İçeriğe atla

Thrash metal

Thrash metal
Müzikal kökenleriNWOBHM, Speed metal, Hardcore punk
Kültürel kökenleri1980'lerin başı, Amerika Birleşik Devletleri
Önemli çalgılarVokal − elektro gitarbas gitardavul
Türevler
Karışım tarzları
Crossover thrash, metalcore, grindcore
Diğer konular
Ekstrem metal - Thrash metal grupları dizlegesi

Thrash metal, heavy metal müziğin genel agresifliği ve hızlı temposuyla ayırt edilebilen bir alt türüdür. Thrash metal müzisyenleri şarkılarda genellikle hızlı davul vuruşları, düşük tonda gitar riffleri ve "shredding" tarzında solo gitar tekniği kullanır.[2] Sözel olarak aşırı çeşitlilik olsa da, en yaygın sözel ögeleri toplumsal konular, savaşlar, sistem eleştirileri üstüne kuruludur. Bu tür sözlerde kullanılan dil genelde thrash metalin köklerinden biri olan hardcore punk ile benzerlik gösterir.

Bu tür 1980'lerin başında müzisyenlerin NWOBHM'deki (Yeni İngiliz heavy metal dalgası) ikili bas davul kullanımı ve karmaşık gitar stillerini, hardcore punk'ın hız ve agresifliği ile karıştırması ile oluşmuştur.[3]

Geçmiş

Kökenler

Thrash metal müziğe ilk örnek olarak, Black Sabbath'ın Symptom of the Universe şarkısının giriş riffleri verilebilir. Bu riffler belki de ilk thrash riffleridir. Daha sonrasında 1978 yılında Judas Priest'ın Stained Class isimli albümünde yayınlanmış olan "Exciter" isimli şarkı thrash metalin gelişiminde çok büyük bir yapı taşı olmuştur. Her ne kadar Judas Priest bir thrash metal grubu olmasa da ileride Exodus, Megadeth, Slayer, Venom, Testament ve Metallica grupları bu gruptan oldukça etkileneceklerdir.

1980'lerin başı

1981 yılında Motörhead tarafından yayınlanan ve kısa bir albüm olan Overkill, thrash metali agresifliği ve hızıyla etkilemiştir. Aynı zamanda bu albüm, Overkill isimli Amerikan thrash grubunun da isim babası olabilir. Overkill'in 1981'de yazdığı The Beast Within isimli şarkısına ilk thrash metal şarkılarından birisidir. İkincisi ise Leather Charm isimli grubun "Hit the Lights" şarkısıdır. Ayrıca Leather Charm çok kısa ömürlü bir grup olmasına rağmen bünyesinde Metalica’nın ünlü vokali James Hetfield'ı bulundurmuştur. "Hit the Lights" isimli şarkı ise aynı zamanda Metallica'nın Kill 'Em All albümünde de yer almaktadır. Bu senelerde birkaç thrash metal denemesi de Metal Church isimli gruptan gelmiştir. Ancak, bu çalışmalara tam anlamıyla thrash demek olası değildir. Venom'un 1981 yılında yayınladığı Welcome to Hell ve 1982 yılında yayınladığı Black Metal albümleri gelecek dönem thrash gruplarını çok etkileyen yapıtlardan bazıları olmuştur. Bunun ardından 1983 yılında Metallica Kill 'Em All, Slayer Show No Mercy, Artillery ise We Are the Dead demosunu yayınlamıştır. Bu albümler ile birlikte thrash metal dünya çapında yükselişe geçmiştir.

Slayer, (burada gösterilen 2007 yılı) bilinen en aşırı thrash metal gruplarından ve "Büyük Dörtlü"'den biridir.

