İçeriğe atla

Therese Schlesinger

Therese Schlesinger
Therese Schlesinger (alt sırada soldan üçüncü) Kadınlar Komitesinde, 1917
Doğum6 Haziran 1863(1863-06-06)
Viyana, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
Ölüm5 Haziran 1940 (76 yaşında)
Blois, Fransa
MilliyetAvusturyalı
MeslekFeminist ve politikacı
EvlilikViktor Schlesinger
Akraba(lar)Emma Eckstein
Frederick Eckstein
Gustav Eckstein

Therese Schlesinger, (kızlık soyadı Eckstein); (d. 6 Haziran 1863 - ö. 5 Haziran 1940), Avusturyalı feminist ve politikacı.

Hayatı

Therese Schlesinger, 6 Haziran 1863'te Avusturya İmparatorluğu'nun başkenti Viyana'da üst orta sınıf bir Yahudi ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.[1][2] Kardeşleri arasında ilk psikolog Emma Eckstein, yazar Gustav Eckstein ve filozof Frederick Eckstein da vardı. 24 Haziran 1888'de Viktor Schlesinger ile evlendi ve bir yıl sonra kızı Anna doğdu. Doğum, Schlesinger için çok zordu. Sağ bacağı onu birkaç yıl boyunca tekerlekli sandalyeye mahkûm edecek kadar kısmen engelli kaldı. Kocası 23 Ocak 1891'de öldü. 1905'ten 1920'lerdeki ölümlerine kadar annesi, kızı, kız kardeşi Emma ve erkek kardeşi Gustav ile birlikte yaşadı. Kızının 1920'deki intiharı Schlesinger'i derinden etkiledi. 1938'de Nazi Almanyası ile yaşanan Avusturya'nın ilhakı'nın ardından Fransa'ya kaçtı. Hayatının geri kalanını Blois'teki bir sanatoryumda geçirdi ve 5 Haziran 1940'ta orada öldü.[3]

Faaliyetler

Schlesinger 1894'ten başlayarak Avusturya feminist hareketine dahil oldu. Genel Avusturya Kadın Derneği'ne (AÖFV - Almanca: Allgemeiner Österreichischer Frauenverein) katıldı. 1894 Viyanalı Ücretli Kadın İşçilerin Durumuna İlişkin Enquéte'ye katıldı (Almanca:Enquęte zur Lage der Wiener Lohnarbeiterinnen). 1897 yılı sonunda AÖFV'den ayrılarak Avusturya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'ne (Almanca: Sozialdemokratische Arbeiterpartei Österreichs) katıldı. Sonraki yıllarda Schlesinger, kadınları Sosyal Demokrasi davasına kazandırmanın odağındaki tartışmaların merkezinde yer aldı. Ona göre sendikal örgütlerin talepleri kadınların politik eğitimini güvence altına almaya çalışmıyordu ve kadınların oy kullanma hakları da Schlesinger açısından eşit derecede önemli bir talepdi. Dahası, eğer sosyalist bir proje çerçevesinde insanlar arasında yeni bir tür dayanışma geliştirilecekse, öncelikle "gündelik" kültürel sorunların ele alınması gerekiyordu.[4] 1919'dan 1923'e kadar Ulusal Konsey'in (Almanca: Nationalrat) üyesi olarak görev yaptı. Daha sonra Federal Konsey'e (Almanca: Bundesrat) katıldı. 5 Aralık 1930'da istifa etti.[5][6]

Okuma

  • Hauch, Gabriella (2005). "Schlesinger". Haan, Francisca de; Daskalova, Krassimira; Loutfi, Anna (Ed.). Biographical Dictionary of Women's Movements and Feminisms in Central, Eastern, and South Eastern Europe: 19th and 20th Centuries. New York: Central European University Press. ISBN 978-963-7326-39-4. 

Kaynakça

  1. ^ "Therese Schlesinger-Eckstein". 21 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2024. 
  2. ^ "Frauen in Bewegung 1848–1938". 4 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2024. 
  3. ^ Hauch, pp. 479–82
  4. ^ Hauch, p. 480
  5. ^ Hauch, p. 481
  6. ^ "Politische Mandate/Funktionen". 9 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avusturya Sosyal Demokrat Partisi</span> Avusturyada bir siyasi parti

