İçeriğe atla

Timol mavisi

Timol mavisi
Adlandırmalar
4-[9-(4-hidroksi-2-metil-5-propan- 2-il-fenil)-7,7-diokso-8-oksa- 7λ6- tiabisiklo[4.3.0]nona-1,3,5-trien-9-il]- 5-metil-2-propan-2-il-fenol
α-hidroksi-α,α-bis(5-hidroksikarvakril)- o-tolüensülfonik asit γ-sülton; timolsülfoneftalein
Tanımlayıcılar
CAS numarası
3D model (JSmol)
ECHA InfoCard100.000.886 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
CompTox Bilgi Panosu (EPA)
  • O=S2(=O)OC(c1ccccc12)(c3cc(c(O)cc3C)C(C)C)c4cc(c(O)cc4C)C(C)C
Özellikler
Molekül formülüC27H30O5S1
Görünüm Kahverengimsi kristal toz
Erime noktası221-224°C (430–435 °F; 494–497 K)
Bileşenlerine ayrılır
Çözünürlük (su içinde) Çözünmez
Tehlikeler
İş sağlığı ve güvenliği (OHS/OSH):
Ana tehlikeler Zararlı
Aksi belirtilmediği sürece madde verileri, Standart sıcaklık ve basınç koşullarında belirtilir (25 °C [77 °F], 100 kPa).

Timol mavisi (timolsülfoneftalein) kahverengimsi yeşil veya kırmızımsı kahverengi kristalli yapıya sahip toz pH indikatörü.Suda çözünmez ama alkol ve syreltik baz çözeltilerinde çözünür.

pH 1.2–2.8 aralığında değişim yönü kırmızıdan sarıya, pH 8.0–9.6 aralığında sarıdan maviyedir.Genellikle evrensel indikatör'ün bir bileşenidir.

Timol mavisi (pH indikatörü)
1,22,8
Timol mavisi (pH indikatörü)
8,09,6

Yapılar

Timol mavisi farklı pH değerlerinde farklı yapılara sahiptir.

Farklı asit-baz koşullarında timol mavisi çözeltileri renkleri: sol:asidic, orta:nötral, sağ: bazik

Güvenlik

Tahrişe sebep olabilir. Toksikolojik özellikleri şimdiye kadar tam olarak incelenmemiştir.

Bibliyografya

  • Merck. "Thymol Blue." The Merck Index. 14th ed. 2006. Accessed via web on 2007-02-25

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Embriyoloji</span> Doğum öncesi biyolojiyi inceleyen biyoloji dalı

Embriyoloji, zigot oluşumunu, büyümesini ve gelişimini inceleyen bilim dalı. Gelişim biyolojisinin bir alt dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amino asit</span> Proteinlerin temel yapı taşı

Amino asitler, proteinleri oluşturan temel yapı taşlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Asit</span> kimyasal bir madde türü

Asit, pH derecesi 7'den düşük olup, değişen oranlarda yakıcı ve/veya aşındırıcı özelliğe sahip olan ve oldukça geniş kullanım alanına sahip kimyasal maddelere verilen isimdir. Suda çözündüklerinde hidrojen iyonu derişimini artırarak çözeltiyi asidik yapar. Mavi turnusol kâğıdının rengini kırmızıya çeviren asitlere eski Türkçede hamız veya ekşit denir.

pH belirteçleri (İndikatörler), çözeltinin pH'sine bağlı olarak renk değiştiren, karmaşık yapıdaki organik bileşiklerdir. Bu tür bileşikler, asit ya da baz titrasyonunun bitiş noktasını saptamak amacıyla kullanılır. pH belirteçlerini asit, baz, redoks ve çöktürme belirteçleri olarak sınıflamak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Pigment</span>

Pigment ya da boyar madde, suda tamamen veya hemen hemen çözünmeyen renkli bir malzemedir. Bunun tersine, boyalar genelde, en azından kullanımlarının bir aşamasında çözünürdür. Boyalar genellikle organik bileşik pigmentler ise genellikle inorganik bileşikdir. Tarih öncesi ve tarihi değeri olan pigmentler arasında koyu sarı, odun kömürü ve lapis lazuli bulunur. Sanayide olduğu kadar sanatta da kalıcılık ve istikrar istenen özelliklerdir. Kalıcı olmayan pigmentler kaçak olarak adlandırılır. Kaçak pigmentler zamanla veya ışığa maruz kaldıkça solarken bazıları sonunda kararır. Pigmentler boya, mürekkep, plastik, kumaş, kozmetik, gıda ve diğer malzemeleri renklendirmede kullanılır. İmalat ve görsel sanatlarda kullanılan çoğu pigment kuru renklendiricidir ve genellikle ince bir toz hâlinde öğütülür. Boyada kullanım için bu toz, pigmenti askıya alan görece nötr veya renksiz bir malzeme olan bağlayıcıya eklenir ve boyaya yapışkanlık verir. Genellikle aracında çözünmez olan bir pigment ile kendisi bir sıvı olan veya aracında çözünen boya arasında bir ayrım yapılır. Renklendirici, ilgili araca bağlı olarak bir pigment veya bir boya görevi görebilir. Bazı durumlarda pigment, bir metalik tuzla çözülebilir bir boyanın çökeltmesi ile boyadan üretilebilir. Oluşan pigmente göl pigmenti denir. Biyolojik pigment terimi, çözünürlüklerinden bağımsız olarak tüm renkli maddeler için kullanılır.

pH Sulu bir çözeltinin asitlik veya bazlık seviyesinin ölçümü

pH, bir çözeltinin asitlik veya bazlık derecesini tarif eden ölçü birimidir. pH'in açılımının ne olduğu kesin olarak bilinmese de genellikle "potential of hydrogen" veya "power of hydrogen" olduğu varsayılır.