1980'lerin ortası

1984 yılında thrash metalin popüler bir müzik türü haline gelmiştir. Bu sene içinde Metallica - Ride the Lightning, Anthrax - Fistful of Metal, Overkill - Overkill, Slayer - Haunting the Chapel albümleri ile thrash metal dünyasına katkıda bulunmuştur. 1985 yılında sahneye yeni isimlerde çıkmaya başlamıştır. 1985 yılında Kreator - Endless Pain, Destruction - Bestial Devastation ve Megadeth - Killing Is My Business... And Business Is Good albümlerini yayınlamıştır. 1986 yılında thrash metal köklerini iyice derinleştirmiş ve bu tarz, gelişimine bütün hızıyla devam etmiştir. 1986 yılında thrash metal için klasik sayılabilecek albümler yayınlanmıştır. Bunların en önemlilerinden biri, Metallica - Master of Puppets’tır. Aynı sene içerisinde yayınlanan ve thrash metalin tanımını tam anlamıyla yapan diğer albümler ise Kreator - Pleasure to Kill, Dark Angel - Darkness Descends ve Slayer - Reign in Blood olmuştur. Bu 3 albüm 1986 yılında Lanetli Üçlü ismi ile popülerlik kazanmıştır.

1980'lerin sonu

1987 yılında Testament ilk albümleri The Legacy ile ortaya çıktı ve kazandıkları ivmeyi sonraki albümlerinde de sürdürmeyi başardılar. Hatta ileride isimleri en büyük 4 thrash grubu (Metallica, Megadeth, Anthrax, Slayer) diye nitelendirilen gruplarla birlikte anılmaya başlandı. 80'lerin sonuna doğru gelinmeye başlandığında thrash metal başlangıcına göre çok daha farklı ama aynı zamanda köklerine bir o kadar bağlı bir gelişme göstermeye devam etti. 1987 yılında Anthrax - Among The Living, 1988 yılında Metallica - ...And Justice for All ve yine aynı yıl Slayer - South of Heaven gibi klasikleşen albümler yayınlandı ve 1990 yılına gelindiğinde thrash metal artık evrim geçirmeye ve farklı türlerle etkileşime girmeye başlamıştı.

1990'lar - 2000'ler

90'larda Nirvana'nın piyasaya girmesiyle Thrash ağır bir darbe aldı 80'lerde birçok Thrash grubu ortaya çıkıp albüm satarken 90'larda sadece bir grup kendini gösterebildi; Pantera. 90'lara gelindiğinde ise bazı gruplar klasik thrash rifflerini korurken, birçok grup farklı etkileşimde olan yapıtlar yayınlamaya başladı. 90'larda Metallica - Metallica (The Black Album), Load ve ReLoad albümleri ile thrash dışı denilebilecek daha yavaş bir kanada kaydılar. Aynı zamanda Anthrax ve Megadeth de farklılaşmaya başladı. Megadeth - Countdown to Extinction ve Anthrax - Sound of White Noise ile klasik thrash müzikten uzaklaşmaya başladılar. Aynı dönemde Testament - The Ritual ile daha çok Death Metal kanadına kaymaya başladı ve Kreator Endüstriyel Metal kanadına doğru kaymasını 2001 yılına kadar sürdürdü. Aynı zamanda değişmeden kalan bir seri grup da bu seneler arasında saf thrash stillerini korumayı başardı. Bunlara en bilindik örnek olarak Slayer verilebilir. Bu seneler arasında thrash metal tam anlamıyla bir değişim ve etkileşim çağı yaşadı. 90'ların sonları ve 2000'lerde bir silkinme ve kendine gelme dönemi başladı. Birçok grup Thrash Metal'e dönüş albümleri diyebileceğimiz albümler yaptı. Metallica - St. Anger, Exodus - Tempo of the Damned, Megadeth - The System Has Failed ve Kreator - Violent Revolution gibi albümler buna örnek olarak verilebilir.

