İçeriğe atla

Thomas Cech

Thomas Cech
DoğumThomas Robert Cech
8 Aralık 1947 (76 yaşında)
Chicago, ABD
MilliyetAmerikalı
VatandaşlıkABD
EğitimKaliforniya Üniversitesi, Berkeley
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü
Ödüller Nobel Kimya Ödülü (1989)
Kariyeri
DalıBiyokimya
Çalıştığı kurumlarColorado Üniversitesi
Howard Hughes Tıp Enstitüsü

Thomas Robert Cech (d. 8 Aralık 1947, Chicago), Amerikalı biyokimyacı.

Sidney Altman ile birlikte RNA'nın katalitik özelliklerini keşfettiklerinden ötürü 1989 yılında Nobel Kimya Ödülüne layık görülmüştür.[1]

Kaynakça

  1. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1989 Sidney Altman, Thomas R. Cech" (İngilizce). Nobelprize.org. 21 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Petr Čech</span>

Petr Čech, Arsenal ve Çekya millî futbol takımında forma giymiş eski Çek kaleci. Son olarak 2020 yılında eski takımı Chelsea ile sözleşme imzaladı.

<i>Gosford Parkı</i>

Gosford Parkı 2001 yapımı, yönetmeni Robert Altman olan film. Senaryosunu Julian Fellowes yazmıştır.Maggie Smith, Michael Gambon, Kristin Scott Thomas, Jeremy Northam, Bob Balaban, Ryan Phillippe, Stephen Fry, Kelly Macdonald, Clive Owen, Helen Mirren, Eileen Atkins, Emily Watson, Camilla Rutherford, Tom Hollander, Alan Bates, Derek Jacobi ve Richard E. Grant filmde rol almıştır.

<span class="mw-page-title-main">RNA dünyası hipotezi</span> Dünyadaki yaşamın erken evrimsel tarihindeki varsayımsal aşama

RNA dünya hipotezi, RNA esaslı hayat şimdiki DNA esaslı hayattan önce hüküm sürmüştür. DNA gibi bilgi depolayabilen ve proteinler (enzimler) gibi tepkimeler kataliz eden RNA hücresel veya ön hücresel yaşamın kurulmasını sağlamış olabilir. Günümüzde yaşamın kökeni hakkındaki bazı kuramlar RNA esaslı kataliz ve bilgi depolamayı hücrenin evrimindeki ilk aşama olarak sunuyorlar. RNA esaslı dünyanın günümüzün DNA ve protein dünyasına evrildiği iddia ediliyor.DNA, daha büyük kimyasal dengesi sayesinde, protein, amino asitlerin büyük çeşitliliği içinde kataliz yapma özelliği nedeniyle özelleşmiş katalitik molekül olurken, bilgi depolama görevini üstlendi. RNA dünya hipotezi, günümüz hücrelerinde RNA’nın, özellikle rRNAnın, RNA dünyasının evriminin bir izi olduğunu savunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Marek Čech</span>

Marek Čech Boavista'de forma giyen ve defansın solunda görev yapan Slovak futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Thomas A. Steitz</span> Amerikalı biyokimyager (1940 – 2018)

Thomas Arthur Steitz, Amerikalı biyokimyacı ve moleküler biyofizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Richard Synge</span>

Richard Laurence Millington Synge Britanyalı biyokimyacı. 1952 yılında, Archer John Porter Martin ile birlikte, "partisyon kromatografisini icat ettikleri için" Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Cornforth</span> Avustralyalı-İngiliz kimyager (1917 – 2013)

Sir John Warcup 'Kappa' Cornforth, AC, CBE, FRS, Avustralyalı kimyager. 1975 yılında, "enzim-katalize reaksiyonların stereokimyası üzerine çalışmaları için", Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Gençlik yıllarından itibaren sağırdır.

