İçeriğe atla

Thomas Bauer

Thomas Jürgen Bauer, (d. 27 Eylül 1961, Nürnberg) Arap dili ve edebiyatı, İslâmî çalışmalar alanlarında uzmanlaşmış Alman bilim insanıdır.

Hayatı

Thomas Bauer, abitur sınavını 1980'de Oberasbach'ta Dietrich Bonhoeffer Gimnasiyum'unda geçti ve 1980'den 1987'ye kadar Nürnberg Friedrich Alexander Üniversitesi'nden İslamî çalışmalar, Semitik filoloji ve dilbilim alanlarında lisans aldı. Klasik Arap şiiri konulu çalışmasıyla 1989 yılında mezun oldu. Daha sonra, Heidelberg'de Ruprecht Karls Üniversitesi'nde ve ardından 1991'den 2000'e kadar yeniden Erlangen-Nürnberg'de çalıştı. 1997 yılında Arap dünyasında aşk ve aşk şiirleri başlıklı çalışmasıyla doçent oldu.

Thomas Bauer, 2000 yılında Münster Vestfalya Wilhelm Üniversitesi'nde İslâmî bilimler, Arap kültürü ve edebiyatı alanlarında profesör unvanı almaya hak kazandı. Aynı yıl Arap Araştırmaları ve İslâmî Çalışmalar Enstitüsü'nün müdürlüğüne getirildi. 2002'den 2005'e kadar Vestfalya Wilhelm Üniversitesi'nde Dinî Çalışmalar Merkezi'nin yöneticiliğini yaptı. 2006/2007 akademik mevsiminde Berlin Bilim Enstitüsü'nde (Wissenschaftskolleg zu Berlin) Kültürel Çokanlamlılık adı verilen projede çalıştı.[1]

Thomas Bauer, Usame bin Ladin'in naaşının 2 Mayıs 2011'de Umman Denizi'ne atılmasını "İslam hukukuna ve İslâmî teamüllere aykırı" bularak eleştirdi ve bu uygulamayı "ABD, cesedin mümkün olan en kısa sürede ortadan kaldırılmasını istedi." ifadesiyle değerlendirdi.[2]

Bauer, modern İslâm'ın daha az hoşgörülü hâle geldiğine dikkat çeker:

"Klasik çağda, bir bilim insanı, Kur'an'ın tek bir yorumunu değil, birbirinden farklı yorumlarını bilmekten gurur duyuyordu. Ayrıca lâik ve mütedeyyin zihniyetler, bir arada huzur içinde yaşayabiliyordu."[3]

Ödülleri

Thomas Bauer, 2012 yılında Kuzey Ren-Vestfalya Bilim ve Sanat Akademisi'ne kabul edildi.[1] 10 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 2013 yılında Gottfried Wilhelm Leibniz Ödülü'ne,[4] 2018 yılında da Tractatus Ödülü'ne[5] layık bulundu. 2019 yılında Warum es kein islamisches Mittelalter gab. Das Erbe der Antike und der Orient başlıklı eseri Wissenschaftliche Buchgesellschaft tarafından 40.000 euro tutarındaki Beşerî Bilimler Kitap Ödülü'ne layık görüldü.[6]

Eserleri

Türkçe

  • Neden İslam’ın Orta Çağı Yoktu ?: Antik Çağ’ın Mirası ve Doğu (Çeviren: Hülya Yavuz Akçay) 2021. ISBN 9786257757560
  • Müphemlik Kültürü ve İslâm, Farklı Bir İslâm Tarihi Okuması (Çeviren: Tanıl Bora) 2019.