Günümüz

Günümüzde thrash metal 90'ların sonunda ve 2000'lerin başlarında yakaladığı enerjiyi korumayı ve geliştirmeyi başarmıştır.[] Eski thrash metal gruplarının geri dönüş albümleri yanı sıra, 2000'lerde thrash metal sahnesine katılan başarılı gruplar da çıkmaya başlamıştır.

Bölgesel olay yerleri

Neredeyse her müzik dalının olduğu gibi thrash metalin de bölgesel farklılık gösteren kolları vardır, bu kollara şöyle örnekler verilebilir:

Körfez Bölgesi (Bay Area) Thrash Metal; Bu grup thrash metal için başlangıç bölgesi olarak kabul edilmektedir. Bu grup diğer iki gruba oranla daha teknik ve ilerici görülmektedir. Gitarlar genellikle ön plandadır. Vokaller çok daha özgün seslerdir. Özellikle Kreator (brutal ve agresif), SOD (punk etkileşimli) ile karşılaştırıldığında. Bu grup içinde örnek olarak Metallica, Megadeth, Exodus, Testament, Vio-Lence, Heathen, Forbidden gibi gruplar sayılabilir.

Doğu Yakası (New York, New Jersey) Thrash Metal; Bu grupta Körfez Bölgesi gruplarına göre daha çok punk ve hardcore etkileşimleri görülmektedir. Aynı zamanda bu gruplarda teknik yerine(bu onların teknik olmadığı anlamına gelmez), agresiflik ve hız daha ön plandadır. Bu gruba örnek olarak ise Anthrax, Whiplash, Overkill, Gothic Slam ve Nuclear Assault verilebilir.

Alman (Teutonic) Thrash Metal; Bu grup ise 3 grup içinde en ağır ve sert olanıdır. Çoğu zaman death metal ile etkileşimde görünebilirler, bu ise vokal stillerinin çok agresif ve brutal olmasından kaynaklanır. Fakat bir sınır olsalar dahi stil olarak tamamen thrash metal rifflerini korumaktadırlar. Bu gruplara verilebilecek örnekler ise Kreator, Sodom, Destruction, Tankard, Assassin, Deathrow, Iron Angel, Living Death, Baphomet, Protector, Pyracanda, Risk, Holy Moses ve Coroner.

Brezilya Thrash Metal; Bu kategoride bulunan gruplar Alman thrashi ile beraber türün en uç nokta örneklerini oluşturmuştur. Alman thrashi gibi death metal ile etkileşimleri vardır ve bunun haricinde black metal üzerine yaptıkları etki büyüktür. Çoğu Brezilyalı thrash grubunun ilk albümlerinde vokal stilleri black metale yakındır, müzik ise çok agresif ve brutaldir. Bu gruplara verilebilicek başlıca örnekler ise Sarcofago, Sepultura, Vulcano, Dorsal Atlantica, Sextrash, Holocausto, Ratos De Porao, Mutilator, MX, Attomica, Chakal, Acid Storm, The Mist, Overdose, Korzus, Ancesttral.

Kaynakça

  1. ^ Janosik, MaryAnn (2006). The Greenwood Encyclopedia of Rock History: The video generation, 1981-1990. Greenwood Press. s. 231. Heavy hardcore was considered hardcore based more in metal, adding heavier thrash metal riff stylings 
  2. ^ Sadie, Stanley (2021). The new Grove dictionary of music and musicians (5. bas.). New York: Grove. ISBN 978-0195170672. 
  3. ^ McIver, Joel (29 Nisan 2010). "A History of Thrash Metal". Total Guitar. MusicRadar. 25 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2014. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slayer</span> Amerikalı thrash metal grubu

Slayer, 1981 yılında gitaristler Kerry King ve Jeff Hanneman tarafından Huntington Park, Kaliforniya'da kurulan Amerikalı thrash metal grubudur. 1986 yılında piyasaya sürülen Reign in Blood albümü ile adını duyurmayı başardı. Metallica, Megadeth ve Anthrax ile birlikte thrash metalin "Dört Büyük" grubundan biri sayılır. Grup, 1991 ve 2004 yılları arasında ABD'de 3,5 milyondan fazla albüm sattı. Dünya genelindeki albüm satışlarını resmen açıklamamış olsalar da, bu sayının 20 milyondan fazla olduğu düşünülmektedir.

