İçeriğe atla

Thor

Thor'un devlere karşı savaşı, Mårten Eskil Winge, 1872

Kuzey Cermenleri'nin teleffuzu ile Thor, diğer Cermen halklarının teleffuzları ile Donar, Donner, Dunor, Thunraz, Thunor; çeşitli Cermen mitolojilerinde yer alan gök gürültüsü tanrısı.[1] Thor hakkındaki bilgilerin çoğu Cermen mitolojilerinde çok önemli bir yeri olan İskandinav mitolojisinde geçmektedir. Megingjord adlı sihirli bir kemeri ve Tanngniost ve Tanngnisrir (Diş Çatırdatan ve Diş Gıcırdatan) denilen iki keçisi vardır. Mjölnir adlı efsanevi çekici kullanmaktadır.[1]

Mitolojide Thor

Þór (Thor), elinde Mjölnir çekiciyle Tanngnjóstur ve Tanngrisnir keçileri tarafından çekilen vagonunda.

En Güçlü Tanrı

Thor, İskandinav mitolojisinde en güçlü tanrılardan biridir. Gücü babası Odin tarafından teslim edilmiş iki sihirli nesneye dayanmaktadır.[1] Bu nesnelerden biri Mjölnir'dir.[1] "Miyölnir" diye okunur. Mjölnir, adının anlamı "parçalayıcı" olan kocaman bir çekiçtir. Çekici Brokkr ve Eitri isimli iki cüce kardeş yapmıştır.[1] Çekiç yapılırken Loki sinek kılığına girip cüceleri ısırarak rahatsız edince bir kaza olmuş, çekicin sapı kısalmıştır.

Bu iki cüce ayrıca bu çekice birçok farklı özellik vermiştir. Çekiç, Thor'un onu kolayca saklayabilmesi için küçülebilir.[1] Ayrıca bir bumerang gibi, bir düşmana atılınca düşmana tüm gücüyle çarpar ve sahibinin ellerine geri döner. Thor kılık değiştireceği zaman çekici ile kendi yörüngesinde hızlıca döner. Fırtınaları çekici ile kontrol eder, yağmurları onunla yağdırır. Çekici ile evlilikleri ve nesneleri de kutsayabilir.

Onun güçlü olmasını sağlayan bir diğer sihirli nesne de altın Megingjord adlı kemerdir.[1] Bu kemer Thor'un gücünü 2 kat arttırır.

Ayrıca Thor'un iki tane keçisi vardır. Bu keçilerden birinin adı Tanngniost (Diş Çatırdatan), diğerinin adı da Tanngrisnir (Diş Gıcırdatan)dır.[1] Bu keçilerin çektiği arabası yerde de gökte de gidebilir. Perşembe gününün adı (Thursday) ondan gelmektedir Marvel Comics 1960'larda Thor'u yeni bir kahraman olarak çizgi romanlarına eklemiştir (Thor (Marvel Comics)). Ayrıca zaman zaman DC Comics çizgi romanlarında da yer almıştır.

Özel hayatı

Thor, Odin ve Frigg'in oğludur.[1] Odin'den sonra gelen en önemli tanrı olarak kabul edilir. Altın saçlı tanrıça Sif ile evlidir.[1]

İskandinav tanrıları arasında en kurnaz, en kötü tanrı Loki'dir.[1] Loki, Sif'e onu sevdiğini ve evlenmek istediğini söyler. Fakat Sif onun teklifini kabul etmez. Reddedilen Loki çok sinirlenir ve bir gece Sif uyurken kılık değiştirerek onun yanına gider, Sif'e güzelliğini veren uzun saçlarını keser ve kestiği saçlarını da yakar. Artık Sif kısa saçlarıyla hiç çekici değildir. Thor da uyanınca bunu görür. Ancak Sif'ten boşanmak yerine onun intikamını almaya karar verir. Bu işi ancak Loki yapar diye düşünür ve Loki'nin peşine düşer. İskandinav tanrıları tamamen ölümsüz olmadıklarından dolayı Loki Thor'un kendini öldürmesinden korkarak özür diler ve cüce İvaldi'nin oğullarına gider. Bu ünlü cüce demirciler, Sif için altından saç telleri yaparlar. Loki de özrünü kabul etmesi için bu saçları bizzat Thor'a kendi eliyle verir. Thor altın saçları eşine takınca, "Altın saçlı tanrıça" lakabı da bu olaydan sonra başlamıştır, onun daha da çekici olduğunu düşünür ve onunla birlikte olur. Bu birleşmeden sonra da Thrud adlı bir kızı, Lorride adlı da bir oğlu olur, dördü beraber Thrudheim'deki 540 odalı Bilskirnir isimli saraylarında yaşarlar.[1]