Almanca

  • Das Pflanzenbuch des Abū Ḥanīfa ad-Dīnawarī. Harrassowitz, Wiesbaden 1988, ISBN 3-447-02822-X.
  • Altarabische Dichtkunst. Harrassowitz, Wiesbaden 1989, ISBN 3-447-03289-8.
  • Liebe und Liebesdichtung in der arabischen Welt des 9. und 10. Jahrhunderts. Harrassowitz, Wiesbaden 1998, ISBN 3-447-04104-8.
  • Alltagsleben und materielle Kultur in der arabischen Sprache und Literatur. Harrassowitz, Wiesbaden 2005, ISBN 3-447-05009-8.
  • Angelika Neuwirth ile birlikte derleyen: Ghazal as world literature. Ergon, Würzburg. Cilt 1: Transformations of a literary genre. 2005, ISBN 978-3899134063 Cilt 2: From a literary genre to a great tradition. 2006, ISBN 978-3899134797
  • Die Kultur der Ambiguität. Eine andere Geschichte des Islams. Verlag der Weltreligionen, Berlin 2011, ISBN 978-3-458-71033-2.
  • Die Vereindeutigung der Welt. Über den Verlust an Mehrdeutigkeit und Vielfalt. Reclam, Ditzingen 2018, ISBN 978-3-15-019492-8.
  • Warum es kein islamisches Mittelalter gab. Das Erbe der Antike und der Orient. Beck, Münih 2018, ISBN 978-3-406-72730-6.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Kultur der Mehrdeutigkeit". idw-online.de. 10 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2021. 
  2. ^ SPIEGEL, DER. "Bin Ladens Seebestattung: "Sein Körper glitt ins Wasser"". www.spiegel.de (Almanca). 23 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2021. 
  3. ^ "Alte Ideale". Thomas Bauer ile Thilo Guschas tarafından yapılmış söyleşi. Zeit Online. 5 Ocak 2012. 10 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2021. 
  4. ^ Völker, Karin. "Zwei WWU-Forscher bekommen höchsten deutschen Forschungspreis". Westfälische Nachrichten (Almanca). 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2021. 
  5. ^ "Tractatus-Preis für Thomas Bauer". Neue Zürcher Zeitung. 31 Ağustos 2018. 5 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2021. 
  6. ^ "- Erster Sachbuchpreis "Wissen!" für Buch über Islam". Deutschlandfunk Kultur (Almanca). 6 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bulanıklık</span>

Bulanıklık, belirsizlik veya müphemlik; bir cümlenin, ifadenin veya çözümün açıkça tanımlanmadığı ve birkaç yorumu makul kıldığı bir anlam türüdür. Bir işaretin, sembolün, resmin ya da deyimin birden fazla anlama, mânâya gelebileceği durumları tarif eden bir terimdir. Bu nedenle, amaçlanan anlamı sınırlı sayıda adımla bir kurala veya sürece göre kesin olarak çözülemeyen herhangi bir fikrin veya ifadenin bir niteliğidir. Belirsizlik kavramı genellikle felsefe ile bağdaştırılır. Bulanıklıkta, farklı yorumlara izin verilir, belirsiz olan bilgilerle, istenen özgüllük seviyesinde herhangi bir yorum oluşturmak zordur. Eğer olabilecek sadece iki anlam varsa, bu durumda çiftanlamlılık söz konusudur. Edebiyatta ve konuşma dilinde kullanılan kinaye ve alegori de bulanıklık kavramı içinde incelenebilir. Bulanıklık, özellikle dil ile ilgili işaretler, yani harfler, semboller gibi işaretlerin bir özelliğidir.

İslam hukuku dinsel kökenli hukuk kurallarını ve bunların uygulanma esaslarını tanımlar. Kimi zaman Fıkıh bilimi ile aynı anlamda kullanılır. Bazen de Şeriat kavramı kastedilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Sezgin</span> Türk bilim tarihçisi, yazar ve akademisyen

Fuat Sezgin, Türk akademisyen. İslam tarihi, bilim ve teknoloji tarihi alanında çalışmalarıyla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Popüler kültür</span>

Popüler Kültür veya Pop Kültürü, 20. yüzyıldan sonra özellikle toplumsal modernleşme ile toplu kültür olarak yayılan, kavram olarak kültürel gelişmeleri ve günlük uygulamaları kapsamakta, aynı zamanda genel ve tarafsız olarak eski halk kültürü kavramı yerine geçmekte. Popüler kültür daha çok bir alan jargonu iken, pop kültürü daha çok ortam jargonu olarak kabul görmektedir. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre ise, popüler kültür kavramının tanımı "isim; belli bir dönem için geçerli olan, hızlı üretilen ve hızlı tüketilen kültürel ögelerin bütünü" olarak açıklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Klasik Antik Çağ</span>

Klasik antik çağ, MÖ 8. yüzyıl ile MS 5. yüzyıl arasındaki Greko-Romen dünyası denen, Antik Yunanistan ve Antik Roma'nın iç içe geçmiş uygarlıklarını kapsayan, Akdeniz merkezli kültürel tarih dönemidir. Bu çağ, hem Yunan hem de Roma toplumlarının geliştiği ve Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'nın büyük bölümünü etkileyen bir dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Horasan Türkçesi</span>

Horasan Türkçesi, İran'ın kuzeydoğusunda ve komşu Türkmenistan'ın Amu Derya ötesine kadar yaşayan Horasan Türkleri tarafından konuşulan Oğuz öbeğine ait yazı dili olmayan bir Türk dilidir. Anadili olarak konuşanların sayısı 2014 yılında 886 bin olarak tespit edilmiştir.

