İçeriğe atla

Timarchus'a karşı

Timarchus'a karşı (Yunanca: Κατὰ Τιμάρχου), Aeschines'in Timarchus'u kamu hayatına dahil olmaya uygun olmadığı için suçlayan bir konuşmaydı. Timarchus, Dimosthenis ile birlikte Aeschines'in açtığı davaya yanıt olarak karşı bir dava açarak onu Makedonyalı II. Filip'in büyükelçisi olarak görevi kötüye kullanmakla suçladı.[1] Konuşma, Aeschines'e göre bir yurttaşın meclise hitap etme hakkını kaybetmesine neden olacak bir dizi suçlamalar içeriyor. Aeschines, Timarchus'u bu yasak eylemlerden ikisiyle suçlar: kendini fuhuş yapmak ve mirasını boşa harcamak.[2] Bu iki suçlamanın yanı sıra Timarchus'a karşı yapılan diğer suçlamalar; rüşvet, dalkavukluk, makam satın alma, zimmete para geçirme ve yalancı şahitliktir.[3]

Modern bilim insanları, Aeschines'in Timarchus'a Karşı'da ortaya koyduğu kanıt eksikliğinden ötürü eleştirdiler.[4][5] Hubbard, Aeschines'in Timarchus'un erkeklerle herhangi bir cinsel ilişkiye girdiğine dair tanıklık edecek tek bir tanık bile göstermeyi başaramadığını gözlemler,[6] ancak Aeschines konuşmalarında Timarchus'un işlerinin iyi bilindiğini söyler. Aeschines davayı kazandı ve Timarchus haklarından mahrum bırakılarak cezalandırıldı.

Kaynak

  1. ^ Cook, Brad L. (2012). "Swift-boating in Antiquity: Rhetorical Framing of the Good Citizen in Fourth-Century Athens". Rhetorica: A Journal of the History of Rhetoric. 30 (3): 223-224. 
  2. ^ Cook, Brad L. (2012). "Swift-boating in Antiquity: Rhetorical Framing of the Good Citizen in Fourth-Century Athens". Rhetorica: A Journal of the History of Rhetoric. 30 (3): 225. 
  3. ^ Hunter, Virginia (1990). "Gossip and the Politics of Reputation in Classical Athens". Phoenix. 44 (4): 310. 
  4. ^ Cook, Brad L. (2012). "Swift-boating in Antiquity: Rhetorical Framing of the Good Citizen in Fourth-Century Athens". Rhetorica: A Journal of the History of Rhetoric. 30 (3): 226. 
  5. ^ Lanni, Adriaan (2010). "The Expressive Effect of Athenian Prostitution Laws". Classical Antiquity. 29 (1): 54. 
  6. ^ Hubbard, T.K. (1998). "Popular Perceptions of Elite Homosexuality in Classical Athens". Arion: A Journal of Humanities and the Classics. 6 (1): 63. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sparta</span> Yunan anakarasında yer alan antik kent

Sparta Antik Yunanistan'ın Lakonya bölgesindeki öne çıkan bir şehir devletiydi. Söz konusu şehir devleti, antik dönemde Lakedemon olarak bilinirken, Sparta ismi Peloponez'in güneydoğusunda bulunan Lakonya bölgesindeki Evrotas Nehri'nin kıyısındaki ana yerleşim bölgesi için kullanılan bir isimdi. Sparta, MÖ 650'lerde Antik Yunanistan'daki baskın askeri kara kuvveti hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Miletli Aspasia</span> Tarihi kişilik, Atinalı Periklesin partneri

Miletli Aspasia Atinalı devlet adamı Perikles'le olan ilişkisiyle ünlenmiş olan Miletli bir kadındır. Yaşamı hakkında çok az bilgi bulunmaktadır. Erişkin döneminin büyük kısmını Atina'da geçiren Aspasia, Perikles'i ve Atina siyasetini etkilemiş olabilir. Platon, Aristofanes, Ksenofon ile birlikte dönemin diğer yazarlarının eserlerinde adından söz edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aegospotami Muharebesi</span>

