İçeriğe atla

Thomas A. Steitz

Thomas A. Steitz
Doğum23 Ağustos 1940(1940-08-23)
Milwaukee, Wisconsin
Ölüm09 Ekim 2018 (78 yaşında)
MilliyetABD
EğitimWauwatosa East High School, Lawrence College, Harvard Üniversitesi
Ödüller Nobel Kimya Ödülü (2009)
Kariyeri
DalıKristalografi
Çalıştığı kurumlarHoward Hughes Medical Institute, Yale Üniversitesi

Thomas Arthur Steitz (23 Ağustos 1940 - 9 Ekim 2018[1]), Amerikalı biyokimyacı ve moleküler biyofizikçi.

2009 yılında, Venkatraman Ramakrishnan ve Ada Yonath ile birlikte "ribozomların fonksiyon ve yapıları hakkındaki çalışmaları için" Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.[2]

Steitz 2007 yılında Gairdner Uluslararası Ödülünü (Gairdner International Award), "peptit transferaz, bir RNA kataliz reaksiyonu, etkileri gösterilen ribozomların fonksiyon ve yapıları konusundaki çalışmaları ve antibiyotikler tarafından bu fonksiyonun inhibe edilişinin mekanizmasını ortaya çıkardıkları için" kazanmıştır.[3][4]

Milwaukee, Wisconsin'de doğan Steitz,[2] Lawrence Üniversitesi'nden kimya dalında mezun oldu. Harvard Üniversitesi'nde biyokimya ve moleküler biyoloji alanında yaptığı doktorasını 1966 yılında tamamladı. Doktorasını aldıktan sonra 1967-1970 yılları arasında Cambridge Üniversitesi'nde moleküler biyoloji laboratuvarında fellow olarak araştırmalarını sürdürdü. 1976-1977 yıllarında Göttingen Üniversitesi'nde ve 1984-1985'te Caltech'te çalıştı.[4]

Steitz, kendisi gibi Yale Üniversitesi'nde moleküler biyofizik ve biyokimya profesörü olan, Joan A. Steitz ile evlidir. Çift Branford, Connecticut'ta ikamet etmektedir.

Yayınları

Kaynakça

  1. ^ "Thomas A. Steitz, 78, Dies; Illuminated a Building Block of Life" (İngilizce). 13 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2018. 
  2. ^ a b Nobel Kimya Ödülü 2009. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2009 10 Ekim 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 26.12.2009 (İngilizce)
  3. ^ Thomas A. Steitz 4 Ağustos 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Gairdner 50 Foundation.
  4. ^ a b Tom Steitz 5 Ocak 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Thomas Steitz Lab.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Max Perutz</span> Avusturyalı-İngiliz biyolog (1914-2002)

Max Ferdinand Perutz, Avusturyalı-Büyük Britanyalı moleküler biyolog. John Kendrew'la birlikte 1962'nin Nobel Kimya Ödülü'nün sahibi olmuştur.

Gottfried Wilhelm Leibniz Ödülü, kısa adıyla Leibniz Ödülü, Alman Araştırma Topluluğu 'nun Alman bilim insanlarını desteklemek amaçlı verdiği ödüldür. Adını Alman polimat, filozof ve bilim insanı Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716)'den alan Leibniz Ödülü, 1986'dan beri, Almanya'daki bir araştırma kurumunda veya yurt dışındaki bir Alman araştırma kurumunda çalışan bireylere veya araştırma gruplarına yılda en fazla on ödül verilmektedir. Almanya'daki en önemli araştırma ödülü olarak kabul edilir. Ödül ilk defa Alman Araştırma Topluluğu başkanı Eugen Seibold tarafından yürürlüğe konulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Graz Üniversitesi</span>

Graz Üniversitesi, Avusturya'nın Graz şehrinde kurulu olan, Avusturya'nın ikinci en eski üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Irwin Rose</span> Amerikalı biyolog (1926 – 2015)

Irwin A. Rose, Amerikalı biyolog. 2004 yılında "Ubikuitin-aracılı protein yıkımının keşfi" nedeniyle, Aaron Ciechanover ve Avram Hershko ile birlikte, Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avram Hershko</span>

Avram Hershko İsrailli hekim ve biyokimyacı.

Johann Deisenhofer Alman biyokimyacı. 1988 yılında, Hartmut Michel ve Robert Huber ile birlikte, "bir fotosentetik reaksiyon merkezinin üç boyutlu yapısını belirledikleri için" Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Huber</span>

Robert Huber, Alman biyokimyacı. 1988 yılında, Johann Deisenhofer ve Hartmut Michel ile birlikte, Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hartmut Michel</span>

Hartmut Michel, Alman biyokimyacı. 1988 yılında, Johann Deisenhofer ve Robert Huber ile birlikte, "bir fotosentetik reaksiyon merkezinin üç boyutlu yapısını belirledikleri için" Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aaron Ciechanover</span>

Aaron Ciechanover, İsrailli biyolog, kimyager ve 2004 Nobel Kimya Ödülü'nün sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Carol W. Greider</span>

