İçeriğe atla

Timothy Winter

Timothy Winter
Winter, Ağustos 2017
DoğumTimothy John Winter
15 Mayıs 1960 (64 yaşında)
Londra, İngiltere
Mezun olduğu okul(lar)Cambridge Üniversitesi
El-Ezher Üniversitesi
Londra Üniversitesi SOAS
Oxford Üniversitesi
Amsterdam Vrije Üniversitesi
MeslekAkademisyen, Profesör
Dinİslam (Sünni)
Timothy Winter (Cambridge, Temmuz 2006)

Timothy John "Tim" Winter (doğum 1960), diğer adıyla Abdul Hakim Murad, İngiliz Sufi Müslüman araştırıcı, yazar ve profesör.

Mimar bir baba ve sanatçı bir annenin oğlu olarak 1960 yılında Londra’da dünyaya gelen Timothy John Winter 1979 yılında 19 yaşındayken İslam’ı kabul etti ve Abdülhakim Murad ismini aldı.[1]

Kitapları

  • XXI Asirda Islom: Postmodern Dunyeda qibleyi topush (Tashkent: Sharq neshriyet, 2005)
  • Postmodern Dünya’da kibleyi bulmak (Istanbul: Gelenek, 2003)
  • Muslim Songs of the British Isles: Arranged for Schools (London: Quilliam Press Ltd, 2005)
  • Understanding the Four Madhhabs: Facts About Ijtihad and Taqlid (Cambridge: Muslim Academic Trust, 1999)
  • Co-authored with John A. Williams, Understanding Islam and the Muslims (Louisville: Fons Vitae, 2002)

Düzenlenen kitap ciltleri

  • The Cambridge Companion to Classical Islamic Theology (Cambridge: Cambridge University Press, 2008) ISBN 978-0-521-78058-2
  • Islam, Religion of Life; Abdul Wadod Shalabi (USA: Starlatch Press, 2006) ISBN 1-929694-08-3
  • Co-edited with Richard Harries and Norman Solomon (rabbi), Abraham’s Children: Jews, Christians and Muslims in Conversation (Edinburgh: T&T Clark/Continuum, 2006)

Önemli çevirileri

  • Imam al-Busiri, The Mantle Adorned (London: Quilliam Press, 2009)
  • Imam al-Bayhaqi, Seventy-Seven Branches of Faith (London: Quilliam Press, 1990)
  • Roger Du Pasquier, Unveiling Islam (Cambridge: Islamic Texts Society, 1992)
  • Al-Asqalani Ibn Hajar ''Selections from Fath Al-Bari (Cambridge: Muslim Academic Trust, 2000)
  • Abu Hamid al-Ghazali, The Remembrance of Death and the Afterlife (Cambridge: Islamic Texts Society, 1989)
  • Abu Hamid al-Ghazali, Disciplining the Soul and Breaking the Two Desires (Cambridge: Islamic Texts Society, 1995)

