İçeriğe atla

This Woman's Work

"This Woman's Work"
The Sensual World albümünden
Kate Bush single
B yüzü"Be Kind to My Mistakes"
"I'm Still Waiting"
Yayımlanma20 Kasım 1989 (1989-11-20)
Format7" tekli, 7" picture disc, 12" tekli, CD, kaset
Kaydedilme1988
TarzArt pop
Süre3:42
ŞirketEMI
YazarKate Bush
YapımcıKate Bush
Kate Bush single kronolojisi
"The Sensual World"
(1989)
"This Woman's Work"
(1989)
"Love and Anger"
(1990)

"This Woman's Work", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush tarafından yazılan bir şarkı. Aslen Amerikan yapımı She's Having a Baby (1988) filminin müzikleri için kaydedildi. Daha sonra sanatçının altıncı stüdyo albümü The Sensual World'e dahil edildi ve albümün ikinci teklisi olarak piyasaya sürüldü. Birleşik Krallık müzik listesinde 25 numaraya kadar yükseldi.[1] Daha sonraları Maxwell de dahil pek çok müzisyen tarafından yeniden yorumlandı.

Tema

Şarkının sözleri doğum sırasında beklenmeyen ve korkutucu bir krizle yüzleşmek zorunda kalmakla ilgilidir. She's Having a Baby filmi için yazılan şarkı,[2] yönetmen John Hughes tarafından filmin dramatik zirvesinde kullanıldı. Bu sahnede Jake (Kevin Bacon), karısı (Elizabeth McGovern) ve doğmamış çocuğunun hayati riski olduğunu öğrenir. Şarkı devam ettikçe çiftin mutlu zamanlarından sahnelere geri dönülür. Bush şarkıyı bizzat bu sahneye uygun olarak erkek karakterin sözlerine ve bakış açısıyla uyuşacak bir biçimde, halihazırda çekilmiş filmin üzerine besteledi.

Şarkının yeni bir sürümü The Sensual World için yeniden kaydedildi. Tekli sürümü şarkının bir diğer üçüncü sürümüdür. Şarkının tamamen baştan kaydedilmiş bir başka sürümü sanatçının 2011 albümü Director's Cut'a dahil edildi. Bu yeni sürümde Kate Bush piyano eşliğinde daha seyrek bir performans icra eder.

Kompozisyon

Sony/ATV Music Publishing'in Musicnotes.com tarafından yayınlanan nota dizisine göre şarkı adi ölçü kullanılarak dakikada 66 vuruşluk yavaş tempoyla bestelenmiştir. La bemol Majör akor dizisine sahip şarkıda Bush'un vokal aralığı A3 ile E5 aralığında değişir.[3]

Müzik videosu

Şarkı için çekilen müzik videosu Bush tarafından bizzat yönetildi. Video, karanlık bir odada spot ışığında aydınlatılmış olarak piyano çalan Bush ile başlar. Sonraki sahnede Tim McInnerny tarafından canlandırılan, bir hastane odasında bir taraftan öbürüne yürüyen sinirli bir adam görülür. Daha sonra eskiye dönen sahnelerde adamın karısı (Bush tarafından oynanır) akşam yemeği sırasında fenalaşırken görülür. Daha sonra adam karısını arabaya taşırken, onu hastaneye yetiştirmeye çalışırken ve karısı sedyeyle taşınırken görülür. Adam onu beklerken korkuyla geçmişteki mutlu anlarını düşünür ve hemşirenin ona karısının öldüğünü haber verdiğini hayal eder. Hemşire adamı dalgınlıktan kurtararak ona karısının durumunu söyler. Sonuç belirsiz olsa da hemşire burada gülümser ve mutlu sona işaret eder. Son sahnede Bush tekrar belirir ve sessizce piyanonun kapağını kapatır.

Şarkı listesi

Teklinin B yüzünde bulunan "Be Kind to My Mistakes"in bir sürümü daha önce Castaway (1986) filminde kullanılmıştır. Diğer B yüzü "I'm Still Waiting", sadece 12" ve CD tekli sürümlerinde bulunur.

