İçeriğe atla

Thomas Hill Green

Thomas Hill Green
Doğumu7 Nisan 1836
Birkin, North Yorkshire, İngiltere
Ölümü26 Mart 1882 (45 yaşında)
Oxford, İngiltere
Çağı19. yüzyıl felsefesi
BölgesiBatı felsefesi
OkuluBalliol Koleji
İlgi alanlarıSiyaset felsefesi
Önemli fikirleriSosyal liberalizm

T. H. Green olarak da bilinen Thomas Hill Green (7 Nisan 1836 - 26 Mart 1882), bir İngiliz filozof, politik radikal, ölçülü reformcu ve İngiliz idealizmi hareketinin bir üyesiydi. Tüm İngiliz idealistleri gibi Green de G.W.F. Hegel'in metafizik tarihselciliğinden etkilendi. Sosyal liberalizm felsefesinin arkasındaki düşünürlerden biriydi.

Anna Barbara Vaughan ve Rev Valentina Green'in oğludur. Balliol koleji ve Rugby okulunda eğitim aldıktan sonra Oxford Üniversitesi'ne girmiş, burada Eski Çağ tarihi ve modern tarih öğrenimi görmüştür.

İngiliz filozof 1866 yılında Balliol kolejinde eğitmci olarak görev almış ve felsefe dersleri vermiştir. Birçok liberal politikaciyla birlikte, devletin ülke ekonomisine pozitif yönde destek olması gerektiğini savunmuştur. Oxford Üniversitesi'nde profesör olduktan sonra tanrı ile insan yaşamının arasında tinsel bir ilişkinin varlığı üzerine kafa yormuştur. Ona göre bütün bilgilerin kaynağı tanrıdır.

Hayatı boyunca kaleme aldığı birçok eseri vardır. Etkilendiği felsefeciler Kant ve Hegel sayesinde felsefeye olan ilgisi artmış ve böylece bir felsefeci olmuştur.

Hayatı

Green, 7 Nisan 1836'da babasının rektör olduğu İngiltere'nin West Riding of Yorkshire bölgesinde Birkin'de doğdu. Babası Oliver Cromwell'in soyundan geliyordu.[1][2] Eğitimi, 14 yaşında, beş yıl kaldığı Rugby'ye girene kadar tamamen evde yapıldı.[3]

1855'te Oxford'daki Balliol Koleji'nin lisans üyesi oldu ve 1860'ta bursiyer seçildi. Üniversitede öğretmenlik hayatına (çoğunlukla felsefi) başladı - önce kolej öğretmeni olarak, daha sonra 1878'den ölümüne kadar Whyte'ın öğrencisi olarak Ahlak Felsefesi Profesörüydü.[3] Profesör olarak verdiği dersler, en önemli iki eserinin özünü oluşturur; yani, Prolegomenadan Etiğe,[4] Etik İlkeler Üzerine Dersler ve onun olumlu yapıcı öğretisinin tamamını içeren Politik Yükümlülük İlkeleri Üzerine Dersler. Bu eserler ölümünden sonraya kadar yayınlanmadı, ancak Green'in görüşleri daha önce David Hume'un çalışmalarının standart baskısına giriş aracılığıyla dolaylı olarak biliniyordu. Green ve Queen's College üyesi TH Grose, "İngiliz" ya da "ampirik" felsefe doktirinini kapsamlıca incelendi.[5]

1871'de kadın eğitiminin destekçisi olarak bilinen Charlotte Byron Green ile evlendi. 1879'da Green, "farklı dini mezheplere mensup olmaları nedeniyle öğrenciler arasında hiçbir ayrım yapılmayacak" bir Oxford kadın koleji oluşturmak için oluşturulan komitede yer aldı. Green ve eşinin çalışmaları Somerville Hall'un (daha sonra Somerville College) kurulmasıyla sonuçlandı.[6] Green, üniversite, ölçülülük dernekleri ve yerel Oxford Liberal derneği aracılığıyla uzun yıllar yerel siyasette yer aldı. İkinci Reform Yasası'nın geçişi sırasında, mülk sahibi olmasalar bile, oy hakkının ilçelerde yaşayan tüm erkeklere genişletilmesi için kampanya yürüttü. Bu anlamda, Green'in konumu, William Ewart Gladstone da dahil olmak üzere, diğer Gelişmiş Liberallerin çoğundan daha radikaldi.