Seçilmiş makaleler

  • "America as a Jihad State: Middle Eastern Perceptions of Modern American Theopolitics." Muslim World 101 (2011): 394-411.
  • "Jesus and Muhammad: New Convergences." Muslim World 99/1 (2009): 21-38.
  • "Poverty and the Charism of Ishmael." In Building a Better Bridge: Muslims, Christians, and the Common Good, edited by Michael Ipgrave (Washington, DC: Georgetown University Press, 2009)
  • "Introduction." In The Cambridge Companion to Classical Islamic Theology, edited by Tim Winter (Cambridge: Cambridge University Press, 2008)
  • "Ibn Kemal (d. 940/1534) on Ibn 'Arabi's Hagiology." In Sufism and Theology, edited by Ayman Shihadeh (Edinburgh: Edinburgh University Press, 2007)
  • "The Saint with Seven Tombs." In The Inner Journey: Views from the Islamic Tradition, edited by William Chittick (Ashgate: White Cloud Press, 2007)
  • "Ishmael and the Enlightenment's Crise de Coeur." In Scripture, Reason, and the Contemporary Islam-West Encounter, edited by Basit Bilal Koshul and Steven Kepnes (New York: Palgrave, 2007)
  • "Qur'anic Reasoning as an Academic Practice." Modern Theology 22/3 (2006): 449-463; reprinted in The Promise of Scriptural Reasoning, edited by David Ford and C. C. Pecknold (Malden: Blackwell, 2006)
  • "The Chador of God on Earth: the Metaphysics of the Muslim Veil." New Blackfriars 85 (2004): 144-57
  • "Bombing Without Moonlight 12 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.: the Origins of Suicidal Terrorism." Encounters 10:1-2 (2004): 93-126
  • "The Poverty of Fanaticism." In Fundamentalism, and the Betrayal of Tradition, edited by Joseph Lumbard (Bloomington: World Wisdom, 2004)
  • "Readings of the 'Reading'." In Scriptures in Dialogue: Christians and Muslims Studying the Bible and the Qur'an Together, edited by Michael Ipgrace (London: Church House Publishing, 2004), 50-55
  • "Tradition or Extradition? 12 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The threat to Muslim-Americans." In The Empire and the Crescent: Global Implications for a New American Century, edited by Aftab Ahmad Malik (Bristol: Amal Press, 2003)
  • "Muslim Loyalty and Belonging 12 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.: Some Reflections on the Psychosocial Background." In British Muslims: Loyalty and Belonging, edited by Mohammad Siddique Seddon, Dilwar Hussain, and Nadeem Malik (Leicester: Islamic Foundation; London: Citizens Organising Foundation, 2003)
  • "'Pulchra ut luna: some Reflections on the Marian Theme in Muslim-Catholic Dialogue." Journal of Ecumenical Studies 36/3 (1999): 439-469
  • "The Last Trump Card: Islam and the Supersession of Other Faiths." Studies in Interreligious Dialogue 9/2 (1999): 133-155
  • "Opinion: Bin Laden's sea burial was 'sad miscalculation" 9 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. CNN.com (9 May 2011)

Kaynakça

  1. ^ Gzt (5 Ekim 2022). "Sahibini arayan bir ney: Tim Winter'ın Abdülhakim Murad'a yolculuğu". Gzt. 15 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2023. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Seyyid Hüseyin Nasr</span>

Seyyid Hüseyin Nasr, George Washington Üniversitesi'nde İslâmî ilimler uzmanı İranlı profesör, müslüman mütefekkir.

<span class="mw-page-title-main">İslam sanatı</span>

İslam sanatı, İslâm kültürünün büyük bir bölümünü oluşturur. İslamî sanat(lar) terimi görece yeni bir terimdir ve genel olarak modern bir kavram olarak ele alınabilir. Terim ile kastedilen İslam topraklarında üretilen, İslam kültürünün izini taşıyan sanat eserleridir; eserlerin illâ ki Müslüman için veya Müslümanlar tarafından yapılmış olması gerekmez. Nitekim birçok Hindu, Hristiyan ve Yahudi sanatçılar İslamî sanat eserleri verdikleri gibi, Müslümanlar tarafından yapılan bazı sanat eserlerinin alıcıları, sahipleri gayri müslimdir. Zaman zaman tarihi İslamî sanat eserleri ve sanatçılar çağdaş zamanlarda dinîden ziyade millî sanat açısından değerlendirilmiştirler; bununla birlikte bu genelde yanlış bulunur zira İslamî sanatlarda tarih boyunca ortak olan değer ve vurgu İslamdır ve sanatlar birçok etnik grubun katkısının sonucu olarak ortaya çıkmışlardır. Nitekim o dönemlerde İslam topraklarında bulunan vatandaşların da ayırıcı özelliği etnik gruplarından ziyade dinleriydi ve bu sebeple de bugün birçok tarihî İslamî sanatçının yaşadığı toprağa bakarak etnik kökenini bilmek çok zordur.

Warith Deen Mohammed, Amerikalı Müslüman lider.

