İçeriğe atla

Therblig

Therblig Türkçe Sembolleri
THERBLIG (TÜRKÇE)

Therblig, Frank Bunker Gilbreth'in soyadı olan "Gilbreth" kelimesinin tersten yazılışında th harflerinin yer değiştirmesiyle oluşan bir kelimedir.

Eşi Lillian Moller Gilbreth ile beraber bir insanın fiziksel olarak yaptığı temel hareketleri (arama, taşıma, oturtma, monte etme vb. ) 18 adet "Therblig Sembolleri / Hareketleri" denilen işaretler ile sembolize ederek sınıflandırmış ve bir işi yapmanın en iyi metodunun belirlenmesinde ve iş eğitimlerinde bu sembollerin kullanılmasını önermişlerdir.

Temel hareketler

Temel hareket öğeleri, bir işçinin bir işlemi veya eylemi gerçekleştirmesi için gereken temel hareketler bütünüdür.

  • Boş Taşıma (BT): Boş elle bir nesneyi almak. ("Erişme/ Ulaşma" diye de bilinmektedir.)
  • Kavramak (T): Bir nesneyi elle kavramak.
  • Yükü Taşıma / İlerletme (YT): Bir el hareketi ile bir nesneyi hareket ettirme.
  • Tutma (TB): Bir nesneyi tutmak, bulundurmak.
  • Yükü boşaltma (YB): Bir nesnenin kontrolünü bırakmak.
  • Sonrakine hazırlama (SH): Nesneyi bir sonraki işleme hazır hale getirmek, konumlandırmak, yönlendirmek.
  • Konum (Y): Bir nesneyi tanımlanan yere yerleştirmek ve / veya yönlendirmek.
  • Kullanım (K): Bir aleti çalışırken istenilen şekilde yönlendirmek, şekil vermek.
  • Birleştirme (B): İki parçayı bir araya getirmek.
  • Ayırma (AY): Birleştirilen birden çok bileşeni birbirinden ayırmak.
  • Arama (AR): El ve göz ile bir nesneyi bulmaya çalışmak.
  • Seç (SE): Bir gruptaki nesneler arasından seçim yapmak.
  • Plan (P): İş akışına karar vermek, belirlemek.
  • Muayene (M): Nesnenin kalitesini veya özelliklerini göz ve / veya diğer duyuları kullanarak belirlemek.
  • Kaçınılmaz gecikme (KG): İş akışı içerisinde işçinin kontrolünde olan faktörlerden dolayı beklemek.
  • Kaçınabilir gecikme (BK): İş akışı içerisinde olmayan, işçinin kontrolün de olan faktörlerden dolayı beklemek, boşta kalmak.
  • Dinlenme (D): Yorgunluğun üstesinden gelmek için kısa süreli yapılan istirahat.
  • Bul (BU): Arama döngüsünün sonunda geçici bir zihinsel tepki. Nadiren kullanılır.

Etkin ve etkin olmayan temel hareketler

EtkinEtkin Değil
Erişmek, ulaşmakTutmak, bulundurmak
Hareket ettirmekDinlenmek
KavramakKonum
Yükü boşaltmakAramak
KullanmakSeçmek
BirleştirmekPlan
Parçaları ayırmakKaçınılmaz gecikme
Sonraki işleme hazırlamaKaçınılabilir gecikme
Muayene

Örnek kullanım

Therbligs hareketlerinin nasıl analiz edildiğine ilişkin bir örnek şöyledir:[1]

... Banyoda traş olmak için yüzü köpüklenmiş traş bıçağını almaya hazır halde bulunan kişiyi düşünelim. kişi traş bıçağının nerede olduğunu bilir, ama ilk önce onu gözü ile bulması gerekir. İşte bu ilk Therblig olan "Arama" dır. Göz aradıktan sonra " bulur ", ikinci Therblig. Üçüncü ise jiletler arasından kullanmak istediğini "seçmesidir". Akabinde gelen(dördüncü), o jileti "tutması, kavramasıdır". Kavranan jiletin yüze doğru götürülmesi hareketi olan "taşıma" beşinci harekettir. Yüze doğru gelen jiletin yüzde kesimin başlaması için "yerleştirilmesi", altıncı therblig'dir.

