Endonezya, resmî adıyla Endonezya Cumhuriyeti, Hint ve Pasifik okyanusları arasında, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'da toprakları bulunan bir ülkedir. 17 binden fazla adadan oluşur. Bu adaların en büyükleri Sumatra, Cava ve Sulavesi ile kısmen Borneo ve Yeni Gine'dir. Endonezya dünyanın en büyük ada ülkesidir, 1.904.569 km²'lik yüzölçümüyle dünyada 14. sıradadır. 280 milyon civarında nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve aynı zamanda en kalabalık Müslüman ülkesidir. Cava dünyanın en kalabalık adasıdır ve nüfusun yarıdan fazlasına ev sahipliği yapar.
Doğu Timor ya da resmî adıyla Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya'da Avustralya ile Endonezya arasında yer alan bir ada devleti. Tek komşusu Endonezya'ya bağlı Batı Timor'dur. 14,874 km² yüz ölçümüne sahip olan Doğu Timor'un başkenti Dili'dir.
Dili, Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti'nin başkenti ve en büyük şehri. Şehrin nüfusu 193.563'tür ve ülkenin kent denilebilecek tek şehridir.
Malayca, Güneydoğu Asya ve Okyanusya üzerinde yaygın olarak konuşulan bir Avustronezya dili. Yaklaşık 300 milyon kişi tarafından konuşulmakta olup Brunei, Endonezya, Malezya ve Singapur'un resmi dilidir. Malayca aynı zamanda Cocos Adaları, Doğu Timor, Tayland, Papua Yeni Gine ve Filipinler'in bazı bölgelerinde konuşulmaktadır.
Timor Denizi, 610,000 km² yüzölçüme ve 3300 metre derinliğe sahip, Hint Okyanusu'na açık bir dışdenizdir. Hint Okyanusu'nun doğusundaki en geniş koludur.
Arafura Denizi, Hint Okyanusu'nun doğusunda 650.000 kilometrekarelik bir alanı kaplayan sığ denizdir. Batısındaki Timor Denizi ile doğusundaki Torres Boğazı'nı birleştirir. Batısında Endonezya ve Doğu Timor devletleri tarafından ikiye ayrılan Timor adası, güneyinde Avustralya ve Carpentaria Körfezi, kuzeydoğusunda ise Endonezya ve Papua Yeni Gine devletleri tarafından ikiye ayrılan Yeni Gine adası bulunur.
Kupang, Endonezya'da Timor adasının ucunda Batı Timor yerleşkesinde bulunan önemli bir liman kentidir ve Nusa Tenggara Timur ili'nin merkezi. Timor adasının ve Timor Denizi'ne kıyısı olan en büyük kentidir ve limanıdır. Nüfusu 450.000'dir. 1962 yılında Kupang Üniversitesi kuruldu ve bu sayede kent hem ekonomik ve hem eğitim alanında tüm bölgede büyük bir öneme sahiptir. Kupang'ın ekonomisi limanından sağladığı ihracat ve ithalat ve çimento sanayisidir. Kupang Havalimanı El Tari (IATA-Kodu:KOE), kent merkezine yaklaşık 8 km uzaklıktadır ve doğusundadır.
Batı Timor, Endonezya'da Timor adasının batısında Doğu Nusa Tenggara bölgesine bağlı bir yerleşke.
José Manuel Ramos-Horta, Doğu Timorlu siyasetçi. Ramos-Horta, Asya ada ülkesi Doğu Timor'da 20 Mayıs 2022 tarihinden bu yana devlet başkanlığı makamında bulunmaktadır. Ramos-Horta bu görevi daha önce 2007-2008 ve 2008-2012 yılları arasında olmak üzere iki dönem daha bu makamda bulunmuştur. Ramos-Horta, ülkesinin Endonezya'dan 2002 yılında bağımsızlığını ilan etmesinin ardından 2007 yılında göreve gelen ikinci devlet başkanı olmuştu.
Tetum, Doğu Timor'un iki resmî dilinden birisidir. Avustronezya dil ailesine bağlı olan bu dil sömürge döneminin tesiriyle Portekizce ve kültürel etkileşimden dolayı Endonezce/Malaycadan çok fazla etkilenmiştir. Tetumca Doğu Timor'da yaklaşık 224.000 kişi tarafından ana dili olarak konuşulmaktadır. Endonezya'ya ait Batı Timor'da ise Tetumca sadece adanın orta bölgesindeki azınlık kitle tarafından konuşulan bir dildir.
Cava Dili, Endonezya'nın Cava Adasının orta ve batı kısımlarında konuşulan dildir. 75 milyon kadar insanın anadilidir. Avustronezya dil ailesine ait olup Endonezce ve Sunda dili ile akrabadır. Endonezya dışında Doğu Timor, Malezya, Singapur, Avustralya gibi komşu ülkeler ile Hong Kong ve Tayvan gibi yerlerde de konuşulmaktadır. Ayrıca, Surinam, Hollanda ve Yeni Kaledonya'da da konuşulmaktadır.
UTC+09:00, UTC'den 9 saat ileri zaman dilimi.
Doğu Nusa Tenggara, Endonezya'da, Küçük Sunda Adaları'nın doğu kesiminde il. Merkezi Batı Timor'daki Kupang'dır.
Doğu Timor'un vize politikası'nda, yolculara farklı gruplar şeklinde ayrım yapılmaktadır.
Doğu Timor'un dış temsilciliklerinin listesi ;
Kemak veya bazı bölgelerde kullanıldığı adıyla Ema, Doğu Timor'un doğu bölgelerinde ve Endonezya'nın Batı Timor bölgesinde konuşulan, Avustronezya dil ailesine bağlı dil. Doğu Timor'da Portekizce ve Tetum ile birlikte ulusal bir dil olarak kabul edilmektedir.
İlhak etme, bir devletin topraklarının başka bir devlet tarafından zorla alınmasına ilişkin idari eylem ve uluslararası hukuk kavramıdır. Genellikle yasa dışı bir eylem olarak kabul edilen ilhak, tek taraflı bir eylem olduğu için toprakların antlaşmalar yolu ile devredilmesi veya satılmasından farklıdır ve genellikle bir bölgenin askeri işgalinden sonra gerçekleşir. İlhakın meşruiyeti, diğer ülkeler ve hükûmetlerarası kuruluşlar tarafından genel kabul görüp görmediğine bağlıdır.
Endonezyalı karşıtlığı, Endonezyalı düşmanlığı Endonezyalılara, Endonezya'ya ve Endonezya kültürüne karşı olan düşmanlık olarak tanımlanır.
Doğu Timor tarihi Doğu Timor coğrafyasında geçen olayları kapsar. Timor halkı Avusturonezya dili konuşmaktadır. Avusturonezya halkları Doğu Timor coğrafyasına 30.000 yıl önce göçtü. Portekiz kolonizasyonuna ve Endonezya işgaline uğradı. 2002'de bağımsızlığını kazandı.
Özel idari bölge, Çin, Kuzey Kore, Endonezya ve Doğu Timor'daki idari bölgesel varlık türleri için bir atamadır.