İçeriğe atla

Timo Koivurova

Timo Koivurova (d. 19 Mart 1967, Helsinki[]) Finlandiya'daki Arctic Centre, University of Lapland'da araştırma profesörüdür. Merkezin 2015-2020 yılları arasında direktörlüğünü yapmıştır. Doktora tezi 2001 yılında Kuzey Kutbu'nda çevresel etki değerlendirmesi üzerineydi. Kuzey Çevre ve Azınlık Hukuku Enstitüsü'nün 2003 yılında direktörü ve 2004 yılında araştırma profesörü oldu.

Kariyer

Koivurova birçok uluslararası ve ulusal araştırma projesine liderlik etmiştir[1] ve özellikle yerli hakları, deniz hukuku, çevre hukuku ve Arktik yönetişimi olmak üzere Arktik hukuk konularında geniş çaplı yayınlar yapmıştır.[2] Arktik yönetişiminin yasal olarak bağlayıcı bir antlaşma yoluyla nasıl geliştirilebileceğini araştırmıştır. Ayrıca, yerli halkların haklarının küresel olarak ve İskandinav bağlamında nasıl iyileştirilmesi gerektiği konusunda duruş sergilemiş ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yerli halkların haklarına yeterli koruma sağlamak için içtihadını değiştirmesi gerektiğini öne sürmüştür. Koivurova ayrıca Kuzey Kutbu'nun yeniden bir askerî harekât alanı haline gelme tehlikesi olup olmadığı konusunda da görüş bildirmiş ve böyle bir tehlikenin son derece küçük olduğunu savunmuştur. Ayrıca iklim değişikliğinin bir insan hakları sorunu olarak nasıl ele alınması gerektiği konusunda da kapsamlı yazılar kaleme almıştır.[]

Üyelikler ve ödüller

Koivurova, Finlandiya ve Uluslararası Arktik kurullarının bir dizi üyesidir ve Arktik yönetişimi konusunda önde gelen uzmanlardan biri olarak, özellikle Finlandiya Arktik Konseyi başkanlığı sırasında (2017-2019) Arktik Konseyi çalışmalarına yoğun bir şekilde katılmaktadır. Başkanlık süresince Koivurova, Arktik Konseyi'nin Sosyal, Ekonomik ve Kültürel Uzmanlar Grubu'nun eş başkanlığını yürütmektedir.[3]

Amerika Birleşik Devletleri Arktik Araştırma Konsorsiyumu Yönetim Kurulu üyesidir,[4] Avrupa Kutup Kurulu (European Polar Board) İcra Kurulu Üyesi[5] ve Çin Nordik Arktik Araştırma Merkezi yönetim kurulu üyesidir.[6] Aynı zamanda Finlandiya hükûmetinin Arktik delegasyonunun ve dışişleri bakanlığının Finlandiya'nın dış politikasında insan hakları konusundaki uzmanlar grubunun bir üyesidir. Rovaniemi Arctic Spirit konferansının organizatörlerinden biri ve Arctic Circle konferansının danışma komitesi üyesidir.[7] Norveç Araştırma Konseyi'nde çeşitli program komitelerinde görev yapmıştır.

Meslektaşları Paula Kankaanpää ve Adam Stepien ile birlikte yazdığı makale Oxford University Press tarafından onur ödülü almıştır.[8]

Koivurova, Oxford University Press'in "Yearbook of International Environmental Law"[9] ve Brill'in Kutup Hukuku Yıllığı[10]

Koivurova Finlandiya Bilim ve Edebiyat Akademisi'ne davet edildi.[11]

Kaynakça

  1. ^ "Timo Koivurova Projects University of Lapland research portal". lacris.ulapland.fi. 
  2. ^ "Timo Koivurova: Publications". www.arcticcentre.org. []
  3. ^ "Social, Economic, and Cultural Expert Group SDWG". www.sdwg.org. 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2023. 
  4. ^ "Board of Directors". 2 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2023. 
  5. ^ "Chair & Executive Committee". European Polar Board. 24 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2023. 
  6. ^ "China Nordic Arctic Research Center CNARC". www.cnarc.info. 2 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2023. 
  7. ^ Circle, Arctic. "Arctic Circle". www.arcticcircle.org. 2 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2023. 
  8. ^ "Richard Macrory prize Journal of Environmental Law Oxford Academic". academic.oup.com. 5 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2023. 
  9. ^ "Yearbook of International Environmental Law". Oxford Academic. 14 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2023 – OUP Academic vasıtasıyla. 
  10. ^ "The Yearbook of Polar Law". Brill. 23 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2023 – www.brill.com vasıtasıyla. 
  11. ^ Rapelo, Nina (27 Nisan 2018). "Suomalaisen Tiedeakatemian uudet jäsenet Suomalainen Tiedeakatemia". acadsci.fi. 2 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Türkiyenin ilk hukuk fakültesi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yargı</span> hukuku yorumlayan ve uygulayan mahkemeler sistemi

Yargı, yasal anlaşmazlıkları/uyuşmazlıkları karara bağlayan ve yasal davalarda yasayı yorumlayan, savunan ve uygulayan mahkemeler sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Konseyi</span> devletler arası kuruluş

Avrupa Konseyi, Avrupa çapında insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmak amacıyla 1949'da kurulmuş hükûmetlerarası bir kuruluştur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa Konseyi'ne bağlıdır. Avrupa Konseyi'ne Rusya, Belarus, Kosova, Kazakistan ve gözlemci Vatikan hariç tüm Avrupa ülkeleri üyedir.