7" tekli (BK)

No.BaşlıkSüre
1."This Woman's Work"  3:33
2."Be Kind to My Mistakes"  3:03

12" ve CD tekli (BK)

No.BaşlıkSüre
1."This Woman's Work (Single Mix)"  3:33
2."Be Kind to My Mistakes"  3:03
3."I'm Still Waiting"  4:25

Listeler

"This Woman's Work", 20 Kasım 1989'da yayımlanarak Birleşik Krallık'ta 25 numaraya kadar yükseldi. Yayımlandıktan on beş yıl sonra, 2005'te Tamzin Outhwaite'in draması Walk Away and I Stumble'da kullanılınca Birleşik Krallık müzik indirme listesinde üç numaraya kadar yükseldi. 2008 başında Extras dizisinde kullanılınca Birleşik Krallık müzik listesine 121 numaradan tekrar girerek bir sonraki hafta 76 numaraya yükseldi. Britain's Got Talent'ta bir yarışmacı tarafından Nisan 2012'de icra edilen şarkı tekrar aynı ülkede 63 numarada kendine yer buldu.

Liste (1989) Tepe
noktası
Birleşik Krallık[1]25
İrlanda[4]20
Liste (1990) Tepe
noktası
Avustralya[5]89
Liste (2005) Tepe
noktası
Birleşik Krallık indirme listesi 3
Liste (2008) Tepe
noktası
Birleşik Krallık[1]76
Liste (2012) Tepe
noktası
Birleşik Krallık[1]63

Medyada kullanımı

Şarkı Felicity dizi müzikleri arasında yer aldı ve Ghost Whisperer, Alias, Party of Five, Crossing Jordan, 7th Heaven, Without a Trace, Chasing Life, The Vampire Diaries, The Cleveland Show ve It's Always Sunny in Philadelphia gibi dizilerin bazı bölümlerinde önemli sahnelerde çalındı. Kanıt Peşinde'nin 2007-2008 sezonunun açılışını tanıtmak adına kullanıldı. 2006'dan beri Britanyalı çocuk hayırseverlik oluşumu NSPCC'nin uzun metrajlı televizyon reklamlarında kullanıldı. 1995 yapımı İtalyan filmi Cronaca di un amore violato'da şarkıya pek çok gönderme bulunur.

Ricky Gervais'in komedi serisi Extras'ın 2007 özel Noel sürümünde şarkı iki sahneye eşlik eder. Şarkı Extras'ta yer alınca Birleşik Krallık'ta yeniden listeye girdi. Haziran 2008'de şarkı Emmerdale dizisinin iki çift arasındaki velayet tartışmasının işlendiği bir bölümünün giriş ve kapanış müziği olarak kullanıldı. Şarkı Amerikan TV komedisi You're the Worst'ün ilk sezon finalinde aktris Kether Donohue tarafından icra edildi.

Maxwell uyarlaması

"This Woman's Work"
'MTV Unplugged
ve
Now'
albümünden
Maxwell single
YayımlanmaOcak 2002 (2002-01)
FormatCD, dijital yükleme
Kaydedilme2000
TarzSoul, R&B
Süre4:01
ŞirketColumbia
YazarKate Bush
YapımcıMUSZE (Maxwell)
Hod David
Maxwell single kronolojisi
"Lifetime"
(2001)
"This Woman's Work"
(2001)
"Pretty Wings"
(2009)

1997 yılında Amerikalı R&B müzisyeni Maxwell, şarkıyı yeniden uyarlayarak MTV Unplugged albümüne dahil etti. Sanatçı daha sonra şarkıyı Now (2001) adlı albümü için yeniden kaydetti. 2001'de albümün üçüncü teklisi olarak piyasaya sürülen şarkı ABD Billboard Hot 100 listesinde 58 numarayı,[6] Hot R&B/Hip-Hop Songs listesinde 16 numarayı gördü.[7] Bu sürüm Love & Basketball adlı filmde de kullanıldı.

