İçeriğe atla

Thomas MacGreevy

Thomas MacGreevy
Doğum26 Ekim 1893
County Kerry
Ölüm16 Mart 1967 (73 yaşında)
MeslekŞair
Milliyetİrlandalı
Edebî akımModernizm

Thomas MacGreevy (d. 26 Ekim 1893, County Kerry - ö. 16 Mart 1967), İrlanda şiirindeki modernist akımın en önemli figürlerinden biridir. Şairliğinin yanında İrlanda Ulusal Galerisi'nin (National Gallery of Ireland) 1950-1963 yılları arasında müdürlüğünü yaptı ve birinci İrlanda Sanat Konseyi'nde (Irish Arts Council) hizmet verdi.

Ailesinin soyadı olan ve ilk eserlerinde kullanıdığı McGreevy 'yi 1930'ların ortalarında "daha İrlandalı" olan MacGreevy 'ye çevirdi. Daha sonraki eserlerini bu adla yayımladı.

Şairliği

1924'te Paris'te James Joyce'la tanıştı. Bir yıl sonra yerleştiği Londra'da T. S. Eliot'la tanıştı ve The Criterion ve diğer dergilere yazmaya başladı. Şiirleri de yayımlanmaya başlandı.

1927'de École Normale Supérieure'de İngilizce öğretmek üzere Paris'e taşındı. Burada Samuel Beckett'la tanıştı ve Joyce'la arkadaşlığına devam etti. The Catholic Element in Work In Progress adlı makalesi Joyce'un Finnegans Wake kitabının tanıtımına yardımcı olmayı amaçlayan Our Exagmination round His Factification for Incamination of Work In Progress 'te yer aldı. Beckett'la birlikte transition dergisinin 21. sayısında yer alan Poetry is Vertical (Şiir Dikeydir) manifestosunu imzalayanlar arasındadır.

1934'te Poems Londra ve New York'ta basıldı. Bu çalışma, MacGreevy'nin Imagism derslerini ve The Waste Land 'i özümsediğini göstermesinin yanında, kendisinden bir şeyler de katttığını ispatlar. Wallace Stevens kitaba hayran kaldı ve iki şair arkadaş oldu.

Ne yazık ki MacGreevy şiir yazmayı sürdürmesine rağmen, bu yaşamı süresinde basılan tek şiir toplamı oldu. Ölümünden sonra biri 1971'de, diğeri ise 20 yıl sonra olmak üzere iki şiir kitabı daha yayımlandı.

Eleştirmenliği

MacGreevy Londra'da düzenli olarak makaleler yayımladı. Bunlar çoğunlukla kitaplar, opera ve bale üzerine inceleme yazılarıydı. Bunlara ve Finnegans Wake 'e ilişkin makalesine ek olarak iki yazar üzerine birer kitap yayımladı. İkisi de 1931'de basılan bu kitaplar, T.S. Eliot: A Study ve Richard Aldington: An Englishman 'dir.

MacGreevy ve sanat

1929'da güzel sanatlar gazetesi Formes 'ta çalışmaya başladı. Ayrıca Paul Valéry'nin Introduction à la méthode de Léonard de Vinci adlı çalışmasını Introduction to the Method of Leonardo da Vinci adıyla İngilizceye çevirdi. 1930'ların ortalarında tekrar Londra'ya döndü ve National Gallery, London'da ders vererek hayatını kazanmaya başladı. 1938'den 1940'a dek The Studio dergisinin sanat eleştirmenliği şefliğini yaptı. Sanat ve sanatçıları konu alan Jack B. Yeats: An Appreciation and an Interpretation (1945), Pictures in the Irish National Gallery (1945) ile Nicolas Poussin 'in (1960) de aralarında bulunduğu pek çok kitabı yayımlandı. 1950-1963 yılları arasında İrlanda Ulusal Galerisi'nin (National Gallery of Ireland) müdürlüğünü yaptı.

