İçeriğe atla

Thorsten J. Pattberg

Thorsten J. Pattberg, c. April 2014.

Thorsten J. Pattberg (1977'te Hamm, Kuzey Ren-Vestfalya'da doğdu) Pekin Üniversitesi'nden Alman bir dil bilimci ve kültür eleştirmenidir. Doğu-Batı İkiliğinin yazarıdır.

Arka plan

Pattberg, Edinburgh Üniversitesi'nde Asya Çalışmaları ve Sanskritçe, Fudan Üniversitesi ve Pekin Üniversitesi'nde Dilbilim okudu. Tokyo Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi'nde eski bir Araştırmacıdır. 2012'de Pekin Üniversitesi'nden doktora derecesini aldı. Ji Xianlin ve Tu Weiming'in öğrencisidir.

Araştırma

Pattberg'in araştırması Çeviri Çalışmaları'na, özellikle dilsel emperyalizme, kültürel anahtar terminolojiler arasındaki rekabete ve bunun sonucunda düşünce tanımı üzerindeki egemenliğe odaklanmaktadır. Kültürel anahtar terminolojilerin çevirisini, o kültürün meşruiyeti ve fikri mülkiyet hakkı konusunda endişe kaynağı olarak görmektedir. Pattberg, Shengren adlı kitabında, Konfüçyüsçülük'te bulunan Çince Shengren terimini, Budizm'te bulunan "Bodhisattva" veya "Buda" ile karşılaştırılabilir, benzersiz, Avrupa dışı bir bilgelik arketipi olarak tanımlıyor.

Çin hükümet bağlantısı

Pattberg, Çin Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Liu Yandong ve Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri Xi Jinping himayesinde Çin Düşüncesi ve Kültüründeki Temel Kavramların yaratıcısı olarak Çin devlet medyası Pekin Televizyonu BTV'de yayınlandı. Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi'nin resmi web sitesine göre amaç, Hanban, Uluslararası Çin Dili Konseyi Ofisi, akademik değişimler, Springer Yayıncılık ve Konfüçyüs Enstitüleri gibi Batılı yayıncılar aracılığıyla Çin kavramlarını ve siyasi doktrinini yaymaktır. Pattberg, China Daily, Beijing Review, Global Times ve diğer devlet medyaları için Batı karşıtı propaganda yazıyor ve diğer şeylerin yanı sıra, "tarihte hiçbir güç demokrasi olarak büyüklüğe ulaşmamıştır" iddiasında bulunuyor.

Eserleri

Röportajlar

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pekin</span> Çinin başkenti

Pekin veya Beijing (Çince: 北京; pinyin: Běijīng; Putonghua telaffuzu:

<span class="mw-page-title-main">Çin</span> Doğu Asyada bir ülke

Çin, resmî adıyla Çin Halk Cumhuriyeti (Çince:

Çeviri ya da tercüme, bir dildeki bir metnin başka bir dile aktarılması işlemini ve bu süreç sonucunda elde edilen ürünü anlatmak amacıyla kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Şanghay</span> Çin Halk Cumhuriyetinde bir şehir

Şanghay (Çince: ; Hanyu Pinyin: Shànghǎi; Putonghua telaffuzu:

<span class="mw-page-title-main">Han Çinlisi</span> Çin nüfusunun % 92sini ve dünya nüfusunun yaklaşık %19unu oluşturan etnik grup

Han Ulusu ya da Han Çinlisi Çin'de yaşayan en büyük etnik gruptur. Çin nüfusunun %92'sini ve dünya nüfusunun yaklaşık %19'unu oluştururlar. Türkçede Çinli kelimesi Han Ulusuna eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yugurlar</span> Türk halkı

Yugurlar veya Sarı Uygurlar bir Türk etnik grubu ve Çin'in resmi olarak tanınan 56 etnik grubundan biridir, 2000 nüfus sayımına göre 16.719 kişilerdir. Yugurlar çoğunlukla Çin'in Kansu eyaletindeki Sünen Yugur Özerk bölgesinde yaşamaktadırlar. Çoğunlukla Tibet Budizmine inanmaktadırlar. Yugurların çoğu Türk dili, doğu eyaletlerinde ise Moğolca ve Çince konuşurlar.

Çeviribilim ya da Çeviri bilimi, yazılı ve sözlü çevirinin kuram, betimleme ve uygulamasını konu alan beşeri bilim dalıdır. Sahalar arası bir çalışma alanı olarak çeviribilim, çeviriye destek olan çeşitli sahalardan katkı alır. Bunların arasında metin dilbilim, toplumbilim, tarih, karşılaştırmalı edebiyat, felsefe, filoloji, göstergebilim, edebiyat gibi bilim dalları bulunur. Batı dillerinde “translation studies” (İngilizce), “Translationswissenschaft” (Almanca) ve “traductologie” (Fransızca) gibi adlarla anılır.

2008 Yaz Olimpiyatları Açılış Töreni Kuş Yuvası olarak da bilinen Pekin Ulusal Stadyumu'nda yapıldı. Tören 8 Ağustos 2008'de Pekin saatine göre (UTC+08.00) 20.00'de başladı. 8 numara başarı ve Çin kültüründe güveni temsil eder. Organizatörler stadın 91000 izleyici ile tamamen dolduğunu belirttiler.

<span class="mw-page-title-main">Şi Cinping</span> 10. Çin Komünist Partisi genel sekreteri

Şi Cinping veya Xi Jinping, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Genel Sekreteri, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Başkanı ve Merkez Askeri Komisyon (MAK) başkanı olarak görev yapan Çinli bir siyasetçidir. Çin’in 2012’den bu yana “en üst düzey lideri” olup ÇKP’den 2016’da resmen “ana lider” unvanını aldı. Genel sekreter olarak Şi, Çin'in en üst karar organı olan Çin Komünist Partisi'nin Politbüro Daimi Komitesi'nde eski bir başkanlık görevinde bulundu.

