İçeriğe atla

Thetis Gölü (Batı Avustralya)

Koordinatlar: 30°30′26″G 115°04′50″D / 30.50722°G 115.08056°D / -30.50722; 115.08056
Thetis Gölü
Thetis Gölü ve stromatolitler
Avustralya Batı Avustralya üzerinde Thetis Gölü
Thetis Gölü
Thetis Gölü
Batı Avustralya'daki konumu
Havza
Ülke(ler)Avustralya
KonumOrta Batı, Batı Avustralya
Koordinatlar30°30′26″G 115°04′50″D / 30.50722°G 115.08056°D / -30.50722; 115.08056
Genel bilgiler
TürTuzlu
Uzunluk0,42 km (0,26 mi)
Genişlik0,29 km (0,18 mi)
En derin noktası2 m (6 ft 7 in)
Wikimedia Commons
Harita

Thetis Gölü, Batı Avustralya'nın Orta Batı bölgesinde tuzlu bir kıyı gölüdür. Göl, Cervantes kasabasının doğusunda, Hint Okyanusu kıyısından 2 kilometre (1,2 mi) kadar içerde, Kuvaterner Dönem'den kalan bir kireçtaşı yüzeyi üzerinde bulunur.[1]

Stromatolitler, alg matları ve fauna

Göl, dünyada yaşayan deniz stromatolitlerine sahip az yerlerden biridir. Thetis Gölü stromatolitleri olağandışı sütunlu dallanma sergiler. Bu dar, yakın aralıklı ve neredeyse paralel sütunlar, modern stromatolitlerde oldukça nadirdir.

Stromatolitlerin yanı sıra, alg matları gibi çeşitli bentik mikrobiyal topluluklar gölün çeşitli katmanlarında yaşamaktadır. Bu alg matlarının bazıları stromatolitlerle ilişkilendirilirken, birçoğu yüksek ön kıyı alanları, sıçrama bölgesi veya gölün merkezî havzası gibi belirli sınırlı alanlarda yaşar.

Göl suyu alkali olup besin açısından fakirdir ancak dipte yaşayan mikrobiyal toplulukların yaşaması için ideal bir ortam sağlar. Gölde bazı küçük balıklar, amfipodlar ve oldukça tuzlu ortamlarda yaşamaya adapte olmuş birkaç kabuklu türü yaşar.[2]

Stromatolit topluluğu, besinlerin zenginleşmesi ve fiziksel olarak ezilme tehdidi altındadır. Bu değerli canlı topluluğunu gelecek nesiller için korunmasını sağlayacak geçici bir iyileştirme planı hazırlandı.[3]

Son gelişmeler

Mart 2008'de göle yeni bir giriş yolu ve otopark ile göl kıyısında yürüyüş yolları yapıldı. Göl etrafında ayrıca 1,5 kilometrelik bir yürüyüş parkuru bulunur. Ayrıca gölün kuzeyinde bulunan ve artık kullanılmayan bir çöp çukurunun rehabilite edilmesiyle çöp bertarafı ile ilgili tehditler ortadan kaldırılmıştır.[4]

Kaynakça

  1. ^ http://webdoc.sub.gwdg.de/pub/geo/geobiologie/2005/reitner/1996-tethis.pdf 23 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ "Pinnacles Visitor Centre - Lake Thetis and Stromatolites". 24 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Grey, K.; Moore, LS; Burne, RV; Pierson, BK; Bauld, J. (1990). "Lake Thetis, Western Australia: And example of Saline Lake Sedimentation dominated by Benthic Microbial Processes" (PDF). Marine and Freshwater Research. 41 (2): 275. doi:10.1071/mf9900275. 6 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Nisan 2023. 
  4. ^ "Stromatolites at Lake Thetis". 10 Şubat 2017. 10 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çöl</span> Çok az yağışın gerçekleştiği arazi alanı

Çöl, Yerküre'de yer alan ana biyom tiplerinden birisidir. Çöl, yıllık 250 mm'den az yağış alan bölgeler için kullanılan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Oregon</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Oregon, ABD'nin eyaletlerinden birisidir. Pasifik kıyısında yer alan eyalet, kuzeyde Washington, güneyde Kaliforniya ve Nevada, doğuda ise Idaho ile komşudur. Columbia nehri kuzey, Snake nehri ise doğu sınırlarının büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Willamette nehri vadisi, eyaletin en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip olan ve en yüksek tarımsal üretimin yapıldığı bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Baykal Gölü</span> Dünyanın en derin gölü

