İçeriğe atla

Tianhe-2

Tianhe-2
Tianhe-2
Geliştirici(ler)Çin Ulusal Savunma Teknolojisi Üniversitesi
TipSüper bilgisayar
Çıkış tarihiHaziran 2013
İşletim sistemiKylin Linux[1]
Enerji17.6 MW
CPU32,000 Intel Xeon
E5-2692 12C
Hafıza1,375 TiB[1]

Tianhe-2 (Çince: 天河-2; pinyin: Tiānhé èr; Samanyolu No. 2), Çin'de Ulusal Savunma Teknolojisi Üniversitesi ve Inspur tarafından üretilen bir süper bilgisayardır. Haziran 2013 tarihinde Çin'in Guangzhou kentinde bulunan Ulusal Süperbilgisayar Merkezi'nde kuruldu.[2] 1.300 bilim insanı ve mühendisten oluşan bir ekip tarafından geliştirilmiş olup Haziran 2013'ten Haziran 2016'ya kadar dünyanın en hızlı bilgisayarıydı.

Tianhe-2, ağırlıklı olarak simülasyon, analiz ve devlet güvenliği uygulamaları için kullanılmaktadır. Haziran 2016 tarihinde en hızlı bilgisayar unvanını Sunway TaihuLight'a bıraktı.

Kaynakça

  1. ^ a b Dongarra, Jack (3 Haziran 2013). "Visit to the National University for Defense Technology Changsha, China" (PDF). Netlib. 12 Haziran 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 
  2. ^ "June 2013". TOP500. 14 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • MilkyWay-2 supercomputer: system and application. Xiangke LIAO, Liquan XIAO, Canqun YANG, Yutong LU. Front. Comput. Sci., 2014, 8(3): 345–356 DOI:10.1007/s11704-014-3501-3 (6 September 2013)
  • High performance interconnect network for Tianhe system. Xiang-Ke Liao, Zheng-Bin Pang, Ke-Fei Wang, Yu-Tong Lu, Min Xie, Jun Xia, De-Zun Dong, Guang Suo. JOURNAL OF COMPUTER SCIENCE AND TECHNOLOGY 30(2): 259–272 Mar. 2015. DOI:10.1007/s11390-015-1520-7 (30 November 2014)
Rekorlar
Önce gelen
Amerika Birleşik Devletleri Titan
17.59 petaFLOPS
Dünyanın en güçlü süperbilgisayarı
Haziran 2013 - Haziran 2016
33.9 petaFLOPS
Sonra gelen
Çin Sunway TaihuLight
93.01 petaFLOPS

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pekin</span> Çinin başkenti

Pekin veya Beijing (Çince: 北京; pinyin: Běijīng; Putonghua telaffuzu:

<span class="mw-page-title-main">Çin</span> Doğu Asyada bir ülke

Çin, resmî adıyla Çin Halk Cumhuriyeti (Çince:

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong</span> Çinin özel idari bölgesi

Hong Kong (Çince: 香港, Kantonca telaffuzu:

<span class="mw-page-title-main">Vuhan</span> Çinin Hubei eyaletindeki büyük şehir

Vuhan veya Wuhan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Hubei eyaletine bağlı bir eyalet altı şehirdir. Hubei'nin yönetim merkezi ve en büyük şehridir. Çin'in en büyük metropollerinden biri olup "Ulusal Merkezi Şehir" olarak kılınmıştır. Merkez Çin'in en büyük şehri olmanın yanı sıra bu bölgenin siyasi, ekonomik, finansal, ticari, lojistik, bilim, teknoloji, kültürel, eğitim, ulaşım ve iletişim merkezidir. 2020 yılı itibarıyla nüfus açısından Dünya'nın en büyük 42. metropolü olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Süper bilgisayar</span> döneminde aşırı güçlü olan bilgisayar

Süper bilgisayar basit olarak; yoğun paralel işlemciler, yüksek başarımlı vektör işlemciler ve öbek bilgisayarların oluşturduğu sistem olarak tanımlanabilir. Süper bilgisayarlar bilimde, deney ve hesaplamayı birleştiren hesaplamalı bilim gibi yeni metodolojilerin oluşmasını sağlamıştır. Günümüzde süper bilgisayarlar saniyede yüzlerce trilyon işlem yapar hale gelmiştir. Örneğin, dünyanın en hızlı süper bilgisayarı saniyede 136,8 trilyon kalıcı işlemle Amerika'da Lawrance Livermore National Laboratuvary isimli ulusal laburatuarın kullanımındadır Süper bilgisayarlar ilk defa 1960'larda Seymour Cray tarafından Control Data Corporation'da tasarlandı.