MacGreevy ve Katoliklik

MacGreevy yaşamı boyunca Katolikti ve dini şiirlerini ve profesyonel yaşamını şekillendirdi. 2. Dünya Savaşı sırasında Dublin'den dönüşünde Father Mathew Record ile The Capuchin Annual 'da yazdı ve "Annual"ın editör kadrosuna katıldı. Böylece Avrupalı Katolik entelektüel geleneği, daha muhafazakâr bir İrlandalı çevreye getirmeyi başardı.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Samuel Beckett</span> İrlandalı yazar, eleştirmen ve şair (1906–1989)

Samuel Barclay Beckett, İrlandalı yazar, oyun yazarı, eleştirmen ve şair. 20. yüzyıl deneysel edebiyatının önde gelen yazarlarından biridir. James Joyce'un takipçisi olduğu için "son modernistlerden", daha sonraki pek çok yazarı etkilemiş olduğu için de "ilk postmodernistlerden" biri olarak değerlendirilir. Beckett ayrıca, Martin Esslin'in "Absürt Tiyatro" olarak adlandırdığı akımın en önemli yazarı sayılmaktadır. Eserlerinin çoğunu Fransızca ya da İngilizce yazıp, diğer dile kendisi çevirmiştir. En bilinen eseri Godot'yu Beklerken'dir.

<span class="mw-page-title-main">James Joyce</span> İrlandalı yazar ve şair (1882-1941)

James Augustine Aloysius Joyce İrlandalı yazar, şair, öğretmen ve edebiyat eleştirmeni. Modernist avangart akıma katkıda bulunduğu için 20. yüzyılın en etkili ve önemli yazarlarından biri olarak kabul edilmektedir. Joyce'un Ulysses (1922) adlı romanı, Homeros'un Odisseia'indeki bölümlerinin, özellikle bilinç akışı olmak üzere çeşitli edebi tarzlarda paralelleştirildiği bir dönüm noktasıdır. Diğer bilinen eserleri kısa öykü derlemesi Dublinliler (1914) ile Sanatçının Gençlik Portresi (1916) ve Finneganın Vahı (1939) romanlarıdır. Diğer yazıları arasında üç şiir kitabı, bir oyun, mektuplar ve zaman zaman gazetecilik bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">T. S. Eliot</span> İngiliz şair (1888 – 1965)

Thomas Stearns Eliot , Amerikan asıllı İngiliz şair, denemeci ve oyun yazarı. 20. yüzyılın en büyük şairlerinden biri ve İngiliz modernist şiirinin merkezi figürlerinden biri olarak kabul edilir. Kullandığı dil, yazı stili ve mısra yapısı ile İngiliz şiirini yeniden canlandırdı. Ayrıca, uzun süredir devam eden kültürel inançları sıklıkla yeniden değerlendiren eleştirel denemeleriyle de tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">William Butler Yeats</span> Irdandalı şair, oyun yazar

William Butler Yeats, İrlandalı şair ve oyun yazarıdır. İrlanda'da yetişen en önemli lirik şairlerden biri olmanın yanı sıra, 20. yüzyıl edebiyatının esas figürlerinden biridir. İrlanda edebiyatının rönesans sürecinin öncüsü sayılmaktadır. Abbey Tiyatrosu'nun kurucularından biri olan Yeats, 1923 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Seamus Heaney</span>

Seamus Heaney, İrlandalı şair, yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Sinn Féin</span> İrlandalı siyasi parti

Sinn Féin, 20. yüzyıl İrlanda'sında siyasi hareket ve bu hareketi destekleyenlerin oluşturduğu siyasi partidir. 1905 yılında İrlandalı Arthur Griffith tarafından kurulmuştur. Adı Oldcastle'da basılan yerel bir gazete isminden gelmektedir. Parti IRA'nın siyasi kanadı olarak değerlendirilmektedir. Sinn Féin'in en büyük özelliği İngiliz hükûmetine karşı aşırı bir milliyetçi tavır göstermesine rağmen kendini sol bir parti olarak tanımlamasıdır.

Cavit Mukaddes, resim ve edebiyat sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Edna O'Brien</span>

Edna O'Brien, İrlandalı romancı ve kısa öykü yazarı. Yapıtları çoğunlukla kadınların duygu dünyaları ve erkekler ve bütün olarak toplumla ilgili problemleri etrafında geçer.

Jamie O'Neill, 20 yıl İngiltere'de yaşamış, 2008 itibarıyla ise İrlanda'da yaşamakta olan İrlandalı yazar. Eleştirel başarı kazanan At Swim, Two Boys (2001) adlı romanıyla İrlanda'da basılan bir roman için ödenen en yüksek ücreti aldı. Aynı zamanda, James Joyce, Flann O'Brien ve Samuel Beckett'in yolundan gittiği iddialarının ortaya atılmasına yol açtı. O'Neill, TV sunucusu Russell Harty ile birlikteydi ve Harty'nin 1988'deki ölümüne dek 6 yıl onunla birlikte yaşadı.