Thor'un maceraları

Bir efsaneye göre; tanrıların evlerini yapan dev Thrym, aşk tanrıçası Freyja'yı çok beğenir ve ona evlenme teklif eder.[1] Freyja bu teklifi sert bir şekilde reddedince Thrym Thor'un Mjölnir'ini kaçırır, fidye olarak da Freyja'yı ister. Thor çekicini geri almak için bir plan yapıp tanrılara açıklar. Gelinlik giyip Freyja'nın mücevherlerini takar ve devler ülkesine gider. Thrym onu görür görmez çekici bir yana koyup Freyja sandığı Thor'a koşar. Thor da hemen çekicini kapıp Thrym'in üstüne indirir.[1]

Diğer bir efsaneye göre; Thor yoksul köylülere yardım etmek için bir köye iner ve iki keçisini onlar için kesip pişirir. Eğer keçilerin postları güzel yüzülürse ve bütün kemikleri bu postların içine doldurulursa Mjölnir'in kerameti ile keçiler canlanır. Bu nedenle köylüler ziyafet çekerken hiçbir kemiğe zarar vermemeye dikkat ederler. Bir delikanlı, kemiklere dikkat edilmesi gerektiği uyarısını duymaz ve bir incik kemiğini parçalayıp iliğini emmeye başlar. Tam bu sırada Thor onu görür ve kırık kemiği onun elinden alıp bütün kemikleri toplar ve keçileri canlandırır. Fakat keçilerden biri kırık kemiği olduğu için topallamaktadır. Bunun üzerine Thor, delikanlıyı kendine köle yapmak şartı ile o ailenin kökünü kurutmamaya karar verdiğini söyler, aile de delikanlıyı seve seve Thor'a verir.

Bunlar sadece akıllarda kalan birkaç hikâyedir. Thor için; "Hiç kimse ama hiç kimse, onun büyük kahramanlıklarını aklında tutup ezbere söyleyecek kadar bilge değildir." denir.

Thor'un ölümü

Midgard'daki korkunç yılan Jörmungand, Odin'in kardeşi olmayı başarır.[1] Thor onunla mücadele eder ve onu öldürür.[1] Ancak yılan suya devrilmeden önce kuyruğunu Thor'a vurarak zehrinin ona bulaşmasını sağlar ve Jormungand ile Thor beraber ölürler.[1] Fakat Ragnarok'un ardından Mjölnir çekici ve Odin'in asasının gücü ile bütün tanrılar yeniden dirilmiş ve bütün evrende kibir ve kötülük yok olmuştur.[1]

Thor'un adları

  • Þórr heitir Atli
  • ok Ásabragr,
  • sá es Ennilangr
  • ok Eindriði
  • Björn, Hlórriði
  • ok Harðvéorr,
  • Vingþórr, Sönnungr,
  • Véoðr ok Rymr.

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r Lindow, John (2002). Norse mythology: a guide to the Gods, heroes, rituals, and beliefs. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0195153828. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mjölnir</span> İskandinav mitolojisinde tanrı Thorun çekici

Mjollnir, İskandinav mitolojisindeki Tanrı Thor'un savaş çekicidir.

<span class="mw-page-title-main">Odin</span> İskandinav Baş Tanrısı

Odin, Cermen mitolojisinde yer alan önemli bir tanrı. Odin ile ilgili günümüze ulaşan çoğu bilginin kaynağı olan İskandinav mitolojisi; Odin'i bilgelik, şifa, ölüm, kraliyet, bilgi, savaş, zafer, büyücülük, şiir, çılgınlık, şamanlık, ilham, şairlik, hava, rüzgar ile ilişkilendirir. İskandinav mitolojisine göre tanrıça Frigg'in kocasıdır. Genellikle en yüce Cermen tanrısı olarak kabul edilir. Eski İngilizce ve Eski Saksoncada Wōden, Eski Felemenkçede Wuodan ve Eski Yüksek Almancada Wuotan adıyla bilinir. Tüm bu adların kökeni ise Ana Almanca *Wōđanaz'dır. İngilizce dahil birçok Cermen dilinde çarşamba günü, bu tanrının adını taşır.

