarak görevine devam etti. Anadolu valiliği sırasında buradaki beyliklerle mücadeleyi sürdürdü. 1324 yılında Hamitoğlu Feleküddin Dündar Bey'i, 1326 yılında ise Eşrefoğlu Süleyman'ı öldürdü.[1] 1327'de kardeşi Dımaşk ve sonrasında babasını öldürten İlhanlı hükümdarı Ebu Said Bahadır'ın gazabından ürkerek Mısır Memluklu Sultanı Mehmet Bin Kalavun'a sığındı. Mısır Sarayı'nda önce iyi karşılandıysa da daha sonra Ebu Said ile anlaşan sultanın emri ile Ağustos 1328'de boğduruldu.[2]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Uzunçarşılı, İsmail Hakkı (2011). ":". Osmanlı Tarihi I. Cilt. Türk Tarih Kurumu. ss. 40,41,45,50,60,63,64. ISBN 9789751600103. 
  2. ^ ""Moğol Sülemiş ve Timurtaş İsyanları Karşısında Anadolu'da Türkmenlerin Tutumu" Cappadocia Journal of History and Social Sciens, sayı:2, Ahlen/Germany,2014" (PDF). 31 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 4 Mayıs 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

1335 (MCCCXXXV) pazar günü başlayan bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">I. Baybars</span> 1260-1277 arasında Memlûk Devleti sultânı

I. Baybars ya da tam künyesiyle el-Melikü'z-Zâhir Rüknüddîn Baybars el-Bundukdârî, Mısır ve Suriye'de hüküm sürmüş Kıpçak asıllı Memlûk Devleti sultanıdır. Baybars, muhtemelen 15 yaşında köle olarak satın alınıp bir memlûk olarak yetiştirilmiş, yeteneği sayesinde hızla terfi ederek emirliğe kadar yükselmiştir. Mansure Muharebesi ve Ayn Calut Muharebesi'ni başarılı sevk ve idaresiyle bu muharebelerin kazanılmasında başrol oynamış ve ün kazanmıştır. Mısır Eyyûbî sultanı Turanşah'ı bir suikastla öldürmesinden sonra Kutuz sultan olmuş, Baybars çeşitli nedenlerle onu da öldürerek Memluk Sultanlığı hükümdarı olmuştur. Devletin gerçek anlamda kurucusu olarak kabul edilir. Pek çok Haçlı kalesini ve kentini ele geçirmiş, Levant'daki Haçlı varlığını birkaç sahil kentine kadar daraltmış, İlhanlılar'ın Kuzey Suriye'deki varlığına son vermiştir. Anadolu Selçuklu Devleti'ni İlhanlı işgalinden kurtarmak için Anadolu'ya bir sefer düzenlemiş olmasına rağmen Anadolu Selçuklu yöneticilerinden vadedilen desteği göremeyince ülkesine geri dönmüştür.

<i>Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?</i> 2005 yapımı Türk filmi

Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?, senaryosunu Levent Kazak'ın yazdığı, yönetmenliğini Ezel Akay'ın yaptığı ve başrollerini Haluk Bilginer ve Beyazıt Öztürk'ün paylaştığı, 2005 yapımı Türk sinema filmidir.

III. Gıyaseddin Keyhüsrev, Anadolu Selçuklu Sultanı ve IV. Kılıç Arslan'ın oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Sâhib Ataoğulları Beyliği</span>

Sâhib Ataoğulları Beyliği Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasında sonra Afyonkarahisar ve çevresinde kurulan II. Dönem Anadolu Beylikleri'ndendir. Anadolu Selçuklu Devleti veziri Sâhib Ata Fahreddin Ali'nin oğulları tarafından kurulan beylik, 1275-1341 yılları arasında varlığını sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Ebû Said Bahadır</span>

Ebu Said Bahadır, Olcaytu'nun oğlu ve İlhanlı Devleti'nin 9. hükümdarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Hamitoğulları Beyliği</span> Eğirdir ve Isparta bölgesinde kurulan 2. Dönem Anadolu Beyliklerinden beylik

Hamidoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasından sonra Eğirdir ve Isparta bölgesinde kurulan 2. Dönem Anadolu Beylikleri'ndendir. Beyliğin kurucusu Feleküddin Dündar Bey, babası İlyas ile dedesi Hamid zamanında da bu bölgede bulunmuşlardı. Bu nedenle bu bölgenin yabancısı değildi. Hamidoğulları'nın bir diğer önemli özelliği ise topraklarının bir kısmını para karşılığı Osmanlı Devleti'ne satmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tekeoğulları Beyliği</span> Türk beyliği

Tekeoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasından sonra Antalya ve çevresinde kurulan ikinci dönem Anadolu Beylikleri'ndendir. Antalya'nın adı cumhuriyete kadar Teke olarak kalmıştır. kuzeyde bulunan Hamidoğulları'na komşudur. Yivli Minare Tekeoğulları döneminde yapılmıştır. Antalya Yarımadası'na hala Teke Yarımadası denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Eretna</span>

Eretna Bey veya tam adıyla Alâeddin Eretna, Eretna Beyliği'nin kurucusu ve ilk sultanıdır.

Hasan-ı Büzürg veya Büyük Hasan, Celâyirî devletinin kurucusu ve ilk sultanı.

Emir Çoban, Çoban Noyan ya da Emir Çoban Suldus olarak da bilinir,, İlhanlı emiri.

Bağdat Hatun, Güngör Dilmen'in 1973'te yazdığı iki perdelik tiyatro oyunudur.

Bağdat Hatun, İlhanlı hükümdarı Ebû Said Bahadır'ın eşi.

Arpa Han, Arpa Ke'un ya da Gavon ya da Gawon olarak da bilinir, İran’da yer alan Moğol devleti İlhanlılar'ın çözülmesi sırasında, 1335 ile 1336 yılları arası hükümdarlık yapmıştır.

Sultan Musa Han 1336 ile 1337 yılları arası İlhanlı hükümdarı.

Satıbey Hatun (1316-1345), İlhanlı Devleti hükümdarı. Olcaytu Han'ın kızı ve İlhanlı Devleti'nin 9. hükümdarı Ebu Said Bahadır'ın aynı anneden doğma kız kardeşidir. Hükümdarlık dönemi dışında da Emir Çoban (?-1335), Arpa Han (1335–1336) ve Süleyman Han (1339–1343) dönemlerinde evlenerek hükümdarlara eşlik etmiştir.

Kale Camii ya da Kaleiçi Camii, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan tarihî cami. Günümüzde Kuyumcular Çarşısı olarak anılan yerde bulunduğundan Kuyumcular Camii olarak da anılmaktadır. 1323 yılında Ebû Said Bahadır saltanatı sürerken İlhanlıların Anadolu'dan sorumlu idari görevlisi Timurtaş adına Mevlevi Mahmut oğlu Evhat tarafından yaptırılan cami çok sayıda tamirat görmüş ve orijinalliğini tamamen kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Baydu Han</span> İlhanlı imparatoru

Baydu Han ; 1295 yılında kısa süreli İlhanlı hükümdarı.

Şücaeddin I. Süleyman Bey ya da yaygın kullanılan ismiyle I. Süleyman Paşa, tahmini olarak 1309-1340 yılları arasında hüküm sürmüş Candaroğulları Beyi. Oğlu İbrahim'in tertip ettiği bir zaviyenin vakfiyesine göre Padişah unvanını kullandığı bilinmektedir.

I. Yakub Bey Germiyanoğlu veya Yakub bin Kerimüddin Ali Şîr, Germiyanoğulları Beyliği'nin kurucusu. Ankara’daki Kızılbey Camii'nin minberindeki kitabeden Yakub Bey'in hükümdarlığını Ankara'ya kadar genişlettiği ve Selçuklu hakimiyetini tanıyarak III. Alâeddin Keykubad'a tabiyet sunduğu anlaşılmaktadır. Ancak ondan önce Selçuklu tahtına bulunan II. Gıyaseddin Mesud’a tabi olmamış ve İlhanlı hakimiyetini tanımıştı. Merkezi hükümetin çöküşüyle birlikte Germiyanoğulları da yavaş yavaş bağımsızlık kazanmaya başlamıştır. Yakub Bey'den sonra oğlu Çağsadan Mehmed Bey başa geçmiştir.