İçeriğe atla

Thomas Algernon Chapman

Thomas Algernon Chapman

Thomas Algernon Chapman (2 Temmuz 1842, Glasgow - 17 Aralık 1921) İskoç hekim ve böcek bilimci. Odun yiyen böcekleri, pulkanatlıları ve yaprak arılarını toplayıp inceledi.

Chapman, Glasgow'da doğdu. Bir doktor olan babası Thomas da entomolojiyle ilgileniyordu. Babası gibi o da Glasgow'da hekimlik ve cerrahlık eğitimi aldı. Daha sonra Glasgow Kraliyet Hastanesi'nde hekim ve cerrah olarak çalıştıktan sonra 1860'ta Abergavenny'deki İl Sığınma Evi'ne atandı. 1871-1896 yılları arasında Hereford İlçe ve Şehir Sığınma Evi'nde tıbbi müdür olarak görev yaptı. Mental Science Dergisi'nde tıbbi konularda yayınlar yaptı. Bir süre sonra Surrey'deki Reigate'de yaşadı. Boş zamanlarında seyahat ederek doğa tarihi örnekleri topladı ve böceklerin yaşam öyküleri üzerine çalışmalarda bulundu. Entomolog olarak Lepidoptera konusunda uzmanlaştı. Birçok Lycaenidae familyasının yaşam öykülerini inceledi ve bazı türlerin karıncalarla olan ilişkilerini inceledi. Bir mikroskop kullanarak Phengaris arion larvalarının karınca larvalarıyla beslendiğini tespit etti.[1] 1891'de Londra Entomoloji Derneği'nin, 1918'de Londra Zooloji Derneği'nin ve Kraliyet Cemiyeti'nin üyesi oldu.[2][3]

Kaynakça

  1. ^ "Obituary Notices of Fellows Deceased". Proceedings of the Royal Society of London. Series B, Containing Papers of a Biological Character. 94 (663): i-liii. 1923. ISSN 0950-1193. 26 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2024. 
  2. ^ W., J. J. (1922). "Dr T. A Chapman, F.R.S". Nature (İngilizce). 109 (2724): 50. doi:10.1038/109050a0. ISSN 0028-0836.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım);
  3. ^ Salmon, Michael A. (2000). The Aurelian Legacy. British Butterflies and their Collectors. With contributions by Peter Marren and Basil Harley. Colchester: Harley Books. s. 432. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Böcek</span> eklembacaklılar sınıfı

Böcekler eklem bacaklılar (Arthropoda) şubesinin sınıfı ve tür ve takson bakımından en kalabalık hayvan sınıfıdır. 1.000.000'dan fazla olan tür sayılarıyla Dünya'daki en fazla türe sahip canlılardır. Dünya'nın hemen hemen her yerinde bulunur ve bazen çok yoğun popülasyonlarda görülebilirler. Her yıl birkaç bin böcek türü tanımlanmaktadır. Toplam tür sayısının 2.000.000 ila 30.000.000 kadar olduğu tahmin edilmektedir. Tür, cins, familya gibi taksonomik kategoriler bakımından 6-10.000.000 sayıya ulaşırlar ve Dünya'daki hayvanların %90 kadarını oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Entomoloji</span> böcekleri inceleyen bilim dalı

Entomoloji böceklerin bilimsel çalışmasıdır ve zoolojinin bir dalıdır. Geçmişte böcek terimi daha az spesifikti ve tarihsel olarak entomolojinin tanımı, örümceğimsiler, çok bacaklılar ve kabuklular gibi diğer eklembacaklı gruplarındaki hayvanların incelenmesini de içerirdi. Bu daha geniş anlam, gayriresmi kullanımda hala karşılaşılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Henry Huxley</span> İngiliz biyolog

Thomas Henry Huxley, İngiliz biyolog. Darwin'in evrim kuramının en önemli savunucularından, felsefede agnostisizm kavramını ilk kez ortaya atan, Darwin'in buldoğu lakabıyla bilinen İngiliz biyoloji bilgini.

<span class="mw-page-title-main">Michael Faraday</span> İngiliz bilim insanı (1791–1867)

Michael Faraday, elektromanyetizma ve elektrokimyaya katkılarıyla tanınan, İngiliz kimya ve fizik bilgini.

<span class="mw-page-title-main">William Cullen</span>

William Cullen, İskoç doktor.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Lister</span> İngiliz cerrah ve antiseptik öncüsü (1827-1912)

Joseph Lister, İngiliz doktordur. Lister modern tıp ve cerrahideki en büyük ilerlemelerden biri olan antiseptikleri keşfeden ve antisepsi'yi kuranlardandır. 5 Nisan 1827'de Essex, Upton'da doğdu.Babası Joseph Jackson Lister olağanüstü bir buluş ile mikroskobu mükemmelleştirdiği için Kraliyet Cemiyeti'ne üye olarak seçilmişti.Ailesi İngiliz Quakerler mezhebinden olduğu için her okula gidemiyordu.Hususi tahsil görmüş,pek ciddi ve sıkı bir eğitim almış,tuhaf kıyafetli bi delikanlı idi.Son derece disiplinli yetiştirildiği halde ailesine karşı derin saygı besliyordu.Öyle ki babası onun en yakın arkadaşı ve dostu idi.Bütün hayatı boyunca babasına mektuplar yazmış,ona yaptığı deneyleri ve araştırmaları anlatmıştır.Oğlunun büyük başarılarından gururlanan ve onu son derece çok seven babası da hala o ciddi ve resmi edasını muhafaza eder,çocukken davrandığı gibi çatık kaşlı ve asık suratlı halini hiç bozmazdı.