Müzik videosu

"This Woman's Work"ün Maxwell sürümü için çekilen müzik videosunun yönetmenliğini Sanji yaptı. Maxwell'in sevgilisiyle beraber çekildiği siyah-beyaz fotoğraflarla başlayan video, sevgilinin öldüğünü gösteren bir resme geçer. Bir sonraki sahnede sokakta sevgilisinin hayaletiyle karşılaşan Maxwell ona doğru yaklaşır fakat yoldaki su dolu çukura düşer. Sokak boyunca yüzen Maxwell, bir kaldırıma tutarak su yüzüne çıkar. Burada gökyüzündeki bulutlara bakar ve sevgilisinin yüzünü görür. Daha sonra sahne Maxwell'in bir lokantada oturduğu ve sevgilisini düşündüğü sahneye kayar. Yanında oturan iki kadın -eskiden gelen resimlerle gösterilir- da benzer bir kalp kırıklığı veya acı yaşamıştır. En sonunda Maxwell lokantadan çıkar ve halen su altında bir şekilde "make it go away" (Türkçe: götür/uzaklaştır bunu) kısmını söyler.

Listeler

Liste (2000) Tepe
noktası
ABD Billboard Hot R&B/Hip-Hop Songs 61
Lite (2002) Tepe
noktası[8]
ABD Billboard Hot 10058
ABD Billboard Hot R&B/Hip-Hop Songs16
Liste (2012) Tepe
noktası
Birleşik Krallık41
Birleşik Krallık R&B14

Medyada kullanımı

Love and Basketball filminde ana karakterlerin birbirine olan hislerini fark edip seviştiği sahnede çalar. Stomp the Yard (2007) filminde, Columbus Short ve Meagan Good beraber dışarı çıkarak ilk defa öpüşürlerken bu şarkı çalar. Bunun dışında So You Think You Can Dance'te üç kez çalındı. İlki Ağustos 2006'da yarışmacı Allison Holker'ın final solosunu bu şarkıyla söylediği bölüm, ikincisi Temmuz 2008'da Katee Shean'ın bu şarkıyı söylediği bölüm, üçüncüsü ise Melissa Sandvig ve Ade Obayomi tarafından seslendirilen ve meme kanseriyle mücadele eden bir kadının anlatıldığı bölümdür. Şarkının karaoke sürümü You're the Worst dizisinde (1. sezon, "Fists and Feet and Stuff" bölüm finali) Lindsay Jillian (Kether Donohue) tarafından icra edildi.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Chart Stats - Kate Bush - This Woman's Work". 8 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2009. 
  2. ^ "Kate Bush News & Information: Frequently Asked Questions". 6 Temmuz 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2009. 
  3. ^ "This Woman's Work: Digital Sheet music". Musicnotes.com. Sony/ATV Music Publishing. 
  4. ^ "irishcharts.ie search results". 14 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2009. 
  5. ^ Ryan, Gavin (2011). Australia's Music Charts 1988-2010. Mt. Martha, VIC, Australia: Moonlight Publishing. 
  6. ^ "The Billboard Hot 100 - Maxwell - This Woman's Work - Chart Listing For The Week Of jun 29 2002". 26 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2009. 
  7. ^ "The Billboard Hot R&B/Hip-Hop Songs - Maxwell - This Woman's Work - Chart Listing For The Week Of jul 06, 2002". Erişim tarihi: 15 Şubat 2009. 
  8. ^ www.billboard.com-maxwell this woman's work


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kate Bush</span> İngiliz şarkıcı, piyanist ve söz yazarı (d. 1958)

Catherine "Kate" Bush, CBE, İngiliz şarkıcı-söz yazarı, müzisyen ve kayıt yapımcısı. Eklektik ve deneysel müziğinin yanında, kendisine özgü performanslarıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Bring Me to Life</span>

"Bring Me To Life" Evanescence'ın Fallen albümünden çıkan ilk teklidir. Şarkı 2004 Grammy Ödülleri'nde "En İyi Hard Rock Performansı" ödülüne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sometimes (Britney Spears şarkısı)</span>

"Sometimes", pop şarkıcısı Britney Spears'ın çıkış albümü ...Baby One More Time'dan yayımlanan ikinci teklidir. 1999'un ikinci çeyreğinde yayımlanmıştır.

