İçeriğe atla

Tilimsan

Tilimsan kentinin panoramik görünümü

Tilimsan (Arapça: تلمسان‎), Cezayir'in batısında şehir.

1998 yılında yapılan nüfus sayımı sonuçlarına göre nüfusu 132.341 kişidir. Geçmişte Kartaca, Roma ve Arap egemenliklerine giren Tilimsan, 1236'dan 1555'e dek Araplaşmış Berberi hanedanı Abdülvadiler'in yönetiminde kaldı. Barbaros Hayreddin Paşa tarafından Aralık 1517'de fethedilerek Osmanlı Devleti'ne bağlandıysa da 1550-1555 arasında İspanyol işgaline uğradı. 1555'te Cezayir Beylerbeyi Salih Paşa'nın kenti fethetmesiyle kesin olarak Türk egemenliğine girdi. 1830 yılında Cezayir'in Fransa tarafından işgal edilmesinden sonra bu ülkenin hakimiyetine geçtiyse de 1962'de bağımsız olan Cezayir'in parçası oldu.

Ayrıca bakınız


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barbaros Hayreddin Paşa</span> Osmanlı denizcisi ve kaptan-ı deryâsı (1478–1546)

Hızır Reis veya bilinen adıyla Barbaros Hayreddin Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk kaptan paşası ve 25. kaptan-ı deryâsı olan denizci ve askerdir. 16. yüzyılın ilk yarısında gerçekleştirdiği askerî seferlerle Akdeniz'de Osmanlı egemenliğini pekiştirdi. Ayrıca Osmanlı Devleti'nin deniz politikasına ve Tersane-i Amire'ye nizam verdi.

<span class="mw-page-title-main">İşkodra</span> Arnavutlukun kuzeybatısında bir şehir

İşkodra Arnavutluk cumhuriyetinin en eski yerleşim merkezlerinden biri olan İşkodra aynı zamanda ülkenin kuzey kesiminin en önemli sanayi ve kültür merkezidir. İşkodra vilayetinin merkezi olan şehrin nüfusu 90.000'dir.

Nasuh Paşa Antlaşması, 20 Kasım 1612 tarihinde Osmanlı Devletiyle Safevî Hanedanı'nın yönettiği İran arasında imzalanmış bir antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir bayrağı</span> Ulusal bayrak

Cezayir bayrağı, günümüzde de kullanılan hâli ile 3 Temmuz 1962 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanan Cezayir devletine ait resmi bayrak.

<span class="mw-page-title-main">Vahran</span> Cezayirde bir şehir

Vahran kuzeybatı Cezayir'de Akdeniz kıyısında bir şehirdir. Aynı zamanda Vahran ilinin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Cezâyir-i Garp (eyalet)</span> 1517-1830 arası Osmalı İmparatorluğu Afrika Eyaleti

Cezayir Eyaleti veya Cezayir Beylerbeyliği, Osmanlı Devleti'nin Sâlyâneli eyaletlerindendir.

Fes, Fas'ın Fès-Boulemane bölgesinde bulunan ülkenin üçüncü büyük şehri.

<span class="mw-page-title-main">Lahsa (eyalet)</span>

Lahsa Eyaleti, 1551-1663 ve 1871-1913 tarihleri arasında Osmanlı Devleti'ne bağlı eyalet. Bugünkü Kuveyt'ten yine bugünkü Katar topraklarına kadarki bölgeyi kapsar. Osmanlı döneminde merkezi Katif kenti olmuştur. Lahsa adı, Bölgenin Arapça adı al-Hasa'dan bozmadır.

<span class="mw-page-title-main">Abdülvâdîler</span>

Abdülvadiler, Cezayir'in batısında Tlemsen merkezli olarak 1236-1555 yılları arasında Tilimsan Devleti'ni yöneten Berberî hanedandır.

