İçeriğe atla

Ticari araç

2006 Renault Trafic, Opel/Vauxhall olarak da pazarlandı
2007 Ford Transit
BYD T3

Ticari araç (CV), motorlu taşıt türüdür. Ticari araç, kazanç sağlamak amacıyla yük ve yolcu taşımasında kullanılan ve ticari plaka alan taşıtlardır. Avrupa Birliği "ticari motorlu taşıt"ı herhangi bir motorlu kara yolu taşıt aracı olarak tanımlamaktadır.[1] Daha küçük türü hafif ticari araç'dır.

Örnekler

 Kaynakça 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Coupe</span> 2 veya 4 oturma yeri olan, 2 kapılı, 2 veya 4 yan penceresi olan kapalı binek taşıtı

Coupe 2 veya 4 oturma yeri olan, 2 kapılı, 2 veya 4 yan penceresi olan kapalı binek taşıtıdır. 4 kapılı coupe araçlarda olduğu için bu kategoride yer alıp ama bu tanıma uymayan modeller de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">BMC (Türkiye)</span> Türk ticari araç üreticisi

BMC, 1964 yılında İzmir'de kuruldu. İlk yıllarda Austin ve Morris markalı ticari araçları üretti. 1966 yılından itibaren kamyon, kamyonet, traktör ve motor üretmeye başladı. BMC'nin başlagıçta %74 olan yerli sermaye oranı 1989 yılında Türkiye'nin %100 yerli sermayeli tek ticari araç üreticisi konumuna yükseldi.

Taşıt, ulaşım aracı veya vasıta, yük ve yolcu taşımaya yarayan araçların genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kamyon</span> Motorlu taşıt

Kamyon, ağır yük taşımaya yarayan motorlu araçtır. Otomobil prensibine göre çalıştıklarından teknik sınıflandırmada büyük yük otomobili olarak tanımlanırlar. Türkçede genellikle uluslararası kara yolu taşımacılığında kullanılan, çok dingilli uzun kamyonlara tır denir. Bu sözcük Türkçeye TIR anlaşması gereğince TIR levhası taşıyan ve uluslararası taşımacılık yapan uzun kamyonlardan geçmiştir.

Otomarsan 1967 yılında Otomarsan Otobüs ve Motorlu Araçlar A.Ş. unvanıyla Türkiye'de İstanbul Davutpaşa'da kuruldu. O 302 tipi otobüslerin üretimi 1968 yılında başlamıştır. 1986 yılında Aksaray ilinde kamyon üretimine geçmiştir. Kasım 1990'da ticaret unvanı Mercedes-Benz Türk A.Ş. olarak değişen kuruluş günümüzde yaklaşık 3.900 personel istihdam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hava aracı</span> havada uçuş desteğine sahip makinelere verilen genel isim

Hava taşıtı ya da hava aracı, taşıma kapasitesine sahip her nevi insanlı ya da insansız uçan araç. uçak, helikopter, insansız hava aracı, Balon, zeplin, planör ve yelken kanat gibi çok geniş bir yelpazedeki tüm uçabilen araçlar hava aracı sayılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Yarı paletli araç</span>

Yarı paletli araç, ön kısmında yönlendirme için tekerlek veya kızak çifti, arka kısmında ise tahrik ve yükünün büyük kısmını taşımak için palet bulunduran, sivil veya askeri amaçlı olarak kullanılan taşıttır. Yarı paletli taşıtlarda tank ve benzeri paletli araçlardaki yol dışı seyir ve yük taşıma faydaları ile tekerlekli bir taşıttaki sürüş karakteristikleri bir arada bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Motorlu taşıt</span>

Motorlu taşıt veya otomotiv taşıtı olarak da bilinen motorlu taşıt kendinden tahrikli bir araç olup genellikle tekerlekli, demiryolu üzerinde çalışmayan ve insan veya kargo taşımacılığı için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Minibüs</span>

Minibüs, 3,5 - 4 metrelik kapalı aracın içine koltuklar yerleştirilerek yolcu taşımacılığında kullanılan hafif ticari araçtır. Sürücüsünden başka sekiz ile on dört sınırı içinde değişen koltuk sayısına sahip olan ve insan taşımak için kullanılan motorlu taşıtlara Minibüs adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Otomotiv endüstrisi</span> Motorlu araçları tasarlayan, geliştiren, üreten ve pazarlayan iş sektörüdür