<i>The Sensual World</i>

The Sensual World, İngiliz şarkıcı, söz yazarı ve müzisyen Kate Bush'un altıncı stüdyo albümü. Ekim 1989'de yayımlanan albüm Birleşik Krallık albüm listesinde iki numaraya kadar yükseldi ve ülkede 300.000'i aşan satışları nedeniyle BPI tarafından plantik plak ile ödüllendirildi. Bunun yanında ABD'de Bush'un en çok satan stüdyo albümü oldu ve RIAA tarafından altın plağa layık görüldü. Birçok olumlu eleştiri alan albüm, Slant Magazine tarafından düzenlenen "1980'lerin En İyi Albümleri" listesinde 55 numarada yer almıştır. Albümde diğer Kate Bush kayıtları gibi, popüler kültüre referanslar bulunur. Buna ek olarak İrlanda geleneksel müzik enstrümanlarıyla birlikte daha geleneksel ses manzaralarının kullanıldığı albüm, 1990 BRIT Ödülleri'nde En İyi Britanyalı Yapımcı ve Yılın Britanyalı Albümü; 1991 Grammy Ödülleri'nde En İyi Alternatif Müzik Albümü dalında Grammy'ye aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">The Man with the Child in His Eyes</span>

"The Man with the Child in His Eyes", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un bir şarkısı. Sanatçının çıkış albümü The Kick Inside'ın beşinci parçası olan şarkı albümün ikinci uluslararası teklisi olarak EMI etiketiyle 1978'de yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Wow (Kate Bush şarkısı)</span>

"Wow", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un 1978 çıkışlı ikinci stüdyo albümü Lionheart için yazdığı şarkı. Şarkı Mart 1979'da tekli olarak yayımlandı ve Birleşik Krallık müzik listesinde ilk yirmide yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Army Dreamers</span> Sanatçı/Söz yazarı

"Army Dreamers", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un üçüncü stüdyo albümü Never for Ever için kaydettiği bir şarkı. Eylül 1980'de tekli olarak yayımlanan şarkı, Birleşik Krallık'ta ilk yirmiye girdi. Savaş karşıtı şarkılardan kabul edilen "Army Dreamers", Körfez Savaşı sırasında BBC tarafından sansürlenen şarkılardan biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">December Will Be Magic Again</span>

"December Will Be Magic Again", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un Noel müziği tarzında yazıp kaydettiği şarkı. Şarkı Birleşik Krallık'ta Kasım 1980'de piyasaya sürüldü ve 29 numarada yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Sat in Your Lap</span>

"Sat in Your Lap", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un 1982 çıkışlı dördüncü stüdyo albümü The Dreaming için kaydettiği bir şarkı. Henüz bitmekten çok uzakta olan albüm yayımlanmadan on beş ay önce, 1981 yazında tekli olarak piyasaya sürülen şarkı, Birleşik Krallık müzik listesinde 11 numaraya kadar yükseldi.

<span class="mw-page-title-main">The Dreaming (şarkı)</span>

"The Dreaming", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un dördüncü stüdyo albümü The Dreaming için kaydettiği şarkı. 26 Temmuz 1982'de, ilk tekliden on üç ay sonra albümün ikinci teklisi olarak yayımlandı ve Birleşik Krallık müzik listesinde 48 numaraya kadar yükseldi.

<span class="mw-page-title-main">Ne t'enfuis pas</span>

"Ne t'enfuis pas", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un 1982 yılında kaydettiği bir şarkı. Temmuz 1983'te Fransa ve Kanada'da tekli olarak piyasaya sürüldü. Şarkı aslen Birleşik Krallık ve İrlanda'da yayımlanan "There Goes a Tenner" teklisinin ve Kıta Avrupa'sında yayımlanan "Suspended in Gaffa" teklisinin B yüzünde yer almaktaydı. Bu sürümlerde şarkı yanlış bir şekilde "Ne T'en Fui Pas" olarak yazıldı.

<span class="mw-page-title-main">Hounds of Love (şarkı)</span>

"Hounds of Love", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un 1985 çıkışlı beşinci stüdyo albümü Hounds of Love için yazdığı şarkı. Şubat 1986'da tekli olarak yayımlanan şarkı, Birleşik Krallık müzik listesinde 18 numaraya kadar yükseldi. Britayalı grup The Futureheads, şarkıyı 2005'te yeniden uyarladı ve bu sürümüyle aynı ülkede ilk onda kendine yer buldu.

