İçeriğe atla

Timfi

Timfi Dağı

Timfi (Yunanca: Τύμφη) Yunanistan'da bir dağdır. Dağ, ülkenin kuzeybatısında yer almaktadır. Yunanistan'ın altıncı en yüksek dağıdır. Dağ üç zirveden oluşur: en yükseği Gamila'dır.[1] Yüksekliği 2497 metredir. İkinci zirve Kura (Γκούρα) - 2467 metredir. Üçüncü zirve Astraka'dır (Αστράκα) - 2432 metre. Timfi Dağı doğudan batıya 20–25 km uzanır. Genişlik 15 km'dir. Timfi Dağı'nın eteklerinde bir dağ gölü yer almaktadır.

Genel bilgi

Dağ, aynı zamanda kuzey Pindus sıradağlarının bir parçasını oluşturmaktadır. Timfi isminin kökeni hakkında kesin bir bilgi yoktur. Strabon'un eserlerinde "Tymphe" veya "Stymphe" olarak tanımladığı dağın daha sonra Timfey vilayetine verildiğine inanılıyor.[2]

Dağın güney ve güneydoğu yamaçları nispeten düzdür. Kuzey yamacı dik ve yüksekliği yaklaşık 400 metredir. Batı yamacı da diktir ve Vikos geçidine düşer. Dağ masifi esas olarak Paleosen ve Eosen kireçtaşlarından oluşur. Masif ayrıca Jura kayaları içerir. Milli park ve dağ masifinde Akdeniz iklimi hakimdir. İç kısımda kıtasallık yüksektir. Yaz ayları kurak geçer.

Timfi zirvesine ilk çıkış 7-8 Haziran 1956'da gerçekleşti. Giorgos Xanthopoulos ve Giorgos Michailidis, Gamila Dağı'na ilk kez tırmandı.[3] 25-26 Ağustos 1960'ta Guido Magnone ve Spyros Antypas Gamilo kuzeydoğu yamacına tırmandı.

Kaynakça

  1. ^ Греция : Справочная карта : Масштаб 1:1 000 000 / гл. ред. Я. А. Топчиян; ред.: Г. А. Скачкова, Н. Н. Рюмина. — М.: Роскартография, Омская картографическая фабрика, 2001. — (Страны мира «Европа»). — 2000 экз.
  2. ^ "Dictionary of Greek and Roman Geography (1854), TAANACH, TURUNTUS, TYMPHE". www.perseus.tufts.edu. 2 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2021. 
  3. ^ SERVICES (www.istogramma.net), ISTOGRAMMA net INTERNET (1 Mayıs 2003). "Tymfi". www.routes.gr (İngilizce). 24 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dağ</span> çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen ad

Dağ, çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen addır. "Dağlık" sıfatı, dağlarla ilişkili ve kaplı alanları tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Elbruz Dağı</span>

Elbruz Dağı, 5.642 m yükseklikle Kafkasların, Rusya'nın ve Avrupa'nın en yüksek dağı. Elbruz; şu sıralar faal olmayan, yoğun olarak buzullarla kaplı, çift zirveli bir stratovolkandır. İki zirve arasındaki mesafe 1.500 metre olup zirve noktası güney krater kenarında bulunur. 70'ten fazla buzul, Elbruz'dan aşağıya, vadiye akar. Toplam 145 km² buzla örtülüdür.

<span class="mw-page-title-main">Palandöken Dağı</span>

Palandöken Dağı, Erzurum'da bulunan, 3125 metre rakımlı, tektonik bir dağdır. Sadece Palandöken'e özgü bir çiçek olan Palandökenensis Mayıs ayında bulunabilmektedir. Başköy mevkiinde bir kayak merkezi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Bolkar Dağları</span> Konya, Niğde ve Mersin illerine yayılmış tektonik dağ sırası

Bolkar Dağları eski adıyla Bulgar Dağları Konya, Niğde ve Mersin illerine yayılmış, en yüksek noktası 3.524 metre rakımlı, tektonik bir dağ sırasıdır. Montivipera bulgardaghica adındaki zehirli engerek türü dünyada sadece bu dağda yaşamaktadır. Karacaoğlan, şiirlerinde bu dağdan bahseder.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas Dağları</span>

Kafkas Dağları, Kafkas Sıradağları Kafkasya'da Karadeniz ve Azak Denizi ile Hazar Denizi arasında, kuzeybatı ve güneydoğu doğrultusunda uzanan sıradağlar ve dağ sistemi. Bu dağlar kuzeybatıda Taman Yarımadası yakınlarında başlar ve güneydoğuda Apşeron Yarımadasına değin uzanır. Kafkas Dağları, Kuzey ve Güney Kafkaslar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kuzeyde kalan sıra dağlara Büyük Kafkas Dağları, Güney Kafkas Dağlarına ise Küçük Kafkas Dağları denir.

<span class="mw-page-title-main">Olympus Mons</span> Marsta yer alan ve Güneş Sisteminde bilinen en yüksek volkan ve dağ

Olympus Mons, Güneş Sistemi'nde bilinen en yüksek volkan ve en yüksek dağdır. Son patlaması 25 milyon yıl önce olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dilek Dağı</span>

Dilek Dağı veya Samsun Dağı Türkiye'nin Batısında Ege Bölgesi'nde Aydın'da bulunan, 1.237 metre rakımlı bir dağ ve millî park. Antik adı Mykale Dağı'dır.