Lü Jiamin ya da takma adıyla Jiang Rong Çinli yazar. Çinde en çok satan kitaplardan biri olan 2004 yılı basımı Kurt Totemi adlı romanıyla tanınmıştır. Eşi Zhang Kangkang’da kendisi gibi yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Li Keçiang</span> Çin Halk Cumhuriyeti 7. Başbakanı

Li Keçiang ya da Li Keqiang, Çin eski Premier'i (Başbakan) ve Çin Devlet Konseyi parti sekreteriydi. Ülkenin en yüksek karar organı olan Politbüro Daimi Komitesi'nin ikinci sıradaki üyesiydi.

Ai Weiwei,, Çinli çağdaş sanatçı ve aktivist. Heykel, enstelasyon, kurotörlük, fotoğraf ve film alanlarında aktif olmasının yanı sıra sosyal, siyasal ve kültürel bir eleştirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Xicheng</span> Xicheng, Pekinin yüzölçümü 50.53 kilometrekare olan semti

Xicheng, Çin'in başkenti Pekin'in semtlerinden biridir. Yüzölçümü 50.53 km² olan semtin nüfusu 2010 yılı ile 1,243,315'tir. 2010 yılında Xuanwu semti Xicheng semtine katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çin Ziraat Bankası</span> Çinde bir banka

Çin Ziraat Bankası, Çin'in beş büyük devlet bankasından biridir. Banka 1951 yılında kurulmuştur. Merkezi Pekin'in Dongcheng semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Rusya ilişkileri</span>

Çin ile Rusya arasındaki diplomatik ilişkiler, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından ve 1991'de Rusya Federasyonu'nun kurulmasından sonra oldukça düzelmiş hale gelmiştir. Amerikalı uluslararası ilişkiler araştırmacısı Joseph Nye şu argümanı ileri sürmektedir:

Sovyetler Birliği'nin çökmesiyle birlikte, fiili ABD-Çin ittifakı sona erdi ve bir Çin-Rusya yakınlaşması başladı. 1992'de iki ülke bir "yapıcı ortaklık" peşinde olduklarını ilan ettiler; 1996'ta "stratejik ortaklık"a doğru ilerlediler; 2001'de ise bir "dostluk ve işbirliği" antlaşması imzaladılar.
<span class="mw-page-title-main">Çin'de eğitim</span> Çin Eğitim Bakanlığının işlettiği bir devlet eğitim sistemi

Çin'de eğitim, Çin Eğitim Bakanlığı'nın işlettiği bir devlet eğitim sistemidir. Tüm vatandaşların en az dokuz sene okul eğitimi görmesi şart. Hükûmetin finanse ettiği bu dokuz senelik zorunlu eğitim; altı ya da yedi yaşında başlayan altı senelik ilköğretim (小学) ve 12 ile 15 yaşları arasında üç senelik ortaokul (初中) eğitiminden ibaret; ancak bazı eyaletlerde beş senelik ilkokul ve dört senelik ortaokul var. Ortaokul sonrası ise Çinli öğrenciler üç senelik lise (高中) eğitimi görür.

<span class="mw-page-title-main">Hu Xijin</span>

Hu Xijin Çinli bir gazeteci ve Çin Halk Cumhuriyeti'nde devlet kontrolünde bir gazete olan Global Times'ın editörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Fei Xiaotong</span>

Fei Xiaotong veya Fei Hsiao-tung, Çinli sosyolog ve insanbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Pekin-Guangzhou demiryolu</span>

Beijing–Guangzhou demiryolu veya Jingguang demiryolu, ana demiryolu kuzeydeki Beijing ile güneydeki Guangzhou'yu birbirine bağlar. Bu çift hatlı elektrikli hattın toplam uzunluğu 2.324 kilometre ve kuzey, orta ve güney Çin boyunca beş eyaleti kapsar. Hat, her bir eyaletin başkentinden geçer: Shijiazhuang (Hebei), Zhengzhou (Henan), Wuhan (Hubei), Çangşa (Hunan) ve Guangzhou (Guangdong). Hattın iki garı, Pekin Batı Garı ve Guangzhou Garı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Japonya ilişkileri</span>

Çin-Japonya ilişkileri, Çin ile Japonya arasındaki ikili ilişkilerdir. İki ülke birbirinden coğrafî olarak Doğu Çin Denizi tarafından bölünmektedir. Tarih boyunca Japon dili, mimarisi, kültürü, mutfağı, dini, felsefesi ve hukuku derin bir Çinlileşme geçirdi. 19. yüzyılın ortasındaki Perry keşif seferi ile Japonya'nın Batı dünyası ile ticarî ilişkilere girmeye zorlanmasının ardından Japonya, 1868 yılı Meiji Restorasyonu boyunca kendisini etkin bir Batılılaşma sürecinden geçirtti ve Çing Hanedanı yönetimi altındaki Çin'i çağdışı bir medeniyet olarak algılamaya başladı. Bu dönemde, gerek I. ve II. Afyon Savaşı, gerekse Sekiz Devlet İttifakı'nın Boxer Ayaklanması'nı bastırmakta oynadığı rolden dolayı Çin, kendisini yabancı kuvvetlere karşı savunamaz hâle geldi. Japonya, Çin'in bu zayıflıklarından istifade önce Birinci Çin-Japon Savaşı, sonra da İkinci Çin-Japon Savaşı'nda Çin'e karşı istilâ yürüttü.