İçeriğe atla

Time shifting

Zaman kaydırma, yayıncılık sektöründe, programlamanın canlı yayından sonra izlenmek veya dinlenmek üzere bir depolama ortamına kaydedilmesidir. Zaman kaydırma, genellikle TV programlaması için geçerlidir, ancak podcastler aracılığıyla radyo programlarına da atıfta bulunabilir.

Son yıllarda, dijital video kaydedicinin (DVR) ortaya çıkışı, bir elektronik program kılavuzu (EPG) kullanarak ve programları bir sabit diske kaydederek zaman kaydırmayı kolaylaştırdı. Bazı DVR'lerde, kayıt henüz tamamlanmasa bile kaydedilen şovu baştan izlemeye başlayabilmek gibi başka olası zaman kaydırma yöntemleri vardır. Geçmişte, zaman kaydırma, bir video kaset kaydedici (VCR) ve onun zamanlayıcı işlevi ile yapılırdı, burada VCR uygun istasyona ayarlanır ve şovu video kasetine kaydeder.

Bazı yayıncılar, kayıt yetenekleri olmayanların çakışmaları çözmek için ve kayıt yetenekleri olanlar için çakışan kayıtları programlamada daha fazla esneklik sağlamak için, genellikle bir saat önce olmak üzere, kanallarının zaman kaydırmalı versiyonlarını iletirler.

Tarihi

Jeannie'nin Rüyası (I Dream of Jeannie) dizisinin 12. sezon sonunda 2. Kasım 1966'da canlı bir televizyon yayınını duraklatan bir tüketicinin fikriydi. Bölümde, karakter Binbaşı Nelson Genie'den bir futbol maçının canlı yayınını duraklatmasını istedi.Las Vegas, Nevada'daki 1999 Tüketici Elektroniği Fuarı'nda[1] 1999 Tüketici Elektroniği Şovunda başlatılan dijital video kaydediciler ReplayTV ve TiVo'nun ortaya çıkmasıyla, tüketicilerin canlı televizyon yayınlarını duraklatmayı ve Chase Play'i (gecikmeli bir sürümünü oynatma) destekleyen cihazlar satın almaları pratikte mümkün hâle geldi -aynı anda canlı akışı kaydetmeye devam ederken kaydedilmiş bir canlı akış-.

Zaman kaydırmayla ilgili en önemli yasal sorun, "adil kullanım" yasası ve telif hakkı ihlali olasılığıyla ilgilidir.[2] Bu hukuki sorun ilk olarak Sony Corp. of America v. Universal City Studios, Inc.'in dönüm noktası mahkeme davasında gündeme getirildi (Betamax davası olarak bilinir).[3] 1979'da Universal, zamanlanmış kayıt özelliğinin telif hakkı ihlali anlamına geldiğini iddia ederek Sony'ye dava açtı. Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi, davayı Sony lehinde bulundu; Çoğunluk kararı, zaman değiştirmenin adil bir kullanım olduğuna, telif hakkı sahibine önemli bir zarar getirmediğine ve ürününün pazar yerinin azalmasına katkıda bulunmayacağına karar verdi.

Ekrandaki bir sorumluluk reddi Betamax davasından bahsederken ve "Bu tür kayıtların yapılmaması gerektiği" uyarısında bulunmasına rağmen RCA, pazarlamasında VCR satın almak için bir neden olarak zaman değişikliğinden bahsetti. 1985'e gelindiğinde kablolu film kanalları, abonelerin ev kütüphaneleri için istedikleri filmleri bir gecede yayımlayarak zaman değiştirmeyi teşvik etti, böylece VCR'leri uyurken onları kaydedebildi.[4][5] Uydu TV şirketleri gibi bazı sağlayıcılar, tüketicilerin DVR'larına kaydedilmiş bir programı izlerken reklamları tamamen atlamalarına olanak tanıyan dijital video kaydedici (DVR) özellikleri sunmuştur. Ekstra bir ücretin değerlendirilebileceği bu hizmetin yasallığı, bu tür zaman kaydırmanın telif haklarının ihlali olduğunu iddia eden televizyon yayıncıları tarafından sorgulanmıştır.[2]

Zaman kaydırma, Birleşik Krallık ve İrlanda'da

İrlanda ve Birleşik Krallık'taki Freesat +, Freeview +, Sky +, V +, TiVo, YouView ve BT Vision hizmetleri, zaman kaymasına izin vermektedir.

