İçeriğe atla

Timpani

Timpani

Timpani (İtalyanca: davullar), genellikle orkestralarda kullanılan, davul benzeri vurmalı bir çalgıdır.

Orkestralarda sürekli kullanılması 17. yüzyılın ortalarında olmuştur. Timpaninin gövdesine gerilen derinin sıkıştırılıp gevşetilmesiyle farklı sesler elde edilir. Çağdaş tipmanilerde bu ayar, bir ayak pedalıyla sağlanır.

Timpani yapımı güç olan bir davul çeşididir. Dış yüzeyindeki kullanılan malzeme davul derisi olarak adlandırılmış, gergin büyük bir kaseyi andıran yapısı genellikle bakırdan üretilir.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

  • Timpani FAQ Dwig Thomas'ın (bir timpanist) resmi internet sitesi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Davul</span> vurmalı çalgı

Davul, bilinen en eski vurmalı çalgılardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Partisyon</span> topluluklar için yazılan eserlerin bir bütün halinde görülmesini sağlayan nota

Partisyon orkestra, oda müziği topluluğu, koro, bando gibi topluluklar için yazılan eserlerin bir bütün halinde görülmesini sağlayan notadır.

Perküsyon veya vurmalı çalgı; bagetle, elle veya benzer başka bir çalgıyla vurma, sürtme veya ovma yoluyla ses çıkaran çalgı türüdür. Vurmalı çalgıların insan sesinden sonra en eski çalgı türü olduğu düşünülmektedir.

Orkestra, dört ana enstrüman grubundan çeşitli elemanların birlikte müzik yaptığı, büyüklüğü esere göre değişebilen çalgılar topluluğudur. Sözcük, Antik Yunan tiyatrosunda koraya ayrılan yer anlamına gelen Grekçe ὀρχήστρα sözünden türemiştir. Orkestra elemanları 18. ve 19. yüzyıl boyunca yapılan çeşitli eklemelerle hızlı bir büyüme göstermiştir. 20. yüzyılda ise orkestralarda kompozisyon açısından ciddi bir değişiklik yaşanmamıştır. Elli ya da daha az müzisyenden oluşan görece küçük orkestralar oda orkestrası olarak adlandırılabilir. Tam kadro bir orkestra ise yaklaşık 100 kişiden oluşur ve senfoni orkestrası ya da filarmoni orkestrası olarak anılabilir. Bu iki adlandırma arasında orkestranın özelliğini aktaran kesin bir ayrım bulunmamaktadır. Ancak farklı adlandırmalar aynı şehirde yerleşik iki orkestrayı ayırmak için kullanılabilir. Orkestralar, bazı eserlerde bir soliste eşlik ederken, koro ile birlikte de kullanılabilir. Her enstrüman grubunun farklı teknik özellikleri, tınısı ve önemi vardır. Besteci ifade etmek istediği konuyu ya da duyguları bu enstrümanların ses tınılarına veya çalınma tekniklerine göre kendine en yakın şekilde, belirli bir teknik bilgi ve mantık içerisinde kullanır.

Soundtrack bir kitap, drama, dizi, sinema filmi, radyo programı, televizyon programı veya video oyununun görüntülerine eşlik eden ve bunlarla senkronize olan kayıtlı müziktir. Türkçede tam karşılığı bulunmadığı için genellikle film müziği olarak kullanılan, İngilizce kökenli bir kelimedir.

<i>S&M</i> (albüm)

S&M, Amerikalı heavy metal grubu Metallica'nın, San Francisco Senfoni Orkestrası ile birlikte 21-22 Nisan 1999 tarihlerinde verdikleri canlı konser kayıtlarını içeren ve 23 Kasım 1999'da Elektra Records etiketiyle çıkardıkları 9. albümleri.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Filarmoni Orkestrası</span>

Viyana Filarmoni Orkestrası, Avusturya'da bulunan ve dünyanın en iyi senfonik müzik topluluğu olarak bilinen orkestradır.

Klasik Batı Müziği, kökeni Antik Yunan müzik kültürüne dayandırılan, daha sonra Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşüyle başlayan Orta Çağ ve Gotik dönemde çok sesliliğin gelişimiyle beraber daha da biçimlenmiş, kilise ve saray baskısı altında Rönesans'ın erken yüzyılında vokal polifoni çerçevesi içinde gelişmiş, Yüksek Rönesans ile beraber çalgı müziğinin de yükselişiyle içeriği bugünün klasik müzik olarak adlandırılan biçimleri ve teknikleriyle gelişimini sürdürmüş bir kurumsal müziğin, kilise baskısına direnen halk müziğinin dans ve şarkı biçimleriyle karşılıklı etkileşimi sonucu gelişimini sürdürmüş olan, uluslararası olarak kabul görmüş müzik türüdür. En önemli özelliği, çok sesli ya da çok ezgili (polifonik) ve çok ritmli (poliritmik) olmasıdır.

