İçeriğe atla

Tihomir Orešković

Tihomir Orešković

Tihomir 'Tim' Orešković (Sırp-Hırvatça telaffuz: [ˌtîhomiːr tîm ˈǒreʃkoʋit͡ɕ]) (d. 1 Ocak 1966), 22 Ocak-19 Ekim 2016 tarihleri arası Hırvatistan eski Başbakanı ve ilk Bağımsız siyasetçi. Orešković Hırvat-Kanadalı girişimci olarak, Teva Pharmaceutical Industries küresel jenerik'in CFO'su olarak görev yaptı. Daha önce Pliva'nın Denetleme Kurulu Başkanı ve Avrupa Teva mali yönetim başkanı olarak görev yapmıştı.

8 Kasım 2015'te müzakerelerin sağlanması ve 76 gün süren sonuçsuz seçim sonrasında Orešković, 23 Aralık 2015 tarihinde bir uzlaşma adayı olarak seçildi. Resmi olarak Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitaroviç tarafından aynı tarihte Başbakan adayı olarak seçildi. Hırvatistan 13. hükûmetin de kabine 22 Ocak 2016'da başbakan yardımcısı ve 20 bakandan oluşan bir kabine kuruldu. Kabinenin onaylaması için katılan meclisteki 149 milletvekilinden 83 oy alarak kabul edildi.

Gençliği ve eğitimi

Orešković, Djurdja ve Dane Oreskovic'in oğlu olarak 1966 yılında Zagreb'de doğdu. Bebek iken, ailesiyle Kanada'nın Hamilton kentine taşındılar.[1] 1989 yılında Kanada'daki McMaster Üniversitesi'nden kimya bölümünden derece ile mezun oldu. 1991 yılında aynı üniversitede finans ve bilgi sistemlerinden MBA ile mezun oldu.

Profesyonel Kariyeri

Mesleki kariyerinde Amerikan ilaç firması Eli Lilly'de 1992 yılında başlayan Orešković, finans ve uluslararası ticaret alanında çeşitli görevlerde bulundu. Şirketteki son görevi, devlet idaresi ve ekonomik ilişkiler ile ilişkilerden sorumlu Direktörü pozisyon oldu.

Özel yaşamı

Orešković'in iki kızı ve iki oğlu vardır. Sanja Dujmović Oreskovic adlı bir ev hanımı ile evlidir.

Kaynakça

  1. ^ "Otac Dane u Zagrebu je oženio Međimurku Đurđu. Dok je Tihomir još bio beba, preselili su se u Hamilton". jutarnji.hr (Hırvatça). 27 Aralık 2015. 31 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2015. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Zoran Milanović
Hırvatistan Başbakanı
2016
Sonra gelen
Andrej Plenković

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

<span class="mw-page-title-main">Suat Hayri Ürgüplü</span> 11. Türkiye başbakanı

Ali Suat Ürgüplü,, Türk bürokrat, büyükelçi ve siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti'nin 11'inci başbakanıydı.

Necmettin Karaduman, Türk siyasetçi ve eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Stana Katic</span> Kanadalı sinema oyuncusu

Stana Katic, Kanadalı aktris. Mesleğine Amerika Birleşik Devletleri'nde devam etmektedir. Castle dizisinde oynadığı Dedektif Kate Beckett rolüyle bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Helle Thorning-Schmidt</span>

Helle Thorning-Schmidt, Danimarkalı siyasetçi. 2005-2015 yılları arası Sosyal Demokratlar'ın lideri ve Danimarka'nın eski başbakanıdır. Eylül 2011'de yapılan Genel Seçimleri kazandı. Kraliçe II. Margrethe tarafından tayin edilmiş ve 3 Ekim 2011 tarihinde göreve başlayarak Danimarka'nın ilk kadın başbakanı oldu. 2005 yılında Danimarka Parlamentosuna seçilmeden önce 1999 yılından 2004 yılına kadar Avrupa Parlamentosu Üyesi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Zoran Milanović</span> 5. Hırvatistan cumhurbaşkanı

Zoran Milanović, Hırvat politikacı. 19 Şubat 2020 tarihinde Hırvatistan Cumhurbaşkanı olarak göreve başladı. Merkez-sol Hırvatistan Sosyal Demokrat Partisi (SDP) eski Lideri ve Hırvatistan eski Başbakanı. 23 Aralık 2011 tarihinde göreve başlamıştır. Milanoviç, aynı zamanda Hırvatistan'ın en genç Başbakanı olarak tarihe geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mario Mandžukić</span> Hırvat futbolcu

Mario Mandžukić, santrfor mevkiinde oynamış Hırvat eski millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Kolinda Grabar-Kitarović</span> 4. Hırvatistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

Kolinda Grabar-Kitarović, Şubat 2015 yılından Şubat 2020'ye kadar Hırvatistan Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Hırvat siyasetçi.