<span class="mw-page-title-main">İskandinav mitolojisi</span> İskandinav kültürü, dinleri

Nors veya İskandinav mitolojisi, İskandinavya'da yaşamış Kuzey Cermen halklarının Hristiyanlık öncesi dinleri, inanışları ve efsaneleri. Cermen mitolojisinin bir parçası olan İskandinav mitolojisi, Anglosakson mitolojisi ve Kıtasal Cermen mitolojisi ile yakından ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Balder</span> ışık tanrısı ve hasar almamayla kutsanmış tanrı tek zayıflığı ökse otu

Baldur, İskandinav tanrılarından Odin ile Frigg'in oğlu. Karısı Nanna, oğlu ise Forseti'dir. Işık, neşe, saflık, güzellik, masumiyet ve barış tanrısıdır. Tanrılar ve insanlar tarafından çok sevilirdi, iyiliği ile dikkat çekerdi. Gücünün az olmasına karşın, sıcakkanlı, akıllı ve belagatliydi. En yakışıklı tanrı olduğu da söylenir. Baldur'un salonu Breidablik'di.

<span class="mw-page-title-main">Loki</span> İskandinav mitolojisinde kurnazlık tanrısı

Loki, İskandinav mitolojisinde kötülük ve kurnazlık tanrısı. Kimi tasvirlerde boynuzludur. Ayrıca şekil değiştirme yeteneğine sahiptir. Loki'nin Angrboda ile evliliğinden Jörmungandr, Fenrir ve Hel adında çocukları vardır. Sigyn ile olan evliliğinden ise Narfi ve Vali adlı iki çocuğu bulunmaktadır. Loki aynı zamanda cinsiyet değiştirebilen bir tanrıdır. Bir aygırı baştan çıkartması gerektiği zaman, bir kısrağa dönüşmüş ve dönüşümden Sleipnir doğmuştur. Sekiz bacaklı bu atı Loki, Odin'e hediye etmiştir.

Cermen tanrıları, temel olarak Aesir ve Vanir olarak iki başlıkta görünseler de Dev'lerin de zaman zaman bu gruplara dâhil olmasıyla ayrım tam olarak netlik kazanmaz. Yine de genel olarak kabul gören düşünce Aesir'in savaş, Vanir'in ise bereket tanrılarından oluşmuş topluluklar olduğu yönündedir.

<span class="mw-page-title-main">Æsir</span>

Aesir ; İskandinav mitolojisinde başlıca tanrı topluluğunun genel adı. Diğer topluluğun adı Vanir'dir ve Odin'le birlikte ölümlü insanların hayatlarını yönetirler. Asgard'da yaşarlar. Tanrılar güçlü, güzel ve normal insanlardan daha iridirler. İnsanlardan uzun yaşarlar ama ölümsüz değillerdir. Her tanrı değişik alanlarda bilgiye sahiptir. İyi, sıcakkanlı ve yardımseverdirler. Asgard'da çok uzun süreden beri yaşayan Vanir'ler de Æsir tanrıları arasında sayılırlar.

İskandinav mitolojisinde yer alan Ásgard, savaş tanrıları Aesir'ın mekanı, dokuz diyarlardan biri olarak bilinir. Evrende en yüksek seviyede bulunduğu, sıkıca yerleştirilmiş taş bloklardan örülü yüksek bir duvarla çevrili olduğu belirtilir. Bu seviyede Alfheim, Vanaheim ve Valhalla bulunur. Asgard savaş tanrılarının kralı olarak bilinen Odin tarafından yönetilir. Oğlu Thor dünyayı yönetmek için görevlendirilen şimşek tanrısı olarak da anılan bir karakterdir. Loki ise Odin'in kan kardeşi, kötülük ve hilebazlık tanrısı olan bir buz devidir. Heimdall ise Asgard'ın bekçisi ve koruyucusudur. Anlatılana göre 9 diyarın tamamını görebilecek gözlere, kulaklarının bir çimin büyüdüğünü duyabilecek kadar hassas olduğu söylenir. Bu efsanede yer alan bilinen nesneler vardır. Örneğin Thor'un çekici olan Mjöllnir, kemeri olan Megingjord. Nesnelerin dışında alemlerin sonu olarak bilinen Ragnarok ismi dikkat çekmektedir. Ragnarok geldiğinde, Loki, Heimdall ile dövüşecek ve her ikisi de savaşta ölecektir. Ragnarok'un ardından yeni yaşam başlayacaktır.

