İçeriğe atla

Thorondor

Yüzüklerin Efendisi dünyasında yaşayan kurgusal yaratık. İlk çağda yaşayan kartalların efendisi ve en güçlüsü, Manwe'nin kulu. Eldar ve Edain'e ilk çağ boyunca birçok yardımda bulundu. Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit adlı hikâyelerde yer alan Gwahir (Yel Efendisi) Thorondor'un torunlarındandır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orta Dünya</span> Tolkienin kurguladığı Orta Dünya evreninde, yazarın eserlerinin büyük bir kısmına mekân olan hayalî kıta

Orta Dünya kıtası, J. R. R. Tolkien'in kurguladığı Orta Dünya evreninde, yazarın eserlerinin büyük bir kısmına mekân olan hayalî kıtadır. Bu eserlerin en meşhurları Hobbit romanı ve Yüzüklerin Efendisi roman üçlemesidir. Tolkien'in öykülerinde, meleksi varlıklar valar, elfler ve bunlarla ittifak halindeki insanlarla, şeytani Melkor ya da Morgoth ve onun yolundan giden büyük çoğunluğu orklardan, ayrıca ejderhalar ve köleleştirilmiş insanlardan oluşan iki büyük gücün Arda'yı ele geçirmek için yaptıkları savaşlar anlatılır. Sonraki çağlarda, Morgoth'un yenilmesi ve Arda'dan sürülmesi sonucunda kötülüklerin efendisi rolünü, baş yardımcısı Sauron devam ettirir. Morgoth'un defedilmesinden sonra valar, Orta Dünya'nın işlerine doğrudan karışmaktan tamamen el çekerler ve Sauron'a karşı süren mücadelede valar safındaki halklara yardım etmesi için Orta Dünya'ya Istari olarak bilinen maiaları yollarlar. Bunların en önemlileri Boz Gandalf ve Ak Saruman olmuştur. Gandalf, görevine sadık kalarak Sauron'un yok edilişinde kritik görevleri yerine getirir, Saruman ise mutlak egemenlik kurmak amacıyla Sauron'a rakip olarak ortaya çıkar. Kötülüğe karşı mücadeleye katılan diğer ırklar ise cüceler, elfler ve hobbitlerdir. Orta Dünya üzerinde hakimiyet tesis etmek için karanlık güçler ile aydınlık güçler arasında yaşanan mücadelenin başlangıcı ve ilk devreleri Tolkien'in Silmarillion adlı eserinde hikâye edilir. İyilik ile kötülüğün son mücadelesi, sırasıyla Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi romanlarında ele alınır.

<span class="mw-page-title-main">Gandalf</span> J. R. R. Tolkien tarafından yaratılan kurgusal karakter

Gandalf, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninin önemli bir kesitini anlattığı Yüzüklerin Efendisi adlı fantastik üçlemesindeki önemli karakterlerden biridir.

İkinci Çağ veya Güneşin İkinci Çağı, J. R. R. Tolkien'in hayalî evreni Orta Dünya'da bir zaman dilimidir. Kurgusal Orta Dünya Tarihi'de, aslında gerçek Dünya'nın tarihinin kadim zamanları ima edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Faramir</span> Tolkien evreninde kurgusal karakter

Faramir, Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde kahraman.

<span class="mw-page-title-main">Howard Shore</span>

Howard Leslie Shore, Oscar, Grammy ve Altın Küre ödülleri sahibi Kanadalı besteci. Dünyadaki soundtrack kültürü ile kendi ismini önemli besteciler listesine yazdırmıştır. Dünyada bilinen ve en sevilen çalışması ise Peter Jackson'ın Yüzüklerin Efendisi üçlemesidir.

<i>Yüzük Kardeşliği</i> JRR Tolkienin 1954 tarihli romanı

John Ronald Reuel Tolkien'in yazdığı Yüzüklerin Efendisi adlı bir fantastik edebiyat üçlemesinin ilk kısmıdır. Bu üçlemeden önce okunması faydalı olabilen Hobbit adlı kitapta Tolkien, Hobbitlerin yaşayışlarını ve Gandalf'ın Bilbo'yla ilk tanışmasını anlatmaktadır. Bunun yanı sıra Yüzük'ün Bilbo'nun eline nasıl geçtiği de anlatılmaktadır. Yüzük Kardeşliği, Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin ilk kısmıdır. Kitapta tek yüzüğün yok edilmesi için Imladris'te kurulan Yüzük Kardeşliği'nin yolculuğunun ilk safhası anlatılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lothlórien</span>

Lothlórien, J. R. R. Tolkien’in hayalî Orta Dünya evreninde, Orta Dünya’da yaşayan elflerin en sihirli orman ülkesi.

John Ronald Reuel Tolkien'in yazdığı Yüzüklerin Efendisi adlı fantastik edebiyat serisinden uyarlanarak çekilmiş Peter Jackson imzalı bir film üçlemesidir.

  1. Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği (2001)
  2. Yüzüklerin Efendisi: İki Kule (2002)
  3. Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü (2003)
<i>Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği</i> Yüzüklerin Efendisi serisinin ilk filmi (2001)

Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği (İngilizce: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring), Peter Jackson'ın yönettiği Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin birinci filmidir ve 2001 yılında gösterime girmiştir. J. R. R. Tolkien'in aynı adlı fantezi roman üçlemesinin birinci kitabından uyarlanmış olan film, üçlemenin sırasıyla diğer iki filmi olan İki Kule ve Kralın Dönüşü filmleri ile eş zamanlı olarak, Yeni Zelanda'da çekilmiştir. Birleşik bütçeleri yaklaşık 270 milyon $ olan filmlerin çekimleri 15 ay, çekim sonrası aşamaları da yaklaşık bir yıl sürmüştür.