— Frank Gilbreth, Jr. and Ernestine Gilbreth Carey, Cheaper By the Dozen

Tarihçe

Frank Gilbreth, 1915'te yayınlanan bir makalede "Kararlar ve hareketler döngüsünün kısmen veya tamamen, aynı veya diğer döngülerle eş zamanlı olarak şu değişen diziler halinde düzenlenmiştir: 1. Arama, 2. Bulma 3. Seçme 4. Tutma 5. yerleştirme 6. Birleştirme 7 Kullanma 8 Ayırma 9 Muayene 10. Hareket ettirme 11. Bir sonraki işlem için hazırlama 12. Yükü boşaltma 13. Ulaşma/erişme 14. Kaçınılabilir gecikme 15. Kaçınılamaz gecikme 16. Dinlenme

"(Motion Study for the Crippled Soldier, in Journal of the American Society of Mechanical Engineers, December 1915, page 671.)

Notlar

  1. ^ Frank B. Gilbreth, Jr. & Ernestine Gilbreth Carey (1948). Cheaper By the Dozen (2005 bas.). New York: HarperCollins. ss. 110-111. ISBN 978-0-06-076313-8. 

Kaynakça

  • Gilbreth, Frank; Carey, Ernestine Gilbreth (1948). Cheaper by the Dozen. 
  • Aft, Lawrence (2000). Work Measurement and Methods Improvement. New York: John Wiley & Sons, Inc. ISBN 0-471-37089-4. 
  • Singleton, W. (1982). The Body at Work. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-24087-5. 
  • * Groover, Makell P. (2007). Work Systems, Methods, Measurement and Management of Work. Upper Saddle River, NJ 07458: Pearson Prentice Hall, Pearson Education, Inc. ISBN 0-13-135569-4. 

Dış bağlantılar

Şablon:Gilbreth family

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Enerji</span> bir sistemin iş yapabilme yeteneğinin ölçüsü

Fizikte enerji, bir cisime veya fiziksel bir sisteme aktarılan, işin performansında ve ısı ve ışık biçiminde tanınabilen niceliksel özelliktir. Enerji korunan bir miktardır; Enerjinin korunumu yasası, enerjinin istenen biçime dönüştürülebileceğini ancak yaratılamayacağını veya yok edilemeyeceğini belirtir. Uluslararası Birimler Sisteminde (SI) enerjinin ölçü birimi joule'dür (J).

<span class="mw-page-title-main">Mekanik</span> kuvvetlere veya yer değiştirmelere maruz kalan fiziksel cisimlerle ilgilenen bilim

Mekanik, fiziğin fiziksel nesnelerin hareketleriyle, özellikle kuvvet, madde ve hareket arasındaki ilişkilerle ilgili alanıdır. Nesnelere uygulanan kuvvetler yer değiştirmeler veya bir nesnenin çevresine göre konumunda değişikliklerle sonuçlanır. Fizik'in bu dalının kökenleri Antik Yunanistan'da Aristoteles ve Arşimet'in yazılarında bulunur.. Erken modern dönem sırasında, Galileo, Kepler ve Newton gibi bilim adamları şimdiki klasik mekaniğin temellerini attılar. Klasik mekanik, duran veya ışık hızından çok daha düşük hızlarla hareket eden cisimlerle ilgili klasik fizikin bir dalıdır. Kuantum aleminde olmayan cisimlerin hareketini ve üzerindeki kuvvetleri inceleyen bilim dalı olarak da tanımlanabilir. Alan bugün kuantum teorisi açısından daha az anlaşılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik</span> elektrik yükünün varlığı ve akışı ile ilgili fiziksel olaylar