<i>Thor</i> (film) çizgi roman kahramanı

Thor, Marvel Comics tarafından yayımlanan çizgi roman karakteridir. 2011 ABD süper kahraman filmi ve Marvel Sinematik Evreni tarafından yayınlanan dördüncü filmidir. 21 Nisan 2011'de Avustralya'da ve 6 Mayıs 2011'de Amerika Birleşik Devletleri'nde gösterime girdi. Thor, üç boyutlu ve IMAX 3D olarak da yayınlandı. Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Anthony Hopkins ve Stellan Skarsgård filmin oyuncularıdır. Filmin senaryosu Ashley Edward Miller, Zack Stentz ve Don Payne tarafından yazıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sif</span> İskandinav mitolojisinde bir tanrıça

Sif, İskandinav mitolojisinde Thor'un eşi olarak yer alır. Bir Aesir tanrıçasıdır. Sif genellikle toprak ile bağdaştırılan bir tanrıçadır. Göz alıcı uzun ve altın saçlara sahiptir. Loki, Sif’in Thor ile birlikteliğini kıskandığı için bir gece gizlice odasına girerek Sif’in saçlarını yakar. Bunu yapanın Loki olduğunu öğrenen Thor, çok kızar. Loki ise Thor’dan korktuğu ve çekindiği için cücelerden yardım ister. Cüceler, Thor’un Loki’yi affetmesi için Sif’e her teli altından olan uzun ve görkemli bir saç yaparlar. O günden sonra Sif, göz alıcı altın saçlarıyla meşhur olur. Altın saçları genellikle olgunlaşmış sarı buğdaya benzetilir. Bu yüzden tanrıça Sif, bereket ve bolluk ile de bağdaştırılır.

<i>Thor: Karanlık Dünya</i>

Thor: Karanlık Dünya, 2013 ABD yapımı, sekizinci Marvel Sinematik Evreni macera filmidir. Marvel Comics karakteri, mitolojik tanrı Thor'dan esinlenerek yapılan ikinci filmdir. Alan Taylor'ın yönetmenliğini üstlendiği filmin başrollerinde Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Rene Russo gibi isimler yer almaktadır. Filmin devamı olan Thor: Ragnarok, 2017 yılında vizyona girdi.

<span class="mw-page-title-main">Thor (Marvel Comics)</span> İskandinav mitolojisindeki Thorun Marvel Comicsteki süper kahraman versiyonu.

Thor/Donar, İskandinav mitolojisindeki şimşek tanrısı Thor'un Marvel Comics'teki süper kahraman versiyonu. İlk olarak farklı bir tasarımla, 1950'de Venüs çizgi romanının 11. sayısında bir yan karakter olarak görünüştür. Daha sonra 1962'de Journey into Mystery serisinin 83. sayısında nihai tasarımıyla ana karakter olarak yer almıştır. Asgard'ın prensidir. Odin'in oğludur. Silahı sihirli çekici Mjöllnir'dir. Çizgi romanının anlatımına göre Ragnarök defalarca gerçekleşmiş ve tanrılar en baştan yeniden doğmuştur. Thor En sonunda bu döngüyü kırar ve Asgard'ı ve soydaşlarını dünyaya taşır. Pek çok süper kahraman ve farklı Pantheonlardan tanrılar'la dost ve müttefiktir.

Fenrir, Hróðvitnir ya da Fenrisúlfr, İskandinav mitolojisinde Loki ve dişi dev Angrboda'nın oğlu olan canavar, kıyamet getiren, dev kurt. Tanrılar onu zaptetmek için cüce demirciler Brokk ve Eitri'ye Gleipnir adlı sihirli zinciri yaptırırlar. Tanrı Tyr onu zincirlemeye çalışırken kurt bir elini ısırıp koparmıştır. Fenrir, Ragnarok geldiğinde zincirini koparacak ve Ragnarök'ü başlatacaktır. Bu savaşta Odin'i yutarak öldürecek, ama kendi de Odin'in oğlu Vidar tarafından öldürülecektir.

