İçeriğe atla

Thomas Robert Bugeaud

Charles-Philippe Larivière tarafından Bugeaud

Thomas Robert Bugeaud, marquis de la Piconnerie, duc d'Isly (15 Ekim 1784 - 10 Haziran 1849), Fransa Mareşali ve Cezayir Genel Valisi idi.

Erken dönem

On üç çocuğun en küçüğü olan Périgord'un (Occitania) soylu bir ailesinin üyesi olan Limoges'te doğdu. Evden kaçtı ve birkaç yıl ülkede tarım işçisi olarak yaşadı. Yirmi yaşındayken, ertesi yıl Austerlitz seferinde yer aldığı İmparatorluk Muhafızları Vélites'te özel bir asker oldu. 1806'nın başlarında kendisine bir komisyon verildi ve Teğmen olarak Jena ve Eylau kampanyalarında görev yaptı ve Pultusk Savaşı'nda teğmen rütbesine terfi etti.[1]

Cezayir

Başlangıçta Cezayir'in fethini onaylamamasına rağmen, Louis Philippe'e olan kararlı bağlılığı onu hükûmetle anlaşmaya getirdi. Cezayir'in süratli, eksiksiz ve kalıcı boyunduruğunu kazanmak için bir kampanya başlattı. Alt düzeyde bir sıfatla Afrika'ya gönderildi ve uçan sütunlar savaşını başlatmak için ilerledi. İlk zaferini 7 Temmuz 1836'da kazandı, altı haftalık parlak bir sefer yaptı ve korgeneral rütbesiyle evine döndü. Ertesi yıl, Abd-el-Kader ile, askeri ve siyasi durum tarafından haklı gösterilmesine rağmen, mecliste kendisine yapılan saldırıların reddedilmesine yol açan bir eylem olan Tafna Antlaşması'nı (30 Mayıs 1837) imzaladı. Bugeaud kendisini 1839'da adadı.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b Hugh, ed. (1911). "Bugeaud de la Piconnerie, Thomas Robert". Encyclopædia Britannica. 4 (11. baskı). Cambridge University Press. s. 758–759.

İlgili Araştırma Makaleleri

Teğmen, birçok ülkenin kara, hava ve deniz kuvvetlerinde asıl görevi takım komutanlığı olan ve Asteğmenle Üsteğmen arasındaki askerî rütbedir. Osmanlı'da Mülâzımı Sâni olarak anılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Barbaros Hayreddin Paşa</span> Osmanlı denizcisi ve kaptan-ı deryâsı (1478–1546)

Hızır Reis veya bilinen adıyla Barbaros Hayreddin Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk kaptan paşası ve 25. kaptan-ı deryâsı olan denizci ve askerdir. 16. yüzyılın ilk yarısında gerçekleştirdiği askerî seferlerle Akdeniz'de Osmanlı egemenliğini pekiştirdi. Ayrıca Osmanlı Devleti'nin deniz politikasına ve Tersane-i Amire'ye nizam verdi.

<span class="mw-page-title-main">Salih Omurtak</span> 4. TSK Genelkurmay Başkanı

Mehmet Salih Omurtak, Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 4. Genelkurmay Başkanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Charles de Gaulle</span> 18. Fransa cumhurbaşkanı

Charles André Joseph Marie de Gaulle, Fransız asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Cahit Toydemir</span> Türk asker ve siyasetçi

Cemil Cahit Toydemir, Ubıh asıllı Türk asker ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed bin Bella</span>

Muhammed Ahmed Bin Bella, 1963 ve 1965 yılları arası Cezayir'in ilk devlet başkanı olan Cezayirli sosyalist asker ve devrimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Wellesley</span> 1. Wellington Dükü

Arthur Wellesley, lakabı Demir Dük, Napolyon Savaşları sırasında Britanya ordusu komutanlığı ve sonradan başbakanlık (1828-1830) yapan asker ve devlet adamı.

1832-1847 yılları arasında Fransızlara karşı yapılmış Cezayir kurtuluş savaşlarından üçüncüsü ve sonuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Ignacio Carrera Pinto</span> Şilili subay

Ignacio Carrera Pinto, Pasifik Savaşı'na katılan Şilili subay.

