
Myanmar, resmî adıyla Myanmar Birliği Cumhuriyeti, diğer isimleriyle Burma ya da Birmanya, Güneydoğu Asya'da bir ülkedir. Kuzeybatıda Bangladeş ve Hindistan, kuzeydoğuda Çin, doğuda Laos, güneydoğuda Tayland ile komşudur. Güney ve güneybatıda Andaman Denizi ve Bengal Körfezi'ne kıyısı vardır. Myanmar Güneydoğu Asya anakarasındaki en büyük, Asya genelinde ise 10. büyük ülkedir. 2017 verilerine göre nüfusu 54 milyondur. Başkenti Nepido, en büyük şehri Yangon'dur.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Kürdistan Bölgesi veya Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Irak'a bağlı, anayasal düzeyde varlığı olan özerk bir bölgedir. Yaklaşık 40.000 km2'den oluşan idari birim; batıda Suriye, doğuda İran, kuzeyde ise Türkiye ile komşudur. Bölgesel yönetimin başkenti Erbil'dir. Kürdistan Parlamentosu Erbil'de yer almaktadır, ancak Kürdistan Bölgesi anayasası tartışmalı Kerkük kentini Kürdistan Bölgesi'nin başkenti olarak tanımaktadır. Bölgenin nüfusu, 2023 itibarıyla 6.556.752'dir. Resmî dilleri Kürtçe ve Arapça'dır.

Osaka Japonya'da Honshū'nun Kansai bölgesi'nde belirlenmiş şehirdir. Osaka Eyaleti'nin başkenti ve en kalabalık şehridir ve Japonya'da Tokyo ve Yokohama'dan sonra üçüncü en kalabalık şehirdir. 2020 nüfus sayımında 2.7 milyonluk nüfusuyla, aynı zamanda Keihanshin Metropolitan Bölgesi'nin en büyük bileşenidir, Japonya'daki en büyük ikinci metropol alanı ve 19 milyondan fazla nüfusuyla dünyanın 10. en büyük kentsel alanıdır.

HSBC Holdings plc İngiltere merkezli çok uluslu yatırım bankası ve finansal hizmetler şirketidir. 1865 yılında Hong Kong'da kurulan bankadır.

Çengdu (Çince: 成都; pinyin: Chéngdū; Wade-Giles: Ch'eng-tu,

Akdeniz için Birlik (AiB) Avrupa ve Akdeniz Havzası'ndan 43 ülkenin yer aldığı hükûmetler arası bir kuruluştur: Avrupa Birliği'nden 28 üye devlet ve Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Güneydoğu Avrupa'dan 15 ortak Akdeniz ülkesini kapsar.

Serbest bölge veya serbest limanlar; bulunduğu ülkede geçerli ticari, mali ve iktisadi alanlara ilişkin hukuki ve idari düzenlemelerin uygulanmadığı veya kısmen uygulandığı, sanayi ve ticari faaliyetler için daha geniş teşviklerin tanındığı, fiziki olarak veya idari kararla ülkenin diğer kısımlarından çitle çevrilerek ayrılan özel ekonomik bölgelerin bir alt türü olarak malların ithal edilebildiği, depolanabildiği, işlenebildiği, üretilebildiği veya re-export edilebildiği planlı yatırım alanlarıdır.

Japonya ekonomisi, nominal olarak dünyanın üçüncü büyük ve satınalma gücü paritesi bakımından dördüncü büyük ekonomisi olup dünyanın ikinci büyük gelişmiş ekonomisidir. Uluslararası Para Fonu'na göre, ülke kişi başına düşen GSYİH (SAGP) ile, 2014'te 28. sırada en yüksek $ 37.519 ABD doları ve 2012'de 22. sırada yer alıyordu. Japonya G7'nin bir üyesidir. Japon ekonomisi tahminleri, Japonya Merkez Bankası tarafından yürütülen Üçer aylık Tankan iş duyarlılığı anketiyle tahmin edilir.

