İçeriğe atla

Theridion torosum

Theridion torosum
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Arthropoda
Alt şube:Chelicerata
Sınıf:Arachnida
Takım:Araneae
Familya:Theridiidae
Cins:Theridion
Tür: T. torosum
İkili adlandırma
Theridion torosum

Theridion torosum, Theridion cinsine bağlı bir örümcek türüdür.[1]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "ITIS". 30 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin güneydoğusundaki coğrafi bölgesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Güneydoğu Torosların güneyinden Suriye sınırına kadar olan yerleri kaplar. Bölge doğu ve kuzeyden Doğu Anadolu Bölgesi, batıdan Akdeniz Bölgesi, güneyden Suriye ve kısa bir sınırla da Irak ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Akdeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Akdeniz Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu'nun güneyinde Akdeniz kıyısı boyunca uzanır. Genişliği 120–180 km arasında değişir. Batı ve kuzey batısında Ege Bölgesi, kuzeyinde İç Anadolu Bölgesi, doğusunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi, güneyinde ise Akdeniz bulunur. Güneydoğudan Suriye ile komşudur. Türkiye'nin başka bölgelerinde olduğu gibi Akdeniz Bölgesi'nde de bölge sınırları ile yönetim birimleri olan illerin sınırları tümüyle çakışmaz.

<span class="mw-page-title-main">Toros Dağları</span>

Toros Dağları ya da kısaca Toroslar, Türkiye'nin Akdeniz kıyılarına paralel olarak, Teke Yarımadası'ndan Suriye'ye, hatta iç kesimlere de uzayarak Irak sınırına varan, içinde birçok sıradağı da barındıran bir dağ zinciridir. Bu zincirin en yüksek noktası 3.767 metrelik Kızılkaya zirvesidir.

<span class="mw-page-title-main">Toroslar, Mersin</span> Mersinin ilçesi

Toroslar, Mersin ilinin bir merkez ilçesidir. Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne bağlıdır. Şehir merkezinin kuzeydoğu bölümünü oluşturur. Yüzölçümü en büyük olan merkez ilçedir. Güneyinde Akdeniz ilçesi, doğusunda Tarsus, kuzeydoğusunda Çamlıyayla, batısında ise Yenişehir ve Mezitli ilçeleri bulunmaktadır. Mersin ilinin şehirlerarası otobüs terminali, Toroslar ilçesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sertavul Geçidi</span> İç Anadoluyu Akdenize bağlayan bir dağ geçidi.

Sertavul Geçidi, İç Anadolu'yu Akdeniz'e bağlayan önemli geçitlerden biridir. Toros dağlarında ve D 715 no.lu kara yolu üzerindedir. 1.650 rakımlı geçit kışları zor geçit verse de en yakın bağlantı geçitlerinden biridir. Zirvenin kuzeyi Karaman ve güneyi de Mersin iline ait Mut ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tahtalı Dağları</span> Türkiye de sıradağlar

Tahtalı Dağları Orta Toroslar'da bulanan bir sıradağdır. Büyük çoğunluğu Kayseri, Adana ve Sivas illerinde yer alır, kuzey kısmının ufak bir bölümü de Sivas ilinde bulunur. Seyhan Nehri'nin Zamantı ve Göksu kolları arasında uzanan dağların tümüne denir. Kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanan bu dağların üzerinde, Koç Dağı, Soğanlı Dağı, Beydağı, Alaylı Dağı, Bakır Dağı gibi doruklar sıralanır.

<span class="mw-page-title-main">Gülek Boğazı</span> İç Anadoluyu Akdenize bağlayan bir dağ geçidi.

Gülek Boğazı, Mersin ilinin Tarsus ilçesi sınırlarında bulunan ve Akdeniz Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi arasında bağlantıyı sağlayan Toros Dağları üzerindeki geçittir. Pozantı - Tarsus parkurundaki 21 no.lu otoyol bu geçitten geçer. Kuzeyden Çukurova'ya iniş yönünde rakımı Akçatekir çıkışında ~ 1.125 metredir. Ortalama rakımı 1.050 metre olan geçit güneyde ~ 828 metre rakımda sona erer. Bu nokta karasal iklimin sona erdiği yerdir. Çukurova'nın kuzey sınırını oluşturur. Boğazın Kuzey Kesiminde Kadir Hanı, Güney Kesiminde ise Körali Hanı bulunur. Boğaz içinde Roma İmparatoru Caracalla'nın yazıtı bulunur. Ayrıca Kadir Hanı mevkiindeki "Buyduran Pınarı" soğukluğu ile tarihsel üne sahip bir pınardır. Boğazın kuzey yamacında kar tutarken güney yamacı Akdeniz iklimi ve bakının etkisiyle pek kar tutmaz.

