İçeriğe atla

TikTok

TikTok
Geliştirici(ler)ByteDance
İlk yayınlanma14 Eylül 2015 (9 yıl önce) (2015-09-14)
Güncel sürüm23.1.4
İşletim sistemiiOS, Android
Boyut287.6 MB (iOS)[1] 72 MB (Android)[2]
Erişilebilirlik34 dil[3]
Diller listesi
Arapça, Bengalce, Birmanca, Sebuanca, İngilizce, Fransızca, Almanca, Guceratça, Hintçe, Endonezce, İtalyanca, Japonca, Cava dili, Kannada dili, Korece, Malay dili, Malayalamca, Marathi, Oriya dili, Lehçe, Portekizce, Urduca, Rusça, Basitleştirilmiş Çince, İspanyolca, İsveççe, Tagalogca, Tamilce, Teluguca, Tayca, Geleneksel Çince, Türkçe, Ukraynaca, Vietnamca
TürVideo sharing
Resmî sitesitiktok.com (İngilizce)
douyin.com (Çince)

TikTok veya Çin'de bilinen adıyla Douyin, Musical.ly bazında yaratılan, video oluşturma ve paylaşmanın yanı sıra canlı yayın imkânı sağlayan bir sosyal medya uygulamasıdır. Eylül 2016'da ByteDance[4][5] tarafından piyasaya sürüldü. Asya'da kısa video platformunda lider olan ve başka ülkelere de yayılmış olan uygulama, kısa süreli müzik videoları kapsamında en hızlı büyüyen uygulama haline gelmiştir.

Kullanıcıya müzikal, dans, komedi, oyunculuk, dudak senkronizasyonu ve diğer türlerde, kısa videolar üretmesine olanak sağlayan uygulama, 150 ülkede 1 milyar kullanıcı barajını aşmıştır.[] Sosyal medya platformu, dans, komedi ve eğitim gibi türlerde on beş saniye ile üç dakika arasında değişen çeşitli kısa biçimli videolar yapmak için kullanılıyor. TikTok, Eylül 2016'da Çin pazarında piyasaya sürülen Douyin'in uluslararası bir versiyonudur.[6] Daha sonra TikTok, 2017 yılında Çin anakarası dışındaki çoğu pazarda iOS ve Android için piyasaya sürüldü. 2 Ağustos 2018'de başka bir Çin sosyal medya hizmeti olan musical.ly ile birleştikten sonra dünya çapında kullanılabilir hale geldi. Şu an TikTok ile dünya çapında rekabet yaratan hizmetler YouTube Shorts ve Instagram Reels uygulamalarıdır.

TikTok ve Douyin neredeyse aynı kullanıcı arayüzüne sahiptir, ancak birbirlerinin içeriğine erişimleri yoktur.[7] Sunucularının her biri, ilgili uygulamanın mevcut olduğu pazarda bulunur. İki ürün benzerdir, ancak özellikler bakımından tamamen aynı değildir. Douyin, insanların yüzlerine göre daha fazla arama yapabilen bir video içi arama özelliği, otel satın alma, otel rezervasyonu yapma ve coğrafi etiketli incelemeler yapma gibi diğer özellikleri içerir. 2016'daki lansmanından bu yana TikTok/Douyin, Doğu Asya, Güney Asya, Güneydoğu Asya, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye, Rusya ve dünyanın diğer bölgelerinde hızla popülerlik kazandı. Ocak 2022 itibarıyla, TikTok dünya çapında 2.2 milyardan fazla mobil indirmeyi aştı.[8][9] Morning Consult, TikTok'u yalnızca Zoom ve Peacock'dan sonra 2020'nin en hızlı büyüyen üçüncü markası olarak seçti.[10] Mayıs 2021'de TikTok, Shou Zi Chew'i yeni CEO'su olarak atadı.

Tarihi

Evrim

Douyin, Eylül 2016'da "A.me" ismi altında Pekin'de ByteDance tarafından başlatıldı.[11] ByteDance, Douyin'in yurtdışına açılmasını planladı. ByteDance'in kurucusu Zhang Yiming, "Çin, dünya çapındaki İnternet kullanıcılarının yalnızca beşte birine ev sahipliği yapıyor. Küresel ölçekte genişlemezsek, beşte dördü izleyenlere kaybetmek zorundayız. Yani, l küresel olmak bir zorunluluktur." söyledi. Aralık 2016'da Douyin (抖音) olarak yeniden markalaşdı. Douyin 200 günde geliştirildi, bir yıl içinde 100 milyon kullanıcıya ulaştı ve her gün bir milyardan fazla video görüntülendi.[12] Eylül 2017'de Endonezya'da yayılmaya başladığında uluslararası pazara uygun olması için uygulamaya TikTok ismi verildi. 23 Ocak 2018'de TikTok uygulaması, Tayland uygulama marketinde ücretsiz indirilen mobil uygulama kategorisinde birinci sırada yer aldı. Şubat 2018'de TikTok, müzikten para kazanmak için Modern Sky ile bir ortaklık başlattı. TikTok, Amerika Birleşik Devletleri'nde 130 milyondan fazla indirildi ve dünya çapında 2 milyardan fazla indirmeye ulaştı. 3 Eylül 2019'da TikTok ve National Football League (NFL) çok yıllı bir ortaklık duyurdu.