<span class="mw-page-title-main">Schengen Anlaşması</span> Avrupa Birliği iç sınır kontrolleri anlaşması

Schengen Antlaşması, Avrupa Ekonomik Topluluğu üyesi beş ülke arasında, sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerini bütünüyle ortadan kaldırmayı amaçlayan antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Savaş</span> Topluluklar arasında yapılan silahlı veya silahsız yoğun çatışma eylemi

Savaş veya harp; ülkeler, hükûmetler, bloklar ya da bir ülke içerisindeki toplumlar, isyancılar veya milisler gibi büyük gruplar arasında gerçekleşen silahlı çatışmaya denir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Buz Denizi</span> Kuzey Kutbu bölgesinde bir okyanus

Kuzey Buz Denizi ya da Arktik Okyanusu, Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın kuzeylerinde yer alan, Kuzey Kutbu'nu kapsayan, buzlarla kaplı bir okyanustur. Uluslararası Hidrografi Örgütü (IHO) tarafından okyanus olarak kabul edilmektedir (Arctic Ocean). Yüzölçümü 14.090.000 km² olan devasa bir alandır. Diğer okyanuslara göre sığ olup, en derin noktası 5.449 m, ortalama derinlik 1.038 m'dir. Rusya, ABD, Kanada, Danimarka (Grönland), Norveç ile kıyıları vardır. Bunlara ek olarak soğuk ve elverişsiz iklimine rağmen çok önemli hayvan çeşitliliğine sahip olan Arktik Okyanus'ta birçok balık ve kuş türü yanında kompleks habitatlar oluşturan memeliler de yer alır. Özellikle kutup bölgesinin ikon hayvanları kutup ayıları, foklar, morslar, belugalar ve narvaller bu iklim ve çevre koşullarına milyonlarca yıllık bir evrimle adapte olmuşlardır.

İbrahim Ömer Madra, Türk uluslararası ilişkiler uzmanı, siyâset bilimci, radyo programcısı ve yazar. Ortak kurucularından olduğu Açık Radyo’nun genel yayın yönetmenidir. Küresel ısınma ve iklim değişikliği konusuna dikkat çekmek için çalışan bir iklim aktivistidir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi</span> İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi ile kurulan, Avrupa Konseyine bağlı, Strazburgda bulunan uluslararası mahkeme

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) veya İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi (İHAM), uluslararası bir teşkilat olan Avrupa Konseyi'ne bağlı olarak 1959 yılında kurulmuş uluslararası bir mahkemedir. Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ek protokolleriyle güvence altına alınmış olan temel hakların çiğnenmesi durumunda bireylerin, toplulukların, tüzel kişilerin ve diğer devletlerin, belirli usul ve kurallar dahilinde başvurabileceği bir yargı merciidir. 46 Avrupa Konseyi üyesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yargı yetkisini tanımaktadır. Mahkeme, Fransa'nın Strazburg şehrinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği müktesebatı</span> Avrupa Birliği hukukunun temeli

Avrupa Birliği Müktesebatı, temel Avrupa Birliği anlaşmalarında ve diğer yardımcı hukuk kaynaklarında yer alan kural ve kurumlar bütününü ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kutup tilkisi</span> Arktik bölgesinde yaşayan küçük bir köpekgil türü

Kutup tilkisi, köpekgiller (Canidae) familyasına dahil Vulpes cinsi içinde yer alan, arktik bölgelere özgü küçük bir tilkidir.

<span class="mw-page-title-main">Thilo Marauhn</span>

Thilo Marauhn Alman uluslararası hukuk bilimcisi ve akademisyen. Almanyanın Giessen kentinde bulunan Justus-Liebig-Üniversitesinin Hukuk Fakültesinde Kamu Hukuku ve Uluslararası Hukuku dalında profesörlük görevini sürdürüyor ve Hessen Barış ve Uyuşmazlık Araştırma Vakfı Leibniz Enstitüsünde bulunan uluslararası hukuk araştırma grubunu yönetiyor.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Arktik Tehciri</span>