Zaman kaydırma, Afrika'da

Güney Afrika merkezli DStv, Afrika'daki ülkelere, bir uzaktan kumanda kullanılarak canlı ve kaydedilmiş televizyonların zaman kaydırmasına izin veren PVR set üstü kutuları sunmaktadır.

Ayrıca bakınız

  • Zaman kayması kanalı
  • Saat dilimlerinin Kuzey Amerika yayıncılığına etkileri
  • Uzay değiştirme (yer değiştirme olarak da bilinir)
  • Biçim kaydırma
  • Kişisel video kaydedici

Kaynakça

  1. ^ "What is a PVR?". wiseGEEK – clear answers for common questions. 4 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2017. 
  2. ^ a b Time Shifting 4 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. laws.com retrieved from copyright.laws.com Accessed 28 November 2012.
  3. ^ "Supreme Court ruling on the Betamax Case". Caselaw.lp.findlaw.com. 5 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2012. 
  4. ^ Holsopple, Barbara (5 Haziran 1985). "Pay-TV looks elsewhere as theatrical movies lose their appeal". The Pittsburgh Press. ss. C12. 12 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2015. 
  5. ^ De Atley, Richard (7 Eylül 1985). "VCRs put entertainment industry into fast-forward frenzy". The Free Lance-Star. Associated Press. ss. 12-TV. 4 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Camcorder</span>

Camcorder, hem (video) film çekmek hem de oynatmak için kullanılabilen, video (film) kamerası. İngilizce Camera ve Recorder sözcüklerinden türetilmiş bir bileşik kelimedir.

<span class="mw-page-title-main">Sony</span> Japonya merkezli uluslararası firma

Sony, Japonya kökenli çokuluslu şirketler topluluğu. Topluluğun ana şirketi, Tokyo'nun Minato semtinde yerleşik olan Sony Corporation'dır. Sony, dünyanın en büyük tüketici elektroniği ve profesyonel elektronik üreticilerinden biridir. Ayrıca dünyanın en büyük oyun konsolu üreticisi, dünyanın ikinci en büyük video oyun yayıncısı ve en kapsamlı medya şirketlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Videografi</span>

Videografi. Alfanümerik verilerin ve grafiklerin kamera ve sayısal sinyallerle bir televizyon ekranı üzerinde elde edilmesini sağlayan telekomünikasyon sistemi, görsel-işitsel proglamların basımı. Elektronik medyada ve akış ortamında hareketli görüntüleri yakalama işlemidir. Terim, video sanatı, video üretimi, video editörü, video düzenleme, illüstrasyon, fotoğrafçılık, animasyon, görsel efektler ve yapım sonrası yöntemlerini içerir. Eskiden sinematografinin video eşdeğeri olarak kabul edilirdi, ancak 20. yüzyılın sonlarında dijital video kaydının ortaya çıkışı, ikisi arasındaki ayrımı bulanıklaştırdı. Günümüzde herhangi bir video çalışmasına videografi, ticari sinema filmi üretimine ise sinematografi denilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kapalı devre televizyon</span> kameraların görüntü sinyallerini belirli bir konuma ilettikleri sistem

Kapalı devre televizyon kameraların görüntü sinyallerini belirli bir konuma ilettikleri sistemdir. Televizyondan en önemli farkı sinyalin herkese açık bir biçimde taşınmamasıdır. Kısaca CCTV çalışmakta olduğu banka, şirket, havaalanı gibi tesislerin kullanımına mahsus bir televizyon sistemidir. Belirli bir alanın görüntüsünün belirli monitörlere verildiği görüntüleme sistemi olarak da düşünülebilir. CCTV'nin önceleri deneysel kullanım alanları bulunsa da günümüzde genellikle güvenlik amacıyla kurulur.

<span class="mw-page-title-main">P2PTV</span>

P2PTV televizyon ya da herhangi dijital yayın görüntülerinin, bir P2P ağında, veri paylaşım yazılımları ile dağıtılmasını ön gören sistemin kısaltmasıdır. Bu girişimdeki uygulamaların öneminin altı, bütün dünyadaki yerel kanalları küresel ölçeğe taşıma potansiyeline sahip olduğu için, çizilebilir. Ancak yeni bir telif hakları sorununa neden olacak olması da bu uygulamaların düşündüren kısmıdır.