Musical.ly ile birleşmesi

9 Kasım 2017'de TikTok ana şirketi ByteDance, 1 milyar dolar harcayarak Şangay merkezli, Santa Monica'da ofisi olan ve Amerikan gençlerine yönelik sosyal medya platformu olan girişim şirketi Musical.ly'ı satın aldı. ABD dijital platformunun genç kullanıcı tabanından yararlanmak isteyen TikTok, 2 Ağustos 2018'de daha büyük bir video topluluğu oluşturmak için Musical.ly'de var olan mevcut hesaplar ve verileri, tek bir uygulamada bir araya getirerek bu girişim şirketiyle birleşti.

Küresel yayılma

2018 itibarıyla, TikTok 150'den fazla pazarda ve 75 dilde kullanıma sunuldu. Sensor Tower tarafından sağlanan verilere göre TikTok, 2018'in ilk yarısında Apple App Store'da 104 milyondan fazla indirildi.[13]

Ağustos ayında Musical.ly ile birleştikten sonra indirmeler arttı ve TikTok, daha önce Musical.ly'nin yaptığı gibi Ekim 2018'de ABD'de en çok indirilen uygulama oldu.[14] Şubat 2019'da TikTok, Douyin ile birlikte Çin'deki Android yüklemeleri hariç tüm dünyada bir milyar indirmeye ulaştı. 2019'da medya kuruluşları TikTok'u 2010'dan 2019'a kadar on yılın en çok indirilen 7. mobil uygulaması olarak gösterdi. Ayrıca 2018 ve 2019'da Apple App Store'da Facebook, YouTube ve Instagram'ı geçerek en çok indirilen uygulama oldu.[15] Eylül 2020'de, ByteDance ile Oracle arasında, Oracle'ın bulut barındırma hizmetini sağlamak için bir anlaşma onaylandı. Kasım 2020'de TikTok, Sony Music ile bir lisans anlaşması imzaladı. Aralık 2020'de Warner Music Group, TikTok ile bir lisans anlaşması imzaladı.[16]

Douyin

TikTok'tan ayrı bir uygulama olarak, resmi olarak Dǒuyīn duǎn shìpín (抖音短视频; Douyin Kısa Video) olarak bilinen Douyin (抖音), öncelikle Çin'de kullanılır. Kullanıcı tabanı çocuklardan orta yaşlı yetişkinlere kadar değiştiğinden, TikTok'tan biraz daha büyük bir kitleye sahiptir. Uygulama, TikTok'a benzer bir kişisel doğrulama, lisans ve yıllık ücret gerektiren bir işletme doğrulaması olmak üzere iki farklı doğrulama türü kullanır.[17] İşletme onaylı kullanıcılar, fiziksel konum gibi videolarının nerede görünmesini istediklerini seçmelerine olanak tanıyan belirli bir kitleye tanıtım yapabilir. Douyin ayrıca, kullanıcıların ürünlerini etiketleyip reklamını yapabilecekleri bir mağazaya sahiptir ve kullanıcılar, marka anlaşmaları için influencer ile çalışmayı talep edebilir.

Özellikler ve trendler

TikTok mobil uygulaması, kullanıcıların genellikle arka planda müzik içeren ve hızlandırılabilen, yavaşlatılabilen veya bir filtreyle düzenlenebilen kısa videolar oluşturmasına olanak tanır. Ayrıca fon müziğinin üzerine kendi seslerini de ekleyebilirler. Uygulamayla bir müzik videosu oluşturmak için kullanıcılar, çok çeşitli müzik türlerinden arka plan müziği seçebilir, bir filtreyle düzenleyebilir.[18] Videoyu TikTok veya diğer sosyal platformlarda başkalarıyla paylaşmak üzere yüklemeden önce 15 saniyelik bir hız ayarlamalı video kaydedebilir. Ayrıca popüler şarkılara kısa dudak senkronizasyonu videoları da çekebilirler. Tiktok'da videoyu kolayca indirmek mümkündür. Ama kullanıcı bu özelliği kapatabilir. Paylaşmak butonu ile Tiktok'dan videoyu kolayca diğer sosyal ağlarda, anlık mesajlaşmalarda paylaşım ve hikâye olarak paylaşmak oluyor.

