İçeriğe atla

Thimphu

Kontrol Edilmiş
Thimphu
ཐིམ་ཕུ་
Şehir
Bhutan üzerinde Thimphu
Thimphu
Thimphu
Thimphu'nın Bhutan'daki konumu
ÜlkeBhutan Bhutan
BölgeThimphu
Rakım2320 m
Nüfus
 (2005)
 • Toplam79.185
Resmî site
www.tcc.gov.bt

Thimphu, Bhutan'ın başkenti ve en büyük yerleşim merkezi. Deniz yüzeyinden yaklaşık 2.000 m yüksekliktedir.

1952'de Hükûmet merkezi ilân edildi. Bu tarihten sonra, 17. yüzyılda inşa edilen Taşi Çho Dzong (Tashichoedzong) adlı tapınak, resmi daireleri içine alacak biçimde genişletildi.

Kralın resmî ikametgâhı olan Dechenchoeling Sarayı şehrin kuzeyinde yer alır. Yapımı 1968'de tamamlanan Hindistan-Butan Ulusal Karayolu, başkent Thimphu'yu Hindistan'a bağlar.

Trafik lambası olmayan tek Asya başkentidir.

Galeri

Görülecek Yerler

  • Norzim Lam,
  • Phelchey Toenkhyim.

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Quito</span> Ekvadorun başkenti

Kito, Güney Amerika'nın kuzeybatısındaki Ekvador'un başkentidir. Şehrin yüksekliği 2,850 metredir ve bu onu dünyadaki ikinci en yüksekte yer alan başkent yapar. Yine de bu durumda bir karışıklık vardır, çünkü daha yüksekte yer alan La Paz, Bolivya'nın devlet başkentidir fakat Sucre - ki daha alçaktadır- devletin yasal başkentidir. Kito, Ekvator'un 25 km güneyinde yer alır. Bu yüzden, yüksekliğe rağmen, Kito'da her yıl düzenli olarak ılıman iklim görülür. En yüksek sıcaklık öğle ortasında görülürken en düşük sıcaklık geceleri görülür. Ortalama sıcaklık ise 15o C'tır. Şehirde sadece iki mevsim vardır: kuru ve nemli. Kuru mevsim yazdır, nemli mevsim ise kış mevsimidir.

<span class="mw-page-title-main">Bhutan</span> Güney Asyada bir ülke

Bhutan veya Butan, resmi adıyla Bhutan Krallığı, Güney Asya'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Doğu Himalayalarda bulunan ülkenin batısında ve güneyinde Hindistan, kuzeyinde ise Çin'in Tibet bölgesi yer alır. Çok yakın olmalarına rağmen Bangladeş ve Nepal'le sınırdaş değildir. 754.000'in üzerinde nüfusa sahiptir, 38.394 km²'lik alanıyla 133. büyük ülkedir. Tarihî İpek Yolu üzerinde, Hint altkıtası, Güneydoğu Asya ve Tibet'in kesişim noktasında yer alan Bhutan meşrutiyetle yönetilir ve Mahayana Budizmini baz alan bir ulusal kimliğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Saray</span> ABD başkanının resmî konutu ve çalışma yeri

Beyaz Saray, Amerika Birleşik Devletleri devlet başkanlarının Washington, DC'de bulunan resmî ikametgâhıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tibet Budizmi</span> Budizmin Vajrayana kolundan Budist inanış

Tibet Budizmi. Tibet, Moğolistan ve Bhutan başlıca olmak üzere Nepal, Hindistan, Çin, Rusya ve bazı Orta Asya Türklerinde takip edilen Budizm koludur. Kimi yerlerde Lamacılık olarak da adlandırılmaktadır. Tibetçe Lama den doğan bu kelime, aynı zamanda bir unvan olarak da kullanılmaktadır. Budizmin Vajrayana koluna aittir.

<span class="mw-page-title-main">Gotama Buda</span> Budizmin kurucusu olan dinî öğretmen

Sidarta Gotama, yaygın olarak Buda olarak bilinir, MÖ 6 veya 5. yüzyılda Hindistan'da yaşadığı tahmin edilen ve Budizm'in kurucusu olduğu düşünülen din adamı. "Buda" bir lakap olup kendisine ölümünden yüzyıllar sonra atfedilmiştir. Sanskritçede "uyanmış kişi" anlamına gelen Buda, peşine düştüğü yaşam ve ölümün ardındaki gerçeğin arayışı sonucu Sidarta Gotama'da oluşan ruhani aydınlanmayı anlatmak için kullanılan bir ünvandır.