Black metal 1980'lerde ayrı bir tür olarak gelişmeye başlamış heavy metal'in ekstrem alttürü. Black metal'e öncülük eden gruplar türe ismini veren Black Metal adlı albümü çıkaran Venom'un yanı sıra Bathory, Mayhem, Celtic Frost ve Hellhammer'dır. Black metal'in günümüzdeki müzikal özelliklerini ve duruşunu belirleyen gruplar ise Beherit, Mayhem, Emperor, Darkthrone, Burzum, Satyricon ve Immortal gibi türün ilk örneği olan black metal gruplarıdır.

Rapcore, rap ve hardcore punk'ın harmanından oluşmuş bir müzik türüdür. Rapcore müziğinde genellikle kullanılan enstrümanlar arasında gitar, bas gitar, davul ve turntable sayılabilir.Rapcore müziğinde kullanılan vokal türleri ise rap vokal, scream cokal ve clean vokal olarak adlandırılabilir.Rapcore türü çok geniş bir türdür.

<span class="mw-page-title-main">Wildest Dreams</span> 2003 Iron Maiden singleı

Wildest Dreams Iron Maiden grubunun 2003 yılında yayımlanan Dance of Death adlı albümünden çıkmış bir single'dır. Grup şarkıyı albüm yayımlanmadan evvel konserlerinde çalmaya başlamıştır. Single'da albümün stüdyo çalışmalarından alınma doğaçlama bir kayıt ve Blood Brothers adlı parçanın orkestra ile yapılmış yeni bir kaydı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Rainmaker</span>

Rainmaker Iron Maiden grubunun Dance of Death albümünden çıkan ikinci single'dır. Şarkı büyük ölçüde gitarist Dave Murray tarafından yazılmıştır. Gitar solosunu Dave Murray çalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bateri</span> davul ve zillerden oluşan bir müzik enstürmanı

Bateri, davullar ve ziller başta olmak üzere vurmalı çalgılardan oluşan bir müzik enstrümanıdır. Şarkılarda ritim tutmaya yarar. Fransızcadan Türkçeye geçmiş bir kelimedir. Türkçede "bateri" yerine "davul", "davul seti" ve "davul kiti" terimleri de kullanılır.

Köçekçe, Türk Beşleri adıyla anılan çağdaş Türk müziğinin ilk temsilcilerinden Ulvi Cemal Erkin'in, orkestra için 1942 yılında yazdığı bir orkestra süiti veya dans rapsodisi.

<span class="mw-page-title-main">Def</span>

Def veya tef, yuvarlak bir tahta kasnağın bir veya iki yanına deriden bir örtü geçirilerek yapılan ve parmak vuruşlarıyla çalınan müzik aleti.

Nun ist das heil und die kraft,Johann Sebastian Bach'ın yazdığı farzedilen BWV 50 numaralı kantat.

<i>Angenehmes Wiederau, BWV 30a</i>

Angenehmes wiederau veya Angenehmes Wiederau, freue dich in deinen Auen! , Johann Sebastian Bach'ın BWV 30a numaralı din dışı kantatı.

<span class="mw-page-title-main">Trampet</span>

Trampet, alt deriye karşı gerilim altında tutulan bir dizi sert telin kullanılması nedeniyle, üstüne bir bagetle vurulduğunda keskin bir staccato sesi üreten vurmalı bir çalgıdır. Trampet genellikle orkestralarda, konser gruplarında, yürüyüş gruplarında, geçit törenlerinde, davul birliklerinde ve daha fazlasında kullanılır. Bateri setinin ana parçalarından biri olup, oturan bir baterist tarafından çalınmak üzere tasarlanmış ve birçok müzik türünde kullanılan bir vurmalı çalgılar koleksiyonudur.

Sergey Rahmaninov'un Re minör Piyano Konçertosu No. 3, Op. 30, 1909 yazında bestelenmiş piyano konçertosudur. Parçanın prömiyeri o yıl 28 Kasım'da New York'ta gerçekleşti ve Rahmaninov, eserini solo olarak icra etti. Konçerto'nun ikinci performansı 16 Ocak 1910'da gerçekleşti ve Gustav Mahler şeflik yaptı. Eser genellikle standart klasik piyano repertuvarındaki teknik açıdan en zorlu piyano konçertolarından biri olma ününe sahiptir.

Classic Queen, İngiliz rock grubu Queen'in 1992 tarihli bir derleme albümüdür. Albüm, Greatest Hits II'nin ABD versiyonu olarak görülmektedir ve Wayne's World filminin ve Freddie Mercury'nin ölümünün ardından Amerika Birleşik Devletleri'nde oluşturulan Queen'in yenilenen popülaritesinden yararlanmak için yayınlandı. Albüm, ABD Billboard 200'de dördüncü sıraya ulaştı ve ABD'de üç kez, Kanada'da beş kez platin sertifikasını kazandı. Satışları dünya çapında 25 milyonu aştı.