Elektrik, elektrik yüklerinin akışına dayanan bir dizi fiziksel olaya verilen isimdir. Elektrik sözcüğü Türkçeye Fransızcadan geçmiştir. Elektriğin Türkçe eş anlamlısı çıngı sözcüğüdür. Ayrıca Anadolu ağızlarında elektrik anlamında yaldırayık sözcüğü tespit edilmiştir. Elektrik, pek çok farklı şekillerde var olabilir. Örneğin, yıldırımlar, durgun elektrik, elektromanyetik indüksiyon ve elektrik akımı gibi. Ek olarak, elektriğin elektromanyetik radyasyon, radyo dalgaları gibi oluşumları olduğu bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Su bilimi</span> Yerkürenin altında, üzerinde ve yüzeyinde bulunan suları inceleyen bilim dalı

Su bilimi ya da hidroloji, suların yerküre üzerindeki dağılımını ve mekanik, fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini inceleyen disiplinler arası bir bilimdir.

<span class="mw-page-title-main">İbnü'l-Heysem</span> Arap fizikçi, matematikçi ve astonom (965–1040)

İbn-i Heysem, Ḥasan Ibn el-Heysem, Batılıların söyleyişiyle Alhazen veya tam ismiyle Ebū ʿAlī el-Ḥasan ibn el-Ḥasan ibn el-Heysem, Arap matematikçi, astronom, ve İslam'ın Altın Çağının önemli fizikçilerinden biriydi. "Modern optiğin babası" olarak da anılır. Özellikle görsel algı dinamiklerine önemli katkılarda bulunmuştur. En etkili eseri, 1011–21 yılları arasında oluşturduğu ve Latince baskılar sayesinde günümüze kadar gelmiş Kitāb el-Manāzir olmuştur. Polimat, felsefe, teoloji ve tıp üzerine yaptığı birçok çalışmayı da kitaplarına kaydetmiştir.

Fizikte, kütle, Newton'un ikinci yasasından yararlanılarak tanımlandığında cismin herhangi bir kuvvet tarafından ivmelenmeye karşı gösterdiği dirençtir. Doğal olarak kütlesi olan bir cisim eylemsizliğe sahiptir. Kütleçekim kuramına göre, kütle kütleçekim etkileşmesinin büyüklüğünü de belirleyen bir çarpandır (parametredir) ve eşdeğerlik ilkesinden yola çıkılarak bir cismin kütlesi kütleçekimden elde edilebilir. Ama kütle ve ağırlık birbirinden farklı kavramlardır. Ağırlık cismin hangi cisim tarafından kütleçekime maruz kaldığına göre ve konumuna göre değişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Pompa</span>

Pompa, genelde elektrik enerjisini hidrolik enerjiye çevirerek sıvıları veya bazen çamur gibi bulamaçları, mekanik güçle hareket ettiren makinadır.

<span class="mw-page-title-main">Dolaşım sistemi</span> hayvanlarda kan dolaşımını sağlayan organ sistemi

Dolaşım sistemi veya kardiyovasküler sistem maddelerin vücuttaki dolaşımını sağlayan organ sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Mariah Carey</span> Amerikalı şarkıcı

Mariah Carey 5 Grammy Ödülü sahibi Amerikalı şarkıcı, söz yazarı, yapımcı, oyuncu, girişimci ve hayırsever. Guinness Dünya Rekorları tarafından "Songbird Supreme" olarak anılmasını sağlayan beş oktavlık vokal aralığı, melizmatik şarkı söyleme stili ve imzalı "ıslık notası" kullanımı ile bilinmektedir. Bununla birlikte "Noel'in Kraliçesi" olarak da anılmaktadır. 1990 yılında Columbia Records'a imza attıktan sonra arka arkaya on bir hafta boyunca ABD Billboard 200 listesinde bir numarada kalan, kendi adını taşıyan çıkış albümünü yayınlamasından sonra ünlendi. Kısa süre sonra Carey, Vision of Love"dan "Emotions"a, ilk beş single'ı "Billboard Hot 100" listesinde bir numaraya ulaşan ilk sanatçı oldu.