<span class="mw-page-title-main">JVC</span>

Victor Company of Japan, Ltd , TYO: 6792 genellikle JVC olarak adlandırılan, Yokohama Japonya merkezli, uluslararası elektronik şirketidir.

MSN TV, Microsoft'un iletişim programı olan Windows Live Messenger üzerinden çeşitli videoları aynı anda karşı pencerede bulunan kişilerle de paylaşmak üzerine kurulmuş bir sistemdir. Hem televizyonda görüntü için kullanılan ince bir istemcinin adıydı ve onu destekleyen çevrimiçi hizmet idi. Ürün ve hizmet, Microsoft Corporation tarafından satın alınmış ve MSN'e WebTV Networks, Inc. tarafından geliştirilmiştir. 1990'ların ortalarında geliştirilen çoğu ince istemci, şirket intranetleri için disksiz iş istasyonları olarak konumlandırılmışken WebTV, web erişimi için bir tüketici cihazı olarak konumlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Dijital Kayıt Cihazı</span>

DVR ya da Digital Video Recorder olarak da bilinir. Analog video sinyallerini önce sayısala dönüştüren ve sabit disk (HDD) içerisinde depolayan kayıt cihazıdır. Genel olarak elektronik güvenlik endüstrisinde kullanılırlar. Kişisel kullanıma özgü versiyonları PVR Personal Video Recorder olarak bilinir. Günümüzde DVR'ların 4, 8, 16, 24, 32 ve 64 kanal çeşitleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kapalı devre televizyon kamerası</span>

Kapalı devre televizyon kamerası gözetim, güvenlik veya diğer özel amaçlar için görüntü veya kayıt üretebilen kameralardır. Güvenlik Kamerası olarak da bilinirler. Kameralar, dijital fotoğraf makinesi veya video kameralar olabilir. Sürekli çalışmaya uygun elektronik donanımla üretilmiş ve standart olarak 75 ohm video sinyali üreten kameralardır. Çoğunlukla CCD, CMOS, DIS gibi sensörlerle üretilirler. Çözünürlükleri televizyon satırı olarak ifade edilir. Günümüzde 600-700TVL modeller mevcuttur. Kameraların genel olarak bağlantı arabirimleri BNC'dir. CCTV kameralar görüntü sinyalini koaksiyel kablo üzerinden aktarırlar.

<span class="mw-page-title-main">Telif hakkı ihlali</span> Telif hakkı bulunan çalışmanın hukuka aykırı şekilde kullanılması

Telif hakkı ihlali, genellikle; telif hakkı eseri oluşturan kişi, atadığı bir yayıncı veya temsilci gibi birisine ait olan çalışmaların, telif hakkı sahibinin özel haklarını ihlal ederek ve izni olmadan kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması ya da izin gerektirecek şekilde görüntülenmesi, bazı çalışmalarda kullanılarak türetilmesi sonucu oluşan hak ihlalidir.

Microsoft TV Microsoft şirketinin Kablolu televizyon şebekesi üzerinden programlama erişimi için set üstü kutular kullanılmak üzere Smart TV yazılım platformlarını geliştiren bir bölümüdür. İnternet televizyonu hizmeti de vermekdedir. Tek bir ağ üzerinden entegre ses, video ve veri hizmetleri sağlar.

Nexus Player, Google ve Asus tarafından ortak geliştirilen bir dijital medya oynatıcıdır. Google Nexus tüketici aygıtları ailesindeki ikinci medya oynatıcıdır. Nexus Q-den sonra geldi. Android 7.0 ("Nougat") işletim sistemini çalıştıran, Android TV platformunu kullanan ilk cihazdır. 2017 yılında Android Oreo sürümüne de yükseldi. Nexus oynatıcı, Chromecast tarafından ilk kez piyasaya sürülen bir televizyondaki medya oynatmamını seçme ve denetleme özelliği olan Google Cast'i destekler. 24 Mayıs 2016'da Google, Nexus Player'ı durdurdu.