<span class="mw-page-title-main">Berdan (nehir)</span> Tarsus da akarsu

Berdan ya da Tarsus çayı,, antik Cydnus Çamlıyayla bölgesi Toros Dağları'ndan doğup yine Çamlıyayla Cehennem deresi ve Kadıncık ırmağı olarak Tarsus 'un içinden geçtikten sonra Akdeniz'e dökülen bir akarsudur. Kyndos olarak da bilinir. Üzerinde Kadıncık 1, Kadıncık 2 ve Berdan barajları bulunur. Dünyanınsa en çok su taşıyan ama en kısa nehirlerinden de birisidir. Üzerinden O-51'de bulunan Berdan Viyadüğü geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Geyik Dağları</span>

Geyik Dağları, Antalya'nın kuzey doğusunda Dedegöl dağlarının en kuzey noktasından başlayarak Taşeli Platosu'na kadar uzanan Batı Torosların Orta Toroslarla bağlandığı noktada bulunan sıradağlar. Bu sıradağların kuzeye bakan tepe yamaçlarında yaz aylarında dahi kar bulunur. Geyik dağları dizi halinde Konya, Karaman ve Antalya illeri arasında bir sınır çizgisi çizerler. Geyik Dağları'nın en yüksek tepesi Antalya'nın Gündoğmuş ilçesi'nin kuzey doğusunda bulan Geyik dağı tepesi 2877 metredir. Dikkate değer bir diğer zirvesi ise yine Antalya’nın Gazipaşa ilçesinin doğu-kuzey doğu istikametinde bulunan Sarıtaş Tepesi ise 2339 metredir.

Toros Üniversitesi, 2009 yılında Mersin'de Mersin Eğitim Vakfı tarafından kurulmuş olan bir Vakıf Üniversitesi'dir.

<i>Theridion</i>

Theridion, Theridiidae familyasına bağlı bir örümcek cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Mersin ilindeki yerleşim yerleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıda Mersin ilindeki yerleşim yerleri gösterilmiştir. Yerleşim yerleri bağlı oldukları ilçe başlığı altında sıralanmıştır. İlk dört ilçe merkez ilçedir. Her listede ilk yer ilçe merkezi, diğerleri bu ilçeye bağlı köylerdir.

<span class="mw-page-title-main">Arslanköy Göleti</span>

Arslanköy Göleti, Mersin ilinde ve Toros Dağları üzerinde bulunan bir gölettir. Merkez Toroslar ilçesine bağlı Arslanköy beldesinin güneyinde yüksek bir düzlükte yer alan gölet 37°00′29″K 34°17′05″D koordinatlarındadır. Deniz yüzeyinden 1.370 metre yüksekliktedir. Mersin'e 53 kilometre uzaklıktadır. Sulama amaçlı gölet 2007 yılına Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce yaptırılarak belediyeye devredilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Belemedik Tren İstasyonu</span> Adana, Türkiyede bir tren istasyonu

Belemedik Tren İstasyonu, Adana'nın Pozantı ilçesine bağlı Belemedik mahallesinde bulunan, tarihi 1912 yılında Bağdat Demiryolu (Bagdadbahn) inşaatına dayanan Tren İstasyonu.

<span class="mw-page-title-main">Hacıkırı Tren İstasyonu</span> Adana, Türkiyede bir tren istasyonu

Hacıkırı Tren İstasyonu, Adana'nın Karaisalı ilçesine bağlı Kıralan mahallesinde bulunan, yapımı 1912 yılındaki Bağdat Demiryolu (Bagdadbahn) inşaatına dayanan tren istasyonudur.

Karaisalıbucağı Tren İstasyonu, Adana'nın Karaisalı ilçesinde bulunan tren istasyonu.

Durak Tren İstasyonu, Mersin'in Tarsus ilçesinde bulunan tren istasyonu.

Kelebek Tren İstasyonu, Adana'nın Karaisalı ilçesinnde bulunan tren istasyonu.

<span class="mw-page-title-main">Çiftehan Tren İstasyonu</span> Niğde, Türkiyede bir tren istasyonu

Çiftehan Tren İstasyonu, Niğde ilinin, Ulukışla ilçesine bağlı ve Niğde'ye 110 kilometre uzaklıkta; Yapımı 1912 yılında Bağdat demir yolu inşaatına dayanan Anadolu Osmanlı Demiryolları tarafından yapılan Tren İstasyonu. Güney'de E-5 Karayolu bulunmaktadır, İstasyon, Toros Ekspresi ve Erciyes Ekspresi Anahat Trenlerine hizmet vermektedir. Hattan; Yük trenleri ve Ekspres trenler geçmektedir. Adana-Konya arası Toros Ekspres: 09:02, Konya-Adana arası Toros Ekspres: 19:56, Adana-Kayseri arası Erciyes Ekspres: 18:17, Kayseri-Adana arası Erciyes Ekspres:11:30'da İstasyonda olmaktadır.

Gümüş Tren İstasyonu, Niğde ilinin, Ulukışla ilçesine 79 kilometre uzaklıkta bulunan, 1912 yılında Anadolu Osmanlı Demiryolları tarafından yapılan Tren İstasyonu.