Aegospotami Muharebesi. MÖ 405 tarihinde İkinci ya da Büyük Peloponez Savaşı sırasında, Atinalıların Çanakkale Boğazı (Hellespont)'tan geçen tahıl yolunu kesmeyi ümit eden Spartalı komutan Lysander (395), Perslerin maddi yardımı sayesinde oluşturduğu bir donanma ile o zamanlar Yunanların müttefiki olan Hellespont şehri Lampsakos'u kuşatmış ve ele geçirmişti. Amiral Conon (390) komutasındaki Atinalılar, bulabildikleri her türlü gemiyle bu saldırganlara karşı gelmek için denize açılmış, ancak onları savaşa sürükleme konusunda başarısız olmuşlardı. Beş günlük bir hareketsizlikten sonra Atinalılar, Alcibades'in (450-404) yaptığı uyarıyı göz ardı ederek gemileriyle Aegospotami Nehri'nin döküldüğü yerin yakınlarındaki Gelibolu Yarımadası'na demir atmış ve büyük bir orduyla karaya çıkmışlardı. Lysander'in filosu saldırarak ve yaklaşık 180 düşman gemisini ele geçirerek Atina filosunu şaşırtmıştı. Yaklaşık 4.000 Atinalı esir öldürülmüştü. Filosunu kaybeden ve tahıl yolu kapanan, müttefikleri ayaklanan ve limanı Lysander'in kuvvetleri tarafından kuşatılan Atinalılar çok tehlikeli bir duruma düşmüşlerdi.

<span class="mw-page-title-main">Aishines</span>

Aeschines, Yunan devlet adamı, Atinalı hatip.

<span class="mw-page-title-main">Pers-Roma savaşları</span> Vikimedya liste maddesi

Roma-Pers Savaşları Yunan-Roma dünyası ile iki başarılı İran imparatorluğu arasında geç dönem Roma Cumhuriyeti ile İran merkezli Part İmparatorluğu arasında MÖ 92'de başlayıp Roma İmparatorluğu ve yine İran merkezli Sasani İmparatorluğu üzerinden sürdürülen bir dizi savaştır. Uzun ve yorucu savaşlar iki rakip arasında en son olarak Bizans İmparatorluğu ve Sasani İmparatorluğu arasında MS 627'de yapılan savaş ile sona erdi ve bunu 632'den itibaren her iki imparatorluğun topraklarının büyük bölümünü ele geçiren Müslüman Arapların akınları izledi.

<span class="mw-page-title-main">Asurya (eyalet)</span>

Asurya ya da Asurya Eyaleti, Roma İmparatoru Trajan'ın günümüz Irak topraklarında bulunan Part Ülkesine yaptığı başarılı seferin ardından oluşturulan üç Roma eyaletinden biri. Roma'nın askeri zaferine rağmen Trajan'ın eyaletleri daha başlangıçta bir takım zorluklarla uğraşmak zorund kalmıştır. 116 yılında Santruces adındaki bir Part prensi önderliğindeki silahlı isyan yeni Roma eyaletlerini etkisi altına almıştı. İsyan sırasında, Asurya ve Mezopotamya'da bulunan Roma garnizonları mevzilerini terk etmek zorunda kalmış ve isyanı bastırma konusunda başarısız olan ordunun bir generali öldürülmüştü.

Pax Khazarica, Hazarların hâkimiyetleri altına almış oldukları milletlere karşı anlayışlı tavırlar ve dini müsamahalar göstermek suretiyle topraklarının geniş bir bölümünde güven ve asayişi sağladığı döneme verilen ad. Bu "mutedil" (ılımlı) siyaset anlamını beraberinde getiren ve yaratıcısı bilinmeyen bu terim, 19. yüzyıldan beri akademisyenler tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Orontid Hanedanı</span>

Orontid Hanedanı veya Yervanduni Hanedanı, MÖ 6. yüzyılda kurulan Ermenistan Satraplığı'nı yöneten İrani kökenli hanedandır. Bu hanedanın Helenleşmiş ve sonrasında Greko-Pers olarak anılan bir kolu Kommagene Krallığı'nı kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Latin yelkeni</span> üçgen yelken

Latin ya da Latin yelken teçhizatı gemiyi baş kıç istikametinde yol aldıran, babafingoya belli bir açıyla asılıp, uzun serene takılan üçgen yelken.