<span class="mw-page-title-main">Maskat</span> Ummanın başkenti

Maskat, Umman Sultanlığı'nın başkenti ve en büyük şehri. Arabistan yarımadasının güneydoğu sahilinde olup eskiden beri denizcilikle uğraşan Umman halkının başlıca ticaret limanıdır. 2014 yılı verilerine göre şehrin toplam nüfusu 1.208.114 olup bu nüfusun 464.236'sı Ummanlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg (şehir)</span> Lüksemburgun başkenti ve komün

Lüksemburg, bilinen şehir, şehir unvanına da sahip bir komün olmanın yanı sıra Lüksemburg’un başkentidir. Şehrin kuzeyinde Alzette Nehri, güneyinde Pétrusse Nehri ve ortasında Orta Çağ’da Franklar tarafından inşa edilen Lüksemburg Kalesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Chemnitz</span>

Chemnitz [ˈkɛmnɪts], Almanya'nın Saksonya eyaletine bağlı bir şehir. Eyaletin üçüncü en büyük şehridir. Herhangi bir hükûmet kesimi ya da bir bölgenin parçası olmayan bağımsız bir şehirdir. Chemnitz Teknik Üniversitesi 10.000 civarında öğrenciye sahiptir ve bilimsel yaşamın merkezidir. 10 Mayıs 1953'ten 21 Haziran 1990'a kadar şehrin resmî adı Karl-Marx-Stadt idi.

<span class="mw-page-title-main">Karahıtaylar</span> Orta Asyada Kurulan Mogol Devleti

Karahıtaylar, Orta Asya'da Hıtay (Kitan)lar tarafından kurulan Moğol devleti. Başkenti Balasagun idi.

<span class="mw-page-title-main">Dzongka</span>

Dzongkha, Bhutan'ın resmi dilidir. "Dzongkha" sözcüğü, Dzong'da konuşulan dil veya Dzong dili anlamına gelmektedir. 171.000'i ana dili olmak üzere toplam 640.000 kişi Dzongkha dilini konuşabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alahan Manastırı</span>

Alahan Manastırı, Mersin ili Mut ilçesi civarında büyük bir kilise örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Padmasambhava</span>

Padmasambhava Tibet kralı Thrisong Detsen zamanındaki Tibet Budizmi'nin kurucusu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Ripon</span>

Ripon şehri, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Yorkshire ve Humber bölgesinde bulunan metropoliten-olmayan "Kuzey Yorkshire Kontluğu"'na bağlı ikincil bölge "Harrogate Beldesi Yerel İdaresi"'ne bağlı ve çok sınırlı bir "mahalle yerel idaresi " bulunan ve orta-çağlardan kalan katedrali bulunması dolayısıyla şehir olma statüsü de taşıyan bir şehirsel yerleşkedir. Ripon küçük bir şehir olup İngiltere ülkesinde bulunan şehir statüsü taşıyan beldeler arasında nüfus sıralamasında alttan dördüncü sıradadır. Ripon'un coğrafi olarak ve kraliyet törenleri için "Kuzey Yorkshire" törensel kontluğuna bağlı olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Chester</span> İngilterenin Kuzey Batı bölgesinde bulunan yerel idare merkezi ve kent

Chester, Birleşik Krallık'ta İngiltere'nin Kuzey Batı bölgesinde törensel Cheshire kontluğunun merkezi olan ve 2009'dan itibaren "Tek-seviyeli bir yerel idare" şeklinde "Cheshire West ve Chester" adlı bir yerel idare merkezi ve kenttir. 1541'den şehir olma statüsünü taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bamyan, Afganistan</span>

Bamyan veya Bamiyan (Farsça: بامیان, Bāmyān; ayrıca Bamiyan ve Bamian), Afganistan'da, Bamyan Vilayeti'nin yönetim merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Stepanos Manastırı</span>

Aziz Stepanos Manastırı, İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nin kuzeybatısındaki Ermeni manastırıdır. Culfa şehristanının merkezi olan Culfa kentinin yaklaşık 15 km kuzeybatısında, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile İran arasındaki sınırın İran tarafındaki Aras nehri boyunca derin bir kanyonun içinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kaplan Yuvası Manastırı</span>

Kaplan Yuvası Manastırı, Bhutan'da Paro Vadisi'nde bulunan bir Budist manastırıdır. 1692 yılında Taktsang Senge Samdup mağarasının etrafında inşa edilmiştir. Manastır, günümüzde Bhutan'ın kültürel bir simgesi olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dzong mimarisi</span>

Dzong mimarisi, temel olarak Bhutan ve Tibet'te görülen bir kale mimarisi türüdür. Mimari, avlular, tapınaklar, idari ofisler ve keşişlerin konaklama kompleksini çevreleyen yükselen dış duvarlarla muazzam bir stile sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Rinpung Dzong</span>

Rinpung Dzong, Bhutan, Paro bölgesindeki Kagyu Okulu'nun Drukpa soyuna ait bir büyük dzong - Budist manastırı ve kaledir. Bölge Manastır Teşkilatı ve Paro Dzongkhag'ın hükûmet idari ofislerine ev sahipliği yapmaktadır. UNESCO'nun Geçici Miras Listesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Shabdrung Ngawang Namgyel</span>

Shabdrung Ngawang Namgyel, Asya ülkesi Bhutan'ın kurucusu olarak kabul edilmektedir. Namgyel, Tibet Budizmi'nin en önemli okullarından biri olan Drugya-Kagyü okulunu oluşturdu. Thimphu vadisinde 1620'de Cheri manastırını kurdu.