İçeriğe atla

Tim Sweeney (sporcu)

Tim Sweeney

Tim Sweeney (d. 1929- ö. 2 Ocak 2018), İrlandalı sporcu. Yerel hurling takımı Ahascragh-Fohenagh'da spora başlamış ve 1949-63 yılları arasında profesyonel olarak Galler'de spor kariyerini sürdürmüştür.[1]

Millî kariyeri

Sweeney İrlanda'da düzenlenen İrlanda Büyükler Hurling Şampiyonası'nda 1955'te final oynamış, 1958'de ise şampiyonluk yaşamıştır.[1] 1961'de Clare ekibini yendikleri Munster Hörling Şampiyonasında takımını zafere taşıyan isim olarak öne çıkan sporcu Sweeney, 6 sayı kaydederek skorun 2-13 ile 0-7 bitmesinde pay sahibi olmuştur.[2] Ayrıca yine 1958'de Oireachtas Turnuvası'nı kazanan Galler Hurling Milli Takımı'nda yer almıştır.[1]

Kulüp kariyeri ve ölümü

Hurling sporuna yerel bir kulüp olan Fohenagh'da 1959-1960 sezonunda başlamıştır.[1] Turloughmore ekibine karşı 1963'te final oynayıp kaybettikleri Fohenagh ekibinde yer almıştır.[3] Ülkesi İrlanda dışında spor yaşamını Galler'de sürdüren İrlandalı hurling sporcusu Tim Sweeney 2 Ocak 2018'de ölmüştür.

Kaynakça

  1. ^ a b c d Glennon, Stephen. "Fifties star Sweeney could swingtheash with best of them". 2012 All-Ireland Senior Hurling Final Souvenir Supplement Connacht Tribune. 
  2. ^ "Galway Clear First Hurdle at Third Attempt". Rebel Óg Cork GAA. []
  3. ^ "Champions take third senior title". Turloughmore GAA. 3 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karşıyaka SK</span> Türk spor kulübü

Karşıyaka Spor Kulübü, İzmir'in 1912 yılında kurulan ilk spor kulübüdür.

<span class="mw-page-title-main">1958 FIFA Dünya Kupası</span> FIFA Dünya Kupasının 1958 versiyonu

1958 FIFA Dünya Kupası, Dünya Kupalarının altıncısı olan bu turnuva, İsveç'te, 8 Haziran - 29 Haziran 1958 tarihlerinde düzenlenmiştir. İsveç, Haziran 1950'de FIFA tarafından ev sahibi ülke olarak seçilmiştir. Bu tarihten sonra, dünya kupası bir daha üst üste iki defa aynı kıtada düzenlenmemiştir. Kupayı, ev sahibi İsveç'i 5-2 ile yenen Brezilya tarihinde ilk defa kazanmıştır. Bu şampiyonluk, Dünya Kupası tarihinde kupanın ilk kez düzenlendiği kıtanın dışına çıkmasını sağlamıştır. Şampiyonada, Just Fontaine 13 gol atarak "bir Dünya Kupası'nda en çok gol atan futbolcu" rekoruna imza atmıştır. Fransa turunuvayı 3. tamamlarken, Batı Almanya da 4. oldu.

<span class="mw-page-title-main">Galler millî futbol takımı</span> Galleri temsil eden erkek millî futbol takımı

Galler millî futbol takımı, Galler Futbol Federasyonu tarafından yönetilen ve Galler'i uluslararası futbol organizasyonlarında temsil eden futbol takımıdır.

1958 FIFA Dünya Kupası elemeleri, 1958 FIFA Dünya Kupası finallerine katılacak olan takımların belirlenmesi için yapılan eleme turnuvasıdır. Elemelere toplam 55 ülkenin futbol takımı katılmış ve bu takımlardan 16'sı finallere katılma hakkı kazanmıştır. Final turnuvasının ev sahibi İsveç ile bir önceki kupanın şampiyonu Batı Almanya, turnuvaya doğrudan katılırken, kalan 14 takım ise elemeler sonucu belirlendi.

<span class="mw-page-title-main">Kálmán Mészöly</span>

Kálmán Mészöly, Macar eski futbolcu ve teknik direktör. Futbol kariyerini Vasas SC'de geçiren Meszöly, Macaristan mili takımıyla futbolcu ve teknik adam olarak başarılar kazanmıştır.

Rounders, en az 6 en fazla 15 oyuncudan oluşan iki takımla oynanan ve takımların vuruş ve sayı turuyla sayı yapmasına dayanan bir spordur. Oyun en çok; Kanada, İngiltere, Galler ve İrlanda'da oynanır. İngiltere'deki Ulusal Rounders Birliği (NRA) ile İrlanda'daki Gal Atletik Birliği (GAA), iki farklı kurallar sistemi koysa da bazı kurallar kesişmektedir ve iki taraf arasında bir maç oynandığında ortak paydalar kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Gal futbolu</span>

Gal futbolu, Hurling'le beraber İrlanda'nın millî sporlarından biridir.Hem erkekler hem de kadınlar tarafından oynanan, sertlik ve hız açısından futbol ile ragbi arası bir oyundur. On beşer oyuncudan oluşan 2 takımdan oluşur. Takımların 15 kişiye kadar yedek oyuncu bulundurma hakları vardır. Fakat maç esnasında sadece 5 oyuncu değiştirebilirler. Gal futbolunun kökleri çok eskilere gider. Ama ilk kez bir sisteme oturtulması 1885 yılına denk gelir. Kısmen, İrlanda'nın "İngiliz" oyunları olan futbol ve ragbiyi reddetmesinden doğmuştur. Erkeklerin şehir takımlarının final karşılaşmaları televizyon'dan canlı verilir ve 80.000'e kadar izleyici çeker. Gal Atletik Birliği (GAA), 1884'te kurulmuştur. Temel işi Gal futbolu ve Hurling'tir. Oyunda kullanılan top görüntü olarak voleybol topuna benzese de yapılış tarzı ve bazı kullanılan maddeler farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hurling</span>