Bir Kuşak, Bir Yol ya da Kuşak-Yol Projesi, Kuşak Yol Girişimi, Kuşak Yol İnisiyatifi veya OBOR, Çin devlet başkanı Şi Cinping'in 2013 yılı sonunda Orta Asya ve Güney Asya ülkelerine gerçekleştirdiği bir dizi ziyaret sırasında duyurduğu ve İtalya'nın da işbirliği ile 2049 yılında bitirmeyi planladığı, Çin-Roma medeniyeti birliği olarak da yorumlanan modern ipek yolu konseptini ifade etmektedir. Proje kapsamında güvenlik anlaşması Blackwater'ın kurucusu Erik Prince'in sahibi olduğu Frontier Services Group adlı güvenlik şirketi ile imzalanmıştır.

Asya ekonomisi, 49 farklı devlette yaşayan 4.4 milyardan fazla insandan oluşur. Altı devletin kısmen Asya'da olmakla birlikte, ekonomik ve siyasi açıdan başka bir bölgeye ait olduğu düşünülmektedir. Asya dünyadaki en hızlı büyüyen ekonomik bölge ve SAGP'ye göre GSYİH bakımından en büyük kıtasal ekonomidir. Çin, Japonya ve Hindistan dünyanın en büyük on ekonomisi arasındadır. Dahası, Asya, Japon ekonomik mucizesinden (1950-1990) başlayarak, Güney Kore'deki Han Nehri Mucizesi (1961-1996) ve Çin'deki ekonomik patlama (1978-2013) ile dünyanın en uzun ekonomik patlamasının merkezidir.
Bangladeş-Çin-Hindistan-Myanmar Bölgesel İşbirliği Forumu dört ülke arasında daha fazla ticaret ve yatırım entegrasyonunu hedefleyen bölgesel bir Asya ülkesi organizasyonu.

Ege Serbest Bölgesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir serbest bölgedir. Gaziemir ilçesinde bulunan bölge, 14 Ağustos 1990'da faaliyete geçti. Mersin ve Antalya serbest bölgelerinin ardından ülkenin üçüncü, özel sektör tarafından kurulan ilk serbest bölgesidir. 10 Temmuz 1989'da kurulan Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ESBAŞ), serbest bölgenin işletme sorumluluğuna 99 yıllığına sahiptir. 2,5 km2 alan üzerine kurulu olan Ege Serbest Bölgesi, ticaret hacmi bakımından ülkenin en büyük serbest bölgesidir. 12 Haziran 2000'de hizmete giren Uzay Kampı Türkiye, Ege Serbest Bölgesi içerisinde yer almaktadır.