<i>Baba</i> (film) 1972 yapımı Francis Ford Coppola filmi

Baba, Mario Puzo'nun yazdığı aynı adlı romandan uyarlanan, Francis Ford Coppola'nın yönettiği, Marlon Brando ve Al Pacino'nun başrollerini paylaştığı filmdir. Filmde ayrıca yardımcı rollerde James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton, John Cazale vardır. Filmin hikâyesi, II. Dünya Savaşı'nın bittiği yıl olan 1945'te başlar ve 10 yıllık bir dönemi kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Endüstri mühendisliği</span> Mühendislik

Endüstri mühendisliği ya da sanayi mühendisliği, insan, malzeme ve makineden oluşan bütünleşik sistemlerin kuruluş ve devamlılığının yönetimi ile ilgilenen mühendislik dalıdır. Endüstri mühendisleri, diğer mühendislik dallarının birçoğunun derslerini de alıp, üzerine işletme, yönetim, üretim, ekonomi ve endüstri mühendisliğine özel derslerle birlikte diğer mühendislik alanlarının yöneticilik yetkisine sahip mühendislik dalı.

<span class="mw-page-title-main">Geri bildirim</span> bir sürecin basamaklarındaki bir değişimin önceki bir basamağa etki etmesi ve neden-sonuç ilişkisi içerisinde bir döngü oluşturması olayı

Geri bildirim, geri dönüş veya geri besleme, bir sürecin basamaklarındaki bir değişimin önceki bir basamağa etki etmesi ve neden-sonuç ilişkisi içerisinde bir döngü oluşturması olayına denir. Burada süreç sıcaklık ayarlı bir soba gibi fiziksel olabileceği gibi kan şekeri döngüsü gibi biyolojik, hatta paradokslarda olduğu gibi tamamen soyut olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Plaj</span> bir göl veya deniz gibi su alanının başka bir karasal bölgeye yakın olduğu kumsal alan

Plaj; kıyı şeridinde denize girmek için düzenlenmiş, genellikle kumluk veya çakıl taşlı alan. Bir Plajı oluşturan parçacıklar tipik olarak kum, çakıl, zona, çakıl taşları gibi kayadan yapılır. Kumluk olanlarına kumsal denir. Azericede plaj anlamına gelen "çimerlik" sözcüğü de, yaygın olmamakla birlikte Türkçede de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Düğüm</span> bir parça ip, ip veya benzeri bir şey bağlayarak yapılan bir tutturma

Düğüm; ip vb. doğrusal cisimleri, birbirine tutturmak için kullanılan yöntemdir. Düğüm, bir veya birden fazla ipten, dokumalardan, sicim ve kayışlardan, zincirlerden, hatta birbirine bağlanmış hatlardan meydana gelen dokumalardan meydana gelebilir. Düğümler, bağlama yöntemleri, kullanımları, hikâyeleri, kökenleri ve düğüm teorisinin matematiksel gözlemleri nedeniyle ilginç nesneler olarak tanınırlar.

Harry Potter evrenine ait büyülü nesnelerin listesi. Tüm nesneler J. K. Rowling'in yazdığı kitaplarda adı ve işlevi ile anlatılmaktadır. Harry Potter evrenine ait bu nesneler çeşitli zamanlarda farklı işlevler için kullanılmıştır. İletişim ve ulaşım amaçlı olarak kullanılanlardan efsanevi eserlere, şaka nesnelerinden spesifik olarak ve bir kere kullanılmış olan nesnelere kadar farklı alanlarda ve amaçlarda belli başlı ve kayda değer olanlar listelenmiştir. Bazı nesneler dizi boyunca devamlı kullanıldığı gibi bazı nesneler sadece bir defa kullanılmış veya bahsedilmiştir. Burada nesneler işlevleri ve türlerine göre kategorize edilmiş olup bunlar seride yazar tarafından bu şekilde sınıflandırılmış olmayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Frank Bunker Gilbreth, Sr.</span> Amerikalı mühendis (1868 – 1924)

Frank Bunker Gilbreth, Sr. Bilimsel Yönetim'in savunucusu ve hareket etüdü'nün öncüsüdür, aynı zamanda Cheaper by the Dozen isimli filme, lhan kaynağı olan kitabın yazarının babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lillian Moller Gilbreth</span>