<i>Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü</i> Yüzüklerin Efendisi serisinin üçüncü filmi (2003)

Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü, Peter Jackson'ın yönetmenliğini yaptığı, J. R. R. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi kitaplarının ikinci ve üçüncü bölümlerinden uyarlanan 2003 yılında gösterime giren fantezi filmidir. Yüzüklerin Efendisi film serisinin Yüzük Kardeşliği ve İki Kule'den sonra üçüncü filmidir.

Güç yüzükleri, J.R.R. Tolkien evreninde yer alan kurgusal büyülü nesneler.

Üç Elf Yüzüğü ya da Üç Yüzük J.R.R. Tolkien'ın Yüzüklerin Efendisi kitaplarında anlatılan kurgusal büyülü nesnelerdir.

Tom Bombadil, Tolkien'in Orta Dünya'sında kurgusal bir karakterdir. İlk kez üçlemenin ilk kitabı olan Yüzük Kardeşliği'nde görünen Bombadil, Frodo ve arkadaşlarıyla Yaşlı Orman'da karşılaşır. Orada Frodo ile beraber yolculuğa çıkan Pippin ve Mary'nin içerisine düştüğü Yaşlı Söğüt Adam isimli huorndan son anda kurtarır. Karısının ismi Nehir'in kızı Altınyemiş'tir.

<i>Hobbit: Beklenmedik Yolculuk</i> Yüzüklerin Efendisi serisinin dördüncü filmi (2012)

Hobbit: Beklenmedik Yolculuk. John Ronald Reuel Tolkien'in, Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin öncül kitabı olarak da görülen Hobbit kitabı, ilk başta Guillermo del Toro tarafından sinemaya uyarlanacaktı. Buna karşın filmin yapılması ile ilgili belirsizlikler nedeniyle filmden ayrıldı ve filmi, Yüzüklerin Efendisi serisinin yönetmeni Peter Jackson'un çekeceği kesinleşti. Çekimlerine 2010 yılı itibarıyla başlandı. 14 Aralık 2012 tarihinde vizyona girdi..

<i>Yüzüklerin Efendisi</i> J. R. R. Tolkienin yazdığı kült epik fantezi türündeki roman

Yüzüklerin Efendisi, İngiliz filolojist ve Oxford Üniversitesi profesörü J. R. R. Tolkien'in yazdığı epik fantezi türündeki romandır. Hikâye, Tolkien'in çocuklar için yazdığı 1937 tarihli Hobbit'in devamı olarak başlamıştı ancak sonunda ondan çok daha büyük bir eser haline geldi. Çoğu II. Dünya Savaşı'nda olmak üzere 1937 ve 1949 yılları arasında aşamalar halinde yazıldı. 150 milyonun üstündeki satış sayısıyla tüm zamanların en çok satan ikinci romanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fran Walsh</span>

Frances "Fran" Walsh,, Yeni Zelandalı senaryo yazarı ve film yapımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Philippa Boyens</span>

Philippa Boyens, Akademi Ödülü kazanmış Yeni Zelandalı film senaristidir. Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin son filmi olan Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü adlı film ile 2004 yılında Peter Jackson ve Fran Walsh'la beraber En İyi Uyarlama Senaryo dalında ödül almıştır. Fran Walsh ve Peter Jackson ile beraber Lovely Bones adlı romandan uyarladıkları Cennetimden Bakarken adlı film 2009 yılında gösterime girecektir. Ayrıca Guillermo del Toro'nun yöneteceği The Hobbit adlı filmin de senaristlerinden biridir. Boyens, Yüzüklerin Efendisi'nin sahne oyununu da yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Tek Yüzük</span> Yüzüklerin Efendisi serisinde olayların merkezinde yer alan nesne

Tek Yüzük, J. R. R. Tolkien'ın Yüzüklerin Efendisi serisinde olayların merkezinde yer alan nesnedir. 1937'de yayımlanan Hobbit'te Tek Yüzük'ten ilk kez bahsedilir. Hikâyede Tek Yüzük, takana görünmezlik sağlayan sihirli bir yüzük olarak tanımlanır. 1954-55'te yayımlanan Yüzüklerin Efendisi serisinde, Tek Yüzük'ün güçlerinin takana görünmezlik kazandırmaktan daha büyük özelliklere sahip, daha karanlık bir nesne olduğu ortaya çıkar. Tek Yüzük, Karanlıklar Efendisi Sauron tarafından, Orta Dünya'yı ele geçirme planının bir parçası olarak yaratılmıştır. Yüzüklerin Efendisi, Sauron'un bu amacına ulaşmasını önlemek için Yüzüğü yok etme göreviyle çıkılan uzun bir yolculuğu anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Ian Holm</span> İngiliz oyuncu (1931–2020)

Sir Ian Holm, CBE, İngiliz oyuncu. Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin ilk ve üçüncü filmlerinde Hobbit Bilbo Baggins, Chariots of Fire filminde antrenör Sam Mussabini, Beşinci Element filminde Vito Cornelius ve Yaratık filminde android Ash rolleri ile tanınmaktadır.

74. Akademi Ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından 2001 yılının en iyi filmlerine verilen ödüllerdir. Ödül töreni 24 Mart 2002'de Hollywood, Los Angeles'taki Kodak Theatre'da yapıldı. Tören Louis J. Horvitz'ın yönetmenliğinde, Laura Ziskin'in yapımcılığında ABC tarafından yayınlanmıştır.