<span class="mw-page-title-main">Altın Böcek</span> Edgar Allan Poe tarafından yazılmış kısa hikâye

Altın Böcek, Edgar Allan Poe tarafından yazılmış kısa hikâyedir. Güney Karolina'daki Sullivan's Island'da geçen öyküde, altın rengi bir böcek tarafından sokulan William Legrand, onun hizmetkârı Jupiter ve adı belirsiz bir anlatıcı tarafından yaşanan olaylar anlatılır. Şifreli bir mesajı deşifre eden Legrand, diğer iki kişiyle birlikte mesajda sözü geçen gömülü hazineyi bulmaya çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Adli entomoloji</span>

Adli entomoloji veya adli böcek bilimi ya da biyokriminal entomoloji, adli tıbba yardımcı olan ya da onun yetersiz kaldığı durumlarda, ceset üzerinde bulunan böcek ve diğer eklembacaklıların ergin ve larvalarından, maktulün ("cesedin") ölüm zamanını doğruya yakınlıkta ya da yaklaşık olarak tahmin etmeye çalışan bir bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amniyot</span> karaya yumurtlayanlar

Amniyotlar veya amniyonlular (Amniota), bir dört üyeli olup kara hayatına uyum sağlamış yumurtalara sahiptir. Amniyotlar, sinapsitler ve sauropsitlerin yanı sıra fosil atalarını da içerir. Gerek yumurta olarak dışarıya bırakılan gerekse vücut içinde oovivipar olarak gelişen amniyot embriyolar çok geniş ve kapsamlı membranlar tarafından desteklenerek korunur. İnsanların da dahil olduğu eteneli memelilerde bu membranlar, fetusu saran bir amniyon kesesi içerirler. Embriyonu kaplayan bu membranlar ile larva aşamalarının bulunmayışı amniyotları iki yaşamlılardan ayırır.

<span class="mw-page-title-main">Veteriner hekim</span> hayvan hastalıklarını tedavi eden uzman, doktor

Veteriner hekim ya da eski adıyla baytar, veteriner tıp uygulamalarını uzmanlıkla yapan ve insan harici hayvanların üremelerinin engellenmesi veya arttırılmasına, beslenmelerine, hastalıklarına, rahatsızlıklarına ve yaralanmalarına uzmanlıkla müdahale eden, koruyucu hekimlik uygulamalarıyla hastalıkları ve bozuklukları daha oluşmadan önleyen, hayvan hastalıklarının ve parazitlerin kontrol altına alınması için araştırmalar ve uygulamalar yapan, yaptığı çalışmalarla insan sağlığına da hizmet eden bir tıp mensubu. Veteriner fakültesinden mezun olarak ve ülkelere göre değişen şartları yerine getirerek unvan alırlar.

Veteriner eczacı, veteriner tıbbi ürünler konusunda özel eğitimli eczacı.

<span class="mw-page-title-main">George Robert Waterhouse</span>

George Robert Waterhouse İngiliz doğa tarihçisi. Londra Zooloji Topluluğu müzesinin jeoloji bölümünün müdürlüğünü yaptıktan sonra küratörlüğünü de yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Lesley Yellowlees</span> Britanyalı kimyager

Lesley Jane Yellowlees, Britanyalı kimyager. Yellowlees, 2012-2014 Kraliyet Kimya Derneği'nin başkanı seçildi ve bu rolü üstlenen ilk kadın kimyager oldu.

Anthony Ledwith İngiliz kimyager.

Mary Andross (1893-1968), İskoç bir gıda kimyacısıdır. Diyetetik alanında tanınmıştır.

Edmund Frederick Robertson, St Andrews Üniversitesi'nde saf matematik profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Blackburn (entomolog)</span> Avustralyalı böcek bilimci (1844 – 1912)

Thomas Blackburn, İngiltere doğumlu Avustralyalı bir papaz ve böcekler üzerinde uzmanlaşmış entomologdu.

John Cowley (1909–1967), Odonata ve Diptera konusunda uzmanlaşmış İngiliz böcek bilimci. Albourne, Sussex'te doğdu, 1931'de Londra Kraliyet Entomoloji Derneği üyesi seçildi

<span class="mw-page-title-main">Roy Crowson</span>

Roy Albert Crowson, böceklerin taksonomisi konusunda uzmanlaşmış İngiliz biyolog.

John Curtis İngiliz böcek bilimci ve illüstratör.