Ali İbnü'l-Esîr, İbnü'l-Esîr ailesinden üç erkek kardeşlerden ortancasıdır. Tam ismi 1160 ila 1233 yılları arasında yaşamış olan Arap kökenli İslam tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Ignác Goldziher</span> Macar Doğu bilimci (1850-1921)

Ignác Goldziher, sık sık Ignaz Goldziher olarak zikredilen, Macar asıllı Musevî kökenli bir müsteşriktir. Alman Theodore Nöldeke ve Hollandalı Christiaan Snouck Hurgronje'yle beraber Batı'da Avrupa'da modern İslâmi ilimlerin kurucusu olarak görülür.

Yakub bin Tarık 8. yüzyılda Bağdat'ta yaşamış İranlı (Pers) astronom ve matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Levant Arapçası</span> Levant bölgesinde konuşulan Arapça çeşidi

Levant Arapçası, Levanten Arapça veya Suriye-Lübnan Lehçeler Grubu, Lübnan, Ürdün, Suriye, Filistin, İsrail ve Türkiye'nin bir bölümünü kapsayan Levant bölgesinde konuşulan dildir. Levant Arapçası 54 milyonun üzerinde konuşanı ile, Mısır Arapçası ile birlikte Arap dünyasında her yerde anlaşılabilen, en prestijli iki Arapça ana lehçesinden biri kabul edilir.

Bauer und Arbeiter, 1924 yılında beş aylığına Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde Almanca yayınlanan Bakü merkezli haftalık gazete. Tirajı 3200 civarında idi. Editörlüğünü A. A. Erfurt yapmıştır. Azerbaycan Komünist Partisi merkez komitesi Mart 1924'te Alman sömürgeciler arasında dağıtılacak bir yayın hazırlaması talimatını verdi. Benzer şekilde Mart ve Nisan 1924'te Alman sömürgecileri arasında Rote Bauer isimli bir gazete dağıtıldı; fakat dağıtım yüz kopya ile sınırlıydı. Bununla birlikte Rote Bauer sadece kırsal alanlarla ilgili konuları kapsıyordu. Bauer und Arbeiter, hem kentsel hem kırsal alanları kapsayan ve düzenli yayımlanan bir gazete oldu.

Enûma Eliš Antik Mezopotamya'da yazılmış Yaratılış mitine verilen isimdir. Bu ismin verilmesinin sebebi destanın başlangıç metninin ilk iki kelimesi olup, manası ''yukardayken'' dir. Destan, yaklaşık 1000 satırlıdır ve 7 farklı çivi yazısı tabletine yazılmıştır. Metnin ortaya ne zaman çıktığı bilinmemekle birlikte, bu konuda birbirinden çok farklı fikirler öne süren bilim insanları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Turin Kral Listesi</span> Antik Mısır el yazması

Turin Kral Listesi ya da Turin Kral Papirüsü, Firavun II. Ramses'in döneminde yazıldığı düşünülen ve Antik Mısır firavunlarını ve bu firavunların hükümdarlık yıllarını hieratik yazı stilinde listeleyen tarihi bir belgedir. Liste bugün İtalya Torino'da Museo delle antichità egizie'de bulunmaktadır.

Ağız Açma Ritüeli Antik Mısır'da bir çeşit yeniden canlandırma ve kurban etme seromonisidir. Ritüelin nasıl ilerlemesi gerektiği aşamaları ile belirlenmiştir. Belirlenen bu aşamalar çeşitli büyüsel-ritüel bölümlerden oluşur. Ağız Açma Ritüeli Heykel, Tapınak, Uşabti ve gübre böceklerine uygulanmanın yanı sıra, mumyalama işleminin de bir aşamasını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Reiner Stach</span> Alman yazar

Reiner Stach Alman yazar, Franz Kafkanın biyografi yazarı ve yayıncıdır. Stach, Berlin'de serbest çalışan olarak yaşıyor ve çalışıyor.

<span class="mw-page-title-main">Enno Littmann</span> Alman oryantalist

Ludwig Richard Enno Littmann antik tarihle yakından ilgilenen dönemin Alman imparatoru II. Wilhelm'in emriyle düzenlenen Alman Etiyopya Araştırma Seferi'ni yöneten, bunun dışında sami dilleri hakkındaki yaptığı araştırmalarıyla bilinen Alman oryantalist. Littmann, ayrıca Binbir Gece Masallarını Almanca'ya ilk çeviren biliminsanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Georg Volkens</span>

Georg Ludwig August Volkens Berlin'de doğan bir Alman botanikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Mağrip Arapçası</span>

Mağrip Arapçası veya Batı Arapçası, Arapçanın Mağrip'te konuşulan bir lehçesidir. Mağrip Arapçası, Fas, Cezayir, Tunus, Libya ve Hasaniye Arapçası lehçelerini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dieter Mann</span>

Dieter Mann, Alman aktör, yönetmen, akademisyen ve radyocu.

Marcel Erdal Frankfurt Goethe Üniversitesi'nde Türkoloji bölüm başkanı olan Yahudi asıllı dilbilimci ve Türkolog.