TikTok'ta hesap açmak için Facebook, Twitter, Apple ID ve Google Hesabı kullanılabilir. TikTok otomatik olarak kullanıcıya bir "user" hesabı verir, kullanıcı da bu hesapa parola, posta, sosyal medya adresleri ve başka bilgiler ekleyebilir. TikTok'taki "Sizin İçin" sayfası, kullanıcılara uygulamadaki etkinliklerine göre önerilen bir video akışıdır. İçerik, bir kullanıcının beğendiği, etkileşimde bulunduğu veya aradığı içeriğe bağlı olarak TikTok'un yapay zekası (AI) tarafından oluşturulur. Kullanıcılar ayrıca sık kullanılanlara eklemeyi veya kendi sayfalarındaki videolarda "ilgilenmeyenleri" seçmeyi seçebilirler. TikTok, kullanıcının beğendiği içeriği, onların da beğeneceği videoları sağlamak için birleştirir. TikTok politikası gereği kullanıcılar ve içerikleri yalnızca 16 yaş ve üzerindeyse "sizin için" sayfasında gösterilebilir. 16 yaşından küçük kullanıcılara "sizin için" sayfası, sesler sayfası veya herhangi bir hashtag altında videolar görünmeyecektir.

Uygulamanın "tepki" özelliği, kullanıcıların belirli bir videoya tepkilerini filme almalarına olanak tanır. Bu, ekranın etrafında hareket edebilen küçük bir pencereye yerleştirilir. "Düet" özelliği, kullanıcıların bir videoyu başka bir videonun yanına çekmesine olanak tanır.[19] "Düet" özelliği, Musical.ly'nin bir başka ticari markasıydı.

Kullanıcıların henüz yayınlamak istemedikleri videolar "taslaklarında" saklanabilir. Kullanıcının "taslaklarını" görmesine ve uygun bulduğunda yayınlamasına izin verilir. Uygulama, kullanıcıların hesaplarını "özel" olarak ayarlamasına olanak tanır. Uygulamayı ilk indirirken, kullanıcının hesabı varsayılan olarak herkese açıktır. Kullanıcı ayarlarında özel olarak değiştirilebilir. Özel içerik TikTok tarafından görünür durumda kalır, ancak hesap sahibinin içeriklerini görüntüleme yetkisi olmayan TikTok kullanıcıları tarafından engellenir.[20] Kullanıcılar ayrıca belirli videoları "genel", "yalnızca arkadaşlar" veya "özel" olarak ayarlayabilir.

Kullanıcıların ayrıca, hesabın içeriğine bağlı olarak, spam veya uygunsuz olup olmadığını bildirmelerine izin verilir. TikTok'un "Ebeveynler İçin" altındaki destek merkezinde, ebeveynlere çocukları için uygunsuz içeriğin engellenebileceği ve bildirilebileceği konusunda güvence verilir.

Kullanıcılar diğer kullanıcıları takip ettiğinde, "sizin için" sayfasının solunda bir "takip" sayfası bulunur. Bu, yalnızca bir kullanıcının takip ettiği hesaplardaki videoları görmek için bir sayfadır.

Kullanıcılar ayrıca "kaydedilmiş" bölümlerine videolar, hashtag'ler, filtreler ve sesler ekleyebilir. Bir video oluştururken, kayıtlı bölümlerine başvurabilir veya doğrudan buradan bir video oluşturabilirler. Bu bölümü, yalnızca profilindeki kullanıcı görülebilir ve daha önce kaydettikleri herhangi bir videoya, hashtag'e, filtreye veya sese başvurmalarına olanak tanır.

Kullanıcılar ayrıca doğrudan mesajlaşma ile arkadaşlarına video, emoji ve mesaj gönderebilir. Uygulamada engelleme özelliği de bulunur.

TikTok, kullanıcının yorumlarına dayalı bir canlı yayın oluşturma özelliği de içeriyor.

İnflucerler genellikle "canlı" özelliğini kullanır. Bu özellik yalnızca en az 1.000 takipçisi olan ve 16 yaşından büyükler için geçerlidir. 18 yaşından büyükse, kullanıcının takipçileri daha sonra parayla değiştirilebilecek sanal "hediyeler" gönderebilir.[21]

2020 itibarıyla en yeni özelliklerden biri de "Sanal Öğeler"dir. Bu özellik eklendiğinden beri birçok güzellik şirketi ve markası bu özelliğe katılmak ve reklamını yapmak için bir TikTok hesabı oluşturdu. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki karantina ile birlikte sosyal hediyelerin popülaritesi arttı.

TikTok, ebeveynlerin çocuklarının dijital refahını kontrol edebilmeleri için Şubat 2020'de bir "aile güvenliği modu" duyurdu. Bir ekran süresi yönetimi seçeneğin, kısıtlı modu vardır ve doğrudan mesajlara bir sınır koyabilir.[22]

Viral trendler

TikTok'ta memler, dudakla senkronize edilmiş şarkılar ve komedi videoları da dahil olmak üzere çeşitli trendler yükseldi. Düetler, kullanıcıların orijinal içeriğin sesiyle mevcut bir videoya kendi videolarını eklemelerine olanak tanıyan bir özellik oldu.