Green, 1881'de liberal siyaset felsefesinin en ünlü açıklamalarından biri haline gelen "Liberal Mevzuat ve Sözleşme Özgürlüğü Üzerine Ders"i, Liberal Parti faaliyetleri bağlamında verdi. Bu sırada din, epistemoloji, etik ve siyaset felsefesi dersleri de veriyordu. İnanç ve tanrının Şahidi hakkındaki vaazları, "İradeye Uygulanan Farklı 'Özgürlük' ve İnsanın Ahlaki Gelişimi Üzerine" makalesi de dahil olmak üzere, Siyasi Yükümlülük İlkeleri ve "Liberal Mevzuat ve Sözleşme Özgürlüğü Dersi"[7] gibi eserleri ölümünden sonra yayımlandı.

Green, 15 Mart 1882'de 45 yaşında kan zehirlenmesinden öldü. Cenazesine akademik hayatından arkadaşlarının yanı sıra yaklaşık 2.000 kasabalı katıldı. Erkekler için Oxford Şehri Lisesi'nin kurulmasına yardım etti.

Kaynakça

  1. ^ "Thomas, Geoffrey, "Thomas Hill Green", 1836-1882". 26 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2021. 
  2. ^ Ian Adams and R. W. Dyson, Fifty Major Political Thinkers (2007). s. 143.
  3. ^ a b Önceki tümcelerden biri veya daha fazlası, şu anda kamu malı olan bir yayından metin içeriyor: Flower, William Henry (1911). "Green, Thomas Hill". In Chisholm, Hugh (ed.). Encyclopædia Britannica. 12 (11th ed.). Cambridge University Press. pp. 535–536.
  4. ^ "PROLEGOMENA TO ETHICS (1883) by T. H. Green". 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2021. 
  5. ^ The Philosophical Works of David Hume, ed. by T. H. Green and T. H. Grose, 4 vols. (1882–1886)
  6. ^ 7 Ağustos 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde [https://web.archive.org/web/20210807104654/https://www.oxforddnb.com/view/10.1093/ref:odnb/9780198614128.001.0001/odnb-9780198614128-e-48416 arşivlendi. Green [née Symonds], Charlotte Byron (1842–1929), promoter of women's education]
  7. ^ "Hanover Historical Texts Project". 13 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Etik veya ahlak felsefesi, doğru davranışlarda bulunmak, iyi bir insan olmak ve insani değerler hakkında düşünme pratiğidir. Etik sözcüğü Yunanca "kişilik, karakter" anlamına gelen "ethos" sözcüğünden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Akılcılık</span> Ussun temel bilgi kaynağı olması gerektiğini savunan felsefi görüş

Akılcılık; usçuluk veya rasyonalizm olarak da adlandırılan, bilginin doğruluğunun duyum ve deneyimde değil, düşüncede ve zihinde temellendirilebileceğini öne süren felsefi görüş.

Hümanizm, insan odaklılık veya insanmerkezcillik, kanunların düzenlenmesinde Tanrı'nın değil insan aklının esas alındığı rasyonalizm ile ampirizme odaklanan, 14. yüzyıl ile 16. yüzyıl sonlarında Avrupa'nın geniş bir kesiminde kabul görmüş felsefi düşünce öğretisi ve edebiyat akımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Immanuel Kant</span> Alman filozof

Immanuel Kant, Prusya kökenli Alman filozof. Alman felsefesinin kurucu isimlerinden biri olmuş, Aydınlanma Çağı ve felsefe tarihinin kendisinden sonraki dönemini belirgin olarak etkilemiştir. Bugün Rusya topraklarında bulunan Königsberg'de doğan Kant'ın epistemoloji, metafizik, etik ve estetik alanlarındaki kapsamlı ve sistematik çalışmaları, onu modern Batı felsefesinin en etkili isimlerinden biri hâline getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Oxford Üniversitesi</span> İngilterede Oxfordda kurulu devlet üniversitesi

Oxford Üniversitesi, Birleşik Krallık'ta, İngiltere'nin Oxford kentinde bulunan bir üniversitedir. Kurulduğu tarih bilinmemesine rağmen, 1096 tarihinde bu kentte eğitim olduğuna dair belgeler üniversiteyi İngilizce konuşulan dünyanın en eski üniversitesi, kuruluşundan itibaren var olmaya devam eden en eski ikinci üniversite yapmaktadır. Üniversite 1167 yılında II. Henry'nin, İngiliz öğrencilerin Paris Üniversitesinde okumasını yasaklamasıyla hızla büyümüştür. 1209 yılında Oxford halkıyla yaşanan anlaşmazlıklar sonucu bazı akademisyenler kuzeydoğudaki Cambridge kasabasına gitmiş ve burada Cambridge Üniversitesi’ni kurmuşlardır. Bugün bu iki eski üniversite Oxbridge adıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Hobbes</span> İngiliz filozof (1588-1679)

