İçeriğe atla

Thomas Klestil

Thomas Klestil
10. Avusturya Cumhurbaşkanı
Görev süresi
8 Temmuz 1992 - 6 Temmuz 2004
Yerine geldiğiKurt Waldheim
Yerine gelenHeinz Fischer
Kişisel bilgiler
Doğum 4 Kasım 1932
Viyana
Ölüm 6 Temmuz 2004 (71 yaşında)
Viyana, Avusturya
Partisi Avusturya Halk Partisi
Evlilik(ler) Edith Klestil (boş.)
Margot Klestil-Löffler
İmzası

Thomas Klestil (Almanca telaffuz: [ˈtoːmas ˈklɛstɪl]; d. 4 Kasım 1932, Viyana - ö. 6 Temmuz 2004, Viyana, Avusturya), Avusturyalı diplomat. 1992'den 2004'e kadar Avusturya cumhurbaşkanıydı.

Klestil, siyasi görüşüne yakın olan Hristiyan demokrat eğilimli Avusturya Halk Partisi'nin önerisini kabul ederek, 1992 yılında cumhurbaşkanlığına aday oldu. Avusturya Halk Partisi'nin adayı olarak katıldığı seçimlerde Kurt Waldheim'i yenerek Cumhurbaşkanı seçildi. 1998'de ikinci kez aynı göreve seçilmesine rağmen zamanla kendi partisiyle çatışmaya girdi. 2000 yılında, Avrupa'nın baskısına rağmen, Halk Partili Şansölye Wolfgang Schüssel'nin aşırı sağcı Jörg Haider'in lideri olduğu Avusturya Özgürlük Partisi'yle koalisyon hükûmeti kurmasını onayladı. Ancak iki lidere de uluslararası baskılara yönelik bir garanti niteliği taşıyan "Avrupa’nın kalbinde Avusturya’nın geleceği için sorumluluk belgesi"ni imzalattı.[1]

1998 yılında 35 yıllık eşi Edith Klestil'den boşanan Klestil, aynı yıl kendisinden 22 yaş daha genç olan 44 yaşındaki eski diplomat Margot Loeffer ile evlendi.[2]

1996 sonbaharında atipik zatürreyle başlayan akciğer hastalığı yine akut hale gelen Klestil, akut atipik zatürre ve kalp durması sonucu, kaldırıldığı hastanede, 6 Temmuz 2004 tarihinde görevini bırakmasına bir gün kala öldü.

Kaynakça

  1. ^ Cumhurbaşkanı kendini sağlama aldı, Hürriyet, 3 Şubat 2000.
  2. ^ Avusturya Cumhurbaşkanı metresiyle evlendi 9 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Milliyet, 24 Aralık 1998.
Diplomatik görevi
Önce gelen
Karl Herbert Schober
Avusturya'nın Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi
1982-1987
Sonra gelen
Friedrich Hoess
Siyasi görevi
Önce gelen
Kurt Waldheim
Avusturya Cumhurbaşkanı
1992-2004
Sonra gelen
Heinz Fischer

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kurt Waldheim</span> 9. Avusturya cumhurbaşkanı

Kurt Josef Waldheim, Avusturya cumhurbaşkanı, diplomat, ÖVP politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Heinz Fischer</span> 11. Avusturya cumhurbaşkanı

Heinz Fischer, Avusturyalı siyasetçi (SPÖ). 8 Temmuz 2004-2016 yılları arası Avusturya'nın eski cumhurbaşkanıdır. 25 Nisan 2010'da ikinci ve son dönem için yeniden seçildi. Daha önce 1983 ile 1987 yılları arası Bilim Bakanı olarak görev yaptı ve 1990 ile 2002 yılları arasında da Avusturya Ulusal Konseyi Başkanı olarak görev yaptı. Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ), Cumhurbaşkanlığı süresince partisine olan üyeliğini askıya almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ursula Plassnik</span> Avusturyalı diplomat ve siyasetçi

Ursula Plassnik, Avusturyalı diplomat ve siyasetçi. 2004-2008 yılları arasında Avusturya Dışişleri Bakanlığı görevinde bulundu. 2015 yılından beri Avusturya'nın Bern Büyükelçisi olarak görev almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ebulfez Elçibey</span> 2. Azerbaycan cumhurbaşkanı

Ebulfez Elçibey veya Ebulfez Aliyev, akademisyen, 2. Azerbaycan cumhurbaşkanı, Azerbaycan Halk Cephesi Partisi'nin kurucusu ve ilk genel başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Gusenbauer</span> 23. Avusturya şansölyesi

Alfred Gusenbauer, 2007 yılından beri 2008 yılına kadar Avusturya şansölyesi ve 2000 yılından 2008 yılına kadar Avusturya Sosyal Demokrat Partisi'nin başkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Leopold Figl</span> 14. Avusturya şansölyesi

Leopold Figl Avusturyalı siyasetçi. Avusturya Halk Partisi'nden seçilen ilk Avusturya Şansölyesi (1945-1953). II. Dünya Savaşı'ndan sonra seçilen en genç Avusturya Şansölyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ozan Ceyhun</span> Türk kökenli Alman politikacı

Ozan Ceyhun, Türk kökenli Alman politikacı. Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD)'den Avrupa Parlamentosu Milletvekilliği yaptı. SPD parti sözcüsü ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girme sürecinde delege. Halen Brüksel'de partisi adına çalışmalar yapıyor. Türkiye'nin Avusturya Büyükelçisi.