Trendler, TikTok'un keşif sayfasında veya arama logosunun bulunduğu sayfada gösterilir. Sayfa, uygulama arasında trend olan hashtag'leri ve zorlukları listeler. Bazıları #posechallenge, #filterswitch, #dontjudgemechallenge, #homedecor, #hitormiss, #bottlecapchallenge ve daha fazlasını içerir. Haziran 2019'da şirket, 37 milyar görüntüleme alan #EduTok hashtag'ini tanıttı. Bu gelişmenin ardından şirket, platformda eğitim içeriği oluşturmak için eğitim teknolojisi girişimleriyle ortaklıklar başlattı. TikTok yemek trendleri sonradan büyük ün yakaladı.

Uygulama, dünya çapında sayısız viral fenomen, İnternet ünlüsü ve müzik trendi yarattı. Ülkesel, bölgesel ve dünyaca ünlü fenomenler çıktı. Çok ülkede fazla yerel TikTok ünlüleri bulunmaktadır. TikTok, birçok grubun, yabancı hayranlar da dahil olmak üzere daha geniş bir kitle kazanmasına izin verdi.

Etkileyici pazarlama

TikTok, kullanıcıların yalnızca eğlence için değil, aynı zamanda para için de içerik oluşturmaları için bir platform sağlamıştır. Platform son birkaç yılda önemli ölçüde büyüdüğünden, şirketlerin reklam yapmalarına ve etkileyici pazarlama yoluyla hedeflerine ulaşmalarına olanak sağladı. Platformun AI algoritması, içeriği kullanıcının tercihine göre seçtiği için etkileyici pazarlama potansiyeline de katkıda bulunur.[23][24] Sponsorlu içerik, platformda diğer sosyal medya uygulamalarında olduğu kadar yaygın değildir, ancak markalar ve etkileyiciler, diğer platformlara kıyasla daha fazla olmasa da yapabilecekleri kadar yapabilirler.

Kullanıcılar

Küresel olarak, TikTok kullanıcılarının %44'ü kadın, %56'sı erkektir. TikTok'un coğrafi kullanımı, yeni kullanıcıların %43'ünün Hindistan'dan olduğunu göstermiştir. TikTok, kullanıcılarının %41'i 16 ila 24 yaşları arasında olduğu için daha genç kullanıcılara hitap eder. Bu TikTok kullanıcılarının %90'ı uygulamayı günlük olarak kullanır. Temmuz 2020 itibarıyla, yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde aylık 90 milyondan fazla aktif kullanıcı vardı.[25]

Ekim 2020'de e-ticaret platformu Shopify, sosyal medya platformları portföyüne TikTok'u ekleyerek çevrimiçi satıcıların ürünlerini doğrudan TikTok'ta tüketicilere satmalarına olanak sağladı.

Bazı küçük işletmeler, normalde hizmet verecekleri coğrafi bölgeden daha geniş bir kitleye reklam vermek ve ulaşmak için TikTok'u kullandı. Birçok küçük işletmelerin TikTok videosuna verilen viral yanıt, TikTok'un algoritmasına atfedildi.

2020'de Group Nine Media ve Global Media & Entertainment gibi dijital medya şirketleri, TikTok etkileyicileriyle ortaklıklar kurmak ve markalı içerik kampanyaları geliştirmek gibi taktiklere odaklanarak TikTok'u giderek daha fazla kullandı.[26]

Ülke yasakları

Birleşik Devletler

ABD Başkanı Donald Trump, 1 Ağustos 2020 tarihinde TikTok'u yasaklayacaklarını açıkladı.[27] Trump, Çinli çok uluslu şirket Tencent'in sahip olduğu WeChat uygulamasına karşı da benzer bir karara imza attı.

Haziran 2021'de Başkan Biden, Trump yönetiminin TikTok üzerindeki yasağını iptal eden bir icra emri imzaladı ve bunun yerine Ticaret Bakanı'na uygulamayı ABD ulusal güvenliğine tehdit oluşturup oluşturmadığını belirlemek için araştırmasını emretti.

Hindistan

TikTok, 223 diğer Çin uygulamasıyla birlikte 29 Haziran 2020'de Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı tarafından Hindistan'da tamamen yasaklandı. Yasak Ocak 2021'de kalıcı hale getirildi. Şubat 2021'de TikTok, yasak nedeniyle Hindistan'da 2.000'den fazla işi durduracağını duyurdu.[28]

Endonezya ve Bangladeş

TikTok, Endonezya ve Bangladeş'te farklı üslerde aralıklı olarak engellendi.