<span class="mw-page-title-main">The Big Sky (şarkı)</span>

"The Big Sky", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un 1985 çıkışlı beşinci stüdyo albümü Hounds of Love için yazdığı şarkı. Nisan 1986'da albümün dördüncü ve son teklisi olarak piyasaya sürüldü ve Birleşik Krallık müzik listesinde 37 numaraya kadar yükseldi. Şarkı, bütün bir öğleden sonrayı göğe bakıp bulutların aldığı şekilleri gözlemek gibi insanın çocukken yapmaktan hoşlandığı ancak büyüyünce zaman bulamadığı basit zevkler hakkındadır. Şarkı için çekilen müzik videosunu Bush bizzat kendisi yönetti. 1987 yılında "The Big Sky" videosu MTV Video Müzik Ödülleri kapsamında En İyi Kadın Videosu dalında aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Experiment IV</span>

"Experiment IV", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un bir şarkısı. Ekim 1986'da derleme albümü The Whole Story'yi tanıtım amacıyla tekli olarak piyasaya sürüldü. Birleşik Krallık müzik listesinde 23 numaraya kadar yükseldiği hafta, aynı listede sanatçının Peter Gabriel ile düeti "Don't Give Up" 9 numarada yer almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Love and Anger (şarkı)</span>

"Love and Anger", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un altıncı stüdyo albümü The Sensual World için kaydettiği şarkı. 1990 başında albümün üçüncü ve son teklisi olarak piyasaya sürülen şarkı, Birleşik Krallık müzik listesinde 38 numaraya kadar yükseldi. Bunun yanında ABD'deki Billboard Modern Rock Şarkıları listesinde bir numarayı görerek sanatçının herhangi bir ABD listesinde bir numarada yer alan tek şarkısı oldu. "Love and Anger" aynı zamanda Bush'un Amerikalı Columbia Records etiketiyle yayımladığı ilk teklisidir.

<span class="mw-page-title-main">Rubberband Girl</span>

"Rubberband Girl", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un yedinci stüdyo albümü The Red Shoes için kaydettiği şarkı. Eylül 1993'te albümün çıkış teklisi olarak piyasaya sürülen şarkı Birleşik Krallık müzik listesinde 12 numaraya kadar yükseldi.

<span class="mw-page-title-main">Eat the Music</span> Kate Bushun 1993 parçası

"Eat the Music", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un yedinci stüdyo albümü The Red Shoes için kaydettiği bir şarkı. Columbia Records şarkıyı albümün çıkış teklisi olarak yayımlarken EMI, dünyanın geri kalanında "Rubberband Girl"i çıkış teklisi olarak piyasaya sürdü. Bu şarkının Birleşik Krallık'ta sadece sınırlı sayıda 7" ve CD tanıtım teklileri üretildiyse de, son dakikada EMI tarafından geri çağrıldı. 1994'te Hollanda ve Avustralya da dahil bazı ülkeler için piyasaya sürüldü. Şarkı ABD Modern Rock Parçaları listesinde 10 numarayı gördü.

<span class="mw-page-title-main">Moments of Pleasure</span> Kate Bushun 1993 teklisi

"Moments of Pleasure", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un yedinci stüdyo albümü The Red Shoes için kaydettiği bir şarkı. Kasım 1993'te albümün ikinci teklisi olarak yayımlanan şarkı Birleşik Krallık müzik listesinde 26 numaraya kadar yükseldi.

<span class="mw-page-title-main">The Red Shoes (şarkı)</span>

"The Red Shoes", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un yedinci stüdyo albümü The Red Shoes için kaydettiği bir şarkı. Nisan 1994'te tekli olarak piyasaya sürülen şarkı Birleşik Krallık müzik listesinde 21 numaraya kadar yükseldi. Şarkı büyülü bale ayakkabısı giyip büyüyü bozana kadar dans etmeyi durduramayan bir kızı anlatır. Bu konsept Michael Powell ve Emeric Pressburger'in Kırmızı Pabuçlar filmindeki karakterden esinlenilerek oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">King of the Mountain (şarkı)</span> Kate Bushun bir şarkısı

"King of the Mountain", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un sekizinci stüdyo albümü Aerial için kaydettiği bir şarkı. Bush tarafından yazılıp bestelenen şarkı, 2005 yılında albümün tek teklisi olarak piyasaya sürüldü ve Birleşik Krallık müzik listesinde 4 numaraya kadar yükseldi.