<span class="mw-page-title-main">Seçim hilesi</span> Seçimlerde düzenbazlık

Seçim hilesi, seçimlere yasa dışı yapılan müdahalelere verilen ad. Desteklenen adayın oylarını artırarak, rakip adayın oylarını azaltarak veya her iki şekilde de yapılabilir. Hangi davranışların seçim hilesi sayıldığı ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Samhan</span>

Samhan, Kore tarihinde MÖ son yüzyıllarda ve MS ilk yüzyıllarda Kore Yarımadası'nın orta ve güneyinde Mahan, Jinhan ve Byeonhan konfederasyonlarını kapsayan dönemdir. Samhan dönemi genelde Üç Krallık Dönemi'nin bir alt bölümü olarak da kabul edilir.

Profesör Timothy E. Gregory; A.B., A.M., Ph.D., Bizans İmparatorluğu ve klasik arkeoloji konularında uzmanlaşmış Amerikalı tarihçi. Bizans ve erken dönem Hristiyanlık üzerine sayısız üst düzey kitabın yazarı ya da ortak yazarıdır.

Bryan Ward-Perkins, geç Roma İmparatorluğu ile erken Orta Çağ üzerine arkeolog ve tarihçidir. Geç Antik Çağ olarak da bilinen bu iki dönem arasındaki geçiş dönemi tarihi alt alan, özel ilgi alanıdır. Oxford, Trinity College'de tarih alanında akademi üyesi ve öğretmendir. Tarihçi John Bryan Ward-Perkins'in oğludur, Roma'da doğmuş ve büyümüştür, çocukluğundan beri İtalyanca konuşur.

Kenneth Meyer Setton, Amerikalı tarihçi ve akademisyendir. Orta Çağ üzerine çalışmalarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Atina Vebası</span> MÖ 5. asırda Atinada yaşanmış veba salgını

Atina Vebası, Antik Yunanistan'da Peloponez Savaşı'nın ikinci yılı sırasında Atina'nın zaferi yakın gözükürken Atina şehir devletini mahveden salgındır. Veba'nın tahmini olarak 75,000 ila 100,000 arası insanı öldürdüğüne ve Atina'ya şehrin limanı ve de tek erzak ve yemek kaynağı olan Pire'den bulaştığına inanılmaktadır. Doğu Akdeniz'in büyük bir kısmında hastalık daha düşük bir etkiyle ortaya çıktı. Veba Atina halkında kanunlara ve dini inanca bağlılığın azalmasıyla sonuçlanan ciddi etkiler bıraktı ve bunun üzerine kanunlar daha katı hale gelerek Atinalı olduğunu iddia eden vatandaşlık hakkı tanınmamış kimseler cezalandırıldı. Veba, MÖ 429'da ve MÖ 427/426 kışında iki kez daha geri döndü. Yaklaşık 30 patojenin vebaya neden olduğu ileri sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Honiatis</span> Atina başpiskoposu

}} Mihail Honiatis, Bizanslı yazar ve din adamı.

<span class="mw-page-title-main">İlk veba salgını</span> veba salgınları serisi, 541-767

İlk veba salgını, Yersinia pestis bakterisinin neden olduğu bulaşıcı hastalık olan vebanın ilk Eski Dünya salgınıdır. Erken Orta Çağ Pandemisi olarak da adlandırılan bu hastalık, 541'de Justinianus Veba Salgını ile başladı ve 750 veya 767'ye kadar devam etti; Justinianus Veba Salgını'nı takip eden en az on beş veya on sekiz büyük veba dalgası tarihsel kayıtlardan tespit edilmiştir. Pandemi, en şiddetli ve en sık Akdeniz Havzası'nı etkiledi, ancak Yakın Doğu ve Kuzey Avrupa'yı da etkiledi. Doğu Roma imparatoru I. Justinianus'un adı bazen Geç Antik Çağ'daki tüm veba salgınları dizisinin yanı sıra 540'ların başlarında Doğu Roma İmparatorluğu'nu vuran Justinianus Vebası için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Stoa Basileios</span>

Kraliyet Stoası anlamına gelen Stoa Basileios.

Barbar krallıkları, Roma sonrası krallıklar, batı krallıkları veya erken Orta Çağ krallıkları olarak da bilinen barbar krallıkları, Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşünün ardından Batı Avrupa ve Kuzey Afrika'da başta Germen olmak üzere çeşitli Romalı olmayan halklar tarafından kurulan devletlerdi.

Bu sayfa bir antik felsefe konuları listesidir.