İçeriğe atla

Thomas Martyn

Thomas Martyn
Thomas Martyn
Doğum23 Eylül 1735(1735-09-23)
Chelsea, Londra, Birleşik Krallık
Ölüm3 Haziran 1825 (89 yaşında)
Pertenhall, Birleşik Krallık
EğitimCambridge Emmanuel Koleji
Kariyeri
DalıRahip, Botanik
Çalıştığı kurumlarCambridge Üniversitesi

Thomas Martyn (23 Eylül 1735 - 3 Haziran 1825), İngiliz botanikçi ve Cambridge Üniversitesi'nde Botanik Profesörü idi.[1] Bazen aynı adı taşıyan konkolog ve böcek bilimci Thomas Martyn (zoolog) ile karıştırılır.

Hayatı

The Gentleman's Guide in his Tour through Italy (1787)

Thomas Martyn, botanikçi John Martyn'in (1699–1768) oğludur. Chelsea'de ve Cambridge'deki Emmanuel Koleji'nde eğitim gördü, 1756'da lisans mezunu oldu ve Sidney Sussex Koleji'nin bir üyesi oldu. 1758'de papaz olarak atandı. 1759'da yüksek lisans yaptı ve rahip oldu.[2] 1762'de üniversitede Botanik Profesörü olarak babasının yerini aldı ve 1825'teki ölümüne kadar bu görevi sürdürdü, ancak "konu popüler olmadığı için" yalnızca 1796'ya kadar ders verdi.[2] Thomas Martyn'in Cambridge'deki profesörlüğü 63 yıl sürerken, babası aynı görevi 29 yıl sürdürmüştür. Thomas Martyn, 1786'da Royal Society üyeliğine seçildi.

Çalışmaları

Martyn'in başlıca eserlerinden ikisi Plantæ Cantabrigiensis (1763) ve Flora Rustica, 4 cilt. (1792–1794) dir. Jean-Jacques Rousseau'nun Lettres sur la botanique adlı çalışmasını tercüme etti. 1799'da Carl Linnaeus tarafından tasarlanan bitki sistemini gösteren Thirty-eight Plates with Explanations adı çalışmasını yayımladı.[3] Anglikan kilisesinde bir rahip olarak Thomas Martyn 82 yaşına kadar vaaz verdi; 1825'teki ölümünün ardından, 1830'da küratörü George Cornelius Gorham, Thomas Martyn'in babasıyla ilgili hatıralarına, Martyn'in otobiyografik hatıralarını da ekleyerek yayımladı. (Memoirs of John Martyn, F.R.S., and of Thomas Martyn, B.D., F.R.S, F.L.S., Professors of Botany in the University of Cambridge, London, Hatchard & Son).

Thomas Martyn'in diğer yazılı eserleri şunlardır:

  • The English Connoisseur (1766);
  • The Gentleman's Guide in his Tour through Italy (1787)
  • The Language of Botany (1793).

1807'de yayımlanan The Gardeners' and Botanists' Dictionary adlı kitabıyla, Philip Miller'in 1731 tarihli The Gardeners Dictionary kitabını geliştirdi ve genişletti.[4]

Yayınları

  • Thomas Martyn, Some account of the late John Martyn, F.R.S., and his writings. Londra: 1770. Bu hatıratın genişletilmiş bir versiyonu George Gorham tarafından 1830'da Memoirs Of John Martyn And Of Thomas Martyn: Professors Of Botany In The University Of Cambridge adıyla hazırlandı ve yayımlandı [6]

Tam liste için bkz. Gorham s. 267 [7]

Kaynakça

Özel
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Botanik</span> bitki yaşamı bilimi

Botanik veya bitki bilim(ler)i, bitki biyolojisi, fitoloji, bitki yaşamı ile ilgili bir bilim dalı ve biyolojinin bir koludur. Bir botanikçi, bitki bilimcisi veya fitolog, bu alanda uzmanlaşmış bir bilim insanıdır. "Botanik" terimi; otlak, ot veya yem anlamına gelen Grekçe: βοτάνη (botanē) kelimesinden türetilmiştir. Geleneksel olarak, botanik, mantarları ve algleri de de içine alan bir bilim dalıdır. Günümüzde, botanikçiler, 391.000'i damarlı bitki türü ve yaklaşık 20.000'i kara yosunu olan yaklaşık 410.000 kara bitkisi türünü incelemektedir.