Lillian Moller Gilbreth, doktora, ilk kadın endüstri mühendislerinden biridir. Doktora yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Işık hızı</span> elektromanyetik dalgaların boşluktaki hızı

Işığın boşluktaki hızı, fiziğin birçok alanında kullanılan önemli bir fiziksel sabittir. Genellikle c sembolüyle gösterilir. Tam değeri saniyede 299.792.458 metredir. Metrenin uzunluğu bu sabitten ve uluslararası zaman standardından hesaplanmıştır. Özel göreliliğe göre c, evrendeki bütün madde ve bilgilerin hareket edebileceği maksimum hızdır. Bütün kütlesiz parçacıkların ve ilgili alanlardaki değişimlerin boşluktaki hareket hızıdır. Bu parçacıklar ve dalgalar gözlemcinin eylemsiz referans çerçevesi ya da kaynağın hareketi ne olursa olsun c'de hareket ederler. Görelilik teorisi'nde c, uzay-zaman arasındaki ilişkiyi kurar; aynı zamanda meşhur kütle-enerji eşdeğerliliği formülünde de gözükür E = mc2. Işığın hava veya cam gibi şeffaf maddelerdeki ilerleyiş hızı c'den azdır. Benzer şekilde radyo dalgalarının tel kablolardaki ilerleyişi de c'den yavaştır. Işığın madde içindeki hızı v ile c arasındaki orana o maddenin kırılma endeksi denir. Örneğin, görülebilir ışık için camın kırılma endeksi genellikle 1,5 civarındadır. Yani ışık camın içinde c / 1,5 ≈ 200.000 km/s ile hareket eder. Hangi açıdan bakılırsa bakılsın ışık ve öteki elektromanyetik dalgalar anında yayılıyormuş gibi gözükür ancak, ölçülebilir hızlarının uzun mesafeler ve hassas ölçümlerle ölçülebilir sonuçları vardır. Uzaydaki keşif araçlarıyla iletişim kurarken mesajların Dünya'dan uzay aracına ya da uzay aracından Dünya'ya ulaşması dakikalar ya da saatler alabilir. Yıldızlardan gelen ışık onları yıllar önce terk etmiştir ve bu sayede uzaktaki nesnelere bakarak evrenin tarihini çalışma şansı verir. Işığın ölçülebilir hızı aynı zamanda bilgisayardaki bilgilerin çipler arasında aktarılması gerektiği için bilgisayarların teorik hızını da sınırlar. Işık hızı, uzak mesafeleri yüksek isabetle ölçebilmek için uçuş zamanı ölçümlerinde de kullanılır.

Elektromanyetizmada geçirgenlik, bir maddenin kendi içinde manyetik alan oluşabilmesini destekleyen bir ölçüdür. Bu yüzden, bir malzemenin mıknatıslanma derecesi, uygulanan manyetik alana olan cevabıdır. Manyetik geçirgenlik tipik olarak Yunan harfi µ ile gösterilir. Bu terim 1885 yılında Oliver Heaviside tarafından icat edildi. Manyetik geçirgenliğin tersi manyetik dirençtir.

<span class="mw-page-title-main">Feminist sanat</span>

Feminist sanat, 1960'ların sonu ve 1970'lerin feminist hareketiyle ilişkili bir sanat kategorisidir. Feminist sanat, kadınların yaşamları boyunca deneyimledikleri toplumsal ve politik farklılıkları vurgular. Bu sanat biçiminden umut edilen kazanım, eşitliğe veya özgürlüğe yol açma umuduyla dünyaya olumlu ve anlayışlı bir değişiklik getirmektir. Kullanılan medya, resim gibi geleneksel sanat biçimlerinden performans sanatı, kavramsal sanat, vücut sanatı, zanaatçılık, video, film ve lif sanatı gibi daha alışılmışın dışında yöntemlere kadar uzanmaktadır. Feminist sanat, yeni medyanın ve yeni bir bakış açısının dahil edilmesi yoluyla sanatın tanımını genişletmeye yönelik yenilikçi bir itici güç olarak hizmet etti.