Baykal Gölü, dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır. Yüzölçümü yaklaşık 31.722 km²'dir. Uzunluğu 636 km, en geniş yeri 79,5 km'dir. Gölün tabanı deniz seviyesinin yaklaşık 1285 m altındadır. Gölün dibindeki tortul kayaçların yaklaşık 7 km kalınlığında olduğu tahmin edilmektedir. Bu da gölün yeryüzündeki en derin yarıklardan biri olduğunu göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lagün</span>

Lagün, Kıyı set gölü veya deniz kulağı dalgalar tarafından oluşturulan kıyı birikim şekillerindendir. Oluşumunda, kıyı akıntılarının da etkisi vardır. Kıyılardaki koyların ve girintilerin ağız kısımlarının dalga biriktirmesiyle oluşan kıyı kordonları ile kapanması sonucunda meydana gelirler. Lagünler genellikle kıyı lagünleri ve atol lagünleri olmak üzere iki gruba ayrılır. Karışık kum ve çakıl kıyılarında oluşur. Kıyı lagünleri olarak sınıflandırılan su kütleleri ile haliç olarak sınıflandırılmış su kütleleri arasında bir çakışma vardır. Lagünler dünyanın birçok yerinde ortak kıyı özellikleridir.

<span class="mw-page-title-main">Uluabat Gölü</span>

Uluabat Gölü veya eski adıyla Apolyont Gölü, Bursa ilinde bulunan büyük bir tatlı su gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Tuz Gölü</span> Türkiyenin İç Anadolu Bölgesinde Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırının kesiştiği yerde yer alan tuz gölü

Tuz Gölü, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırının kesiştiği yerde yer alan tuz gölüdür. Türkiye'nin tuz ihtiyacının %40'ı bu gölden sağlanır. Tuz Gölü'nde tuz, meteorolojik suların yer altına süzülerek daha önce oluşmuş tuz domlarını eritmesi ve tektonik hatlar boyunca yüzeye taşımasıyla oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Balkaş Gölü</span>

Balkaş Gölü Orta Asya'da bir göldür. Aral Gölü'nden sonra Orta Asya'nın en büyük ikinci gölüdür. 45°4′ Kuzey 76°2′ Doğu koordinatları üzerinde yer alır. Beslendiği başlıca kaynaklar İli Irmağı, Karatal Nehri, Lepsi Irmağı, Aksu Irmağı ve Ayagöz Nehri'dır. Toplam su havzası 413,000 km²dir. Kazakistan sınırları içerisinde bulunur, maksimum uzunluk 605 km, maksimum genişlik ise doğuda 74 km, batıda 19 km'dir. Yüzölçümü 16.996 km²dir. En derin noktası 25,6 metre iken ortalama derinlik 5,8 metredir. Toplam kıyılarının uzunluğu 2.385 km'dir. Denizden yüksekliği 341,4 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Issık Göl</span> Kırgızistanın kuzeydoğusunda bir göl

Issık Göl veya Isık Göl. Kırgızistan'ın kuzey doğusunda, Kazakistan sınırına yakın bir bölgede, kuzeyinde Küngöy Ala dağları ve güneyinde Teskey Ala dağları arasındaki tektonik çukurda yerleşmiş, ortalama deniz seviyesinden 1606 m yükseklikte konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Erçek Gölü</span> Türkiyede bir göl

Erçek Gölü, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Van Gölü'nün doğusunda lavların yığılmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölü olarak kabul edilir. Fakat yeni yapılan araştırmalarda göl çevresinde volkan setine rastlanmadığı iddia edilmiştir. Gölün havzasının D-B yönlü faylarla, göl çanağının K-G yönlü fayların etkisiyle oluştuğu savunulmaktadır. Bu durumda gölün Üst Pleistosende oluşan genç bir tektonik göl olduğu kabul edilmektedir. İçerisinde yüzlerce kanatlı hayvan ve kuş türünü barındırmaktadır. Önemli Kuş Alanı statüsündedir. Türkiye de bulunan 453 kuş türünün yarısı Erçek Gölü Havzasında varlığını sürdürmektedir. Sadece yerel türler değil ayrıca Flamingolar gibi göçmen kuşların da konaklama ve üreme alanı olan zengin bir doğal ortam ve doğal bir kuş cennetidir.

