Çamlıca TRT Kulesi, İstanbul Üsküdar'daki Büyük Çamlıca Tepesi'nde yer alan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'na ait verici kulesi idi. Yapımına Mart 1972 yılında başlanan kule Temmuz 1976 yılında tamamlanmıştır. Kule metre yüksek konik beton kule ve üstündeki çelik direk ile toplam 166 metre yüksekliğe sahipti ve 268 metre rakımda bulunuyordu. Çamlıca Kulesi'nin tamamlanmasının ardından 25 Kasım 2020 tarihinde yıkılmıştır.
Eyfel Kulesi, Paris'teki demir kule. Kule, aynı zamanda tüm dünyada Fransa'nın sembolü halini almıştır. İsmini, inşa ettiren Fransız inşaat mühendisi Gustave Eiffel'den alır. En büyük turizm cazibelerinden biri olan Eyfel Kulesi, yılda 6 milyon turist çeker. 2002 yılında toplam ziyaretçi sayısı 200 milyona ulaşmıştır.
Tokyo Kulesi, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Minato semtindeki Shiba Parkı'nda yer alan kulenin inşası 1958'de tamamlanmıştır. 332,9 metre yüksekliğinde ve 4.000 ton ağırlığında olup Japonya'nın ikinci en yüksek yapısıdır. Paris'teki Eyfel Kulesi'nden esinlenilmiş bir kafes kule tasarımına sahip olup uçuş güvenliği yönetmeliklerine uymak için beyaz ve enternasyonal turuncuya boyanmıştır.
Dünyanın en yüksek yapıları belirlenirken genellikle doğrudan tanım yapmak mümkünse de, dünyanın en yüksek binasını ya da kulesini belirlemek o kadar kolay olmamaktadır. Bunun nedenleri ya bina ve kule dendiği zaman tam olarak ne kastedildiğinin ya da bunların ölçümlerinin nasıl yapıldığının tartışmalı olmasıdır. Ulusal ve yerel prestij sorunları farklı insanların farklı cevapları kabul etmesine neden olmaktadır. Yani nesnel bir yaklaşım belirlemek oldukça zordur.
Bu liste, dünyanın en yüksek kuleleri listesidir. Liste, genel olarak kule tanımına giren halka açık veya düzenli erişime sahip ancak içinde yaşamak için tasarlanmayan tek başlarına durabilen insan yapımı dar ve yüksek yapıları kapsamakta olup içinde yaşanabilir binalar, gökdelenler, radyo ve TV direkleri ile halka açık veya düzenli erişim için tasarlanmadıkları için köprü kuleleri veya direkler, bacalar, iletim kuleleri, heykeller ve çoğu büyük anıt ve dikilitaşları kapsam dışına çıkarmaktadır.
Vilnius TV Kulesi Litvanya'nın başkenti Vilnius'un birim-kenti Karoliniškės'te bulunan 326,5 m (−-1,071 ft) uzunluğundaki kuledir. Bina, Litvanya'nın en yüksek yapısı olup Sovyet Litvanya döneminde SS Litvanya Radyo ve Televizyon Merkezi olarak kullanılmıştır. Yapı gerçek önemini Sovyetler Birliği'nden ayrılan ilk ülke olan Litvanya'nın bağımsızlık mücadelesinden alır; kule Litvanya'nın bağımsızlık ilanının ardından Rus saldırısına uğramış ve Litvanya'da ulusal bir simge haline gelmiştir.
Fernsehturm, Berlin'in şehir merkezinde bir televizyon kulesidir. Alexanderplatz meydanına çok yakındır. Doğu Almanya yönetimi, 1965-1969 yılları arasında inşa edilen kulenin Berlin'in sembolü haline gelmesini amaçlamıştır. Günümüzde de şehrin sembolü olarak görülen kule, şehir merkezi ve bazı banliyölerden görülebilmektedir. Kule, 368 metrelik uzunluğuyla, Almanya'daki en uzun yapıdır.
Tokyo Skytree, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Kule, Sumida semtinde yer almakta olup 2012 yılında tamamlanmıştır. 634 metre yüksekliğinde olup Japonya'nın ve dünyanın en yüksek kulesi ve Burç Halife'den sonra dünyanın en yüksek ikinci kendi başına duran yapısıdır.
Bakü Televizyon Kulesi, Bakü'de inşa edilen televizyon kulesi. İnşasına 1979 yılında başlanılan kule 1996 yılında tamamlanmıştır. Yüksekliği 310 m (1017 ft) olan kulenin 1985 yılında tamamlanması planlanmaktaydı. Fakat inşasına bir dönem ara verilmiş ve 1993 yılında Haydar Aliyev'in dönüşünden sonra devam ettirilmiştir. 65. katta dönen restoran 2008 yılında kullanıma sunulmuştur. Kule, Bakü'nün en önemli simge yapılarından biri haline geldi.