<span class="mw-page-title-main">Claude Elwood Shannon</span> Amerikalı matematikçi (1916 – 2001)

Claude Elwood Shannon, Amerikalı matematikçi, elektrik mühendisi ve kriptograftır. Bilgi kuramının babası olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lenovo</span> Çin merkezli çok uluslu teknoloji şirketi

Lenovo, Çin merkezli uluslararası bilgisayar ve akıllı telefon üreticisi. Tüketici elektroniği, kişisel bilgisayarlar ve ilgili hizmetler tasarlama, üretme ve pazarlama konusunda uzmanlaşmış bir Çinli çok uluslu teknoloji şirketidir. Şirket tarafından üretilen ürünler arasında masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, tablet bilgisayarlar, akıllı telefonlar, iş istasyonları, sunucular, süper bilgisayarlar, elektronik veri kayıt ortamı cihazları, BT yönetim yazılımları ve Smart TV'ler yer almaktadır. En iyi bilinen markaları arasında IBM'in ThinkPad laptop iş kolu, IdeaPad, Lenovo Yoga ve Lenovo Legion tüketici dizüstü bilgisayar serileri, IdeaCentre ve ThinkCentre masaüstü bilgisayar serileri yer alır. Ocak 2021 itibarıyla Lenovo, birim satışlara göre dünyanın en büyük kişisel bilgisayar satıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Katı hâl sürücüsü</span>

Katı hâl sürücüsü, bilgisayar depolama hiyerarşisinde ikincil depolama sistemi olarak işlev gören, verileri kalıcı olarak depolamak için tümleşik devre tertibatlarını kullanan bir veri depolama aygıtıdır. Bir diğer tanımıyla, çeşitli biçimlerde görünen ve bilgileri depolamak için farklı bir yola başvuran cihaz. Elektromekanik sürücülerle karşılaştırıldığında SSD'ler, tipik fiziksel darbelere daha dayanıklıdır, sessiz çalışır, daha hızlı erişim ve daha düşük gecikme süresine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Büyüklük kıyaslaması (kütle)</span>

Farklı büyüklükteki kütleleri kıyaslamak için aşağıdaki listede 10−36 kg ve 1060 kg. arasındaki nesnelerin karşılaştırılması yapılmıştır.

Bilgi teknolojisi (IT), genellikle bir işletme veya başka bir girişim bağlamında veri veya bilgi depolamak, almak, iletmek, çalışmak ve işlemek için bilgisayarların kullanılmasıdır. Bilgi Teknolojisi, bilgi ve iletişim teknolojisinin (ICT) bir alt kümesi olarak düşünülür. 2012'de Zuppo, her hiyerarşi düzeyinin "bilgi aktarımını ve çeşitli elektronik ortamdaki iletişim türlerini kolaylaştıran teknolojilerle ilişkili olması nedeniyle bir derece ortaklık içerdiği" bir BİT hiyerarşisini önermişti.

<span class="mw-page-title-main">Stephen Wolfram</span> İngiliz-Amerikalı fizikçi ve matematikçi

Stephen Wolfram ingiliz bilgisayar bilimcisi, girişimci ve fizikçidir. ayrıca Kuramsal fiziğe olan katkılarıyla tanınmaktadır; Bilgi-tabanlı sistem programlamayı geliştirilmesiyle de bilinmektedir ; kurucusu olduğu Wolfram araştırmaları isimli şirkette Mathematica ve Wolfram Alpha cevap motorunu geliştirmiştir; Bunlara ek olarak "Yeni Tür Bilim" adlı kitabın yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Otonom araba</span> Çevresini algılayabilen ve çok az insan girdisi veya hiç girdi olmadan hareket edebilen otomobiller

Otonom araba bilinen diğer adlarıyla robot araba, sürücüsüz araba, çevresini algılayabilen ve çok az insan girdisi veya hiç girdi olmadan hareket edebilen bir otomobil türüdür. Otomotiv ve bilgi teknolojisi şirketlerinin birge çabaları ve ortak girişimleri ile geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">IKAROS</span>

IKAROS, Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından geliştirilen bir uzay sondasıdır. 20 Mayıs 2010 tarihinde H-IIA roketi ile Tanegashima Uzay Merkezi'nden Akatsuki ve diğer dört uzay aracı ile birlikte fırlatıldı. IKAROS, gezegenler arası alanda uzay yelkeni teknolojisini başarıyla deneyen ilk uzay aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar bilimi tarihi</span>

Bilgisayar bilimi tarihi, modern dijital bilgisayarların ortaya çıkışından çok daha öncelere dayanmaktadır. Abaküs gibi sabit sayısal görevleri hesaplamak için kullanılan makineler, antik çağlardan beri çarpma ve bölme gibi hesaplamalara yardımcı olmuştur. Hesaplamalar yapmaya yaran algoritmalar, antik çağlardan beri, hatta gelişmiş bilgi işlem ekipmanlarının geliştirilmesinden önce bile var olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tianhe-1</span>