Cezayir'in ele geçirilmesi, II. Fernando'nun ölümünden (1516) faydalanarak Barbaros kardeşlerinin Cezayir şehrinin yardımına yetişmek için yapılan sefer. Oruç Reis ve Hızır Reis'in, ağabeyleri İshak'ın da kendilerine katılmasından sonra korsanlıkla yetinmeyip Kuzey Afrika'da toprak edinmeye başladılar. 1516-1517'de İspanyollara karşı savaştılar ve Tenes, Tilimsan ve Oran kentlerini ele geçirerek Cezayir'i denetimlerine aldılar. Oruç Reis Cezayir hükümdarı ilan edildi. İspanyollar ertesi yıl Cezayir'i geri almak için Araplarla birleşerek saldırıya geçti. Bu savaşta Hızır Reisin ağabeyleri olan İshak Reis ve Oruç Reis öldürüldü. Hızır Reis, Yavuz Sultan Selim adına para bastırıp hutbe okutarak ona bağlılığını bildirdi. Yavuz Sultan Selim de Hızır Reis'i Cezayir Beylerbeyliğine atayarak koruması altına aldı. Bunun üzerine önce Tunus ve Tilimsan Beyleri birleşerek Cezayir'e yürüdüler. Cezayir şehri dışındaki toprakları alıp, Cezayir içindeki halkı ayaklandırdılar. Ayaklanmayı bastıran Hızır Reis beyleri durdurdu. 1519'da Cezayir'e gelen İspanyol donanmasını mağlup etti. Ama Cezayir halkının durumu ve Tunus Beyi ile yapılan savaşın iyi netice vermemesi üzerine gemileri ve kendine bağlı Reislerle Cezayir'i bırakıp yaklaşık 90 km batıdaki Şerşel’e çekildi.

<span class="mw-page-title-main">Salih Reis</span> Osmanlı İmparatorluğu amirali

Salih Reis veya bilinen diğer ismiyle Salih Paşa, Osmanlı İmparatorluğu amiralidir. Salih Reis 1488 yılında Kaz Dağı yakınlarındaki bugün Biga ya da Edremit yakınında doğmuştur. 1555 senesinde Cezayirde bulunan Becaye şehrini kuşatmış ve ele geçirmiştir. Salih Reis 1568 yılında Cezayir'de ölmüştür.

Günümüzde Cezayir sınırları içinde bulunan Tilimsan kenti 1517 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmiştir. Araplaşmış Berberi hanedanı Abdülvadiler'in elinde bulunan kent Aralık 1517'de Barbaros Hayreddin Paşa tarafından alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bicâye Kuşatması</span>

Bicâye Kuşatması ya da Becaye Kuşatması, 1515-1577 Osmanlı-İspanya Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Tilimsan Krallığı</span> Tilimsan Krallığı (1236-1554)

Tilimsan Krallığı şimdiki Cezayir'in kuzey batısında yaşamış bir Berberi krallıktı. Sınırları Tilimsan'dan Cezayir şehrine kadar genişlemiştir.

Mostaganem Savaşı veya Mostaganem Muharebesi, 1558 yılında Osmanlı Devleti ile İspanyol İmparatorluğu - Fas Sultanlığı arasında yapılan, Osmanlı zaferiyle sonuçlanan savaş. Osmanlı güçlerinin başında Hasan Paşa, İspanyol güçlerinin başında ise Kont Alkodete vardı. İspanyol güçlerini Fas Sultanlığı'nın askerleri de desteklemiştir. Savaş sonucunda İspanyollar, Mostaganem Kalesi'nin kuşatmasını kaldırdı ve Fas topraklarından çekilme kararı aldı. Böylece Fas topraklarında Osmanlı hakimiyeti başladı.

<span class="mw-page-title-main">Mers El Kebir</span>

Mers El Kebir, Cezayir'in kuzeybatısında, Oran Vilayeti'nde bulunan bir liman kentidir. Oran şehri ile Mers El Kebir arasında yalnızca bir tepe bulunur. Aynı şekilde daha küçük bir yerleşim olan Ayn el-Türk ile arasında da bir tepe bulunur. Kent coğrafi olarak Oran ve Ayn el-Türk arasında, yüksek tepelerin eteklerinde Akdeniz kıyısında kurulmuştur. II. Dünya Savaşı'nda 1940'ta Fransız filosuna yapılan saldırı ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir Adası'nın Fethi</span> Cezayir açıklarındaki adanın 1529da kuşatılması ve Fethiye sonuçlanan süreç

Cezayir Adası'nın Fethi, Osmanlıların elindeki Cezayir kentinin açıklarında bulunan ve 1510 yılından beri İspanyol İmparatorluğu'nun işgalindeki Cezayir Adası'nın 1529 yılında Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı birliklerince kuşatılıp ele geçirilmesiyle sonuçlanan askerî harekât.

Hasan Paşa, Barbaros Hayreddin'in oğludur. Farklı zamanlarda üç kez Cezayir Eyaleti beylerbeyi oldu. Annesi bir Morisko idi. Babasının yerine Cezayir yöneticiliği yaptı ve 1533'ten beri fiilen Cezayir yöneticisi konumunda olan Barbaros'un yardımcısı Hasan Ağa'nın yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Tilimsan Muharebesi (1551)</span>

Tilimsan Muharebesi, 1550-1558 Osmanlı-Fas Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Taza Muharebesi</span>

Taza Muharebesi, Osmanlı-Saadi mücadelesinde evre.