İçeriğe atla

Tilimsan Ulu Camii

Koordinatlar: 34°53′01″K 1°18′38″B / 34.88361°K 1.31056°B / 34.88361; -1.31056
Tlemcen Büyük Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumTilimsan, Cezayir
Koordinatlar34°53′01″K 1°18′38″B / 34.88361°K 1.31056°B / 34.88361; -1.31056
İnançİslam
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimİslam mimarisi, Murâbıtlar
Tamamlanma1082
1136 (Yenileme)
Özellikler
Minare sayısı1
Minare yüksekliği29,15 metre (95,6 ft)

Tlemcen Büyük Camii (Arapça: الجامع الكبير لتلمسان, el-Jemaa el-Kebir litilizcen), ilk olarak 1082 yılında Cezayir'de Tilimsan'da inşa edildi, ancak daha sonra birkaç kez yenilendi ve eklemeler yapıldı.[1] Murabıt mimarisinin en iyi korunmuş örneklerinden biridir.[2]

Tarihi

Cami, Murabıt hükümdarı Sultan Yusuf bin Taşfin tarafından 1082 yılında, daha önceki İdrisi hanedanı dönemi Agadir şehrinin bir uzantısı olan Tagrart (bugünkü Tilimsan) şehrini kurduğunda yapıldı. Daha sonra oğlu Ali ibn Yusuf tarafından yeniden inşa edilmiş ve büyütülmüştür.[3][4] Diğer ilavelerin yanı sıra, caminin mihrabının yanındaki ünlü kubbesi, altında yer alan kitabeye göre 1136'da tamamlanmıştır.[1][3][4] Bununla birlikte, emirin gerçek adı, muhtemelen Murabıtlardan sonra şehri yöneten Muvahhidler tarafından yazıttan silinmiştir.[5] Tlamcen Abdülvâdî hanedanının kurucusu Sultan Yaghmoracen (1236-1283), 13. yüzyılda minare ve kubbe ile bir bölüm eklemiştir. Caminin yanında bir İslami mahkeme ve önemli bir İslam üniversitesi de bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ a b Almagro, Antonio (2015). "The Great Mosque of Tlemcen and the Dome of its Maqsura". Al-Qantara. 36 (1): 199-257. doi:10.3989/alqantara.2015.007. 21 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2023. 
  2. ^ "Mağrib Mimarisi". 30 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2019. 
  3. ^ a b Bloom, Jonathan M. (30 Haziran 2020). Architecture of the Islamic West: North Africa and the Iberian Peninsula, 700-1800 (İngilizce). Yale University Press. ISBN 978-0-300-21870-1. 26 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2023. 
  4. ^ a b "Djama'a al-Kebir (Great Mosque) - Discover Islamic Art - Virtual Museum". islamicart.museumwnf.org. 6 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2023. 
  5. ^ Marçais, Georges (1954). L'architecture musulmane d'Occident. Paris: Arts et métiers graphiques. pp. 192–197.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eyüp Sultan Camii</span> Tarihî cami

Eyüp Sultan Camii, İstanbul'un Konstantinopolis Surları dışındaki, Haliç kıyısında yer alan ilçesi Eyüpsultan'daki bir camidir. Külliyede, İslam peygamberi Muhammed'in sancaktarı ve sahabesi Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin gömüldüğü türbe de yer almaktadır. Çok daha eski bir alanda bulunan mevcut yapı 19. yüzyılın başlarından kalmadır.

<span class="mw-page-title-main">Mihrimah Sultan Camii (Edirnekapı)</span> İstanbul, Edirnekapıda cami

Mihr-î-Mâh Sultan Camii İstanbul'un Karagümrük semtinin Edirnekapı bölümünde surların hemen yanında bulunan cami. Banisi (yaptıran) Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan'dır. 1563-1566 yılları arasında Mimar Sinan tarafından yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kayrevan</span> Tunus şehri

Kayravan ya da Kayrevan (veya Kirwan, Al Qayrawan), Tunus'un Kayravan vilayetinin 150.000 nüfuslu merkezi ve şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Mahfil</span>

Mahfil veya maksure, bir camide mihrabın veya kıble duvarının ortasına yakın bir yerde konumlandırılan genellikle bir hükümdar ve maiyeti için ayrılmış alandır. Mahfil, ilk etapta devlet adamlarını namaz sırasında muhtemel suikastçılardan korumak amacıyla tasarlanmıştır. Mahfil içinde görev yapan imam genellikle hükümdarla aynı mezhebe sahipti.

<span class="mw-page-title-main">İslam mimarisi</span> Mimarî biçim

İslam mimarisi ya da İslami mimari, İslam'ın kuruluşundan itibaren, İslam kültürü içerisinde bina ve yapıların tasarım ve yapımlarını etkileyen geniş bir yelpazedeki hem seküler hem de dinî yaklaşımları kapsayan bir ifadedir.