<span class="mw-page-title-main">Pál Schmitt</span> Macaristan cumhurbaşkanı

Pál Schmitt, Macar sporcu ve siyasetçi. 2010'dan 2012 yılına kadar Macaristan cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. Macaristan Parlamentosunda 59'a karşı 263 oy ile cumhurbaşkanı seçilmişti. 6 Ağustos 2010 tarihinde yemin etti. Yaz Olimpiyatları'nda gençliğinde başarılı bir eskrimci olarak iki altın madalya kazandı. Bu görevinden önce Avrupa Parlamentosu başkan yardımcılığı ve Macaristan Ulusal Meclis Başkanlığı yapmıştır. Ayrıca Macarcanın yanı sıra Almanca, Fransızca ve İngilizce bilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mihai Răzvan Ungureanu</span>

Mihai Răzvan Ungureanu, Rumen tarihçi, politikacı ve Romanya'nın eski Başbakanı. 28 Aralık 2004 ile 12 Mart 2007 tarihleri arası Romanya'nın dışişleri bakanı oldu ve daha sonra 2007 yılında Dış İstihbarat Servisi Müdürü olarak atandı. Emil Boc hükûmetinin istifasının ardından yapılan kabine Parlamentosu'nda bir gensoru oylaması sonrasında Başbakan olarak atandı. Mihai Răzvan Ungureanu 1985 ve 1989 yılları arası Komünist Gençlik Merkez Komitesi Birliği'nin alternatif bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Enrico Letta</span> İtalyan politikacı

Enrico Letta, Demokratik Parti başkan yardımcılığı yapmış, İtalya eski Başbakanı. Enrico Letta Marche'yi temsil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sebastian Kurz</span> 26. Avusturya şansölyesi

Sebastian Kurz, Avusturyalı diplomat ve eski siyasetçi. 18 Aralık 2017'de Avusturya Şansölyesi görevine başlamıştır. Hakkında yolsuzluk soruşturması başlatılan Kurz, 9 Ekim 2021 tarihinde başbakanlık görevinden istifa etmiştir. Bundan önce 2013-2017 yılları arasında Avusturya Dışişleri Bakanı olarak görev aldı. Ayrıca, 14 Mayıs 2017'den, siyaseti bıraktığı 3 Aralık 2021 tarihine kadar Avusturya Halk Partisi (ÖVP) Genel Başkanı olarak Avusturya Ulusal Konseyi'nde yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Reinhold Mitterlehner</span> Avusturyalı siyasetçi

Reinhold Mitterlehner, Avusturyalı siyasetçi. 2008-2013 yılları arası Avusturya Ekonomi Bakanı olarak görev yaptı. 1 Eylül 2014 tarihinde Avusturya Şansölye Yardımcısı ve Avusturya Halk Partisi Başkanı oldu. 9 Mayıs 2016 tarihinde Werner Faymann'ın istifasının ardından Avusturya'nın geçici Şansölyesi olarak yetki ve görevlerini üstlendi. 17 Mayıs 2016 tarihinde Christian Kern'e görevini devretti.

<span class="mw-page-title-main">Wilfried Martens</span> Belçikalı siyasetçi (1936 – 2013)

Wilfried Achiel Emma Martens, Flaman Belçikalı bir politikacıydı. Sleidinge'de dünyaya geldi. Politik kariyeri boyunca Martens, 3 Nisan 1979'dan 6 Nisan 1981'e kadar, 17 Aralık 1981'den 7 Mart 1992'ye kadar Belçika Başbakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Walter Schwimmer</span>

Walter Schwimmer, Avusturyalı siyasetçi ve diplomattır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Türkiye ilişkileri</span>

Avusturya–Türkiye ilişkileri; tarihi geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan, uzun ve köklü bir diplomatik ilişkiler zinciridir. Bugünkü Avusturya ve Türkiye'nin temelleri, Habsburg ve Osmanlı hanedanlarına dayandığı için, bu iki modern devlet arasındaki bağlantıları bütün kökleriyle ele almak gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya cumhurbaşkanı</span> Avusturyanın devlet başkanı

Avusturya cumhurbaşkanı, Avusturya Cumhuriyeti'nin devlet başkanıdır. Teorik olarak anayasa tarafından büyük güç ile emanet edilmiş olmasına rağmen uygulamada, cumhurbaşkanı çoğunlukla törensel ve sembolik bir şahsiyettir.

Bu liste maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı diplomatları isim, soyad, pozisyon ve diğer ilgili bilgilere göre alfabetik olarak sıralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1992 Avusturya cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

1992 Avusturya cumhurbaşkanlığı seçimleri, görevdeki Kurt Waldheim, uluslararası toplumda kabul görmediği için ikinci dönemi için seçilmek istemedi.

<span class="mw-page-title-main">1998 Avusturya cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

19 Nisan 1998'de Avusturya'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimidir. Görevdeki cumhurbaşkanı Thomas Klestil ikinci dönemi için tekrar seçilmek için aday olurken, 1992 seçimlerinde onu destekleyen Avusturya Halk Partisi isteksiz olmasına rağmen tekrar Klestil'i destekliceklerini belirtti, Avusturya Sosyal Demokrat Partisi ve Avusturya Özgürlük Partisi ise rakip aday göstermedi. Klestils'in rakipleri Liberal Forum'un lideri Heide Schmidt, Burgenland'ın eski Lutheran müfettişi Gertraud Knoll, Richard Lugner ve Karl Walter Nowak'tı.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Ukrayna ilişkileri</span> Avusturya ve Ukrayna arasındaki ikili ilişkiler

Avusturya ile Ukrayna arasında dış ilişkiler bulunmaktadır. Her iki ülke de 1992'de diplomatik ilişkiler kurmuştur. 1918'deki Brest-Litovsk Antlaşması, Avusturya ulusuyla yapılan ilk büyük uluslararası belge olmuştur.