<span class="mw-page-title-main">Ericsson Mediaroom</span>

Ericsson Mediaroom , operatörler için IPTV, içerik korumalı, canlı, dijital video kaydedici, isteğe bağlı olarak video, çoklu ekran ve uygulamalar da dahil olmak üzere abonelik hizmetleri sunan bir yazılım koleksiyonudur. Bu hizmetler, müşterilerin evlerinin içinde ve dışında kablolu ve Wi-Fi set üstü kutuları, PC'leri, tabletleri, akıllı telefonları ve diğer cihazları içeren çeşitli cihazlar aracılığıyla gönderilebilir. Bir pazarlama firmasına göre, Ericsson Mediaroom, 2014 için IPTV pazarının lideri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Tüketici elektroniği</span>

Tüketici elektroniği, genel olarak evlerde günlük kullanıma yönelik elektronik veya dijital ürünlerdir. Genellikle, inovasyonlar, eğlence için kullanılan cihazlar, gadget, aksesuar, haberleşme ile ev ofisi ürünlerini kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">8 mm video formatı</span>

8 mm video formatı, NTSC ve PAL/SECAM televizyon sistemleri için gayri resmi olarak üç ilgili video kaseti formatıdır. Bunlar, orijinal Video8 formatı ve geliştirilmiş halefi Hi8 ve Digital8 olarak bilinen daha yeni bir dijital kayıt formatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Video ölçekleyici</span>

Video ölçekleyici, video sinyallerini bir ekran çözünürlüğünden diğerine dönüştüren bir sistemdir; tipik olarak, ölçekleyiciler, daha düşük bir çözünürlükten daha yüksek bir çözünürlüğe, “upconversion” veya “upscaling” olarak bilinen bir işleme dönüştürmek için kullanılır. Düşük çözünürlüğe "downconversion" veya "downbacking" olarak bilinir.

PlayStation Vue, Sony'nin Sony Corporation of America bölümünün Sony Interactive Entertainment alt bölümüne ait bir Amerikan, over-the-top medya servisleri (OTT) ve İnternet televizyonu hizmetidir. 18 Mart 2015'te sınırlı bir ana pazar yayılımıyla başlatılan hizmet, çok kanallı bir video programlama dağıtıcısı tarzında yapılandırılmıştır. Televizyon programlarını, filmleri ve spor etkinliklerini doğrudan PlayStation konsoluna veya diğer desteklenen cihazlara doğrudan yayınlamak için canlı TV, dijital ortam yürütücüleri ve uygulamaları bir kablo veya uydu televizyon sağlayıcısına abone olmadan video ve bulut tabanlı DVR'de birleştirir. Kablo kesicilerini hedefleyen PlayStation Vue, abonelikle isteğe bağlı video hizmetlerini tamamlamak için tasarlanmıştır. Eylül 2018’den itibaren servisin yaklaşık 745.000 abonesi vardı. 30 Ocak 2020 tarihinde PlayStation Vue kullanımdan kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">HTPC</span>

HTPC yakınsak bir cihazdır. Bir kişisel bilgisayarın bazı veya tüm yeteneklerini bir yazılım uygulamasıyla birleştirir. Video, fotoğraf, ses oynatımı ve bazen video kayıt işlevlerini destekler. Son yıllarda, oyun konsolları ve özel medya cihazları dahil olmak üzere diğer tüketici elektroniği türleri, video ve müzik içeriğini yönetmek için geçiş yaptı. HTPC ve diğer yakınsak cihazlar, bir ev sineması sisteminin bileşenlerini bir ev eğlence sistemi ile aynı yerde bulunan bir üniteye entegre eder.

<span class="mw-page-title-main">Video kamera</span>

Video kamera bir kamera türüdür. İlk kez, "video kamera" kelimesi, minyatür el tipi televizyon kameralarıyla ilgili olarak kullanılmaya başlandı. Verici bir TV kamerası ve bir video kaset kaydedici kombinasyonunun ortaya çıkmasından sonra video kameralar, televizyon gazeteciliği için tasarlanmıştır. Başka bir deyişle, video kamera bir optik dönüştürücüdür. Profesyonel video kamera, taşınabilir video kameralardan daha farklı kavramdır.

AV girişi, elektronik ekipmandan AV ses/görüntü sinyallerini almak için bir konnektörde yaygın olarak kullanılan bir etikettir.