Japonya'da İslam, Japonya'nın İslam ile ilgilenmesi 19. yüzyılın ikinci yarısında başlamıştır. Kur'an'ın Avrupa dillerinden Japoncaya tercümesi 19. yüzyılın sonlarında başladı. 20. yüzyılın 2. yarısında ise Kur'an Arapça orijinalinden Japoncaya tercüme edildi. 1980'ler ve 1990'larda ise iki önemli hadis kitabı Japoncaya çevrildi.

<span class="mw-page-title-main">El-Burak Camii</span>

El-Burak Camii, Kudüs'ün Eski Şehrindeki Tapınak Dağı'nın güneybatı ucunda, Batı Duvarı'nın hemen yanında yer alan bir yeraltı camisidir. Küçük boyutundan ötürü el-Burak Mescidi de denir. Müslümanların inanışına göre Muhammed, Gece Yolculuğu yaptığı sırasında bindiği Burak'ı el-Aksa Camii'nde duvara çakılmış bir yüzüğe bağlar, böylece buranın ismi Burak Camii olarak isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Xi'an Ulu Cami</span>

Xi'an Ulu Cami Çin'deki en büyük camidir. İlk olarak 742 yılında inşa edilmiştir.. Xi'an Müslüman Mahallesi'nde aktif bir ibadet yeri olarak kullanılır. Külliye biçimde yapılmış cami aynı zamanda popüler bir turistik yerdir. Caminin büyük bölümü Ming Hanedanı başlarında inşa edildi. 12.000 metrekare alanda yerleşik olup, beş avlusunda yirmiden fazla bina barındırıyor.

<span class="mw-page-title-main">Kayrevan Ulu Camii</span>

Kayrevan Ulu Camii veya Ukbe Camii, Tunus'un Kayrevan kentinde bulunan bir camidir. Cami, MS 670 yılında Ukbe bin Nafi tarafından inşa edilmiş olup şehir merkezinde yer almaktadır. Cami özellikle Kuzey Afrika'daki en etkileyici ve en büyük İslami yapılardan biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mehdiye Ulu Camii</span> Tunusta Bir Cami

Mehdiye Ulu Camii, Tunus'un Mehdiye kentinde bulunan bir camidir. Cami, MS 916 yılında Fâtımî halifesi Ubeydullâh el-Mehdî tarafından inşa edilmiş olup tarihi kent merkezinde yer almaktadır. Mevcut cami, korunmuş giriş cephesi dışında, 1960'larda arkeologlar tarafından büyük ölçüde yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Safakes Ulu Camii</span> Tunus, Safakeste tarihi cami

Safakes Ulu Camii, Tunus'un Safakes kentinde bulunan bir camidir. Cami, MS 849 yılında Ağlebî döneminde inşa edilmiş olup tarihi kent merkezinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Susa Ulu Camii</span>

Susa Ulu Camii, Tunus'un Susa kentinde bulunan bir camidir. Cami, MS 851 yılında I. Muhammed bin el-Ağleb tarafından Ağlebî döneminde inşa edilmiş olup tarihi kent merkezinde yer almaktadır. Erken İslam döneminde Ağlebîler mimarisinin önemli bir anıtıdır. Cami yenilenmiş ve ibadethanesi sonraki yüzyıllarda birçok kez genişletilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zeytune Camii</span>

Zeytune Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, MS 864 yılında Ağlebî döneminde inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kasbah Camii</span>

Kasbah Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1233 yılında Hafsîler döneminde Ebu Zekeriya Yahya tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bin Yusuf Camii</span>

Bin Yusuf Camii, Fas'ın Marakeş kentinde bulunan bir camidir. Cami, Murâbıtlar döneminde inşa edilmiş olup adını Murâbıt Emiri Ali bin Yusuf'tan almaktadır ve medine mahallesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sela Ulu Camii</span>

Sela Ulu Camii, Fas'ın Sela kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1029 yılında Murâbıtlar döneminde inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Kulesi</span>

Hasan Kulesi, Fas'ın başkenti Rabat'ta bulunan bir minaredir. Minare, 1199 yılında Muvahhid Halifeliğinin üçüncü halifesi Yakub el-Mansur tarafından inşa edilmiştir ve tamamlanamamış bir caminin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Ulu Camii</span>

Konstantin Ulu Camii, Cezayir'in Konstantin kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1163 yılında Hammûdiler döneminde inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">El-Meşver Sarayı</span>

El-Meşver Sarayı, Cezayir'in Tilimsan kentinde bulunan bir saraydır. Saray, 13. yüzyılda inşa edilmiştir ve Tilimsan Krallığı resmî ikametgâhıydı.

<span class="mw-page-title-main">III. Ahmed Camii</span>

III. Ahmed Camii, Acrocorinth Camii veya Ahmed Paşa Camii, Yunanistan'ın Mora Yarımadası'ndaki Akrokorint kalesinde bulunan bir Osmanlı camisidir. 16. yüzyılın başlarından kalma daha eskibir caminin yerine inşa edilen yapı, Osmanlı'nın 1715'te Mora'yı yeniden fethinden sonra Sultan III. Ahmed tarafından yaptırılmıştır. Şu anda harap durumda olan yapıda 2000 yılında bazı onarım çalışmaları yapılmıştır.