Mirko Marjanović Sırp-Hırvatça telaffuz: [mǐːrko marjǎːnoʋit͡ɕ]; 27 Temmuz 1937 – ö. 21 Şubat 2006) 1994 yılından 2000 yılına kadar Sırbistan'ın eski Başbakanı ve Slobodan Milošević'in Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS) üst düzey bir yetkili idi.

<span class="mw-page-title-main">Andrej Plenković</span>

Andrej Plenković 19 Ekim 2016'dan beri Hırvatistan'ın 12. başbakanı olarak görev yapan Hırvat siyasetçi ve diplomat. 2016'dan beri Hırvat Demokratik Birliği (HDZ) Başkanı olarak görev yapıyor. Daha önce, on bir Hırvat üyesi olan Avrupa Parlamentosu üyelerinden biriydi. Daha önce, Hırvatistan'ın Avrupa Birliği'ne 2013 yılında katılmasından sorumlu olan on bir Hırvat üyesi olan Avrupa Parlamentosu üyelerinden biriydi. Başbakanlık görevine geldiğinde bu görevinden istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zlatko Mateša</span>

Zlatko Mateša 1995'in sonundan 31 Ocak 2000'e kadar Hırvatistan'ın 6. Başbakanıydı. Hırvat Demokratik Birliği üyesidir. Halen Hırvatistan'da Moğolistan Cumhuriyeti'nin Hırvat Olimpiyat Komitesi ve fahri konsolosu başkanlığını yürütüyor.

<span class="mw-page-title-main">Nikica Valentić</span> Hırvat siyasetçi

Nikica Valentić, bir Hırvat girişimci, avukat ve siyasetçidir. 1993'ten 1995'e kadar Hırvatistan'ın Beşinci Başbakanı olarak görev yapıyordu. Görev sırasında 42 yaşındayken bu kapasitede hizmet veren en genç kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Franjo Gregurić</span>

Franjo Gregurić Hırvat bir siyasetçi. Temmuz 1991'den Eylül 1992'ye kadar Hırvatistan'ın 3. Başbakanı olarak görev yapmış, Hırvatistan Savaşı'nın başında ulusal birlik hükûmetine liderlik etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Josip Manolić</span>

Josip "Joža" Manolić, 24 Ağustos 1990-17 Temmuz 1991 tarihleri arasında Hırvatistan'ın 2. Başbakanı olan bir Hırvat siyasetçi. Bugüne kadar görevdeki en yaşlı kişiydi ve en uzun ömürlü Hırvat başbakanı seçildi. Daha sonra 1993-1994 yılları arasında İller Birliğinin ilk sözcüsü olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Franka Batelić</span> Hırvat şarkıcı ve şarkı yazarı

Franka Batelić, bilinen adıyla Franka, Hırvat şarkıcı ve şarkı yazarı. Franka Showtime yarışmasının ilk sezonunu kazanmıştır. Franka, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistan'ı "Crazy" adlı şarkıyla temsil etti.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Rusya ilişkileri</span>

Hırvatistan ve Rusya, 25 Mayıs 1992'de diplomatik ilişkiler kurdu. Hırvatistan'ın Moskova'da bir büyükelçiliği ve Kaliningrad, Novosibirsk ve Soçi'de fahri konsoloslukları bulunmaktadır. Rusya'nın Zagreb'de bir büyükelçiliği ve Pula ve Split'te fahri konsoloslukları var.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Hırvatistan ilişkileri</span>

Hırvatistan ile ABD arasındaki diplomatik ilişkiler, Hırvatistan'ın Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından 7 Nisan 1992'de kuruldu. Karşılıklı ilişkiler samimi, dostane ve çok yakın olmaya devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Boris Milošević</span>

Boris Milošević 2020 ve 2022 yılları arasında Hırvatistan başbakan yardımcısı olarak görev yapan Hırvat bir avukat ve politikacıdır. Bağımsız Demokratik Sırp Partisi (SDSS) üyesidir. Daha önce Temmuz 2019'dan Temmuz 2020'ye kadar Sırp Ulusal Konseyi başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-NATO ilişkileri</span>

Hırvatistan'ın NATO'ya katılımı 2009 senesinde gerçekleşti. Ülke, ittifaka katılım sürecini başlatan 2000 yılında Barış için Ortaklık'a girdi. 2008 Bükreş zirvesine katılma daveti aldı ve 1 Nisan 2009'da tam üye oldu.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat Köylü Partisi</span>

Hırvat Köylü Partisi Hırvatistan'da 22 Aralık 1904'te Antun ve Stjepan Radić tarafından Hırvat Halk Köylü Partisi (HPSS) olarak kurulan bir tarım siyasi partisidir. 1918'de Yugoslavya Krallığı'nın kurulmasından sonra Parti, Krallığın, Hırvat kısmının kendi kaderini tayin etme hakkının olmasını istedi. Bu onlara, HPSS'nin Hırvatistan'a atanan 58 sandalyenin tamamını kazandığı 1920 parlamento seçimlerinde doruğa ulaşan büyük bir halk desteği sağladı.