Alabuga Tataristan Cumhuriyeti'nin Yelabuzhsky Bölgesi'nde 20 km² alanda, Kama Yenilikçi Bölgesel Üretim Kümesi Alabuga'ya 10 km, Yarçallı'yla 25 km, Tübenkama'ya 40 km ve bölgesel merkez olan Kazan'a 210 km mesafede yer alan sanayi ve üretim türünün özel ekonomik bölgesidir. "Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi" yönetim şirketinin hissedarları, "Özel Ekonomik Bölgeler" aracılığıyla Rusya Federasyonu'nun devlet katılımı ve Tataristan Cumhuriyeti Toprak ve Mülkiyet Bakanlığı'dır.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi-Türkiye ilişkileri, Irak'taki özerk statüdeki Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Türkiye arasındaki süregelen ilişkileri içerir. 2001'e kadar dalgalı bir hâl izleyen Kürdistan-Türkiye ilişkileri, bu tarihten itibaren Türkiye'nin ekonomik politikalarının değişimine bağlı olarak dış politikalarının da değişimiyle beraber iki tarafın Orta Doğu'daki ortak ekonomik menfaatlerine bağlı olarak statükoyu kırarak pozitif yönde seyretmiştir.
Çin-Myanmar Ekonomik Koridoru (CMEC), Bir Kuşak, Bir Yol kapsamında Myanmar ve Çin arasındaki bağlantıyı destekleyen bir dizi altyapı projesidir.
Dawei Limanı Projesi, Myanmar'da geliştirilen bir altyapı projesidir. Proje kapsamında özel ekonomik bölgede öngörülmektedir. 2011'de inşaatı başlamasına rağmen 2013'te proje askıya alındı. İnşaata devam etme planları Ağustos 2015'te açıklandı. Proje, Tanintharyi bölgesi'nin başkenti Dawei'yi Myanmar'ın ve Güneydoğu Asya'nın en büyük sanayi ve ticaret bölgesine dönüştürmeyi ve yerel işletmeleri geliştirmeyi, yerel istihdam olanakları sağlamayı ve altyapı inşaatını teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Projenin tarihi boyunca birçok mali ve insan hakları ihlali meydana geldiğinden, çalkantılı tarihi ile dikkat çekiyor. Proje tamamlandığında Güneydoğu Asya'nın en büyük sanayi bölgesi olacak.
Kyaukphyu Özel Ekonomik Bölgesi Kyaukphyu, Ramree Adası, Arakan Eyaleti'nde geliştirilmekte olan 1.600 hektarlık Myanmar özel ekonomik bölgesidir. Kyaukphyu ÖEB ilk olarak Eylül 2013'te duyuruldu. Proje başlangıçta Çin ve Myanmar hükûmetleri arasında bir ortak girişim olarak başladı, ancak o zamandan beri özel işletmeler projede aktif olarak yer aldı. Kyaukphyu ÖEB, Bengal Körfezi'ndeki Shwe gaz sahasına erişilebilir olacak. Petrol ve gaz terminali, doğal gaz ve petrol için iki boru hattı inşa eden Çin Ulusal Petrol Şirketi tarafından finanse edildi.

Azerbaycan-Japonya ilişkileri, Azerbaycan ile Japonya arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.
Bu, ülkeye göre serbest ticaret bölgelerinin bir listesidir:
Deng Şiaoping, Çin Halk Cumhuriyeti'nin (ÇHC) en önemli lideri olarak görevi devraldığında, kendisini daha çok bir teorisyen ve bir ideolog olan selefi Mao'nun pragmatik bir zıtlığı olarak sundu. Deng'in ana hedefi, insanları yoksulluktan kurtarmak ve sıradan Çinlilerin hayatlarını önemli ölçüde iyileştirmekti. Deng, açılımı ve ardından gelen bir dizi ekonomik reformu gerekçelendirirken, ulusların doğal bir sosyalist geçiş için kentleşmeden ve bir kapitalizm aşamasından geçmesi gerektiğini öngören Marx'a ve onun teorilerine atıfta bulundu. Deng yönetimindeki en ünlü reformlardan biri, Guangdong eyaletinde bulunan Shenzhen, Shantou ve Zhuhai ve Fujian eyaletinde bulunan Xiamen ile Çin'in Güneydoğu kıyısı boyunca dört "özel ekonomik bölge" kurmaktı. Çin anakarası'ndaki özel ekonomik bölgelere (SEZ'ler), başka yerlerdeki planlı ekonomiye kıyasla, Çin hükûmeti tarafından daha serbest piyasaya yönelik ekonomik politikalar ve esnek hükûmet önlemleri verilmektedir. Bu, ÖEB'lerin yabancı ve yerli işletmeler için daha çekici olan ekonomik yönetimi kullanmalarına olanak tanır. ÖEB'lerde, "...dış ve iç ticaret ve yatırım, Pekin'deki Çin merkezi hükümetinin izni olmadan" "yabancı yatırımı ve teknolojiyi çekmek için vergi ve iş teşvikleri" ile yürütülmektedir. Ticaret başlangıçta Çin'in merkezi hükûmeti tarafından kontrol ediliyordu. Ancak bu özel bölgeler, Çin'deki yabancı yatırımları cezbetmek için piyasa güdümlü kapitalist politikaların uygulandığı yerlerdir. 1986'da Çin, özel ekonomik bölgeler listesine 14 şehir daha ekledi.