Sosyal Demokrat Parti Avusturya (SPÖ), 1 Ocak 1889 yılında Hainfeld'de Sosyal Demokrat İşçi Partisi (SDAP) olarak kurulan bir siyasi partidir. 1918'den 1934'e kadar Avusturya Alman Sosyal Demokrat İşçi Partisi (SDAP) adı altında faaliyet gösterdi. Austrofaşizm ve Nazi diktatörlüğü döneminde yasaklandı. 1945'ten 1991'e kadar partinin adı Avusturya Sosyalist Partisi olarak anıldı. SPÖ, Haziran 1945'te Viyana'nın birinci bölgesindeki Löwelstraße 18 numarada yer alan parti merkezine yerleşti, bu nedenle Löwelstraße, SPÖ'ye atıfta bulunurken genellikle federal parti için mecazi anlamda kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Gustav Mahler</span> besteci

Gustav Mahler, Yahudi kökenli Avusturyalı besteci ve orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Gustav Klimt</span> Avusturyalı sembolist ressam ve Viyana Jugendstil temsilcisi (1862-1918)

Gustav Klimt, Avusturyalı ressamdır. Genç yaşlarda sembolizm ve art nouveau akımlarından ciddi derecede etkilenmiştir. Viyana Sezession grubunun önemli üyelerindendir. Tablolarının yanı sıra duvar resimleri, eskizleri ve diğer eserleriyle de tanınır. Klimt'in birincil resim konusu kadın bedenidir, -resimlerinde âşık olduğu bir kadını sık sık model olarak kullanmıştır- ve eserlerinde ince dekoratif süslemelerle beraber zarif bir erotizm göze çarpar. Bazı tablolarında gerçekten de saf altın kullanmıştır. Viyana Üniversitesindeki tabloları II. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından tahrip edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Joseph von Eichendorff</span> Yazar

Joseph Karl Benedikt "Freiherr" von Eichendorff, Alman romantizminin önemli temsilcilerinden Alman şair ve yazar. Almancanın bugün dahi en çok okunan şairlerinden biridir. Ancak Aus dem Leben eines Taugenichts başlıklı nesir hikâyesi de, bugün Almanca edebiyatın temel eserleri arasında sayılır.

<span class="mw-page-title-main">III. Ferdinand (Kutsal Roma imparatoru)</span>

III. Ferdinand, Kutsal Roma imparatoru (1637–1657).

<span class="mw-page-title-main">VII. Karl (Kutsal Roma imparatoru)</span> Kutsal Roma imparatoru (1697-1745; hd. 1742-1745)

İmparator Charles VII Albert, Wittelsbach ailesi üyesi, 1726 dan beri Kutsal Roma İmparatorlarını seçme hakkına sahip altı üyeden biri ve 24 Ocak, 1742 yılından 1745 yılında ölümüne kadar Kutsal Roma İmparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Blanka Teleki</span>

Blanka Teleki de Szék ; Kontes, Macar sanatçı, eğitimci ve kadın hakları aktivisti. Kadınların eğitiminde erken bir feminist ve öncü olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Wil van Gogh</span> Hollandalı hemşire/erken feminist/van Goghun kardeşi

Wilhelmina Jacoba van Gogh veya Wil van Gogh, Hollandalı hemşire ve erken feminist. Dünyaca ünlü ressam Vincent van Gogh ve sanat simsarı Theo van Gogh'un kız kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Sabine Derflinger</span> Avusturyalı yönetmen, senarist ve yapımcı.

Sabine Derflinger Avusturyalı bir film yönetmeni, senarist, yapımcı ve dramaturjik danışman. Viyana ile Berlin'de ikamet edip çalışmalar yürütmektedir. Filmlerinin çoğu, özellikle Geraubte Kindheit, Vollgas (Basamak), Kleine Schwester, 42plus ve Tag und Nacht olmak üzere birçok ödül kazandı. Aynı zamanda kült dizisi Tatort'ta bir dizi filmi yönetmesiyle tanınıyor.

Maria Svolou bir Yunan feminist ve sosyalist liderdir.