<span class="mw-page-title-main">Abdülkadir el-Cezâirî</span> Cezayir Devletinin temelini atan din adamı ve asker

Abdülkadir el-Cezairî, tam adı Abdülkadir bin Muhyiddin bin Mustafa el-Hasanî el-Cezairî, 19. yüzyılda Cezayir halkının Fransız boyundurluğuna karşı mücadelesine (1840-1846) önderlik eden ve Cezayir Devleti'nin temelini atan din adamı ve asker. 1832'de Maskura emiri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Walter Model</span> Nazi Almanyasında Generalfeldmarschall

Otto Moritz Walter Model, Alman mareşal. II. Dünya Savaşı sırasında çoğunlukla Doğu Cephesi'nde ve batıda savaşın ikinci yarısında yaptığı savunma savaşları ile bilinir. Wehrmacht'ın en iyi savunma taktiklerinin ismi olmuştur. Agresif bir panzer komutanı olmasına rağmen, iyi savunma savaş uygulayıcısı olarak tanındı. 9. Ordu'nun başında iken 1941-1942'deki yaptığı savunma savaşları sayesinde onun başarısı gelecekteki kariyerini belirledi.

<span class="mw-page-title-main">Paul Hausser</span> Nazi SS subayı

Paul Hausser, Alman general. Nazi döneminde SA komutanı ve Uzun Bıçaklar Gecesinden sonra Waffen SS komutanı olarak görev yaptı. Özellikle II. Dünya Savaşında SS Panzer Kolordusunun komutanı olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Erhard Milch</span>

Erhard Milch, I. Dünya Savaşı'nda savaş pilotu, II. Dünya Savaşı'nda Luftwaffe'nin ilerleyişini denetlemiş Alman Generalfeldmarschalli. II. Dünya Savaşı sırasında uçak üretiminden sorumluydu. 1947'de, ABD askeri mahkemesinde yapılan Milch Davası'nda savaş suçlarından hüküm giydi ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı fakat 1954'te serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Conk</span>

Cemil Conk Çerkes kökenli Türk asker.

Cezayir'in ele geçirilmesi, II. Fernando'nun ölümünden (1516) faydalanarak Barbaros kardeşlerinin Cezayir şehrinin yardımına yetişmek için yapılan sefer. Oruç Reis ve Hızır Reis'in, ağabeyleri İshak'ın da kendilerine katılmasından sonra korsanlıkla yetinmeyip Kuzey Afrika'da toprak edinmeye başladılar. 1516-1517'de İspanyollara karşı savaştılar ve Tenes, Tilimsan ve Oran kentlerini ele geçirerek Cezayir'i denetimlerine aldılar. Oruç Reis Cezayir hükümdarı ilan edildi. İspanyollar ertesi yıl Cezayir'i geri almak için Araplarla birleşerek saldırıya geçti. Bu savaşta Hızır Reisin ağabeyleri olan İshak Reis ve Oruç Reis öldürüldü. Hızır Reis, Yavuz Sultan Selim adına para bastırıp hutbe okutarak ona bağlılığını bildirdi. Yavuz Sultan Selim de Hızır Reis'i Cezayir Beylerbeyliğine atayarak koruması altına aldı. Bunun üzerine önce Tunus ve Tilimsan Beyleri birleşerek Cezayir'e yürüdüler. Cezayir şehri dışındaki toprakları alıp, Cezayir içindeki halkı ayaklandırdılar. Ayaklanmayı bastıran Hızır Reis beyleri durdurdu. 1519'da Cezayir'e gelen İspanyol donanmasını mağlup etti. Ama Cezayir halkının durumu ve Tunus Beyi ile yapılan savaşın iyi netice vermemesi üzerine gemileri ve kendine bağlı Reislerle Cezayir'i bırakıp yaklaşık 90 km batıdaki Şerşel’e çekildi.

<span class="mw-page-title-main">Ali Fuat Erden</span> Türk asker

Ali Fuat Erden Türk asker. 1931-1943 yılları arasında Harp Akademileri Komutanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Osman Paşa (mirliva)</span> Osmanlı tuğamirali

Ali Osman Paşa Türk asker. Ertuğrul Fırkateyni Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandros Otoneos</span> Yunan general

Aleksandros Otoneos, kısa sürede Yunanistan'ın Başbakan Yardımcılığına getirilen seçkin bir Yunan generali idi ve 1933'te gerçekleştirilen darbe darbesi sırasında acil durum hükûmetinde başbakanlık yaptı.

<span class="mw-page-title-main">François Darlan</span> Fransız amiral (1881 – 1942)

Jean Louis Xavier François Darlan, bir Fransız amirali ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ernest Mouchez</span> Fransız gökbilimci (1821 – 1892)

Ernest Amédée Barthélemy Mouchez, Paris Gözlemevi'nin müdürü olan ve 1887'de talihsiz Carte du Ciel projesini başlatan Fransız deniz subayıydı.