Pakistan

11 Ekim 2020'de Pakistan, hükûmetleri tarafından platformdaki içerikle ilgili sorunlara uymadığı için sosyal medya platformunu yasaklayan bir sonraki ülke oldu.[29]

Türkiye

Tiktok'a 8 Şubat akşamı ila 9 Şubat sabahı kısa süreli olarak Türkiye'de erişilemedi. Çoğu kaynak, kesintinin Kahramanmaraş depremleri hakkında manipülasyon yapılmasını engellemek için konulan bir erişim yasağı olarak değerlendirirken ikincil kaynaklar ise Kahramanmaraş depremlerinin farklı sebeplerinden dolayı erişim yasağı geldiğini değerlendirmektedir.

Suriye

Suriye'de TikTok uygulaması yasaklanmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "TikTok - Real Short Videos". App Store. 30 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2018. 
  2. ^ "TikTok". Play Store. 27 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2018. 
  3. ^ "Tik Tok - including musical.ly". iTunes. 8 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2018. 
  4. ^ "TikTok - Real Short Videos 30 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". App Store.
  5. ^ "TikTok 26 Haziran 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Play Store.
  6. ^ Shu, Catherine (22 Eyl 2020). "TikTok, WeChat and the growing digital divide between the US and China". 22 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ Broderick, Ryan. "Forget The Trade War. TikTok Is China's Most Important Export Right Now". BuzzFeed News. 16 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ Carman, Ashley (29 Nis 2020). "TikTok reaches 2 billion downloads". The Verge. 30 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2021. 
  10. ^ "Fastest Growing Brands 2020". 10 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ Tone, Sixth (19 Şub 2018). "The App That Launched a Thousand Memes". #SixthTone. 23 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ Graziani, Thomas (30 Tem 2018). "How Douyin became China's top short-video App in 500 days". 10 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "Why China's Viral Video App Douyin is No Good for Luxury". Jing Daily. 13 Haz 2018. 15 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ "Tik Tok, a Global Music Video Platform and Social Network, Launches in Indonesia - PR Newswire APAC". en.prnasia.com. 17 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  15. ^ Chen, Qian. "The biggest trend in Chinese social media is dying, and another has already taken its place". CNBC. 19 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  16. ^ "Warner Music Group inks licensing deal with TikTok". Music Business Worldwide. 4 Oca 2021. 4 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  17. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2021. 
  18. ^ Matsakis, Louise. "How to Use TikTok: Tips for New Users". 6 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi – www.wired.com vasıtasıyla. 
  19. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2021. 
  20. ^ Perez, Sarah (29 Oca 2019). "It's time to pay serious attention to TikTok". 30 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  21. ^ Wilson, Devon Delfino, Kyle. "How to go live on TikTok, or join someone else's TikTok live". Business Insider. 31 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  22. ^ "Introducing Family Safety Mode and Screentime Management in Feed". Newsroom | TikTok. 16 Ağu 2019. 20 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  23. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2021. 
  24. ^ "How has TikTok Become the Number Two Platform For Influencer Marketing?". Hello Partner. 17 Mayıs 2021. 7 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  25. ^ Sherman, Alex. "TikTok reveals detailed user numbers for the first time". CNBC. 24 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  26. ^ Barber, Kayleigh (23 Kas 2020). "'There's more opportunity': Publishers on TikTok are taking branded content into their own hands". 23 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  27. ^ "Trump: TikTok'u ABD'de yasaklayacağız". bloomberght.com. 2 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2020. 
  28. ^ Toh, Michelle (27 Oca 2021). "TikTok is laying off employees in India as ban becomes permanent | CNN Business". CNN. 27 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  29. ^ Masood, Salman (11 Eki 2020). "Pakistan Bans TikTok, Citing Morals. Others Cite Politics". 11 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi – NYTimes.com vasıtasıyla. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Instagram</span> sosyal medya platformu

Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalar filtrelerle, Hashtag'ler ve coğrafi etiketleme ile düzenlenebilir. Gönderiler herkese açık olarak veya önceden onaylanmış takipçilerle paylaşılabilir. Kullanıcılar, diğer kullanıcıların içeriğine etiketlere ve konumlara göre göz atabilir ve trend olan içeriği görüntüleyebilir. Kullanıcılar, içeriklerini kişisel bir beslemeye eklemek için fotoğrafları beğenebilir ve diğer kullanıcıları takip edebilir. Ekim 2010'da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve bu fotoğrafı Instagram'ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkânı tanımıştır. Instagram başlangıçta yalnızca içeriğin 640 piksel ile kare (1:1) en boy oranında çerçeve oranına izin vererek ayırt edildi. 2015 yılında bu kısıtlamalar 1080 piksele yükseltilerek hafifletildi. Servis ayrıca mesajlaşma özellikleri, tek bir gönderiye birden fazla resim veya video ekleme yeteneği ve "hikâye" özelliği ekledi. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan Instagram Nisan 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. 6 Eylül 2012'de Instagram ile Facebook arasındaki anlaşma, 300 milyon dolarlık nakit satın alma fiyatı ve 23 milyon hisse senedi ile resmen kapandı.