Göksu Deltası veya Silifke Ovası, Göksu Nehri'nin, Mersin ili, Silifke ilçe sınırlarında Akdeniz'e döküldüğü alanda oluşturduğu deltadır. Türkiye için, Çukurova'dan sonra Akdeniz kıyısındaki ikinci büyük deltadır. 1994'te Ramsar alanı ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Mogan Gölü</span> Ankarada bir alüvyal set gölü

Mogan Gölü, Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde bulunan bir set gölüdür. Göl ve çevresi, Barselona Sözleşmesi çerçevesinde Türkiye'de ilan edilen 15 özel koruma bölgesinden bir tanesini oluşturan "Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi" içinde yer alır. Bulunduğu coğrafyada önemli bir sulak alan ve rekreasyon mekanı olmasının yanı sıra florası ve faunası bakımından da ülkenin önemli doğal yaşam alanlarından bir tanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Acarlar Longozu</span> Sakaryada subasar ormanı

Acarlar Longozu, Sakarya'nın kuzeyinde Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alan Türkiye'nin tek parça halindeki en büyük longoz (subasar) ormanı. Genişliği 250–1250 m, uzunluğu 7,5 km'dir. Oluşumu açısından tipik bir kıyı set gölüdür. Karadeniz'le arasında 20–25 m yüksekliğinde kumullar, güneyinde ortalama 100 m yüksekliğinde alçak tepelerle sınırlanır. Sakarya nehrinin 6 km batısında yer alır, fazla suları Okçu deresiyle Sakarya Nehri'ne dökülür. Ulaşım açısından Karasu ile arasında yaklaşık 26 kilometre, Sakarya ile arasında yaklaşık olarak 50 kilometre mesafe vardır.

Kızılırmak Deltası, diğer adıyla Bafra Ovası, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü yerde, taşıdığı alüvyonlarla oluşturduğu, delta ovası ve sulak alanlar kompleksidir. Samsun ilinde Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarındadır. 56.000 hektarlık alanıyla Türkiye'nin en büyük deltalarındandır.

Batiyal zon, göllerde ve denizlerde taban ya da dip çökeltilerinin bulunduğu tabakadır. Okyanus yüzeyinin altında -200 m ile -4000 m arasındaki tabakaya denir.

<span class="mw-page-title-main">Paradeniz</span>

Paradeniz, Göksu Deltası'nda, Mersin ili sınırlarında bulunan lagün gölüdür. Deltada bulunan dört gölden birisidir.

Van Gölü Kapalı Havzası, Doğu Anadolu Bölgesi'nin doğusunda, Van Gölü'ne sularını döken akarsuların oluşturduğu kapalı havza.

<span class="mw-page-title-main">Alg patlaması</span>

Alg veya yosun patlaması, tatlı veya tuzlu su sistemlerinde alg popülasyonunda hızlı bir artış veya birikmedir. Patlamalar kendini çoğu zaman etkiledikleri su kaynağındaki renk değişikliği ile belli eder. Alg terimi, makroskopik su yosunları, çok hücreli organizmalar veya siyanobakteriler gibi mikroskobik, tek hücreli organizmalar gibi pek çok suda yaşayan fotosentetik organizmayı kapsar. Buna rağmen alg patlaması terimi genel olarak makroskopik alglerin değil, mikroskopik, tek hücreli alglerin hızlı büyümesini belirtir.

<span class="mw-page-title-main">Mikrobiyalit</span>

Mikrobiyalitlar, belirli bentik mikrobiyal topluluğun dertital tortuyu yakalaması ve çökelti şeklinde oluştuğu zeminde birikmesi sonucu (biyofilm) oluşan organize mercan resifi benzeri yapılardır. Yaşayan bentik mikrobiyal topluluklar, fotosentetik prokaryotların, ökaryotik mikroalglerin ve kemoototrofik ve kemoheterotrofik mikropların karmaşık ekolojik kümelerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Kenyir Gölü</span>

Kenyir Gölü ya da Tasik Kenyir, Malezya'nın Terengganu eyaletindeki Hulu Terengganu bölgesinde bulunan yapay göl. 1985 yılında Kenyir Nehri'ne kurulan baraj ile oluşturulmuştur. Göl ve baraj, Sultan Mahmud Elektrik Santrali'ne su sağlamak için inşa edilmiştir. 260.000 hektarlık bir alana sahip olmasıyla Güney Doğu Asya'daki en büyük insan yapımı göl olma unvanını elde etmiştir.

Save Gölü, Irak'ın Müsenna vilayetinde, Fırat Nehri yakınında, yaklaşık 23 kilometre (14 mi) uzaklıkta Semave şehrinin batısında bulunan bir kapalı havzadır. Bu gölün girişi veya çıkışı yoktur, ancak suyu altındaki akiferlere taşıyan bir eklem çatlakları ve çatlaklar sistemi aracılığıyla Fırat'tan su çeker. Su seviyesi kuru ve yağışlı mevsimlerde dalgalanır, ancak su beslemesi ve buharlaşma arasındaki denge durumu nedeniyle kurumaz.