İçeriğe atla

Thomas Bérard

Thomas Bérard
Thomas Bérard'in arması
20. Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı
Görev süresi
1256-1273
Yerine geldiğiRenaud de Vichiers
Yerine gelenGuillaume de Beaujeu
Kişisel bilgiler
Doğum Bilinmiyor
Ölüm 25 Mart 1273
Milliyeti Fransız

Thomas Bérard (ayrıca Béraud veya Bérault ), (? - 25 Mart 1273), 1256 ile 1273 arasında 20. Tapınak Şövalyeleri'nin Büyük Üstadıdır .

İngiltere Kralı III. Henry'e Kutsal Topraklardaki sefil durumu anlatan birkaç mektup yazmıştır. Aralarında daha önce çok fazla rekabet olduğu için diğer iki askerî birlikle işbirliği başlatmıştır. Bu, Hospitalier Şövalyeleri'nden Hugo de Revel ve Töton Şövalyeleri'nden Anno von Sangershausen büyük üstatları tarafından kabul edildi.

1266'da büyük Tapınakçı kalesi Safed, Hacı Kalesi'ni fethetme girişiminin başarısız olmasının ardından Kahire'nin yeni Sultanı I. Baybars komutasındaki Mısırlı Memlükler tarafından kuşatılmıştır . Görünüşe göre kale garnizonu, kiralık bir Suriyeli asker tarafından ihanete uğramıştır. Tüm Tapınakçıların (ve Hospitalierlerin) İslam'a geçmeyi reddetmelerinin ardından kafaları kesilmiştir. Daha sonra diğer kaleler düşmüş; bunların arasında Tapınakçılar tarafından yakın zamanda ele geçirilen Beaufort da yer almaktadır. Ayrıca Antakya şehri Baybars'ın eline geçmii ve bir daha asla Hristiyan kuvvetleri tarafından ele geçirilememiştir. Antakya'nın düşüşü, Nur Dağları'ndaki Tapınakçı kalelerinin saldırganlar için kolayca erişilebilir olmasına neden olmuştur. Suriye yolunda son derece güçlü bir tahkimat olan Gaston, yalnızca küçük bir Tapınakçı garnizonu tarafından korunuyordu. Yine de kaleyi tutmaya karar verdiler ama kardeşlerden biri tarafından ihanete uğradılar. Bu arada Büyük Üstat Thomas Bérard, La Roche Guillaume'a çekilme emrini taşıyan bir haberci gönderdi. Şubat 1271'de Chastel Blanc'ın Tortosa'ya çekilme izniyle teslim olmasını emretti. Haziran ayında Hristiyanların Kutsal Topraklardaki son iç kalesi olan Montfort ele geçirilmiştir.

Bérard, papaya yardım isteyen mesajlar gönderdi ve papa, asla gelmeyen Sekizinci Haçlı Seferi çağrısında bulunarak yanıt verdi. 1271'de Şovalyeler Kalesi'nin Hospitalierler tarafından kaybedilmesinin ardından Hristiyanlar ve Müslümanlar arasında on yıllık bir ateşkes imzalanmıştır.[1]

"Sur Tapınakçısı'nın Vakainameleri"ne göre Bérard 25 Mart 1273'te ölmüştür.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Thomas Beraud (12??–1273)". 28 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2013. 
  • Read, Piers Paul. The Templars. Da Capo, 1999.
  • Addison, Charles G. The History of the Knights Templar. 1842.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Töton Şövalyeleri</span> Hristiyan tarikatı

Töton Şövalyeleri ya da Teutonik Şövalyeler, yahut tam adıyla Kudüs Azize Meryem Hastanesi ve Töton Şövalyeleri Tarikatı, bir Cermen-Roma dini tarikatıdır. Tarikat, Katolik hacılara, hac yolunda yardım etmek, hasta ve yaralı Katoliklerin bakımlarını sağlamak üzere hastane kurmak amacıyla kurulmuştur. Adlarını özellikle Orta Çağ’da Haçlı Seferleri'ne katılarak duyurdular. Normalde asıl üyelerin sayısı her zaman sınırlıydı ancak ihtiyaç durumunda gerek gönüllülerin gerekse paralı askerlerin katılımıyla sayıları hayli artmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">I. Baybars</span> 1260-1277 arasında Memlûk Devleti sultânı

I. Baybars ya da tam künyesiyle el-Melikü'z-Zâhir Rüknüddîn Baybars el-Bundukdârî, Mısır ve Suriye'de hüküm sürmüş Kıpçak asıllı Memlûk Devleti sultanıdır. Baybars, muhtemelen 15 yaşında köle olarak satın alınıp bir memlûk olarak yetiştirilmiş, yeteneği sayesinde hızla terfi ederek emirliğe kadar yükselmiştir. Mansure Muharebesi ve Ayn Calut Muharebesi'ni başarılı sevk ve idaresiyle bu muharebelerin kazanılmasında başrol oynamış ve ün kazanmıştır. Mısır Eyyûbî sultanı Turanşah'ı bir suikastla öldürmesinden sonra Kutuz sultan olmuş, Baybars çeşitli nedenlerle onu da öldürerek Memluk Sultanlığı hükümdarı olmuştur. Devletin gerçek anlamda kurucusu olarak kabul edilir. Pek çok Haçlı kalesini ve kentini ele geçirmiş, Levant'daki Haçlı varlığını birkaç sahil kentine kadar daraltmış, İlhanlılar'ın Kuzey Suriye'deki varlığına son vermiştir. Anadolu Selçuklu Devleti'ni İlhanlı işgalinden kurtarmak için Anadolu'ya bir sefer düzenlemiş olmasına rağmen Anadolu Selçuklu yöneticilerinden vadedilen desteği göremeyince ülkesine geri dönmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Tapınak Şövalyeleri</span> Orta Çağda faaliyet gösteren Hristiyan askerî tarikatı