<span class="mw-page-title-main">Sarılar, Göynük</span> Göynükte köy

Sarılar, Bolu ilinin Göynük ilçesine bağlı bir köydür.

Metil Menekşesi, birbirine benzer pH indikatörlerinin ve boyar kimyasallarının oluşturduğu gruba verilen isimdir. Metil moru kimyasalları, 4, 5 veya 6 metil bağından (R-CH3) oluşan kimyasallardan oluşur. Değişik çeşitlerinin karıştırılmasıyla menekşe renginin çeşitli karışımları elde edilebilir. Metil morunun temel çeşitleri şunlardır:

Bromtimol mavisi, zayıf asit ve bazlar için kullanınan bir kimyasal pH indikatörüdür.

Fenol kırmızısı çoğunlukla hücre testlerinde kullanılan bir pH indikatörüdür. Fenol kırmızısı normal koşullarda kararlı, kırmızı renkte kristal hâlindedir. Suda çözünürlüğü 0,77 gr/lt ve etanolde 2,9 gr/lt'dir. Zayıf bir asittir ve pKa'sı 20 °C'de 8'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kongo kırmızısı</span>

Kongo kırmızısı, benzidindiazo-bis-1-naftilamin-4-sülfonik asit denilen asidin sodyum tuzudur. İkincil diazo boyasıdır. Kongo kırmızısı suda çözünebilir ancak etanol gibi organik çözücülerde daha iyi çözünür.

<span class="mw-page-title-main">Gliseraldehit</span> üç karbonlu monosakkarit

Gliseraldehit veya diğer adıyla gliserik aldehit, C3H6O3 formülüne sahip üç karbonlu bir monosakkarittir. Bilinen tüm aldozlar arasındaki en basit moleküldür. Tatlı ve renksiz bir kristal katı olan gliseraldehit, canlı vücudunda orta derecede önem taşımaktadır. Bileşiğin kökü gliserin ve aldehitten gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Brom krezol moru</span>

Brom krezol moru (BCP) ya da 5',5"-dibromo-o-krezolsülfoneftalein, bir pH indikatör'ü.Sülton formunun içinde 6.3 pKa değerine sahiptir ve genellikle 0.04% 'lük sulu çözeltisi hazırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Timolftalein</span> asit-baz (pH) indikatörü

Timolftalein bir asit-baz (pH) indikatörü. pH 9.3–10.5 civarı geçiş aralığıdır. Bu pH değerinin altında renksiz, üstünde ise mavidir. Mavi timolftalein iyonu için molar atenüasyon katsayısı 595 nm'de 38000 M−1cm−1'dir.

<span class="mw-page-title-main">Nötral kırmızı</span>

Nötral kırmızı doku biliminde boyama işlemi için kullanılan bir eurodin boyası.Lizozom kırmızısına da rengini veren nötral kırmızısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Naftoftalein</span>

α-Naftoftalein (C28H18O4) pH 7.3–8.7. değerlerinde görünür geçişi kırmızımsı renksizden yeşilimsi maviye olan pH indikatörü.

<span class="mw-page-title-main">Mısır rengi</span>

Mısır rengi veya Mısır sarı tonu olan bir renktir. Aynı adı taşıyan tahıl mısırına Amerika'da 'corn' denir. Kamu kullanımında, mısır, açık sarıdan turuncu ile sınırlanmış koyu tonlara kadar çeşitli tonlarda olabilir, çünkü mısır rengi değişebilir.

<span class="mw-page-title-main">İyot heptaflorür</span> kimyasal bileşik

İyot heptaflorür, diğer adıyla iyot(VII) florür ya da iyot florür, IF7 kimyasal formülüne sahip interhalojen bileşiktir. VSEPR teorisinde öngörüldüğü gibi alışılmadık bir beşgen bipiramidal yapıya sahiptir. Molekül, Berry mekanizmasına benzeyen ancak heptakoordineli bir sistem için kullanılan sahte bir Bartell mekanizması isimli bir yeniden düzenlemeye tabi tutulabilir. 4.5 °C'de eriyen renksiz kristallerden oluşur: sıvı aralığı son derece dardır, kaynama noktası 4.77 °C'dedir. Yoğun buhar, küflü ve buruk bir kokuya sahiptir. Molekül D5h simetriye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Merck & Co.</span> Amerikan çok uluslu ilaç şirketi

Merck & Co., Inc., d.b.a. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada dışındaki Merck Sharp & Dohme (MSD) olarak bilinen, bir Amerikan ilaç şirketi ve dünyanın en büyük ilaç şirketlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bromik asit</span>

Hidrojen bromat olarak da bilinen bromik asit, HBrO3 moleküler formülüne sahip bir oksoasittir. Sadece sulu çözelti içinde bulunur. Broma ayrışırken oda sıcaklığında sarıya dönen renksiz bir çözeltidir. Bromik asit ve bromatlar güçlü oksitleyici ajanlardır ve Belousov-Zhabotinsky reaksiyonlarında yaygın bileşenlerdir. Belousov-Zhabotinsky reaksiyonları denge olmayan termodinamiğin klasik bir örneğidir.