Otomotiv endüstrisi, terim anlamı olarak, motorlu taşıtları tasarlayan, geliştiren, üreten ve pazarlayan iş sektörüdür. 2007 yılı itibarıyla, tüm dünyada 73 milyondan fazla motorlu araç üretildi. Otomotiv sanayii, tüm sanayileşmiş ülkelerde ekonominin lokomotifi olarak kabul edilmektedir. Sektörün ekonomideki sürükleyici-lokomotif etkisinin nedeni, diğer sanayi dalları ve ekonominin diğer sektörleri ile olan çok yakın ilişkisidir. Otomotiv sanayii demir-çelik, petro-kimya, lastik gibi temel sanayi dallarında başlıca alıcı ve bu sektörlerdeki teknolojik gelişmenin de sürükleyicisidir. Turizm, altyapı ve inşaat ile ulaştırma ve tarım sektörlerinin gerek duyduğu her çeşit motorlu araçlar sektör ürünleri ile sağlanmaktadır. Bu sektördeki değişimler, ekonominin tümünü yakından etkilemektedir. Otomotiv sektörü Motorlu Taşıt Aracı üreten bir sanayidir. Dünyada toplam motorlu taşıt seri üretiminin yaklaşık %70'ini otomobil üretimi oluşturmaktadır. Türkiye'de de bu oran geçerlidir. Otomobil üretimi, diğer motorlu taşıtlara göre çok daha yüksek adetlerde yapılır. Bu suretle otomobil üretimi, güçlü bir yan sanayiini oluşturarak diğer taşıtların üretimine de destek olur. Bu nedenle otomobil üretimi, otomotiv sanayiinin temelidir..

Yamaha Motor Şirketi Ltd. Japon motorlu taşıt üreticisi. Yamaha bünyesindeki şirketlerden biri olan Yamaha Motor'un merkezi Iwata, Shizuoka'da bulunmaktadır. Yamaha'yı Dünya'nın bir numaralı piyano üreticisi durumuna getiren CEO Genichi Kawakami 1 Temmuz 1955'te motorlu taşıtlar sektörüne girme kararı almış ve Yamaha Motor'u kurmuştur. Şirketin akustik piyanolarda kullandığı hafif metal alaşımlardan elde ettiği deneyim motosiklet yapımında şirkete büyük yarar sağlamıştır. Şirket halihazırda Dünya'nın en büyük ikinci motosiklet üreticisi durumundadır.Şirketin ürettiği diğer motorlu araçlar ise arazi araçları, bot ve yatlardır.

Motorlu taşıtlar vergisi, Karayolları Trafik Kanunu'na göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan motorlu kara taşıtları; Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne kayıt ve tescil edilmiş olan uçak ve helikopterler, liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan motorlu deniz taşıtlarının tabi olduğu vergilendirmedir.

Türk Otomotiv Endüstrileri A.Ş. minibüs, otobüs, arazi aracı, kamyon, kamyonet ve traktör üretimi yapmış eski bir OYAK iştirakidir.

BMC Yavuz veya Volvo Yavuz BMC tarafından üretilen, kabini motorun üzerinde bulunan kamyon serisi. İlk olarak 1983 yılında Türkiye'de satışa sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Araç simülasyon oyunu</span>

Araç simülasyon oyunları, araçların çeşitli işletimsel sistemler tarafından gerçekçi bir şekilde yorumlanarak oyuncuya sunulan video oyunlarıdır. Otomobil, uçak, deniz taşıtları, uzay araçları, askeri araçlar vb. çeşitli araçları ve taşıtları içerir. Oyuncunun, sürücünün perspektifinden bu taşıtları kullanmasına veya rakip araçlar ile mücadele etmesine olanak sağlar. Oyunlar genellikle gerçekçiliğe dayalıdır ve yakıt yönetimi, belirlenen noktaya ve belirlenen zamanda yapılan yolcu ve yük teslimatlarını içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Taşıt kayıt plakası</span>

Taşıt kayıt plakası bir taşıtın devlet mercilerince tanınır, sorumluluğunun kimde olduğu bilinir ve trafiğe çıkabilir olduğunu belirten, süphe oluşursa gerekli kayıtlara kolayca ulaşmak için gerekli bilgiyi kolay okunur şekilde teşhir eden, taşıta sağlam bir şekilde tutturulmuş küçük bir tabeladır. Genellikle araba tamponunun altında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kampanalı fren</span>

Kampanalı fren, fren kampanası adı verilen dönen silindir şeklinde bir parçaya dışa doğru basan bir dizi pabuç veya balatanın uyguladığı sürtünmeyi kullanan bir frendir.

<span class="mw-page-title-main">İtfaiye aracı</span>

İtfaiye aracı, itfaiye aracı olarak işlev gören bir taşıt ve kamyon türüdür. Bir itfaiyenin birincil amaçları arasında itfaiyecilerin taşınmasının yanı sıra, itfaiye ve teknik kurtarma operasyonları için ekipman taşıma yer alır. Bazı itfaiye araçları, yangın söndürme, uçak kurtarma ve yangınla mücadele gibi özel işlevlere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Şoför</span>

Şoför, yolcu motorlu araç, özellikle büyük bir sedan veya limuzin gibi lüks araç kullanan bir kişidir. Ayrıca, taksi, kamyon, otobüs gibi taşıtları kullananlara da şoför denilebilir. Türkçede şoför anlamında sürücü, haydavcı ve yöndemci gibi sözcükler de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî araç</span>

Askeri araç bir taşıt türüdür. Tüm kara muharebe ve nakliye araçlarını içerir. Askerî kuvvetler için tasarlanmıştır ve askerî birlikler tarafından önemli ölçüde kullanılmaktadır. Birçok askerî aracın, araç zırhı veya off-road yetenekleri vardır. Cenevre Sözleşmeleri uyarınca saha ambulansları ve mobil ilk yardım istasyonları gibi savaş dışı tüm askerî araçlar, uygun ve açık bir şekilde işaretlenmelidir.