Denis Devlin, Samuel Beckett ve Brian Coffey ile birlikte 1920'lerin sonlarında ortaya çıkan İrlandalı modernist şairlerden biridir. Ayrıca, diplomat olarak da çalıştı.

Blanaid Salkeld, İrlandalı şair, oyun yazarı ve oyuncu. Oğlu Cecil ffrench Salkeld, döneminin önde gelen İrlandalı sanatçılarındandır.

Disjecta: Miscellaneous Writings and a Dramatic Fragment Samuel Beckett'in kariyeri boyunca yazdığı, daha önceden toplu hâlde basılmamış yazılarından oluşan bir derlemedir. Derlemenin başlığı genelde yazılı yapıtlar için kullanılan ve dağılmış kalıntılar ve parçalar anlamına gelen Latince "disjecta membra" teriminden gelir. Derleme, James Joyce'un Our Exagmination Round His Factification for Incamination of Work in Progress 'de çıkmış olan Finnegans Wake adlı yapıtının ilk versiyonu hakkında Beckett'in tanınmış denemesini de içerir. Bazı denemeler yazıldığı özgün dille yayımlanmıştır.

Sözsüz Oyun II, Samuel Beckett'ın Sözsüz Oyun I'den sonra yazdığı ikinci mim oyunudur. Özgün olarak Fransızca yazılan oyun daha sonra Beckett tarafından Act Without Words II adıyla İngilizceye çevrildi. 1950'lerin sonunda yazılan oyun ilk defa Oxford'daki Calderon Press Institute'ta John McGrath yönetiminde oynandı. Oyunun Londra prömiyeri 25 Ocak 1960'ta Michael Horovitz yönetiminde Institute of Contemporary Arts'ta yapıldı. Oyun ilk defa New Departures'ın Yaz 1959 sayısında yayınlandı.

Thomas Kinsella, İrlandalı şair, tercüman, editör ve yayımcıdır.

Catherine Walsh İrlandalı oyuncu ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Portre Galerisi (Londra)</span>

Ulusal Portre Galerisi, Birleşik Krallık başkenti Londra'nın merkezsel meydanı olan Trafalgar Meydanı yanındaki "St Martin's Place"'de girişi bulunan sanat müzesi. Tarihsel önemi olan ve tanınmış Britanyalı kişilerini portrelerinin koleksiyonunu yapmak ve bunları halka açık olarak sergilemek amacı ile 1896'da dünyada ilk portre resimleri galerisi olarak açılmıştır. Modern mevkiine 1896'da nakledilmiştir. O zamandan beri iki defa önemli renovasyon yapılıp genişletilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda Ulusal Galerisi</span>

İrlanda Ulusal Galerisi Dublin'de Merrion Square West'te bulunan, İrlandalı ve avrupalı sanatçıların eserlerini barındıran sanat müzesidir. Müze 1854'te kuruldu ve 10 yıl sonra ziyarete açıldı. 16.300 civarında eseri barındıran müzede, 1300'lerden günümüze, Mantegna'dan Titian'a, Monet'den Picasso'ye birçok ünlü sanatçının eserleri sergilenir. Her türden resim, heykel, baskı, çizim, fotoğraf, arşiv ve bibliyografik malzemelerin dışında tarihi gümüş sofra takımlarına ve mobilyalara kadar birçok ürün sergilenir.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda edebiyatı</span>

İrlanda edebiyatı, İrlandalı yazarlar tarafından İrlandaca, Latin, İngilizce ve İskoçça dillerinde yazılar eserlerin tümünü içerir. Kaydedilen en eski İrlanda yazıları yedinci yüzyıldan kalmadır ve hem Latince hem de Erken İrlandaca yazan keşişler tarafından yapılmıştır. İrlandalı keşişler, kutsal yazıya ek olarak, hem şiir hem de mitolojik hikâyeler kaydettiler. The Táin ve Mad King Sweeny gibi masallar da dahil olmak üzere İrlanda mitolojik yazılarının büyük bir hayatta kalan gövdesi var.

<span class="mw-page-title-main">Fitz James O'Brien</span> Amerikalı asker (1828 – 1862)

Fitz James O'Brien İrlandalı-Amerikan yazar, şair ve Amerikan İç Savaşı döneminde asker. O'Brien bilimkurgu türünün ilk yazarları arasında gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Camogie</span>

Camogie, İrlanda'da kadınların oynadığı sopa ve top takım sporudur. Camogie, İrlanda'da ve dünya çapında, büyük ölçüde İrlandalı topluluklar arasında 100.000 kadın tarafından oynanır.