<span class="mw-page-title-main">Hizb ut-Tahrir</span> Kudüste 1953te kurulan İslamcı ve ümmetçi örgüt

Hizb ut-Tahrir, tüm Müslümanları birleştirerek şeriat kurallarıyla yönetilecek İslami hilafet devleti kurmayı amaçlayan uluslararası bir pan-İslamcı, köktendinci siyasi örgüt. 1953'te Filistinli İslam alimi Muhammed Takiyyuddin en-Nebhani tarafından Kudüs'te kurulmuştur.

Hakikât İslâmiyet'in mistik kollarından biri olan Sufilik'teki bir mertebenin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">İslam dünyası</span> Müslüman çoğunluklu ülkeleri, yerleri ve bölgeleri kapsayan tanım

İslam dünyası veya Müslüman dünyası, İslâmî bir devlet yapısına sahip ülkeler ile birlikte nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerin tümünü ifade eden bir kavramdır. Bu, İslâm'ın dini inançlarına ve yasalarına veya İslam'ın uygulandığı toplumlara bağlı olan herkesi kapsamaktadır. Günümüzde İslam ülkelerinin tek çatı altında toplandığı tek uluslararası kurum, İslâm İşbirliği Teşkilatı'dır. Modern bir jeopolitik anlamda bu terimler, dahil edilmek için üzerinde anlaşmaya varılmış kriterler olmamasına rağmen, İslâm'ın yaygın olduğu ülkeleri ifade etmektedir. Müslüman çoğunluklu ülkeler terimi, genellikle ikinci anlamda kullanılan bir alternatif terimdir.

<span class="mw-page-title-main">İsmet (İslam)</span>

İsmet sıfatı İslam inancına göre Muhammed'in ve diğer peygamberlerin ilahi koruma sayesinde günahtan ve yanlıştan uzak olduğunu ifade eder. Bu sıfat, Şiîlerin inancına göre On İki İmam ve Muhammed'in kızı Fatıma Zehra için de geçerlidir. Zeydîler, "İsmet" sıfatını imamlara atfetmeyerek bu noktada diğerlerinden ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Ümmetçilik</span> Müslümanların tek bir İslam devleti altında birliğini veya İslami ilkelere sahip uluslararası bir örgütü savunan siyasi hareket

Ümmetçilik veya Pan-İslamizm, Müslümanları tek bir İslam devleti altında veya İslami prensiplere sahip uluslararası bir örgüt altında birleştirmeyi savunan bir siyasi harekettir. Tarihsel olarak, tüm Osmanlı vatandaşlarının birliğini amaçlayan Osmanlıcılıktan sonra Pan-İslamizm, imparatorluktaki Müslüman halkların bağımsızlık hareketlerini önlemek amacıyla Sultan II. Abdülhamid tarafından 19. yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı İmparatorluğu'nda teşvik edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Boulez</span> Fransız besteci, koro şefi, yazar ve piyanist

Pierre Boulez, Fransız besteci, koro şefi, yazar ve piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Nasr Hâmid Ebû Zeyd</span>

Nasr Hamid Ebu Zeyd, , İslam bilgini ve düşünürü.

<span class="mw-page-title-main">Kore'de İslam</span>

Güney Kore'de İslam 'a inanan insanlar oldukça azdır. Müslüman topluma Malezya'nın İslam Misyonu ve diğer İslam ülkeleri tarafından 20. yüzyılda Seul'de bir cami yaptırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Orta Çağ İslam dünyasında astronomi</span>

İslam astronomisi, özellikle İslam'ın Altın Çağı sırasında, İslam dünyasında yapılan astronomik gelişmeleri kapsar ve çoğunlukla Arapça yazılmış eserlerden oluşur. Bu gelişmeler özellikle Uzak Doğu ve Hindistan'da daha sonra Orta Doğu, Orta Asya, Endülüs ve Kuzey Afrika'da gerçekleşti. Orta Çağ İslam astronomisi, yabancı dildeki kaynakların özümsenmesi ve bu kaynakların birbiriyle benzeşmeyen unsurlarının İslami özelliklere sahip bir bilim yaratmak için birleştirilmesi gibi yönleri nedeniyle diğer İslami bilimlerin doğuşuyla paralellik gösterir. Bu kaynaklar özellikle Arapça diline tercüme edilmiş ve üzerine çalışmalar gerçekleştirilmiş Yunan, Sasani ve Hint eserlerinden oluşuyordu.