<span class="mw-page-title-main">Heimdallr</span> İskandinav mitolojisinde tanrıların ve Bifrost köprüsünün bekçisi

Heimdallr, İskandinav mitolojisinde tanrıların ve Midgard ile Ásgard arasındaki Bifrost köprüsünün bekçisidir. Bir Aesir tanrısıdır ve Odin'in oğludur. Gözlerinin dünyanın öbür ucunu görebilecek kadar keskin, kulaklarının bir çimin büyüdüğünü duyabilecek kadar hassas ve bir kuştan daha az uykuya ihtiyaç duyduğu söylenir. Aynı zamanda Odin'in elit askerleri olan Einherjarları yetiştirir. Kıyamet günü Loki ile dövüşecektir, bu savaşta kimse galip çıkmayacak ikisi de ölecektir.

<span class="mw-page-title-main">Thor (Marvel Comics) yardımcı karakterleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Marvel Comics'in Cermen mitolojisinden uyarladığı Thor çizgi romanında birçok yardımcı karakter bulunmaktadır. Bu karakterlerin de çoğunun Cermen mitolojisi ve diğer mitolojilerden alınmış olduğu gibi Marvel'in kendi yarattığı kurgusal karakterleri de mevcuttur. Bu karakterler başta süper kahramanlar olmak üzere dünyalı insan ve mutantlardan Elf, Troll, Dev ve Ejderha gibi sihirli yaratıklara ve uzaylılardan tanrılar ve diğer kozmik varlıklara kadar çok geniş bir yelpazede yer almaktadır. Diğer Marvel kahramanları önemli karakterlerdir. En önemli karakterler Thor'un ailesi ve halkı olan Asgard tanrılarıdır. Ayrıca, bu çizgi romanda görünen mitolojik tanrılar arasında en önemli tanrılar da onlardır. Elf Faradei, Troll Ulik, Kara Elf Malekith gibi pek çok dost ve düşmanı da bu panteonla bağlantılı sihirli yaratıklardır. İkinci en önemli tanrı grubuysa Thor'un dostu Herkül'ün de mensubu olduğu Olympos tanrılarıdır. Vişnu, Manitu, Horus ve Leir gibi diğer panteonların tanrıları da sık sık bu çizgi romanda yer almıştır. Galactus, Celestialler,Eternaller gibi kozmik varlıklar ve Skrull, Kree, Korbinite gibi uzaylı ırklar da önemli yer tutar.

Tyr,Marvel Comics tarafından yayınlanan çizgi romanlarda görünen bir Asgard tanrısıdır. Karakter aynı adı taşıyan İskandinav tanrısına dayanmaktadır.Tyr ilk olarak Journey into Mystery #85'te göründü ve Stan Lee, Larry Lieber ve Jack Kirby tarafından yaratıldı. Thor ve Balder ile birlikte Odin'in biyolojik oğullarından biridir.Odin ve Frigga'nın Angela'dan sonra ikinci çocuğu ve en büyü oğlu olarak Tyr, Asgard savaş ve adalet tanrısıdır. Tyr, Asgard'da, kurt tanrısı Fenrir'in bağlanması sırasında elini ağzına koyacak kadar cesur tek tanrı olarak ünlendi; sol eli Fenrir tarafından ısırıldığı için kayıptır ve şimdi genellikle metal bir kap ile örtülüdür. Asgard'ın savunmasında defalarca savaştı.Savaş sevgisi nedeniyle birkaç kez Odin'e isyan etti,Asgard'ın Savaş tanrısı olan Tyr Asgard'ın en önemli tanrılarından biriyken, kardeşi Thor'un doğumu ve yıldırım tanrısı olarak öne çıkmasıyla ikinci plana düşmüştür.Thor'a olan kıskançlığı zaman zaman Loki'ye yardım etmesi ve Odin'i devirmeye çalışmasına sebep olmuştur. Thor'un Asgard'ın en büyük savaşçısı rolünü gasp ettiği gerçeği ve Sif ile olan ilişkisine olan kızgınlığı nedeniyle birkaç kez Thor ile savaştı.Ama Odin tarafından barıştırıldı.Thor'un yanında Asgard ve dünya için savaşsa da zaman zaman sorun çıkardığı zamanlar da olmaktadır.Thor Karanlık Dünya filminde aktör Clive Russell tarafından canlandırılmıştır ve Einherjar komutanı olarak gösterilmiştir