<span class="mw-page-title-main">Frederick Banting</span> Kanadalı doktor ve bilim insanı

Frederick Grant Banting, Kanadalı tıp doktoru ve Nobel ödüllü bilim insanı. İnsülin hormonunun kâşiflerinden biri olarak bilinir. İnsülinin keşfi nedeniyle 1923'te John Macleod ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Frederick Gowland Hopkins</span> araştırmacı

Sir Frederick Gowland Hopkins İngiliz biyokimyacı. Christiaan Eijkman ile birlikte vitaminlerin keşfi nedeniyle 1929 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı. Bunun yanında 1901 yılında triptofan aminoasitini keşfetti. 1930 yılından 1935 yılına kadar Royal Society Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Carl Ferdinand Cori</span> Nobel ödüllü Çek biyokimyager ve farmakolog

Carl Ferdinand Cori, Çek biyokimyager ve farmakolog. Eşi Gerty Cori ve Arjantinli fizyolog Bernardo Houssay ile birlikte, glikojenin yıkımı ve vücutta tekrar sentezi yoluyla enerji deposu ve kaynağı olarak kullanılması ile ilgili keşiflerinden dolayı 1947 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Luc Montagnier</span> Fransız hekim ve virolog (1932-2022; Nobel Ödülü: 2008)

Luc Antoine Montagnier, Fransız virolog ve bilim insanı. Françoise Barré-Sinoussi ve Harald zur Hausen ile birlikte 2008 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi bilim insanı. Nobel Ödülü'nü İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü'nü (HIV) keşfinden dolayı kazanmıştır. Şanghay Jiao Tong Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmalarını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">C. F. Powell</span>

Cecil Frank Powell,, İngiliz fizikçi, nükleer işlemleri okuyan fotografik yöntemi ile Nobel Fizik Ödülü almış bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">J. Michael Bishop</span>

John Michael Bishop, Amerikan immünolog ve mikrobiyolog. 1989 yılında Harold E. Varmus ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır. Hâlen aktif bir öğretim üyesi olarak University of California, San Francisco'da görev yapmaktadır.

Joseph Edward Murray Amerikan plastik cerrah. 23 Aralık 1954 tarihinde tek yumurta ikizleri Richard ve Ronald Herrick arasında ilk kez başarılı bir böbrek naklini gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">E. Donnall Thomas</span>

Edward Donnall "Don" Thomas Amerikalı hekim. Washington Üniversitesi fahri profesörü ve Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi klinik araştırma bölümü onursal direktörü olmuştur. 1990 yılında Joseph E. Murray ile birlikte "İnsan hastalıklarının tedavisinde organ ve hücre transplantasyonu ile ilgili keşiflerinden dolayı" Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır. Thomas, lösemi tedavisi için kemik iliği nakli'ni geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sidney Altman</span>

Sidney Altman, Kanadalı-Amerikalı biyokimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Charles Pedersen</span> Amerikalı kimyager (1904 – 1989)

Charles John Pedersen, Amerikan organik kimyacı. Taç eterlerin sentezleme yöntemleri tanımlaması ile tanınır. 1987 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü Donald J. Cram ve Jean-Marie Lehn ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ernest Walton</span>

Ernest Thomas Sinton Walton İrlandalı Nobel ödüllü bilim insanı. 1930'ların başında John Cockcroft ile birlikte Cambridge Üniversitesinde yaptıkları atom parçalama deneyleri ile 1951 yılında Nobel Fizik Ödülüne ödüle layık görüldüler. Böylelikler Walton ve Cockcroft atomu parçalayarak nükleer çağı açan ilk insanlar oldular. Walton bilim alanında Nobel ödülü alan tek İrlandalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Thomas C. Südhof</span>

Thomas Christian Südhof , Alman-Amerikan biyokimyacıdır. Bugün Stanford Üniversitesi'nde çalışmaktadır. 2013'te Nobel Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Randy Schekman</span>

Randy Schekman,, Amerikan biyolog, 2013'te Nobel ödülü kazanmıştır.