Balkaya Dağı, Türkiye'nin güneydoğu ucunda, Hakkâri ilinin sınırları içerisinde yer almaktadır. Dağ, Şemdinli ilçesinin güneybatısında Türkiye-Irak sınırında yer alır. Dağın batı yamaçları boyunca Türkiye - Irak sınırı uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Ilgaz Dağı Millî Parkı</span>

Ilgaz Dağı Millî Parkı, Batı Karadeniz bölümünde Kastamonu ve Çankırı illerinde, Ilgaz Dağları üzerinde 1976 yılında kurulmuş millî park.

Biçe Möngün Tayga, Tuva Cumhuriyeti'nin Möngün Tayga bölgesi ile Moğolistannın kuzeyinde Tandı dağları silsilesinde bir sınır dağ sırtı.

Çabaş dağı, Tuva Cumhuriyeti'nin Sütgöl bölgesi kuzeyinde ile Hakasyanın güneydoğusunda dağ.

<span class="mw-page-title-main">Uşba</span> Gürcistandaki dağ

Uşba, Kafkas Dağları'nın zirvelerinden biridir. Gürcistan'ın kuzeyinde konumlanmış olan dağ, Rusya'nın Kabardino-Balkarya bölgesiyle Gürcistan sınırını oluşturmaktadır. Kafkas Dağları'ndaki en yüksek 10 zirveden biri olmasa da, resmedilmeye değer sivri çift zirvesi nedeniyle "Kafkasların Matterhorn'u" olarak bilinir. Dik yamaçları ve kararsız havası nedeniyle, birçok dağcı tarafından Kafkasya'daki en zorlu tırmanış rotası olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Toratau</span>

Toratau, - Sterlitamak şehri sınırında, İşembay ili'nde bulunan dört shihandan biri. Resifin kalıntıları, Alt Permiyen resif masifi, 230 milyon yıl önce tropik denizde oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Karpat Biyosfer Rezervi</span>

Karpat Biyosfer Rezervi, 1968 yılında doğa rezervi olarak kurulan ve 1992 yılında UNESCO Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı'nın bir parçası haline gelen bir biyosfer rezervidir. 2007'den bu yana, Uzh Nehri Millî Parkı'nın bazı bölgeleri ile birlikte rezervin daha büyük kısmı, Karpatlar ve Avrupa'nın Diğer Bölgeleri Antik ve İlkel Kayın Ormanlarının bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası Siteleri'nde listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mesolongi Lagünü</span>

Mesalongi gölü Yunanistan'da küçük bir göldür.

<span class="mw-page-title-main">Bastak Tabiatı Koruma Alanı</span>

Bastak Tabiatı Koruma Alanı, Rus Uzak Doğusu'ndaki Amur Nehri havzasında bulunan bir Rus 'zapovednik'idir. Koruma alanının toprakları Bureya Masifi'nin güneydoğu mahmuzlarını ve Sredneamurskaya ovalarının kuzey eteklerini kapsamaktadır. Koruma alanı Birobidzhansky Bölgesi'ndeki Birobican şehrinin yaklaşık 10 km kuzeyinde yer almaktadır ve Yahudi Özerk Oblastı'ndaki tek ulusal koruma alanıdır.

Vosges Dağları Fransa'nın doğusunda yer alan sıradağlar.Almanya ile Fransa arasında yer alan Vosgesler, Ren Nehri vadisinin batısı boyunca uzanan Haut-Rhin, Bas-Rhin ve Vosges illerinin sınırlarında bulunuyor. Dağın Tepeleri yılın büyük bölümü karla kaplıdır. Dağın en yüksek noktası 1424 metre ile Grand Ballon.

<span class="mw-page-title-main">Korab-Koritnik Tabiat Parkı</span>

Korab-Koritnik Doğa Parkı, Doğu Arnavutluk'ta yer alan bir tabiat parkıdır ve nesli tükenmekte olan hayvan ve bitki türleri için bir sığınak görevi gören Avrupa Yeşil Kuşağı'nın bir bölümünü oluşturur. 55.550 hektar (555,5 km2) kaplama alanı içinde vadiler, nehirler, buzul gölleri, mağaralar, kanyonlar, yoğun iğne yapraklı ve yaprak döken ormanlarla kaplı dağlık araziler yer alır. Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) parkı Kategori IV olarak listeledi. Hem Koritnik hem de Korab Plantlife tarafından uluslararası öneme sahip Önemli Bitki Alanı olarak kabul edilmiştir.

Guton Dağı Azerbaycan–Rusya sınırında bir dağdır. Dağ, Azerbaycan'ın Balaken ve Zagatala rayonları, Rusya'nın Dağıstan Cumhuriyeti arazisindedir. Guton'un güney yamaçları, Zakatala Devlet Tabiatı Koruma Alanı toprakları çerçevesine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ayr Dağları</span> Kazakistanda bir sıradağ

Ayr Dağları, Kazakistan'nın Karagandı eyaletinin Karkaralı İlçesi'ne bulunan bir sıradağdır.