Biyolojide taksonomi , ortak özelliklere dayalı olarak biyolojik organizma gruplarını adlandırma, tanımlama (sınırlandırma) ve sınıflandırma bilimsel çalışmasıdır. Organizmalar taksonlar halinde gruplandırılır ve bu gruplara taksonomik bir seviye verilir; belirli bir seviyedeki gruplar daha yüksek rütbeli daha kapsayıcı bir grup oluşturmak için toplanabilir, böylece taksonomik bir hiyerarşi oluşturulur. Modern kullanımdaki başlıca sıralamalar üst âlem, âlem, şube, sınıf, takım, familya, cins ve türdür. İsveçli botanikçi Carl Linnaeus, organizmaları kategorize etmek için Linnaean taksonomisi olarak bilinen sıralı bir sistem ve organizmaları adlandırmak için ikili adlandırma geliştirdiği için mevcut taksonomi sisteminin kurucusu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Meyve</span> çiğ halde yenilebilir gıda

Botanikte meyve çiçeklenmeden sonra yumurtalıktan oluşan, çiçekli bitkilerde tohum taşıyan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">John Edward Gray</span> Britanyalı zoolog

John Edward Gray, Britanyalı zoolog. George Robert Gray'in ağabeyidir. Farmakolog ve botanikçi Samuel Frederick Gray'in oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Dîneverî</span> Kürt bilim insanı

Ebu Hanife Dinaverî veya sadece Dinaverî, 9. yüzyıl'da yaşamış, astronomi, botanik, metalürji, coğrafya, matematik, tarih ve Kürdoloji gibi pek çok alanlarda çalışmalarda bulunmuş Fars bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Banks</span> İngiliz doğabilimci, botanikçi ve doğa bilimleri koruyucusu

Joseph Banks, İngiliz doğabilimci, botanikçi ve doğa bilimleri koruyucusu. Kendisi James Cook'un 1768 ile 1771 yılları arasında yaptığı ilk yolculuğuna katılmıştır. Okaliptüs, Akasya ve Mimoza'yı batı dünyasına tanıttı. Ayrıca kendi adını taşıyan Banksia türü ile saygınlık kazandı. Bitkilerin yaklaşık 80 türü Banks adını taşımaktadır. Banks aynı zamanda Afrika'nın keşfine adanan bir İngiliz organizasyonu olan, Afrika Birliği'nin kurucuları arasında yer almıştır. Ayrıca Dilettanti Cemiyeti'nin üyesi olmakla birlikte Kraliyet Sanat Akademisi'nin kurulmasına yardımcı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Frederick William Beechey</span>

Frederick William Beechey, İngiliz deniz subayı ve coğrafyacıdır.

Gilbert Thomas Burnett, Britanyalı botanikçidir.

<i>Systema Naturae</i> Carolus Linnaeusun başlıca eseri

Systema Naturae (Latince) İsveçli botanikçi, zoolog ve doktor Carolus Linnaeus'un (1707–1778) en önemli eserlerinden biridir ve Linnaeus Taksonomisini öne sürer. Günümüzde ikili adlandırma olarak bilinen bu sistem aslında Linnaeus'tan 200 yıl önce Gaspard ve Johann Bauhin kardeşler tarafından kısmen geliştirilmiş olsa da Linnaeus kitabında bu sistemi tutarlı olarak kullanan ilk kişidir. Kitabın ilk basımı 1735 yılında yapılmıştır. En önemli baskı sayılan kitabın 1758 yılında yapılan 10. baskısının tam adı Latince Systema naturæ per regna tria naturæ, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locistir ve Türkçeye şöyle çevrilir: "Sınıflara, takımlara, cinslere ve türlere göre; mizaçları, farklılıkları, sinonimleri ve yerleri ile birlikte; doğanın üç âlemi içinde doğanın sistematiği".