Erivan Televizyon Kulesi(Ermenice: Երևանի հեռուստաաշտարակ) Ermenistan'ın başkenti Erivan'da yer alan kule. 311.7 metre uzunluğundaki kule şehrin yüksek noktası olup dünyanın en yüksek kulelerindendir. Yapımına 1974'te başlanmış ve 1977'de tamamlanmıştır.
Taşkent Televizyon Kulesi, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te yer alan 365 metre yüksekliğinde bir televizyon kulesidir. Kulenin inşaatına 1978'de başlanmış ve 15 Ocak 1985 tarihinde açılmıştır.
Menara Kuala Lumpur veya Kuala Lumpur Tower, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da yer alan bir televizyon kulesidir. Kule, 1992-1994 yılları arasında inşa edilmiş olup resmi olarak 1 Ağustos 1996 tarihinde açılmıştır. Menara Kuala Lumpur, 421 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek yedinci kulesi olup Petronas Kuleleri'nin ardından Malezya'nın ikinci yüksek yapısıdır. Kulenin en üst katında gözlem yeri ve bir döner restoran yer almaktadır.
Riga Radyo ve Televizyon Kulesi, Letonya'nın başkenti Riga'da yer alan bir televizyon kulesidir. Kule, Sovyetler Birliği hükûmetinin yardımlarıyla 1979-1989 yılları arasında inşa edilmiştir. 368 metre uzunluğu ile Avrupa Birliği'nin en yüksek ve Avrupa'nın Ostankino Kulesi ve Kiev Televizyon Kulesi'nin ardından üçüncü yüksek yapısıdır.
Kanton Kulesi, Çin'in Guangzhou şehrinde yer alan 600 metre yüksekliğinde bir televizyon kulesidir. Kule, 2005-2010 yılları arasında inşa edilmiş olup resmi olarak 29 Eylül 2010 tarihinde 2010 Asya Oyunları için açılmıştır. Kanton Kulesi, CN Kulesi'ni geçerek kısa bir süreliğine dünyanın en yüksek kulesi olup bu unvanı 2012 yılında Tokyo Skytree almıştır. Kule, şu anda Çin'in ikinci yüksek yapısı ve dünyanın üçüncü yüksek kulesidir.
Tallinn Televizyon Kulesi, Estonya'nın başkenti Tallinn'de yer alan bir televizyon kulesidir. Kulenin inşaatına 30 Eylül 1975 tarihinde başlanmış olup 11 Temmuz 1980 tarihinde 1980 Moskova Olimpiyatları yelken yarışlarında açılmıştır. 314 metre yüksekliği ile Estonya'nın en yüksek yapısıdır. Kulenin gözlem yeri ise 175 metre yükseklikte yer almaktadır ve ek olarak bir döner restoran bulunmaktadır. Kule aynı zamanda Dünya Büyük Kuleler Federasyonu üyesidir.
Almatı Televizyon Kulesi, kısaca Almatı Kulesi veya resmî adıyla Kök Töbe Televizyon Kulesi, Kazakistan'ın Almatı şehrinde 1975 ile 1983 yılları arasında inşa edilmiş, 371,5 metre yüksekliğindeki bir çelikten imal bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Kule, Almatı şehir merkezinin güneydoğusundaki Kök Töbe Dağı'nın yüksek yamaçlarında yer almaktadır. Diğer benzer kulelerden farklı olarak betondan değil, çelikten imal edilmiş bir yapıdır. Dünyanın en yüksek bağımsız boru şeklindeki çelik yapısıdır. Almatı'nın depremlere karşı savunmasız olması nedeniyle Richter ölçeğine göre 10 şiddetindeki bir depreme karşı dayanabilecek bir şekilde tasarlanmıştır. Kule 371.5 metre yüksekliği ile dünyanın en uzun serbest duran çelik boru yapıdır.
Kiev Televizyon Kulesi, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yer alan 385 metre yüksekliğinde bir televizyon kulesidir. Kule, 1968-1973 yılları arasında inşa edilmiş olup Ukrayna'nın en yüksek yapısıdır.
Merkez Radyo ve Televizyon Kulesi, Çin'in başkenti Pekin'de yer alan 405 metre yüksekliğinde bir televizyon kulesidir. Kule, 1992 yılında inşa edilmiş olup dünyanın dokuzuncu en yüksek kulesidir. Kule, 238 metredeki döner restoranı ve gözlem yeri ile şehrin panoramik manzarasını sunmaktadır. Kule, Dünya Büyük Kuleler Federasyonu üyesidir.
N Seul Kulesi veya resmi adıyla YTN Seoul Tower, Güney Kore'nin başkenti Seul'de yer alan bir televizyon ve gözlem kuledir. Kule, Namsan'da yer almakta olup 236 metre yüksekliği ile Seul'un en yüksek noktasını oluşturmaktadır.
Küçük Çamlıca Televizyon Kulesi veya kısaca Çamlıca Kulesi, Türkiye'nin İstanbul şehrindeki televizyon ve seyir kulesi.