Tapınak Şövalyeleri, Mabet Şövalyeleri veya Tapınak Tarikatı, tanınmış Hristiyan askerî tarikatlarından biridir. Resmî olarak iki yüzyıl boyunca faaliyette bulunmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü Haçlı Seferi</span> 1189–1192 yılları arasındaki Haçlı seferi

Üçüncü Haçlı Seferi, 1189-1192 yılları arasında gerçekleşmiş Haçlı seferi.

<span class="mw-page-title-main">I. Levon</span>

II. Leo, ayrıca II. Leon, II. Levon ya da II. Levon, Onuncu Kilikya Ermeni Lordu ya da "Dağların Lordu" ve ilk Kilikya Ermeni kralı ya da I. Levon.

<span class="mw-page-title-main">Malta Kuşatması</span> Osmanlı İmparatorluğunun 1565te Maltayı Kuşatması

Malta Kuşatması ya da Malta Seferi, 1565 yılında Malta adasının Osmanlı İmparatorluğu kuvvetleri tarafından kuşatılması ve Hospitalier Şövalyeleri tarafından adanın savunulması sürecidir.

<span class="mw-page-title-main">Dokuzuncu Haçlı Seferi</span>

Dokuzuncu Haçlı seferi 1271-1272 yıllarında yapılan ve bazen Sekizinci Haçlı seferi ile birlikte olduğu kabul edilen Kudüs'ün bulunduğu Hristiyanlar için Kutsal Topraklar'a Orta Çağlar Haçlı seferlerinden sonuncusu.

Maraclea ya da Marakîya, Levant'da Tartus ile Baniyas arasında küçük bir x Haçlı kıyı kasabası ve kalesi. 13. yüzyıl ortaları boyunca, kalenin mülkiyeti Antakya Prensliği ile Hospitalier Şövalyeleri arasında tartışma konusuydu. 1271'de Maraclea kasabası, Memlûk Devleti tarafından yok edildi.

İslamik halifelere karşı Fransız- Moğol ittifakı kurulmuştur. Bu ittifak Batı Avrupa'daki Fransa'yı ve Ortadoğu'daki Fransız Haçlı devletleriyle doğudaki Moğollar arasında 13.yy'de yapılan bir antlaşmadır. Bu ittifak açıkçası iyi bir ittifaktı. Çünkü Moğol sarayında zaten Hristiyanlığın Nesturi mezhebine karşı dolayısıyla Hristiyanlara karşı bir sempati zaten vardı. Hristiyan dünyasında ise uzun zamandır dilden dile dolaşan bir efsane olan Prester John adında bir Hristiyan krallık efsanesi vardı. Efsaneye göre bu krallık kutsal yerlerin alınmasında Haçlı devletlere yardımcı olacaktı. Fransız ve Moğolların ortak bir düşmana sahip oldukları için kurulan bu ittifak on yıllarca devam etmesine rağmen nihai amaçlarına her iki tarafta ulaşamadı.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Kuşatması</span>

İzmir Kuşatması, Aralık 1402'de Türk emiri Timur'un İzmir'in limanını ve deniz kalesini Rodos Hospitalier Şövalyeleri'nden almasıdır. Türkler limanı ablukaya almış ve müstahkemlere kuşatma makineleriyle taş fırlatmıştır, sayıları sadece 200 civarı olan şövalyelerse oklar ve yanıcı roketlerle karşılıkta bulunmuştur. Şövalyeler çok daha güçlü rakiplerine iki hafta direndikten sonra dış surlar lağımlarla yıkılmış ve aşılabilmiştir. Garnizonun bir kısmı denizden kaçmış, ancak şehir ve sakinleri yok edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Antakya Halefiyet Savaşı</span>

Antakya Halefiyet Savaşı olarak da bilinen Antiochene Veraset Savaşı, 1201 ve 1219 yılları arasında Suriye'nin kuzeyinde, Antakyalı III. Boemondo ile tartışmalı halefi arasında gerçekleşen bir dizi silahlı çatışmadır. Antakya Prensliği, 12. yüzyılın son on yıllarında bölgedeki önde gelen Hristiyan gücüydü; ancak Ermeni Kilikya üstünlüğüne meydan okudu. Suriye'deki önemli bir kale olan Bakras'ın Kilikyalı I. Levon tarafından ele geçirilmesi, 1190'ların başlarında uzun süreli bir çatışma meydana getirmişti. Levon, Antakya'yı ele geçirmeye çalıştı; ancak Yunan ve Latin kentlileri bir komün kurdular ve Ermeni askerlerinin şehri işgal etmesini engellediler. III. Boemondo'nun en büyük oğlu Raymond, 1197'de arkasında Raymond-Roupen adında bir bebek oğlu bırakarak öldü. Çocuğun annesi, Ermenistanlı Alice, I. Levon'un yeğeni ve varsayımsal varisiydi. III. Boemondo ve Antakya soyluları, Raymond-Roupen'in Antakya'daki büyükbabasının yerini alma hakkını doğruladılar; ancak komün III. Boeemondo'nun küçük oğlu, Trablus kontu Boemondo'yu tercih etti.