Death metal, heavy metal müziğin ekstrem bir alt türüdür. Genelde palm muting ve tremolo gibi teknikler ile çalınan ve ağır derecede distortion etkisi kullanılmış ve aşağı akort edilmiş gitarlar, derin bir şekilde hırlanan vokaller, çift pedallı bas davulunun sertçe kullanılması, minör anahtarlar ve ahenksizlik, ani tempo ve ölçü değişiklikleri ile diğer metal türlerinden ayırt edilebilir. Tıpkı diğer metal türleri gibi sözlerde çeşitlilik çok olsa da, genelde vahşetli şiddet, siyasi kavgalar, doğa, felsefe ve bilimkurgu gibi konular ele alınır.

Heavy metal, 1960'lı yılların sonlarında 1970'li yılların başlarında İngiltere ve ABD'de gelişen bir rock müzik türüdür. Kökenleri blues rock, psikedelik rock ve acid rock'a dayanan heavy metal grupları; kalın ve ağır bir ses, distortion, uzun gitar soloları ve yüksek ses gibi kendine özgü elementler geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Megadeth</span> Amerikalı heavy metal grubu

Megadeth, Los Angeles çıkışlı Amerikalı thrash metal grubudur. 1983 yılında gitarist Dave Mustaine'in Metallica'dan kovulmasından kısa bir süre sonra Mustaine ve basçı David Ellefson tarafından kuruldu. Metallica, Slayer ve Anthrax ile birlikte thrash metalin gelişiminde ve popüler hale gelmesinde önemli rol oynadığı ileri sürülen dört gruptan biridir. Şarkıları kompleks düzenlemelerden ve hızlı ritim bölümlerinden oluşur. Şarkı sözleri ölüm, savaş, siyaset, kişisel ilişkiler ve din gibi konuları temel alır.

<span class="mw-page-title-main">Dave Mustaine</span> Amerikalı müzisyen

David Scott Mustaine, Megadeth grubunun kurucusu, vokalisti ve gitaristidir. Panic ve Metallica gruplarında gitaristlik yapmış, Megadeth ve MD.45 isimli grupları kurmuştur. Megadeth grubunda hâlen vokalist ve gitaristlik yapmaktadır. Megadeth ile 16 stüdyo albümü yayınlamış, dünya çapında 38 milyondan fazla albüm satmıştır. 2017 yılında 59. Grammy Ödülleri'nde grubun 15. stüdyo albümü Dystopia ile En İyi Metal Performansı Grammy Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Testament</span>

Testament, 1983 yılında kurulan Berkeley, Kaliforniyalı bir thrash metal grubudur. Gruptan, 1980'lerin en popüler thrash metal gruplarından biri olarak bahsedilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Anthrax</span>

Anthrax, New York merkezli, ilk albümünü 1984'te çıkarmış olan Thrash Metal grubudur. Grup 1980'lerin thrash metal sahnesinde oldukça popülerdi. Thrash Metal'in Big Four ismiyle adlandırılan, 4 büyük grubundan biridir. Grup 11 stüdyo albümü, başka birkaç albüm ve birisi Amerikan hip hop grubu olan Public Enemy ile olmak üzere 26 single yayınladı. Nielsen SoundScan'a göre, Anthrax 1991'den 2004'e kadar Amerika'da 2.5 milyon, toplamda da 10 milyon kopya sattı. Grubun stüdyo albümlerinden dördü, Anthrax'ın en başarılı thrash metal gruplarından biri olarak ününü kazanmasını sağlayan üçüncü kayıtları Among the Living (1987) de dahil olmak üzere RIAA tarafından altın sertifika aldı.