Hurling; oldukça hızlı bir spor olmasının yanında esas olarak Gal futbolu'yla beraber İrlanda'nın millî sporudur. Oyuncuları ve izleyicileri arasındaki popülerliği açısından İrlanda'da futbolun arkasından 2. olarak gelir. Ülke nüfusunun yarısından çoğu her yıl düzenlenen Hurling organizasyonunu takip eder. İrlanda dilinde "iomanaichot" veya "iomaint" olarak adlandırılan hurling, herkesin rahatlıkla oynayabileceği bir oyun değildir. Rakibin durdurulması ya da bariz bir şekilde engellenmesi yasaktır.

1950 FIFA Dünya Kupası elemeleri, 1950 FIFA Dünya Kupası'na katılacak olan takımların belirlenmesi için yapılan ön turnuvadır. Elemelere toplamda 34 ülke katılmış ve bu takımlardan 16'sı turnuvaya katılma hakkı kazanmıştır. Turnuvanın ev sahibi Brezilya ile son şampiyon İtalya, turnuvaya otomatikman katılırken kalan 14 takım ise elemeler sonucu belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Danny Blanchflower</span>

Robert Dennis "Danny" Blanchflower, Kuzey İrlandalı futbolcu, teknik direktör ve gazeteci. Uzun yıllar Tottenham Hotspur formasını giyen ve 1961'de elde edilen lig ve kupa şampiyonluklarında takım kaptanlığı görevini üstlenen Blanchflower, The Times 'ın 2009'da yaptığı araştırmada, Tottenham tarihinin en iyi oyuncusu olarak gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Peter McParland</span>

Peter James McParland, Kuzey İrlandalı eski millî futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Aleko Sofyanidis</span> Türk-Yunan futbolcu

Aleko Sofyanidis, Türk-Yunan futbolcudur. Kariyerine Türkiye'de başlayan Sofyanidis, Yunanistan'da büyük başarılar kazanmış bir sporcudur. İki ülkenin millî takımlarında da forma giymiştir.

<span class="mw-page-title-main">Larisa Latınina</span>

Larisa Semyonovna Latınina, Sovyet jimnastikçi. 1956 ve 1964 yılları arasında Sovyet takımı ile 4 tane, bireysel ise 14 olimpiyat madalyası kazanmıştır. Toplamda kazandığı 18 madalya ile 2012'ye kadar en fazla olimpiyat madalyası kazanan sporcu rekorunu 48 yıl elinde tutmuştur. Amerikalı yüzücü Michael Phelps kendisinin en fazla madalya rekorunu kırmış olsa da en fazla bireysel olimpiyat madalyası kazanma rekoru (14) hala kendisine aittir.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (kadın voleybol takımı)</span> Fenerbahçe Spor Kulübü’nün kadın voleybol takımı

Fenerbahçe veya sponsorluk anlaşması gereği Fenerbahçe Medicana, Fenerbahçe Spor Kulübünün kadın voleybol şubesidir. Maçlarını TVF Burhan Felek Voleybol Salonunda oynamaktadır. 2006-07 sezonunda sarı formalarla verdiği şampiyonluk mücadelesi sırasında Fenerbahçeli taraftarlarca Sarı Melekler olarak adlandırılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Brian Friel</span> Oyun yazarı

Brian Friel, İrlandalı çevirmen ve oyun yazarıdır.

İrlanda, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. İrlandalı yayıncı Raidió Teilifís Éireann (RTÉ) tarafından İsrail'in başkenti Tel Aviv'de yapılan 2019 yarışması'nda İrlanda'yı temsil eden katılımcı Görevlendirme yöntemi doğrultusunda "22" adlı şarkısıyla Sarah McTernan olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Büyük Britanya</span>

Birleşik Krallık'tan, Britanya Denizaşırı Toprakları’nın üçü hariç tümünden ve üç taç toprağı ülkesinden gelen sporcular Büyük Britanya ya da takımın kendi marka adıyla Team GB’nin bir parçası olarak Olimpiyat Oyunlarında yarışabilir. Kuzey İrlanda'dan sporcular bunun yerine İrlanda Takımının bir parçası olarak yarışmayı seçebilirler. Büyük Britanya bir dizi diğer Batılı ülke tarafından boykot edilen 1980 Yaz Olimpiyatları da dahil olmak üzere, 1896'da Olimpiyatların modern çağının başlangıcından bu yana her Yaz ve Kış Oyununa sporcu gönderdi. 1896'dan 2020'ye kadar Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda, Yaz Olimpiyat Oyunlarında 916 madalya ve Kış Olimpiyat Oyunlarında 32 madalya kazandı. Her Yaz Oyunları'nda en az bir altın madalya kazanan tek milli takımdır ve toplam madalya sayısında dünya çapında üçüncü sırada yer alır ve yalnızca Amerika Birleşik Devletleri ve eski Sovyetler Birliği tarafından geride bırakılır.

<span class="mw-page-title-main">Mick Burns</span>

Mick Burns ya da Mícheál Ó Broin, İrlandalı hurling oyuncusu.

Marcus Wilson, İrlandalı Galler futbolu ve hurling oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Camogie</span>

Camogie, İrlanda'da kadınların oynadığı sopa ve top takım sporudur. Camogie, İrlanda'da ve dünya çapında, büyük ölçüde İrlandalı topluluklar arasında 100.000 kadın tarafından oynanır.