Bu liste önceki hayatında Hristiyan olup daha sonradan İslam dinine geçtiğini beyan eden veya bilinin kişileri göstermektedir.

Japonya'da İslam, Japonya'nın İslam ile ilgilenmesi 19. yüzyılın ikinci yarısında başlamıştır. Kur'an'ın Avrupa dillerinden Japoncaya tercümesi 19. yüzyılın sonlarında başladı. 20. yüzyılın 2. yarısında ise Kur'an Arapça orijinalinden Japoncaya tercüme edildi. 1980'ler ve 1990'larda ise iki önemli hadis kitabı Japoncaya çevrildi.

<span class="mw-page-title-main">W. Montgomery Watt</span> İskoç şarkiyatçı ve Anglikan din adamı

William Montgomery Watt, İskoç tarihçi, oryantalist, Anglikan din adamı ve akademisyen. 1964-1979 yılları arasında Edinburgh Üniversitesi'nde Arap ve İslâm Araştırmaları Kürsüsü başkanlığında bulundu.

İslam'dan çıkış genellikle bir Müslüman tarafından düşünce, söz veya fiil yoluyla İslam'ın terkidir. İslam'dan dönene mürted denir. Tanıma sadece başka bir dine dönen veya dini tamamen terk edenler değil küfür, sapkınlık veya inançsızlığı ima eden herhangi bir eylem veya söz yoluyla, İslam'ın "temel bir inanç veya akidesini" inkâr edenler de dahildir.

İslam dünyasında liberalizm ve ilerlemecilik, İslami anlayış ve pratik konusunda önemli bir ilerici düşünce birikimi oluşturan kendini bildiren Müslümanları içerir. Bu çalışmalar bazen "ilerici İslam" olarak adlandırılır. Bazı bilim insanları, Omid Safi gibi, "İlerici Müslümanlar" ile "İslam'ın liberal savunucuları" arasında ayrım yapar.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya'da İslam</span>

Litvanya'daki İslam, diğer birçok kuzey ve batı Avrupa ülkesinin aksine, 14. yüzyıldan başlayan uzun bir tarihe sahiptir. Polonya-Litvanya Topluluğu'nun eski birleşim devleti Litvanya Büyük Dükalığı, Baltık'tan Karadeniz'e kadar uzanan, güneyde Kırım Tatarlarının yaşadığı birkaç Müslüman ülkeyi içeriyordu. Birkaç Müslüman Tatar, Büyük Dük Vytautas'ın yönetimi altında, şimdi Litvanya Cumhuriyeti olan Litvanya topraklarına göç etti. Artık Litvanya Tatarları olarak anılan Tatarlar, zamanla dillerini kaybetmişlerdir ve şimdi Litvanca konuşmaktadırlar; ancak dinleri olarak İslam'ı sürdürmüşlerdir. Litvanya Tatarlarının uygulamaları diğer Sünni Müslümanlardan biraz farklıdır; Litvanyalı Tatarların bir kısmı Halk İslamı olarak adlandırılabilecek bir dini uygulasa da, ayrı bir mezhep olarak görülmezler.

Hugh Nigel Kennedy, bir İngiliz ortaçağ tarihçisi ve akademisyenidir. Erken İslami Orta Doğu, Müslüman İberya ve Haçlı Seferleri tarihinde uzmanlaşmıştır. 1997'den 2007'ye kadar St Andrews Üniversitesi'nde Ortadoğu Tarihi Profesörüydü. 2007'den beri Londra Üniversitesi SOAS'ta Arapça Profesörü olarak görev yapmaktadır.

Sir Hamilton Alexander Rosskeen Gibb, H. A. R. Gibb olarak bilinir, İskoç tarihçi ve Oryantalisttir.