<span class="mw-page-title-main">WhatsApp</span> platformlar arası anlık iletişim uygulaması

WhatsApp Messenger, akıllı telefonlar için geliştirilen, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma ve arama veya haberleşme uygulamasıdır. Android, BlackBerry, iPhone, Windows Phone ve Nokia telefonlarıyla uyumlu olan uygulama, 2G, 3G, 4G ya da Wi-Fi İnternet bağlantısı aracılığıyla kullanıcıların birbirlerine fotoğraf, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj ve belge göndermesini sağlar. Aynı adı taşıyan şirket, eski Yahoo! çalışanları olan Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD'de, Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Line</span> WhatsApp`a benzeyen bir anlık sosyal medya uygulaması

LINE, Japonlara ait bir mobil mesajlaşma uygulamasıdır, "Line Corporation" tarafından yapılmıştır. LINE, aralarında etiketler, home, timeline ve resmi hesaplar da bulunan çeşitli interaktif öğelerle entegre bir şekilde ücretsiz metin ve sesli mesajlaşma, sesli arama ve grup sohbeti sunar. LINE uygulaması iOS, Android, BlackBerry, Nokia Asha ve Windows Phone dahil olmak üzere birden fazla platform arasında kullanılabilir ve akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlardan erişilebilir. Ağustos 2013 itibarıyla LINE'ın 230 ülkede 230 milyon kullanıcısı bulunmaktadır. İngilizce, Japonca, Korece, Basitleştirilmiş Çince, Geleneksel Çince, Tayca, Endonezyaca, Malayca, Türkçe, Vietnamca, İspanyolca, Fransızca, Portekizce (Brezilya), Portekizce (Portekiz), Almanca ve İtalyanca başta olmak üzere çeşitli dilleri destekleyen LINE; ayrıca 52 ülkede uygulama mağazalarının "ücretsiz uygulamalar" kategorisinde birinci sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vine</span> video paylaşım servisi

Vine, Twitter'ın 2013 Ocak ayında kullanıma sunduğu ücretsiz bir Video barındırma uygulamasıdır. Uygulama kullanıcının maksimum 6 saniyelik kısa videolar çekebilmesini sağlamaktadır. Facebook ve Twitter üzerinden paylaşılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Snapchat</span> anlık mesajlaşma uygulaması

Snapchat, Snap Inc. kurucuları Evan Spiegel, Bobby Murphy ve Reggie Brown tarafından akıllı telefonlar için geliştirilmiş, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Kullanıcıların birbirlerine yazılı metin, fotoğraf, ses ve video göndermesini sağlar. Kişiye özel gönderilen dosyalar, gönderen kişinin daha önceden belirlediği süre boyunca 2 defa görüntülenebilir. Hikâyeye eklenen fotoğraf ve videolar ise gönderen kişinin daha önceden belirlediği süre boyunca istenildiği kadar görüntülenebilir. Ücretsiz olan bu uygulama iOS ve Android platformları üzerinde çalışabilmektedir. Uygulamanın ilk sürümü Eylül 2011 tarihinde yayınlanmıştır. Kullanıcılarının %70’ini kadınların oluşturduğu uygulama en çok ABD ve İngiltere'de tercih edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Spark</span> Mobil ve masaüstü için entegre bir hikâye anlatımı uygulamaları paketi

Adobe Spark, Adobe Systems tarafından geliştirilen mobil ve web için entegre bir hikâye anlatımı uygulamaları paketidir. Üç ayrı tasarım uygulamasından oluşur: Spark Sayfa, Spark Post ve Spark Video. Şirketin bir uygulaması ilk defa Apple tarafından 2016 yılında App Store'da Yılın En İyi Uygulaması seçildi ve 3,5 milyondan fazla kez indirildi.

musical.ly kısa videolar oluşturulan ve paylaşılan sosyal medya servisi

musical.ly ByteDance şirketine ait, platform kullanıcılarının kısa dudak senkronize videosu oluşturup paylaştığı bir sosyal medya servisidir. Şangay'da, Santa Monica, Kaliforniya'da ofisi bulunur. İlk prototip Nisan 2014'te piyasaya sürüldü ve resmi versiyon o yılın Ağustos ayında yayınlandı. Uygulama sayesinde, kullanıcılar 15 saniyeden 1 dakikaya kadar dudak senkronizasyonu yapan müzik videoları oluşturabilir, onlara eşlik edecek ses parçaları seçebilir, farklı hız seçenekleri kullanabilir ve önceden ayarlanmış filtreler ve efektler verebilir. Bu uygulama aynı zamanda kullanıcıların popüler "şarkıcıları", içeriği, popüler şarkıları, sesleri ve etiketleri taramasına ve hayranlarıyla benzersiz bir etkileşim kurmasına izin verdi.