Thomas Hobbes, felsefede materyalizmi, etikte haz ahlakını, siyasette monarşiyi benimseyen bir İngiliz filozoftur. En tanınmış eseri olan 1651 tarihli Leviathan, Batı siyaset felsefesinin izleyeceği yolu çizmiş ve baş ucu eseri olmuştur. Leviathan, Tevrat'ta geçen bir canavarın adıdır ve Hobbes'ta her şeye egemen olan devletin simgesidir. Bir siyaset felsefecisi olarak tanınsa da, tarih, geometri, etik ve genel felsefe gibi pek çok alanla ilgilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Georg Wilhelm Friedrich Hegel</span> Alman filozof

Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Alman filozof.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Husserl</span> fenomenoloji okulunu kuran Yahudi kökenli Alman filozof

Edmund Gustav Albrecht Husserl, fenomenoloji okulunu kuran Yahudi kökenli Alman filozoftur. İlk çalışmalarında, mantıkta tarihselcilik ve psikolojizm hakkında yönelimsellik analizlerine dayanan eleştirel incelemelerde bulundu. Olgun dönem çalışmalarında ise, fenomenolojik indirgeme denilen sistematik bir temel bilim geliştirmeye teşebbüs etti. Transandantal bilincin, tüm olası bilginin sınırlarını belirlediğini savunan Husserl, fenomenolojiyi transandantal - idealist bir felsefe olarak yeniden tanımladı. Husserl düşüncesiyle 20. yüzyıl felsefesini derinden etkiledi ve günümüzde hâlen çağdaş felsefe ve ötesinde önemli bir figür olmaya devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Jules Ayer</span>

Sir Alfred Jules "Freddie" Ayer , genellikle AJ Ayer olarak anılan, özellikle Language, Truth ve Logic (1936) ve The Problem of Knowledge (1956) kitaplarında mantıksal pozitivizmi desteklemesiyle tanınan İngiliz filozoftur.

<span class="mw-page-title-main">John Rawls</span> Amerikalı filozof (1921 – 2002)

John Bordley Rawls, Amerikalı filozof. Temel eseri A Theory of Justice dır. Bu kitap 20.yüzyılın siyaset felsefesi alanında hazırlanmış en önemli kitap olarak görülmektedir. 1971'de yazdığı bu kitaptan sonra 1993'te Siyasal Liberalizmi yazmıştır. Bu kitap da bir anlamda onun adalet kuramı çalışmasının bir devamı niteliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Aydınlanma Çağı</span> aydınlanma felsefesinin oluştuğu çağ

Aydınlanma Çağı olarak adlandırılan tarihsel dönem, aydınlanma felsefesinin 18. yüzyılda doğup benimsenmeye başladığı dönemdir. Batı toplumunda 17. ve 18. yüzyıllarda gelişen, akılcı düşünceyi eski, geleneksel, değişmez kabul edilen varsayımlardan, önyargılardan ve ideolojilerden özgürleştirmeyi ve yeni bilgiye yönelik kabulü geliştirmeyi amaçlayan düşünsel gelişimi kapsayan dönemi tanımlar. Aynı zamanda Arapça eserlerin Latinceye çevirilmesi, Aydınlanma Çağı'na zemin hazırlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Batı felsefesi</span>