Bu madde kayda değer biyologların listesidir. Zoologlar, botanikçiler, ornitologlar, malakologlar, doğa bilimciler ve diğer uzmanlıkları da içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cornelius Nepos</span> Romalı biyografi yazarı

Cornelius Nepos, M.Ö. 110-25 yılları arasında yaşamış biyografi yazarıdır. Günümüze tam olarak ulaşan eseri yoktur, sadece diğer yazarlar tarafından alıntılanan parçaları bilinmektedir. Özellikle Cato’nun hayatını yazdığı biyografisi önemlidir. İmparator Augustus döneminde yaşayan Nepos; Cicero, Atticus ve Catullus’un çağdaşıdır. Hayatı hakkında başka bilgi bulunmamaktadır. Günümüze tamamı ulaşan eseri yoktur. Plinius, Naturalis Historia’da Nepos’un kısa bir biyografisini verir ve zaman zaman Nepos’un bitki isimlendirmelerinden faydalanır.

<span class="mw-page-title-main">Antoine Laurent de Jussieu</span> Fransız bitki bilimci (1748 – 1836)

Antoine Laurent de Jussieu Fransız botanikçi. Çiçekli bitkileri ilk defa sınıflandıran bilim insanıdır ve sınıflandırma sistemi günümüzde büyük ölçüde kullanılmaya devam etmektedir. Sınıflandırması, amcası botanikçi Bernard de Jussieu'nun başladığı ancak yayımlamadığı bir çalışmanın genişletilmiş halidir. Bitki bilim mahlası Juss.'tur.

<span class="mw-page-title-main">John Lindley</span> İngiliz bitki bilimci ve orkidolog.

John Lindley İngiliz bitki bilimci ve orkidolog. Bitki bilim mahlası Lindl.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Amos Eaton</span> Amerikalı bitkibilimci (1776 – 1842)

Amos Eaton, Amerikalı botanikçi, jeolog ve eğitimci. Eaton, "bilimin yaşamın ortak amaçlarına uygulanması için" Stephen van Rensselaer III ile birlikte 1824'te Rensselaer Okulu'nu kurdu. Eserleri herkesin okuyabileceği bir üslupla yazılmıştı. Kurduğu botanik eğitim laboratuvarı, ülkede türünün ilk örneğiydi. Eaton'ın dersleri ve yazıları, ayrıca deneysel felsefe üzerine halka açık konuşmaları kadınlar başta olmak üzere çok sayıda insana ilham verdi. 1842'deki ölümüne kadar Rensselaer'de kıdemli profesör olarak görev yaptı. Bitki bilim mahlası Eaton'dur.

<span class="mw-page-title-main">Pál Kitaibel</span> Macar botanikçi ve kimyager

Pál Kitaibel Macar botanikçi ve kimyager. Bitki bilim mahlası Kit.'dir.

<span class="mw-page-title-main">James Edward Smith</span>

James Edward Smith, Londra Linne Derneği'nin kurucusu İngiliz botanikçi. Bitki bilim mahlası Sm.'dir.

<span class="mw-page-title-main">William Jackson Hooker</span>

William Jackson Hooker, Kew Bahçeleri'nin ilk yöneticisi olan İngiliz botanikçi ve botanik illüstratörü. Ayrıca Kew Bahçeleri Herbaryumunu kurdu, bahçeler ile arboretumu genişletti. Bitki bilim mahlası Hook.'tur.

<span class="mw-page-title-main">William Withering</span>

William Withering FRS, İngiliz botanikçi, jeolog, kimyager, doktor ve digitalisin biyoaktivitesinin ilk sistematik araştırmacısıdır.

<span class="mw-page-title-main">John Martyn (botanikçi)</span>

John Martyn veya Joannes Martyn, İngiliz bir botanikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Georg Dionysius Ehret</span>

Georg Dionysius Ehret, botanik çizimleriyle tanınan bir Alman botanikçi ve entomologdur. Resmi botanik yazar kısaltması "Ehret" dir.