<span class="mw-page-title-main">Marty Friedman</span> Amerikalı gitarcı

Marty Friedman,, başlıca iki grupta gitar çalmış olan gitar virtüözü.

<span class="mw-page-title-main">Hardcore punk</span>

Hardcore punk, 1970'lerin sonunda ortaya çıkan bir punk rock müzik tarzı ve kültürü. Hardcore tarzı genel olarak normal punk rock'tan daha hızlı ve ağırdır. Her ne kadar "hardcore punk" teriminin kökeni belirsiz olsa da Vancouver kökenli D.O.A.'nın 1981'de çıkan albümü Hardcore '81'in terimi popülerleştirdiği düşünülmektedir. Hardcore müzik tarihçisi Steven Blush ayrıca "hardcore" teriminin dönemin punk ve new wave türlerine karşı bir "bıkkınlık" hissi belirttiğini söylemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Overkill</span>

Overkill, Amerika Birleşik Devletleri merkezli müzik grubudur. 1980 yılında baterist Rat Skates ile basçı D.D. Vernie tarafından lisede "the Lubricunts" adıyla kurulan grup, gitarist Bobby Gustafson ile vokalist Bobby "Blitz" Ellsworth!un katılımıyla ismini Motörhead'ın "Overkill" adlı şarkısına atıf olarak Overkill ismiyle tekrar kurulur.Grup Black Metal'in simgesi haline gelmiş corpsepaint benzeri siyah makyajlar ve korku, vampir gibi temaları işleyen sahne dekorlarıyla kendilerince bir tarz oluşturup dikkat çekmeye çalışır, birçok üye değişikliğininin ardından tam olarak kadrosunu oluşturur.Ve ilk demoları olan Power In Black'i 1983'te piyasaya çıkartır. Grup istediği başarıya ulaşamaz. Ve 1985'te Megaforce Records ile anlaşma imzalar, ilk albümleri olan Feel The Fire'ı piyasaya çıkararak büyük bir başarı elde eder. Ortaya koydugu kendine özgü soundu ve yorumuyla Heavy Metal ile Thrash Metal arası bir çizgide yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Ektomorf</span>

Ektomorf, 1994 yılında Zoltán ve Csaba Farkas (bas) kardeşler tarafından kurulan Macar thrash metal grubu.

Progresif metal, metal ve progresif rock tarzlarını birleştiren bir melez müzik tarzıdır. Metal müziğin agresif ve yüksek sesiyle progresif rockın daha deneysel ve teknik seslerinin birleşimiyle oluşmuştur. Progresif metal genellikle aşırı teknik parçalara sahiptir ve çoğunlukla kullanılmayan armoniler ve senkoplu karmaşık ritimler kullanılır ayrıca tempo ile ölçü değişimlerine de çokça yer verilir.

<i>The Big 4: Live from Sofia, Bulgaria</i>

The Big 4: Live from Sofia, Bulgaria, thrash metal'in dört büyük grubu olarak kabul edilen Metallica, Megadeth, Slayer ve Anthrax'ın Sonisphere Festivali kapsamında Sofya, Bulgaristan'daki Vasil Levski Ulusal Stadyumu'nda verdikleri konserlerin kayıtlarından oluşan konser albümü.

D-beat, 1980'lerde, türe ismini vermiş Discharge'dan esinlenen gruplar tarafından icra edilmiş hardcore punk tarzıdır. D-beat "böğüren, distorsiyonlu ve vahşice politik" sesiyle tanınır. D-beat, daha ağır, daha karmaşık bir varyasyonu olan crust punk ile yakından ilişkilidir.