Tianhe-1, Çin'de Ulusal Süperbilişim Merkezi tarafından üretilen bir süper bilgisayardır. Ekim 2009 tarihinde Çin'in Tientsin kentinde bulunan Ulusal Süperbilişim Merkezi'nde kuruldu. Ekim 2010'dan Haziran 2011'e kadar dünyanın en hızlı bilgisayarıydı ve dünyadaki birkaç petascale süper bilgisayarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Ching Wan Tang</span> Hong Konglu-Amerikalı kimyager

Ching Wan Tang, Hong Kong'lu Amerikalı fiziksel kimyager. OLED'i icat ettiği için 2018'de Ulusal Mucitler Onur Listesi'ne girdi ve 2011'de Kimya Wolf Ödülü'nü kazandı. Tang, Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde IAS Bank of East Asia Profesörüdür ve daha önce Rochester Üniversitesi'nde Doris Johns Cherry Profesörü olarak görev yapmıştır.

Sunway TaihuLight, Çin'de Ulusal Paralel Bilgisayar Mühendisliği ve Teknolojisi Araştırma Merkezi (NRCPC) ve Sunway tarafından üretilen bir süper bilgisayardır. Haziran 2016 tarihinde Çin'in Wuxi kentinde bulunan Ulusal Süperbilgisayar Merkezi'nde kuruldu. 93 petaFLOPS hızı ile önceki Tianhe-2'den üç kat daha hızlıdır. Haziran 2017 itibarıyla 6.051 GFlops/watt'lık bir verimlilikle Green500'de enerji açısından en verimli 16. süper bilgisayarıdır.

1977-1979 Rus gribi, Sovyetler Birliği tarafından ilk kez 1977'de bildirilen ve 1979'a kadar süren bir grip salgınıydı. Salgın Kuzey Çin'de Mayıs 1977'de başladı.Sovyetler Birliği'nden daha önce başladı. Salgın 25 yaş altında daha etkili oldu. Dünya çapında yaklaşık 700 bin ölümle sonuçlandı. 1946'dan 1957'ye kadar dünya çapında dolaşan bir virüs suşuna çok benzeyen bir H1N1 grip suşundan 1977-1979 Rus gribinin genetik analizi ve bazı olağandışı özellikleri, birçok araştırmacıyı virüsün bir laboratuvar kazası yoluyla halka yayıldığı veya canlılarda aşı denemesi sonucunda kazara yayıldığı yönünde spekülasyonlara neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Tianhe Bölgesi</span>

Tianhe Bölgesi Guangdong eyaletinin başkenti Guangzhou'nun on bir bölgesinden biridir. Çincede Tianhe tam anlamıyla "göklerdeki nehir" anlamındadır ve bu aynı zamanda Samanyolu'nun Çincesidir. Batıda Yuexiu Bölgesi, kuzeyde Baiyun Bölgesi ve doğuda Huangpu Bölgesi ile sınırlıdır. Haizhu Bölgesi İnci Nehri ile ayrılmış olsa da güneyindedir. Tianhe, 1980'lerde şehrin boyutunu genişlettiği için bölge oldu. O zamanlar, Dongshan Bölgesi'nin doğusundaydı ve banliyö ve hatta kırsal bir atmosfere sahipti. Şehirdeki kolej ve üniversitelerin çoğu ilçede bulunuyordu. Ancak Tianhe Bölgesi 1991'den bu yana kentleşme nedeniyle ekilebilir arazide yılda ortalama 1.000 mu oranında keskin bir düşüş gördü. Tianhe, o zamandan beri Guangzhou'nun en çok arzu edilen bölgelerinden biri oldu. Tianhe Bölgesindeki Guangzhou'nun sembolik simgeleri şunlardır: Citic Plaza, Guangzhou Uluslararası Finans Merkezi, Guangzhou Opera Binası ve Guangdong Müzesi. Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Oyunları'nın 6. ve 9.'su ile 2010 Asya Oyunları da Guangzhou'nun Tianhe Bölgesi'nde yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">DBLP</span>

DBLP, bilgisayar bilimi bibliyografya sitesidir. 1993'te Almanya'daki Universität Trier'de başlayarak, küçük bir HTML dosyaları koleksiyonundan büyüdü ve bir veritabanı ve mantık programlama bibliyografya sitesi barındıran bir organizasyon haline geldi. Kasım 2018'den bu yana DBLP, Schloss Dagstuhl – Leibniz-Zentrum für Informatik'in (LZI) bir şubesidir. DBLP, 1995'te yaklaşık 14.000 ve Temmuz 2016'da 3,66 milyon olan bilgisayar bilimi üzerine Aralık 2020'de 5,4 milyondan fazla dergi makalesi, konferans makalesi ve diğer yayın listeledi.. Bilgisayar bilimi ile ilgili tüm önemli dergiler izlenir. Birçok konferansın tutanakları da takip edilmektedir. İnternetteki üç sitede yansıtılır.