Carolyn Widney "Carol" Greider, Amerikalı moleküler biyolog. Johns Hopkins Üniversitesi'nde profesör, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Direktörü. Elizabeth Blackburn'ün Kaliforniya Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi iken, 1984 yılında telomeraz enzimini keşfetti. Greider, kromozom uçlarındaki telomer yapısı ile ilgili araştırmalara öncülük etmiştir. Elizabeth Blackburn ve Jack W. Szostak ile birlikte telomer yapısının telomeraz enzimi ile ilerleyici kısalmalardan nasıl korunduğunu keşfetmesi sebebiyle 2009 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Mario Capecchi</span> Nobel Ödüllü moleküler genetikçi

Mario Renato Capecchi, İtalyan asıllı Amerikalı moleküler genetikçi ve 2007 Nobel Tıp Ödülü sahibi bilim insanı. 2007 yılında Martin Evans ve Oliver Smithies ile Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü paylaştı. Günümüzde Utah Üniversitesinde profesörlük yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Elizabeth Blackburn</span> Avustralyalı-Amerikalı araştırmacı

Elizabeth Helen Blackburn Avustralya doğumlu Amerikalı moleküler biyolog. Kromozomların uç kısımlarında bulunan ve kromozomları koruyan telomer isimli yapılarla ilgili çalışmalarıyla bilinir. Telomer yapımında etkin telomeraz enziminin kaşifleri arasındadır. Bu çalışmalarından dolayı 2009 yılında Carol W. Greider ve Jack W. Szostak ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı. Tıbbi etik üzerine de çalışmaları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Venkatraman Ramakrishnan</span>

Venkatraman "Venki" Ramakrishnan Hindistan doğumlu ABD ve Birleşik Krallık vatandaşı yapısal biyolog. 2009 yılında "ribozomun yapısı ve fonksiyonu" konulu çalışmalarıyla Thomas A. Steitz ve Ada E. Yonath ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Ramakrishnan halihazırda MRC'in Moleküler biyoloji laboratuvarında Cambridge, İngiltere'de çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ada Yonath</span>

Ada E. Yonath İsrailli moleküler biyolog ve kristalograf. En çok ribozomun yapısı üzerine yaptığı öncü çalışmalarıyla bilinir. 2009 yılında Venkatraman Ramakrishnan ve Thomas A. Steitz ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Yonath daha önceki 10 adaydan sonra Nobel Ödülü kazanan ilk kadın İsraillidir. Orta Doğu'dan ödül kazanan ilk kadın bilim insanıdır, aynı zamanda 45 yaşında Nobel Ödülü kazanan ilk kadındır. Bunların yanında Yonath bir kadının Nobel Ödülü kazanmasının özel bir yanı olmadığını dile getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Roderick MacKinnon</span>

Roderick MacKinnon, 2003 Nobel Kimya ödülünü bir diğer Amerikan bilim insanı Peter Agre ile kazanmaya hak kazanmış Amerikan hekim. Hücre zarlarında bulunan iyon kanalları üzerine yaptığı araştırmalarla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Sancar</span> Türk bilim insanı, 2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi

Aziz Sancar, Türk-Amerikalı doktor, akademisyen, biyokimyager ve moleküler biyologdur. 2015 yılında, Tomas Lindahl ve Paul L. Modrich ile birlikte DNA onarımına ilişkin çalışmaları nedeniyle Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Jennifer Doudna</span> Amerikalı biyokimyager

Jennifer Doudna, CRISPR gen düzenleme alanındaki öncü çalışmaları nedeniyle Emmanuelle Charpentier ile birlikte 2020 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen Amerikalı biyokimyager. Berkeley'deki California Üniversitesi'nde Kimya ve Moleküler ve Hücre Biyolojisi Bölümü'nde Li Ka Shing Şansölye Başkanı Profesördür. 1997'den beri Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Weizmann Enstitüsü</span>

Weizmann Bilim Enstitüsü İsrail Devleti kurulmadan 14 yıl önce, 1934 yılında, İsrail’de kurulan bir araştırma üniversitesidir. Tel Aviv’in güneyinde Rehovot'da kurulmuştur. Diğer İsrail üniversitelerinden farklıdır. Bunun nedeni, sadece doğa ve fen bilimlerinde lisans ve lisansüstü eğitim vermesidir. Çok disiplinli bir araştırma merkezi olan enstitüde, 3,800 civarında bilim insanı, doktora ve yüksek lisans öğrencileri, bilim ve teknik alanda çalışanlar ve profesörler vardır. 2019 yılına gelindiğinde, 6 Nobel Ödülü sahibi ve 3 Turing Ödülü sahibi, Weitzmann Enstitüsüyle ilişkilendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Richard Henderson</span> İngiliz biyokimyacı, moleküler biyolog

Richard Henderson, İskoç moleküler biyolog ve biyofizikçi, ayrıca biyomolekül, elektron mikroskobunda öncü bilim insanı. Henderson, 2017 yılında Jacques Dubochet ve Joachim Frank ile birlikte Nobel Kimya Ödülü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Peter Moore (kimyager)</span>

Peter B. Moore, Yale Üniversitesi'nde emekli Sterling Kimya Profesörü, Moleküler Biyofizik ve Biyokimya Profesörüdür. Tüm kariyerini ribozomun yapısını, işlevini ve mekanizmasını anlamaya adadı.