<span class="mw-page-title-main">Koloş Kalesi</span>

Koloş Kalesi, Kıbrıs adasındaki Limasol şehrinin 14 kilometre batısındaki Koloş (Yunus) köyünün güneybatı kenarında eski bir Haçlı kalesidir. Orta Çağ'da büyük stratejik öneme sahipti ve Kıbrıs'ın o dönemdeki ana ihracatlarından biri olan yerel şeker kamışından şeker üretimi için büyük tesisler içeriyordu. Orijinal kale muhtemelen 1210 yılında Frank ordusu tarafından, Kral I. Hugues'in Hospitalier Şövalyelerine verdiğinde inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Bernard de Tremelay</span> Fransız şövalye ve Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı (1100-1153)

Bernard de Tramelay Tapınak Şövalyeleri'nin dördüncü Büyük Üstadıdır.

<span class="mw-page-title-main">Philippe du Plessis</span> Fransız şövalye ve Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı (1165-1209)

Philippe du Plessis Tapınak Şövalyeleri'nin 13. Büyük Üstadıdır. Fransa'nın Anjou kentindeki Plessis-Macé kalesinde doğmuştur. 1189'da Üçüncü Haçlı Seferi'ne basit bir şövalye olarak katılmış ve Filistin'deki Tapınak Şövalyeleri ile tanıştı. Gilbert Horal'ın ölümünden sonra Büyük Üstat olmuştur. Selahaddin Eyyubi ile I. Richard arasındaki anlaşmanın sürdürülmesine yardım etti. Bu antlaşmanın 1208 yılında yenilenmesinde Töton Şövalyeleri ve Hospitalier Şövalyeleri, I. Adil ile yeni bir barış antlaşması teklifinde bulunmalarını önerdi. Anlaşma Papa III. Innocentius tarafından eleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rodos Kuşatması (1444)</span> 1444 Kuşatma

Rodos kuşatması, Hospitalier Şövalyeleri ile Memlûk Devleti arasında gerçekleşen bir çatışmadır. Memluk filosu 10 Ağustos 1444'te Rodos adasına çıkmış ve kalesini kuşatmıştır. Kentin batı surlarında ve Mandraki limanında çatışmalar yaşanmıştır. 18 Eylül 1444'te Memlükler adadan çekilerek kuşatmayı kaldırmışlardır.

Safed kuşatması, Memlük sultanı I. Baybars'ın Kudüs Krallığı'na karşı başlattığı seferin bir parçası olan kuşatmadır. Safed kalesi Tapınak Şövalyeleri'ne aitti ve güçlü bir direniş gösterdi. Memlukler, garnizonu teslim olmaya zorlamak için lağımcılık ve psikolojik savaş taktikleri kullanmıştır. Kuşatma sonunda kale teslim alındı ve Tapınakçılar katledildi. Baybars kaleyi tekrardan onardı.

<span class="mw-page-title-main">Garin de Montaigu</span> Fransız filozof (1200-1230)

Garin de Montaigu veya Pierre Guérin de Montaigu olarak da bilinen Guérin de Montaigu, 1207 ile 1228 yılları arasında hizmet veren, Hospitalier Şövalyelerinin on dördüncü Büyük Üstadı olan Auvergneli bir asilzadedir. 1206'daki Büyük Üstat Geoffroy le Rat'ın ölümünden sonra yerini aldı ve yerine Bertrand de Thessy geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Guillaume de Beaujeu</span> Fransız şövalye ve Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı (12..-1291)

Guillaume de Beaujeu, diğer adıyla Beaujeu'lu William, 1273'ten 1291'deki Akka Kuşatması sırasındaki ölümüne kadar Tapınak Şövalyeleri'nin 21. Büyük Üstadıdır. Filistin'e Büyük Üstatlık yapan son Büyük Üstaddı.

<span class="mw-page-title-main">Darb-ı Sak Kalesi</span>

Darb-ı Sak Kalesi, Türkiye'nin Hatay ilinde bulunan bir kaledir. Kale, 11. yüzyılda Tapınak Şövalyeleri tarafından inşa edilmiş olup Kırıkhan kent merkezinin 4 km uzakta yer almaktadır.

Çalan Kalesi veya Roche-Guillaume, Türkiye'nin Hatay ilinde Belen Geçidi yakınında bulunan Tapınak Şövalyeleri'ne ait bir Orta Çağ kalesiydi.