İçeriğe atla

Timrava

Timrava
Timrava
Doğum2 Ekim 1867
Polichno
Ölüm27 Kasım 1951
Lučenec
MeslekRoman, hikâye.
DilSlovakça
MilliyetSlovakya Slovakya

Božena Slančíková (2 Ekim 1867, Polichno - 27 Kasım 1951, Lučenec) Takma adı olan Timrava ismiyle daha iyi bilinen Slovak romancı, öykü yazarı ve oyun yazarıdır. Ayrıca "Polichna Teyze" mahlasıyla da yazıları vardır. "Timrava" adını yazarken oturmayı sevdiği, çeşmeli küçük bir gölün isminden alınmıştır.[1]

Biyografi

Lutheran papaz Paul Slančík ve Matica Slovenská'nın kızı olarak doğdu. On kardeşi vardı ancak sadece altısı onun yetişkinliğine dek yaşadı. On beş yaşında Banská Bystrica'da bir devlet yatılı okuluna gitti. Bu okul haricinde eğitimi tamamen evde gerçekleşti.[2] Sonrasında iş bulma konusunda zorluklar yaşadı. Üç ay boyunca, Dolný Kubín'deki zengin dul bir kadına eşlik etti. Daha sonra Martin'deki Slovak Ulusal Müzesi'nde bekçi olarak çalıştı. Martin'de yaşarken onu yazar olmaya teşvik eden Slovak kadın hareketinin üyesi olan Elena Maróthy-Šoltésová ile tanıştı. Ancak o işte para kazanması zor oldu ve anaokulu öğretmeni olarak çalıştı. 1919-1929 yılları arasında bu işi yaptı ve emekli oldu. Az olan emekli maaşı yeterli değildi ve yazarlıktan da kazanamadığı için 1945'te Lučenec'e taşındı. 1947'de "Ulusal Sanatçı" ünvanı ile ödüllendirildi.

Yazıları

Hayatı boyunca görece bir inzivada yaşamasına rağmen, şair Kolomon Banšell, Ema Goldpergerová (Slovak Ulusal Müzesi'nin kurucularından biri) ve Olga Petianová ile tanıştı. İlk eserleri, kız kardeşi Irene ile birlikte çıkarılan "Ratolest" (Sprig) adlı el yazısı bir dergide yayınlandı. İlk eserlerinin çoğu hiciv ağırlıklıydı, ancak sonrasında romanlara ve kısa hikâyelere yöneldi. Yazıları, insanları ve düşüncelerini tarif etmenin yanı sıra, siyasi ve etnik konularda bazı eleştirel yorumlar sunuyordu. Hikâyeler genellikle memleketindeki bir köyde veya küçük kasabada geçmekte ve çoğu kendi deneyimlerine dayanmaktaydı. Hikâyelerinde aşk çoğu zaman ana eksen olsa da, hiçbir zaman duygusal olamadı Bu da önceki Slovak nesirlerinin ana bir özelliğiydi.[3]

Mezar plaketi.

Eserleri

  • That Alluring Land: Norma L. Rudinsky tarafından çevrilmiş ve düzenlenmiş Slovak Hikayeleri. Pittsburgh Üniversitesi Yayınları, (1992)0-8229-3709-3

Kaynakça

  1. ^ "Božena Slančíková Timrava". 1 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2021. 
  2. ^ Introduction to "That Alluring Land" by N. Rudinsky
  3. ^ "Božena Slančíková-Timrava". 18 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ernest Hemingway</span> Amerikalı gazeteci ve yazar (1899 – 1961)

Ernest Miller Hemingway, Amerikalı romancı, kısa öykü yazarı ve gazeteciydi. Daha sonraki 20. yüzyıl yazarlarını önemli ölçüde etkileyen ekonomik ve abartısız üslubuyla tanınan yazar, maceracı yaşam tarzı, açık sözlü ve dobra imajıyla sıklıkla romantize edilir. Hemingway'in eserlerinin çoğu, yedi roman, altı kısa öykü koleksiyonu ve iki kurgu dışı eser de dahil olmak üzere 1920'lerin ortaları ile 1950'lerin ortaları arasında yayınlandı. Yazıları, Amerikan edebiyatının klasikleri haline geldi; 1954 Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü, üç romanı, dört kısa öykü koleksiyonu ve üç kurgusal olmayan eseri ölümünden sonra yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Gustave Flaubert</span> Fransız romancı (1821 – 1880)

Gustave Flaubert, Fransız roman yazarı. Edebiyat eleştirmenleri tarafından modern romanın kurucusu kabul edilir. En tanınmış eseri, 19. yüzyıl toplumsal gerçekliğini çarpıcı biçimde aktaran ve dünya klasikleri arasına giren Madame Bovary'dir. 1857'de yayımlanan ve Fransa'da ciddi tartışmalara neden olan bu eserden sonra realist akımı başlatan kişi olarak gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">André Gide</span> Fransız yazar (1869-1951; Nobel Edebiyat Ö. 1947)

