
İrlanda ya da İrlanda Cumhuriyeti, kuzeybatı Avrupa'da bulunan ülke. Büyük Britanya'nın batısındaki İrlanda adasının yaklaşık altıda beşini kaplamaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Dublin'dir, 4,9 milyonluk nüfusun yaklaşık %40'ı bu şehir ve banliyölerinde yaşar. Tek kara sınırı kuzeydoğudaki Birleşik Krallık'a bağlı Kuzey İrlanda ile olan İrlanda'nın batısı Atlas Okyanusu, doğusu İrlanda Denizi, güneydoğusu St George Kanalı, güneyi ise Kelt Denizi ile çevrilidir. Ülke, üniter bir yapıya sahiptir ve parlamenter demokrasi ile yönetilmektedir. Yasama gücü alt meclis Dáil Éireann ve üst meclis Seanad Éireann 'ndan oluşan Oireachtas (Parlamento)'nun elindedir. Cumhurbaşkanının görevleri semboliktir ancak bazı önemli güçleri ve görevleri bulunur. Başbakan (Taoiseach) Meclis tarafından seçilir ve cumhurbaşkanınca atanır.

Dublin, İrlanda’nın başkenti ve aynı zamanda en büyük şehri. Ülkenin doğu kıyısının ortasında, Liffey Nehri'nin ağzında, Dublin Kontluğu'nun merkezinde yer almaktadır. Viking yerleşimlerinin merkezi olarak kurulan şehir, Orta Çağ’dan beri İrlanda’nın başkentidir.

Sir Charles Algernon Parsons buhar tribününü bulan İngiliz mühendis, mucit.

Sir William Rowan Hamilton MRIA İrlandalı bir matematikçi, Trinity College Dublin'de Andrews Astronomi Profesörü ve İrlanda Kraliyet Gökbilimcisiydi. Fizik için hem saf matematik hem de matematik alanında çalıştı. Optik, klasik mekanik ve cebire önemli katkılarda bulundu. Hamilton bir fizikçi olmasa da –kendisini saf bir matematikçi olarak görüyordu– çalışması fizik için, özellikle de Newton mekaniğini yeniden formüle etmesi, şimdi Hamilton mekaniği olarak adlandırılan, büyük önem taşıyordu. Bu çalışma, elektromanyetizma gibi klasik alan teorilerinin modern çalışmasının ve kuantum mekaniğinin geliştirilmesinin merkezinde olduğunu kanıtladı. Saf matematikte, en iyi kuaterniyonların mucidi olarak bilinir.

Da-Wen Sun olarak bilinen Sun Dawen, İrlanda Ulusal Üniversitesi, Dublin Koleji Üniversitesi'nde, Gıda ve Biyosistem Mühendisliği profesörüdür.
Martin O'Donoghue, Fianna Fáil Partisi üyesi İrlandalı ekonomist, akademisyen ve siyasetçidir.

Yvonne Farrell Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi İrlandalı mimar ve akademisyen. Dublin merkezli Grafton Architects'in Shelley McNamara ile birlikte kurucu ortağıdır. İkilinin Milano'daki Bocconi Üniversitesi binası, 2008 yılında World Architecture Festival Yılın Yapısı Ödülü'nü kazandı. Lima, Peru'daki UTEC Teknoloji ve Mühendislik üniversitesi kampüsü projeleri 2016 yılında İngiliz Kraliyet Mimarlar Enstitüsü (RIBA) Uluslararası Ödülü'nün sahibi oldu, Farrell, McNamara ile birlikte 2020 yılında enstitü tarafından Royal Gold Medal ile ödüllendirildi. 2018'de yine McNamara ile birlikte"Serbest Mekân" başlıklı 16. Venedik Mimarlık Bienali'nin küratörlüğünü gerçekleştirdi. 2020'de Pritzker Mimarlık Ödülü'nü kazanarak, tarihte bu ödülü kazanan ilk İrlandalı mimarlar ve dördüncü ve beşinci kadın mimarlar oldular.
David Allardice Webb veya DA Webb İrlandalı botanikçi ve 1949'dan 1966'ya kadar Dublin Trinity College'da botanik bölümünün başkanı. George ve Ella Webb'in oğluydu. Bitki bilim mahlası D.A.Webb.'dir.