Yüksek Arktik Tehciri, 1950 lerdeki Soğuk Savaş döneminde Kanada Hükûmeti tarafından Nunavik İnuitçesi konuşan 87 İnuitin Québec'ten alınıp Nunavut'un verimsiz toprakları olan Yüksek Arktik'e zorla tehcir ettirilmesidir. 1953 yılında on aile, 1955 yılında ise sekizden fazla aile tehcir edilmiştir. Tehcir tartışma kaynağı olmuştur: hükûmet kanadı yerlilerin kaldıkları açlık tehlikesine karşı koruyucu önlem olarak geçimlerini sürdürmeleri için insani jest yapıldığını iddia ederken, İnuit Eskimoları ve insan hakları savunucuları bu zorunlu göçün hem Soğuk Savaş döneminde hem de Kanada Arktik Takımadaları'nın tartışmalı toprak iddialarının sürdüğü dönemde "insan bayrak direkleri" olarak kullanıp Uzak Kuzey egemenliğini savunmak için federal hükûmet tarafından kışkırtıldığını söylerler. Her iki taraf da, Inukjuak'tan Resolute Bay'a yapılan zorunlu tehcirden sonraki ilk yıl aç kalmamaları için İnuitlere yeterli gıda takviyesi yapılmadığında hemfikirdir. Bu tehcir Kanada'da insan hakları içinde etnik ihlallerden biri olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal hukuk sistemleri listesi</span>

Modern hukuk sistemleri dünyada genel olarak üç temel sistem veya bu sistemlerin kombinasyonları üzerine oturmaktadır: Anglo-Sakson Hukuku, Kıta Avrupası Hukuk Sistemi ve dinsel hukuk. Bununla birlikte her ülkenin hukuk sistemi kendi tarihi ile şekillendiğinden kendisine özgü farklılıklar içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Laponya Üniversitesi</span>

Laponya Üniversitesi,, Finlandiya'nın Rovaniemi kentinde bulunan bir üniversitedir. 1 Mart 1979 tarihinde kurulmuş olup Avrupa Birliği'nin en kuzeyinde bulunan üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nin Baltık devletlerini işgali</span>

Sovyetler Birliği'nin Baltık devletlerini işgali, Sovyetler Birliği'nin Molotov-Ribbentrop Paktı'na göre Estonya, Letonya ve Litvanya olmak üzere üç Baltık devletini Haziran 1940'ta askeri işgalidir. İşgalden sonra Ağustos 1940'ta kurucu cumhuriyetler olarak Sovyetler Birliği'ne ilhak edildiler. Bu ilhak, Batılı ülkeler ve çoğu kuruluşlar tarafından asla tanınmadı. 22 Haziran 1941'de Nazi Almanyası Sovyetler Birliği'ne saldırdı ve birkaç hafta içinde Baltık topraklarını işgal etti. Temmuz 1941'de Nazi Almanyası, Baltık bölgesini Reichskommissariat Ostland'a dahil etti. Kızıl Ordu'nun 1944'teki Baltık Taarruzu'nın bir sonucu olarak Sovyetler Birliği, Baltık devletlerinin çoğunu yeniden ele geçirdi ve 1945'te resmi olarak teslim olana kadar geri kalan Alman kuvvetlerini Kurlandiya Kuşatması'nda tuttu. Sovyetler Birliği'nin Baltık ülkelerini "ilhak işgali" veya sui generis işgali Ağustos 1991'de bağımsızlıklarını yeniden kazanmasına kadar sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Martha Nussbaum</span> Amerikalı filozof

Martha Craven Nussbaum, Amerikalı filozof ve hukuk ve felsefe bölümünde ortak olarak görevlendirildiği Chicago Üniversitesi'nde profesördür. Antik Yunan ve Antik Roma felsefesi, siyaset felsefesi, feminizm ve hayvan hakları da dahil olmak üzere etik konularına özel bir ilgisi vardır. Ayrıca, Güney Asya Araştırmaları Komitesi üyesi ve İnsan Hakları Programı yönetim kurulu üyesidir. Daha önce Harvard ve Brown'da ders vermişti.

<span class="mw-page-title-main">Katri Kulmuni</span> Finli siyasetçi

Katri Briitta Ilona Kulmuni, Finlandiya'nın 35. başbakan yardımcısı ve 2019-2020 yılları arasında Merkez Parti'nin lideri olarak görev yapmış Finlandiyalı bir siyasetçidir. Ayrıca 2015 yılından beri Parlamento üyesidir.

İslam Hukukunda tazir belirli suçlar için hakimin (kadı) veya devlet yöneticisinin takdirine bağlı olarak yapılan cezalandırma anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Hukuk ve ekonomi</span>

Hukuk ve ekonomi veya hukukun ekonomik analizi, ekonomik teorilerin, çoğunlukla Chicago Ekonomi Okulundan akademisyenlerle başlayan, hukuk analizine uygulanmasıdır. Ekonomik kavramlar, yasaların etkilerini açıklamak, hangi hukuk kurallarının ekonomik açıdan verimli olduğunu değerlendirmek ve hangi hukuk kurallarının yürürlüğe gireceğini tahmin etmek için kullanılmaktadır. Hukuk ve ekonominin iki ana dalı vardır: Bunlardan birincisi, neoklasik ekonominin yöntem ve teorilerinin hukukun pozitif ve normatif analizine uygulanmasına dayanır. İkincisi ise ekonomik, politik ve sosyal sonuçlara daha geniş bir odaklanma ile hukuk ve yasal kurumların kurumsal analizine odaklanır. Hukuk ve ekonominin bu ikinci dalı, daha genel olarak siyasi kurumlar ve yönetişim kurumları üzerindeki çalışmalarla daha çok örtüşmektedir.