Batı felsefesi, Antik Yunan'dan başlayıp günümüze kadar gelen Batılı felsefe tarihi anlayışı. Özellikle Avrupa'nın ve batı olarak adlandırılan dünyanın 19. yüzyıl'da felsefe tarihini yazarken kategorize ettikleri düşünce geleneği Batı felsefesi olarak adlandrılır. Platon'dan başlayıp modern zamanlara uzanan belirli bir felsefe yapma tarzı batı felsefesinin ayırıcı özelliği, daha ayrıcalıklı özelliği olarak anlaşılır. Bu eğilim genel bir yaklaşımla "Doğu'da felsefe yoktur" savını ileri sürer. Antik Mısır, Mezopotamya, İran, Çin ve Hint kültürleri tarih olarak çok daha eski olmalarına ve buralarda yaşayan insanların belirli düşünce geleneklerine sahip olmalarına rağmen, Batı felsefesi Antik Yunan dönemiyle birlikte başlatılır ve bunlar dışta bırakılır. Doğu felsefesi, Hint ve Çin felsefeleri dahil olmak üzere çok önceleri başlamıştır, bu gelenekler etkileşimlerle sürekli varlıklarını devam ettirmişlerdir, ancak Batı felsefesi bu gelenekleri felsefe-dışı sayma yönelimindedir. Felsefe tarihi kitapları, genel bir eğilim olarak, MÖ 500'lerden başlayarak bugüne kadar, batı olarak addedilen bölgelerde ve batılı düşürlerce ortaya konulan felsefe yapma geleneği Batı felsefesi olarak görülür.

Alman felsefesi, 18. yüzyıl sonu ve 19. yüzyıl başlarından itibaren belirgin bir ağırlık kazanan, bir bakıma felsefenin yurdu hâline gelen Alman felsefe geleneğini ya da başka bir açıdan farklı felsefi eğilimlere sahip olan Alman felsefecilerinin bütünlüğünü ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Platonculuk</span>

Yeni Platonculuk veya Yeni Eflatunculuk ya da Neoplatonizm, Plotinus'un çalışmalarıyla başlayan ve İmparator I. Justinianus'un Platon'un akademisini MS 529'da kapatmasıyla biten Platonik felsefe sürecini tanımlamak için kullanılan modern terim. Platon ve Aristoteles öğretilerini uzlaştırarak oluşturulmuş felsefi akım. Platonizm'in bu türü doğasında mistik veya dini unsurlarla tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Felsefe</span> soyut, genel ve temel birtakım probleme ilişkin yapılan sistematik çalışma

Felsefe veya düşünbilim; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.

<i>Batı Felsefesi Tarihi</i>

Batı Felsefesi Tarihi, İngiliz filozof, mantıkçı, matematikçi ve tarihçi Bertrand Russell'ın 1945 yılında yazdığı üç ciltlik eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Kıta felsefesi</span>

Kıta felsefesi, Avrupa'daki 19. ve 20. yüzyıl felsefe geleneklerini tanımlamakta kullanılan terim. 20. yüzyılın ikinci yarısında anadili İngilizce olan filozoflar tarafından, analitik felsefenin dışında kalan görüş ve düşünceler için kullanılmaya başlanmıştır. Kıta felsefesi, şu akımları içinde barındırır: Alman idealizmi, fenomenoloji, varoluşçuluk, yorumsama, yapısalcılık, postyapısalcı felsefe, Fransız feminizmi, Frankfurt Okulu'nun eleştirel teorisi ve Batı Marksizmi ile psikoanalitik teorinin ilgili alanları.

<span class="mw-page-title-main">Frederick Copleston</span>

Frederick Charles Copleston Cizvit rahibi, felsefeci ve felsefe tarihçisidir. Papalık Gregorian Üniversitesi, Londra Üniversitesi'ndeki Heythrop Koleji, Santa Clara denilen özel cizvit Üniversitesi'nde dersler verdi. 1970'te Britanya Akademisi katılmış, 1993'te Britanya İmparatorluğu Nişanı almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya felsefesi</span> Britanyalıların felsefi geleneği

Britanya felsefesi, Britanyalıların felsefi geleneğine atıfta bulunur. "Britanya felsefesinin yerel özellikleri şunlardır: sağduyu, karmaşıklıktan hoşlanmama, soyut yerine somut olanı güçlü bir tercih ve arada bir şiir incisinin gömülü olduğu belli bir garip yöntem dürüstlüğü".

<span class="mw-page-title-main">José Ferrater Mora</span>

José María Ferrater Mora, Katalan filozof, denemeci ve yazar. 20. yüzyılın en önde gelen Katalan filozofu olarak kabul edilir. Diccionario de filosofía ve Varlık ve Ölüm: Bütünleşmeci Felsefenin Anahatları da dahil olmak üzere 35'ten fazla kitabın yazarıdır. Çalıştığı konular ontoloji, felsefe tarihi, metafizik, antropoloji, tarih ve kültür felsefesi, epistemoloji, mantık, bilim felsefesi ve etiktir. Ayrıca birkaç film yönetmiştir.