André Paul Guillaume Gide Fransız yazar. 1947 yılı Nobel Edebiyat Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Mary Wollstonecraft</span> İngiliz düşünür ve yazar

Mary Wollstonecraft, İngiliz yazar, filozof ve kadın hakları savunucusu. Kısa kariyeri süresince romanlar, felsefi inceleme yazılarının yanı sıra bir seyahatname, bir conduct book, bir çocuk kitabı ve bir Fransız Devrimi tarihçesi de yazmıştır. Wollstonecraft en çok kadınların erkeklerden yaradılış icabı daha değersiz olmadığını ancak eğitimsiz oldukları için daha değersiz göründüklerini savunduğu, 1792 yılında yayımlanan Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi kitabıyla tanınır. Hem erkeklerin hem de kadınların akıl ve muhakeme sahibi varlıklar olarak kabul edilmelerini önerirken mantık üzerine kurulu bir toplumsal düzen tahayyül eder.

<i>Çalıkuşu</i> (roman) Reşat Nuri Güntekinin romanı

Çalıkuşu, Reşat Nuri Güntekin'in ilk defa 1922'de tefrika edilmeye başlanıp 1923'te kitap olarak yayımlanan, 1937'de büyük değişikliklerle tefrika edilen romanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Auguste Rodin</span> Fransız heykeltıraş (1840 – 1917)

François-Auguste Rodin, Fransız heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Emily Brontë</span> Yazar (1818–1838)

Emily Jane Brontë, İngiliz roman yazarı ve şair. Kaleme almış olduğu tek roman, Uğultulu Tepeler bugün İngiliz edebiyatının en önemli eserlerinden biri olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halide Edib Adıvar</span> Türk yazar, öğretmen ve politikacı (1884–1964)

Halide Adıvar, Türk yazar, siyasetçi, akademisyen ve öğretmen. Halide Onbaşı olarak da tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Mark Twain</span>

Samuel Langhorne Clemens, daha çok takma adı Mark Twain olarak bilinir, Amerikalı mizahçı, satirist, roman yazarı, yazar ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Gotthold Ephraim Lessing</span> Alman yazar, filozof ve sanat eleştirmeni (1729-1781)

Gotthold Ephraim Lessing, Alman yazar, filozof, gazeteci ve Alman Edebiyatının ilk önemli eleştirmenidir. Aydınlanma Çağı'nın önde gelen temsilcilerindendir.

Hakkı Karayiğitoğlu, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Charlotte Brontë</span> İngiliz yazar

Charlotte Brontë İngiliz yazar ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Tollu</span>

Cemal Sait Tollu, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Eleanor Marx</span> Aktivist ve Karl Marxın kızı

Eleanor Marx Marksist yazar ve politik eylemci. Karl Marx'ın en küçük kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Berthe Morisot</span> Fransız ressam (1841 – 1895)

Berthe Marie Pauline Morisot, bir Fransız ressamı ve Paris'te İzlenimcilik (Empresyonizm) akımıyla tanınan ressam çevresinin üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Müfide Kadri</span> Türk ressam

Müfide Kadri Türk ressam, besteci.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sami Boyar</span> Osmanlı Türkü ressam

Ali Sami Boyar, Türk ressam ve müzeci.

Faye HeavyShield Kainai soyuna bağlı bir heykeltıraş ve yerleştirme sanatı sanatçısıdır. Sanatında, nesneleri tekrar tekrar kullanması ve bu nesneleri büyük ölçekli alanlara enterne etmesiyle bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Charlotte Perkins Gilman</span> Amerikalı sanatçı ve yazar (1860 – 1935)

Charlotte Perkins Gilman ya da Charlotte Perkıns Stetson, önde gelen Amerikalı feminist, sosyolog, romancı, kısa hikâye, şiir ve kurmaca olmayan metinler yazarı ve sosyal reform eğitmeni. Ütopik bir feministti ve alışılmışın dışındaki konsept ve yaşam tarzından dolayı gelecek nesillere örnek teşkil etti. Bugün onun en çok hatırlanan eseri, derin bir doğum sonrası psikozundan sonra yazdığı yarı otobiyografik kısa hikâyesi "The Yellow Wallpaper"dır.

<span class="mw-page-title-main">Pálné Veres</span>

Pálné Veres olarak da bilinen Hermína Karolína Benická Verešová, Macaristan Krallığı'nın Slovak Bölgesi'nden bir öğretmen ve feministti. Ailesi Almanca konuşan Luthercilerdi. Babası Nógrád İlçesinde bir memurdu. Ancak 1816'daki ölümünden sonra aile Buda'ya taşındı. On altı yaşına kadar 1831'deki kolera salgınında ölen öğretmen annesi tarafından eğitildi. Büyükbabası tarafından evlat edinildi ve onun kütüphanesinde kendi kendine öğrenmeye başladı. Benická, teyzesinin yardımıyla Pest'e taşındıktan sonra Macarcasını geliştirmeye çalıştı ve çalışmalarına devam etti. Evlendikten sonra Pálné Veres adını aldı.