ByteDance ), TikTok, Musical.ly, Toutiao, BuzzVideo, Vigo Video uygulamaların sahibi, Pekin merkezli, birkaç makine öğrenimi içerik platformunu işleten Çinli bir İnternet teknolojisi şirketidir. 2012 yılında Zhang Yiming tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Toutiao</span>

Toutiao, TikTok, musical.ly ile beraber Pekin merkezli ByteDance şirketinin temel ürünü olan bir haber ve bilgi platformudur. Kullanıcıların içerikle etkileşiminin özelliklerini analiz ederek, şirketin algoritma modelleri her kullanıcı için özel bir feed listesi oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Charli D'Amelio</span>

Charli D'Amelio, TikTok'ta video oluşturan Amerikalı sosyal medya kişiliği ve dansçısıdır. Aralık 2020 itibarıyla, TikTok platformunda 100 milyondan fazla takipçisi bulunmaktadır. New York Times tarafından "TikTok'un hükümdar kraliçesi" olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">En çok takipçisi olan TikTok hesapları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, daha sonra musical.ly ile birleştirilen sosyal medya platformu TikTok'ta en fazla takipçi sayısına sahip ilk 50 hesabı içeriyor. Platformda en çok takip edilen kişi Mayıs 2020 itibarıyla 59.0 milyondan fazla takipçisi olan Charli D'Amelio'dur. Bu, en çok takip edilen önceki hesap olan Loren Gray'i 25 Mart 2020'de geçti. Diğerleri Zach King, Khaby Lame, Addison Rae, Bella Poarch, Riyaz Aly ve başkalarıdır. Çin versiyonu olan Douyin'de en takip edilen kişi Chen He ve uygur aktrisi Dilraba Dilmurat'dır.

<span class="mw-page-title-main">Zach King</span> Amerikalı film yapımcısı, seslendirme sanatçısı ve İnternet fenomeni

Zachary Michael King, Amerikalı bir TikToker ve eski Vine video yapımcısı, film yapımcısı ve Los Angeles merkezli YouTube ünlüsüdür. En çok, sihir yapıyormuş gibi dijital olarak düzenlenmiş altı saniyelik videolar olan "sihirli sarmaşıkları" ile tanınıyor. 2008 yılında YouTube'da video yayınlamaya ve 2013'te Vine'a video yayınlamaya başladı. King, ilk videosunu daha önce musical.ly olarak bilinen TikTok'a 28 Şubat 2016'da yayınladı. Popüler uygulamada 43.8 milyon takipçiyi bir araya getirdi ve onu TikTok'ta en çok takip edilen ikinci kullanıcı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Yaay</span>

Yaay, Türk Telekom çatısı altındaki TT Ventures tarafından 2 Eylül 2020'de açılmış, Türkiye merkezli bir sosyal medya platformudur.

Facebook Stories, Meta, Inc. tarafından sunulan hikâye oluşturma hizmetidir. 24 Şubat 2017 yılında WhatsApp hikâye özelliğini uyguladıktan sonra Facebook Hikâyeleri 28 Mart 2017'de oluşturuldu. Bu, sosyal medya web sitesi için ikinci bir haber kaynağı olarak kabul ediliyor. Özellik Facebook'un uygulama içi kamerası etrafında odaklanmıştır. Kullanıcıların içeriklerine eğlenceli filtreler ve Snapchat benzeri lensler kullanmalarına, fotoğraflarına ve videolarına görsel, coğrafî konum etiketleri eklemelerine olanak tanıyor. Özellik hem masaüstü uygulama, hem de mobil uygulama için geçerli oldu. İçerik, Facebook uygulamasında yalnızca 24 saat boyunca herkese açık olarak yayınlanabilir veya bir Facebook arkadaşına doğrudan mesaj olarak gönderilebilir. Ayrıca sayfalar ve gruplar da hikâye oluşturabilir. Kullanıcılar hikâyelere yorum yazabilir ve emoji gönderebilir. Bunlar sonradan Facebook Messenger'de saklanılır.

Çeşitli devlet kurumları ve özel işletmeler, zaman zaman video paylaşım hizmeti TikTok'u yasakladı. Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri, uygulamanın Çinli ByteDance şirketi tarafından sahiplenilmesiyle ilgili endişelerini dile getirdi ve uygulamayı uygulama mağazalarından yasaklamaya çalıştı. ABD örneğinde bu yasak, TikTok ile Trump yönetimi arasındaki yasal bir anlaşmazlık nedeniyle durduruldu. Endonezya ve Bangladeş'te, uygulama pornografiyle ilgili endişeler nedeniyle yasaklandı.