Brokkr ya da Brokk,İskandinav mitolojisi'nde Thor'un çekici Mjöllnir'i,altın tüylü yabandomuzu Gullinbursti'yi ve kendini kopyalayan sihirli yüzük Draupnir'i yapan cüce demirci Eitri'nin kardeşi olan cüce.İki kardeş Nidavellir'de yaşarlar.Loki, kendisiyle elinde bulunan ve Cüce İvaldi'nin oğullarına yaptırdığı hazinelerden daha iyi eserler yapılamayacağına dair başı üzerine iddiaya girmiştir.Demirhane'de Eitri çalışırken eserleri sabote etmek için sineğe dönüşen Loki, ateşi körükleyen Brokkr'u rahatsız etmeye çalışmış, ama sadece Mjöllnir'in sapının kısa olmasına neden olmuştur. Loki'yle Asgard'a gelip eserleri teslim eden Brokkr, iddiayı kazanmış ve Loki'nin başını kesmek istemiştir.Bunun üzerine Loki başını alabileceğiniiama boynunun kendisine ait olduğunu söyleyerek kendini kurtarır.Boynuna dokunmadan Loki'nin başını kesemeyeceğini bilen Brokkr pes eder.Ama yine de Loki'nin başı üzerindeki hakkını kullanmak isteyerek bir daha koca ağzıyla böyle bahislere girmemesini sağlamak bahanesiyle Loki'nin dudaklarını diker.Daha sonra Loki dudaklarındaki dikişleri söker.

<span class="mw-page-title-main">Skidbladnir</span>

Skíðblaðnir, İngilizceleştirilmiş hali Skidbladnir veya Skithblathnir. 13. yüzyılda Snorri Sturluson tarafından yazılan Nazım ve Nesir Edda ile Heimskringla adlı kaynaklarda anlatılmaktadır. Üç kaynakta da bu geminin tüm gemilerin en iyisi olduğu söylenir. Nazım ve Nesir Edda'da bu geminin tanrı Freyr'e ait olduğundan bahsedilir. Skíðblaðnir bir kumaş parçası gibi katlanabilir ve küçültülerek birinin cebine sığdırılabilir.

Üç ve dokuz sayıları, İskandinav mitolojisi ile paganizmde önemli sayılardır. Her iki sayı, hem mitolojide hem de tapınma ayinlerinde, İskandinav paganizminin günümüze ulaşan kanıtları arasında yer alır.

Cüceler Kralı Eitri, Marvel Comics tarafından yayınlanan çizgi romanlarda görünen kurgusal bir karakterdir.İskandinav mitolojisindeki Cüce Eitri'ye dayanmaktadır. Eitri, Nidavellir ve Svartalfheim'da yaşayan bir Cücedir. O silah yapan bir demircidir ve İskandinav Tanrısı Thor için Mjolnir'i yaratan kişi olarak dikkate değerdir. Ayrıca zaman zaman Yeni Mutantlara yardım eder.Beta Ray Bill'in çekici Stormbreaker'ı döven de Eitridir.Iron Man ve Black Panther'le birlikte çalışmıştır.Uru ve Vibranyum gibi metalleri kullanmada ustadır.Yazar Alan Zelenetz ve sanatçı Bob Hall tarafından yaratılan karakter ilk olarak Thor Annual #11'de göründü. Yazar Chris Claremont ve sanatçı Arthur Adams'ın yazdığı The New Mutants Special Edition ile başlayarak, 80'ler boyunca New Mutants'ın sayfalarında görünmeye devam etti.Uzun bir aradan sonra Eitri, Michael Avon Oeming,Daniel Berman ve Andrea Di Vito'nun yazdığı Thor vol. 2'#80, karakter hakkında ek ayrıntılarla geri döndü.