Elizabeth Janet Browne, İngiliz bilim tarihçisidir. Özellikle 19. yüzyıl biyoloji tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır. Harvard'da çalışmaya başlamadan önce önce Londra'daki University College London'da Wellcome Trust Tıp Tarihi Merkezi'nde dersler verdi. Günümüzde Harvard Üniversitesi'nde Aramont Bilim Tarihi Profesörüdür.
Caroline Priscilla Bingham, botanik üzerine bilimsel makaleler yayınlayan ilk Amerikalı kadınlardan biri olan botanikçiydi. Yeni bir cins ve birkaç yeni tür keşfeden etkili bir botanik örnek koleksiyoncusuydu. Keşiflerinin bir sonucu olarak, Bingham bir cins ve onuruna isimlendirilen birkaç su yosunu türüne sahipti.

John Carroll O'Connor, televizyon kariyeri kırk yılı bulan Amerikalı bir aktör, yapımcı ve yönetmendi. Actors Studio'nun ömür boyu bir üyesi olan O'Connor, CBS televizyon sitcomu All in the Family'in (1971–79) ana karakteri Archie Bunker olarak yaygın bir üne kavuştu.

İrlanda'da içinde belgelenmiş İslam tarihi 1950'lere dayanmaktadır. İrlanda'daki Müslümanların sayısı 1990'lardan bu yana çoğunlukla göç yoluyla artmıştır. 2022 İrlanda nüfus sayımına göre ülkede ikamet eden Müslümanların sayısı 81.930'dur.

William Hamilton Drummond, D.D. İrlandalı şair, hayvan hakları yazarı ve tartışmacıdır.

George Johnston Allman İrlandalı bir profesör, matematikçi, klasik bilim insanı ve eski Yunan matematiği tarihçisiydi. Onun ünü, esas olarak ilk kez 1889'da Dublin'de yayınlanan ve daha sonra birkaç kez yeniden yayımlanan Thales'ten Öklid'e Yunan Geometrisi kitabının yazarlığına dayanmaktadır.
AL Kathleen King İrlandalı botanikçi ve İrlanda'nın önde gelen saha briyologu.

Sir Thomas Button – 1612-1613'te kaşif Henry Hudson'ı bulmaya ve Kuzeybatı Geçidi'nde yol almaya kalkışan başarısız bir sefere komuta eden bir kaşif olarak dikkat çeken Kraliyet Donanması'nın Galli bir subayıydı.
Grant David Yeats, İngiliz-Amerikalı bir hekim ve tıp yazarıydı.

Trinity College, resmi olarak Dublin yakınlarındaki Kraliçe Elizabeth'in Kutsal ve Bölünmemiş Üçlü Birliği, İrlanda'nın Dublin kentinde bir araştırma üniversitesi olan Dublin Üniversitesi'nin tek kurucu kolejidir. Kraliçe I. Elizabeth, 1592'de kolej için hem Oxford hem de Cambridge'deki üniversite üniversitelerini örnek alan "bir üniversitenin annesi" olarak bir kraliyet tüzüğü yayınladı, ancak bu bağlı kurumların aksine, şimdiye kadar yalnızca bir kolej kuruldu; bu nedenle, "Trinity College" ve "University of Dublin" isimleri genellikle idari amaçlarla eşanlamlıdır.

Sophie Willock Bryant, bir Anglo-İrlandalı matematikçi, eğitimci, feminist ve aktivistti. İngiltere'de doktora derecesi alan ilk kadındı; Kraliyet Komisyonu'nda ve Londra Üniversitesi Senatosu'nda görev yapan ilk kadınlardan biriydi.
John Curtis İngiliz böcek bilimci ve illüstratör.