Sosyal medya içeriği, Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest veya Twitter gibi sosyal ağlar için bireyler veya şirketler tarafından oluşturulan içeriktir. Ayrıca bu listeye YouTube ve TikTok gibi video platformlar, WhatsApp ve Telegram gibi anlık mesajlaşmalar da dahildir. Sosyal medya içeriği, dijital pazarlama, içerikle pazarlama ve sosyal medya pazarlama'ın önemli bileşenidir. Sosyal medya içerikleri son yıllarda satış, ticaret, sosyal aktivite ve propagandalarda önemli araç haline geldi. Sosyal içerik terimi, son zamanlarda sosyal medyanın yükselişi ile ortaya çıktı ve genellikle birisinin yayınladığı veya başkalarıyla paylaştığı herhangi bir şey anlamına gelir. İçerik pazarlaması, işletmelerin veya bireylerin müşterileri veya takipçileri çekmek ve elde tutmak için sosyal medya içeriklerini kullandıkları yöntemlerdir. Bu platformlar, klasik pazarlama önlemlerine göre kullanıcılarla çok daha doğrudan etkileşime izin verdikleri için şirketler için özellikle ilgi çekicidir. Bununla birlikte, tam etkisini gerçekleştirmek için, kullanılan herhangi bir içerik girişiminin de dikkatli bir şekilde hedef kitleye yönelik olması ve sadece başka bir reklam ölçüsü haline gelmesi gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Xtube</span> Toronto, Ontario merkezli pornografik video barındırma hizmeti ve sosyal ağ sitesi

Xtube Toronto, Ontario merkezli bir Kanadalı pornografik video barındırma hizmeti ve sosyal ağ sitesidir. 2006'da kuruldu ve kullanıcıların yetişkin videoları yüklemesine ve paylaşmasına izin veren ilk yetişkin topluluk sitesi olmasıyla dikkat çekdi. Xtube bir pornografi üreticisi değildir, bunun yerine kullanıcılar tarafından yüklenen içerik için bir platform sağlar. Kullanıcı tarafından gönderilen içerik, pornografik videolar, web kamerası modelleri, pornografik fotoğraflar, erotik literatürü ve sosyal ağ özelliklerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">YouTube Shorts</span>

YouTube Shorts, Google'ın bir yan kuruluşu olan YouTube tarafından geliştirilen bir sosyal medya uygulaması hizmetidir. YouTube tarihi boyunca ilk kez kısa videolar ayrıca bir hizmet oldu. Eylül 2020'de YouTube, Instagram Reels ve TikTok'a benzer 15 saniyelik videolardan oluşan yeni bir platform olan YouTube Shorts'un beta sürümünü piyasaya süreceğini duyurdu. Platform ilk olarak Hindistan'da test edildi, Mart 2021'den itibaren artık 1 dakikaya kadar uzayabilen videolarla Amerika Birleşik Devletleri dahil diğer ülkelere yayıldı. Platform bağımsız bir uygulama değil, ana YouTube uygulamasına entegre edilmiştir. TikTok gibi, kullanıcılara videolarına lisanslı müzik ekleme olanağı da dahil olmak üzere yerleşik yaratıcı araçlara erişim sağlar. Platform, küresel beta lansmanını Temmuz 2021'de yaptı.

31 Ağustos 2020'de 33 yaşındaki Amerikalı bir erkek olan Ronnie McNutt, sosyal medya platformlarında viral olan bir Facebook canlı yayını sırasında kendini başından vurarak intihar etti. Olay, hem bazı internet kullanıcıları tarafından McNutt'ın ölümüne karşı ifade edilen duygusuz tavırla hem de Facebook'un birçok başka platformda paylaşılan ve nihayet yayından kaldırılmadan önce büyük bir görüntüleme sayısı toplayan videoya yavaş yanıt vermesiyle dikkat çekici hale geldi. Video platformu TikTok, birçok kullanıcının akışında görülen ve platforma sürekli yeniden yüklenen videoya yanıt vermekte yavaştı ve birçok kullanıcının platformu boykot etmeyi seçmesine neden oldu. Olay, hem intiharı önleme hem de sosyal medya platformlarının, grafik içerik söz konusu olduğunda çevrimiçi kullanıcıları ve mağdurların itibarlarını korumak için ne gibi bir görev borcu olduğu konusunda farkındalık yarattı.

Algoritmik radikalleşme, YouTube ve Facebook gibi popüler sosyal medya sitelerindeki algoritmaların kullanıcıları zaman içinde giderek daha aşırı içeriklere yönlendirdiği ve onların radikalize olmuş aşırıcı siyasi görüşler geliştirdiği kavramıdır. Algoritmalar, beğenilerden/beğenmeme işaretlerine ve paylaşımlara harcanan süreye kadar kullanıcı etkileşimlerini kaydederek, kullanıcıların ilgisini devam ettirecek sonsuz medya içeriği üretir. Kendi fikirlerini teyit etmeye yönelik medya tercihleri ve kendini doğrulama yoluyla, kullanıcı, yankı odası kanalları aracılığıyla daha kutuplaşmış hale getirilir.