Clash of the Titans, ABD'li thrash metal grupları Megadeth ve Slayer'in o dönem çıkan albümleri Rust in Peace ve Seasons in the Abyss'i tanıtmak için çıktıkları, ilk ayağı 1990 yılı Eylül ve Ekim ayları, ikinci ayağı ise 1991 Mayıs ile Temmuz ayları arasında düzenlenen bir dünya turnesidir. Turnenin ilk ayağı Avrupa'da düzenlenmiş, bu gruplara Testament ve Suicidal Tendencies eşlik etmiştir. İkinci ayak ise ABD'de düzenlenmiş, burada ise gruplara Anthrax ve Alice in Chains eşlik etmiştir. Bu turne, heavy metal tarihinin en başarılı turnelerinden biri olarak görülmüş, öte yandan thrash metal ile dönemin yükselen akımları alternatif rock ve grunge arasında da bir köprü kurulmasına vesile olmuştur.

American Carnage Tour, Amerikan thrash metal grupları Slayer ve Megadeth'in headliner oldukları bir Kuzey Amerika konser turuydu. Turun ilk ayağı 23 Temmuz - 4 Eylül 2010 tarihleri arasında gerçekleşti ve Testament tarafından desteklendi. Turun ikinci ayağı 24 Eylül'den 21 Ekim 2010'a kadar sürdü ve Anthrax tarafından desteklendi.

European Carnage Tour, Amerikan thrash metal grupları Slayer ve Megadeth'in headliner oldukları bir Avrupa turuydu. Bu tur, Testament ve Suicidal Tendencies ile birlikte 1990'da çıkılan Clash of the Titans'tan bu yana her iki grubun da Avrupa'da birlikte çıktığı ilk turneydi. Slayer ve Megadeth, daha önce 2010 yılında Kuzey Amerika'da American Carnage Tour'da birliktelerdi, Testament ve Anthrax da destekleyici gruplardı.

Raven, 1974 yılında Gallagher kardeşler, basçı ve vokalist John ve gitarist Mark tarafından kurulan bir İngiliz heavy metal grubudur. Bugüne kadar on dört stüdyo albümü yayınladılar ve "On and On" single'ıyla hit oldular. Genellikle "atletik rock" olarak anılan grup, 1980'lerin başından ortasına kadar İngiliz heavy metal sahnesinin yeni dalgasının bir parçası olarak ün kazandı ve bir etki olarak kabul edildi. "büyük dörtlü" dahil olmak üzere thrash metal türünün gelişimine ilham verdi.), yanı sıra Testament, Exodus, Overkill, Kreator, Destruction, Sodom, Onslaught, Death Angel, Flotsam and Jetsam, Coroner, Annihilator ve Razor. Raven, Metallica'nın 1983'teki ilk ulusal turnesinin başrol oyuncusu olmasıyla da dikkat çekiyor.

<span class="mw-page-title-main">Possessed (müzik grubu)</span>

Possessed, aslen 1983'te kurulmuş bir Amerikan death metal grubudur. Hızlı çalma tarzları ve Jeff Becerra'nın homurdanan vokalleriyle tanınan bu grup, genellikle death metal türünün ilk grubu olarak anılır, ve Metallica, Exodus, Testament ve Death Angel ile birlikte 1980'lerin Bay Area thrash metal sahnesinin yolunu açtı. Grup aynı zamanda gelecekteki Primus üyesi Larry LaLonde ile de dikkat çekiyor.1984'ten 1987'ye kadar Possessed'in baş gitaristiydi.

<span class="mw-page-title-main">Death Angel</span>

Death Angel, Daly City, Kaliforniya'dan bir Amerikan thrash metal grubudur, ilk olarak 1982'den 1991'e kadar ve 2001'den beri aktiftir. Death Angel dokuz stüdyo albümü, iki demo kaset, bir box set ve üç canlı albüm yayınladı. Grup, birkaç kadro değişikliği geçirdi ve gitarist Rob Cavestany'yi tek sabit üye olarak bıraktı; o ve vokalist Mark Osegueda, Death Angel'ın tüm stüdyo albümlerinde yer alan tek üyeleri.