<span class="mw-page-title-main">Emilie Flöge</span>

Emilie Louise Flöge Avusturyalı bir moda tasarımcısı ve iş insanıdır. Ressam Gustav Klimt'in hayat arkadaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Marie Lang</span>

Marie Lang Avusturyalı bir feminist, teozofist ve yayımcıydı. 1858'de Viyana'da doğan Lang, liberal, üst-orta sınıf bir evde büyüdü. 1884'te ilk kocasından boşandıktan sonra Edmund Lang ile evlendi ve ikisi siyasetçiler ve entelektüeller için etkili bir salona ev sahipliği yaptı. 1880'lerin sonlarına doğru kadın hareketine katılarak kısa sürede etkili bir kadın hakları aktivisti oldu. 1893'te Auguste Fickert ve Rosa Mayreder ile birlikte Allgemeiner Österreichischer Frauenverein'i kurdu. Kanunun 30. Bölümünde yer alan ve kadınların siyasi katılımını yasaklayan derneklerin hükümlerine rağmen, üç arkadaş kadınların ve çocukların medeni haklarını düzenleyen yasalarda ve kadınların oy hakkı lehine yasal değişiklikler yapılması için etkili siyasetçiler ve aydınlardan oluşan ağlarını kullandılar. 1898'de kadın dergisi Dokumente der Frauen'ı kurdu ve 1902'ye kadar bu dergide yazı işleri müdürü olarak görev yaptı.

Marianne Katharina "Käthe" Leichter, Avusturyalı bir ekonomist, kadın hakları aktivisti, gazeteci ve politikacıydı. Avusturya Sosyal Demokrat Partisi ve Viyana İşçi Odası üyesiydi. Nazi rejimi sırasında Ravensbrück toplama kampında alıkonuldu ve 1942'de Bernburg Ötanazi Merkezi'nde gazla öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Emma Eckstein</span> Avusturyalı psikoanalist ve yazar (1865-1924)

Emma Eckstein, Avusturyalı yazar. Sigmund Freud'un en önemli hastalarından biriydi ve 1897 yılında kısa bir süre de psikanalist olarak çalıştı. Freud için "hem meslektaşı hem de hastası" olan "ilk kadın analist" olarak tanımlandı. Analist olarak, daha çok cinsel ve sosyal hijyen alanında çalışırken, aynı zamanda kendi tarifiyle "asalak gibi kişiye musallat olan hayal kurma eyleminin" genç kızların hayatını nasıl etkilediğini de araştırdı.

<span class="mw-page-title-main">Nataliya Kobrynska</span> Ukraynalı yazar, editör

Nataliya Kobrynska Ukraynalı yazar, sosyalist feminist ve aktivisttir.

Nurser Öztunalı, Türkiye'de 1980 sonrası öncü aktivistlerinden. Esas mesleği mimarlık olan Nurser Öztunalı aynı zamanda yayıncılık da yaptı. Kadın Çevresi Yayınları, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı ve Mimarlık Vakfı kurucularından. 12 yıl boyunca fiziksel şiddet görmesinin ardından her türlü ekonomik, toplumsal ve aile engeline rağmen boşanması, kişisel yaşamında bir dönüm noktası olmanın yanı sıra Türkiye'deki bağımsız feminist hareketin de bir kırılma noktası. Nurser Öztunalı aynı zamanda 1980 darbesi sonrası tüm baskıcı ortama rağmen Türkiye'de kendine açık bir şekilde feminist diyen ilk kadın aktivistlerden. 2021 yılında Heinrich Böll Vakfı tarafından verilen Anna Klein Ödülü'nü alan Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı kurucularından feminist avukat Canan Arın "Ayrıca Mor Çatı’nın kuruluşundan beri emeği geçen ama artık aramızda olmayan Nurser Öztunalı, Birsen Kaşker, Nural Yasin, Türkiye’deki feminist harekete büyük emeği geçen Şirin Tekeli ve Feride Yıldırım Güneri’nin anıları önünde saygı ile eğiliyorum." diyerek ödülünü Nurser Öztunalı'ya ithaf etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adelheid Popp</span> Avusturyalı gazeteci, siyasetçi ve feminist yazar (1869-1939)

Adelheid Popp, gazeteci ve politikacı olarak çalışan Avusturyalı bir feminist ve sosyalistti.

<span class="mw-page-title-main">Hanna Sturm</span>

Hanna Sturm, Avusturya'nın 1938'de Nazi Almanya'sına ilhakının ardından direniş aktivisti olan işçi hakları ve barış aktivistiydi. Sonraki birkaç yılını Alman toplama kamplarında geçirdi. 30 Nisan 1945'te Ravensbrück kampından hayatta kalarak çıktı. 1958'de yaşantısının otobiyografik olarak yazdı ancak bir yayıncı bulamadı. 1982'de, ölümünden iki yıl önce, çalışma yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Marianne Hainisch</span>

Marianne Hainisch, ;, Avusturya kadın hareketinin kurucusu ve lideriydi. Aynı zamanda Avusturya'nın ikinci Cumhurbaşkanı Michael Hainisch'in (1920–1928) annesiydi.