İçeriğe atla

Theophanu

Theophanu
İsa, blessing Otto (soş) ve Theophano (sağ) çiftini kutsuyor, fildişi kitap kapağı, 982/3 tarihli, Musée de Cluny, Paris.
Kutsal Roma İmparatorluğu'nun imparatoriçesi
Hüküm süresi7 Mayıs 973 - 7 Aralık 983
Almanya kraliçesi
Hüküm süresi14 Nisan 972 - 7 Aralık 983
Taç giymesi14 Nisan 972
Doğumy. 955
Konstantinopolis
(günümüzde İstanbul, Türkiye)
Ölüm15 Haziran 991
Nijmegen
(günümüzde Hollanda)
Eş(ler)iII. Otto
(e. 972; ö. 983)
Çocuk(lar)ıI. Adelaide, Quedlinburg ve Gandersheim Başrahibesi
I. Sophia, Gandersheim ve Essen Başrahibesi
Mathilde, Lotharinya palatini kontesi
III. Otto
BabasıKonstantinos Skleros
AnnesiSofya Fokas

Teofanu (ayrıca Theophania, Theophana veya Theophano ; Orta Çağ Yunancası YunancaΘεοφανώ;[1] y. 955 – 15 Haziran 991), İmparator II. Otto ile evlilik yoluyla Kutsal Roma İmparatorluğu'nun imparatoriçesi ve oğulları III. Otto'nun küçük yaşında, 983'ten 991'deki ölümüne kadar İmparatorluğun naibidir. Bizans İmparatoru I. İoannis'in yeğenidir. Güçlü ve yetenekli bir hükümdar olarak bilinmektedir. İmparatorluk tarihindeki konumu birçok bakımdan olağanüstüdür. Wilson'a göre, "O, 'ortak imparatoriçe' (coimperatrix augusta) unvanını alan tek eş oldu ve II. Otto'nun oğlu olmadan ölmesi durumunda tek hükümdar olarak başarılı olacağı öngörülüyordu."[2]

Eschwege'deki St.Dionysius Kilisesi'ndeki modern heykeli.
İmparatoriçe Theophanu'nun lahiti, St.Pantaleon, Köln.
Theophanu'nun Weg der Ottonen, Magdeburg'da adının yer aldığı yazıt

Çocukları

  • I. Adelaide, Quedlinburg ve Gandersheim Başrahibesi, 973/974 doğumlu, 1045'te öldü.
  • I. Sophia, Gandersheim ve Essen Başrahibesi, Ekim 975'te doğdu,[3] 1039'da öldü.
  • Mathilde 978 yazında doğdu, 1025'te öldü; Lotharinya kontu palatini Ezzo ile evlendi.
  • III. Otto, Haziran sonu/Temmuz 980 başında doğdu.
  • 8 Ekim 980'den önce ölen Otto'nun ikizi olan kızı.

Kaynakça

  1. ^ Θεοφανώ is a Greek diminutive of Θεοφάνεια "Theofani". G. S. Henrich, "Theophanu oder Theophano? Zur Geschichte eines 'gespaltenen' griechischen Frauennamensuffixes' in: Euw and Schreiner (eds.), Kaiserin Theophanu II (1991), 88–99.
  2. ^ Wilson, Peter H. (28 Ocak 2016). The Holy Roman Empire: A Thousand Years of Europe's History (İngilizce). Penguin Books Limited. s. PR17. ISBN 978-0-14-195691-6. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2022. 
  3. ^ Seibert, Hubertus (1998). Otto II. Neue Deutsche Biographie (NDB) Volume 19 (Almanca). Historische Kommission, Bayerische Akademie der Wissenschaften (BAdW). ss. 660-662. 27 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2024. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Davids, Adelbert. The Empress Theophano: Byzantium and the West at the turn of the first millennium, 2002. 0-521-52467-9
  • Hlawitschka, Eduard, Die Ahnen der hochmitteralterlichen deutschen Konige, Kaiser und ihrer Gemahlinnen, Ein kommentiertes Tafelwerk, Band I: 911–1137, Teil 2, Hannover 2006. 978-3-7752-1132-1
  • Hans K. Schulze, Die Heiratsurkunde der Kaiserin Theophanu, Hannover 2007 978-3-7752-6124-1
  • Schwab, Sandra (2009). Theophanu: eine oströmische Prinzessin als weströmische Kaiserin (Almanca). GRIN Verlag. ISBN 978-3-640-27041-5. 
  • Settipani, Christian, Continuité des élites à Byzance durant les siècles obscurs. Les princes caucasiens et l'Empire du VIe au IXe siècle, Boccard, Paris 2006. 978-2-7018-0226-8
  • Sotiriades, Moses, "Theophanu, die Prinzessin aus Ost-Rom" in: von Steinitz, Peter (Editor), Theophanu, Regierende Kaiserin des Westreichs, Freundeskreis St. Pantaleon 2000. 3980519716
  • Paul Collins. The Birth of the West: Rome, Germany, France, and the creation of Europe in the tenth century. Public Affairs, 2013. 978-1-61039-013-2
  • Althoff, Gerd. ' 'Otto III' ', trans. Phyllis G. Jestice, 2003. 978-0-271-02401-1

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Prusya</span> 1525-1947 yılları arasında Orta Avrupada varlığını sürdürmüş eski bir Alman devleti

Prusya, tarihin değişik dönemlerinde değişik anlamlarda kullanılmış bir isim olmakla birlikte en çok 1713-1867 yılları arasında kendine Prusya Krallığı adını veren ve Orta Avrupa'da hüküm süren Alman devletinin ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Karolenj İmparatorluğu</span>

Karolenj İmparatorluğu, 8. ve 9. yüzyıllarda Frank kökenli Karolenj Hanedanı üyesi krallar tarafından yönetilmiş ve başkenti Metz olan bir imparatorluktur. Hanedanın en tanınmış üyesi olan Şarlman döneminde Karolenj İmparatorluğunun sınırları günümüzdeki Fransa, Almanya, Kuzey İtalya, Hollanda, Belçika ve İsviçre dahil Batı ve Orta Avrupa'nın büyük bir bölümünü kapsamaktaydı. Karolenj İmparatorluğu daha sonra kurulacak olan Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun başlangıcı sayılabilir. Karolenj döneminin simgesi Aachen Kilisesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Roma İmparatorluğu</span> Avrupada 962-1806 yılları arasında hüküm sürmüş bir devletçikler bütünü

Kutsal Roma Germen İmparatorluğu, 962-1806 yılları arasında 844 yıl boyunca Orta Avrupa'da hüküm sürmüş bir monarşi. Alman Krallığı temelinde olsa da, aslında bir devletçikler bütünüdür. Daha doğrusu imparatorluk toprakları tek bir hanedanın malı değildi. Ülke toprakları birçok federal hanedanlık tarafından yönetiliyordu. Kutsal Roma İmparatorluğu'nu oluşturan bu hanedanlıklar şunlardı:

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Roma imparatorları listesi</span> Vikimedya madde listesi

Kutsal Roman İmparatorları, Orta Avrupa'da Orta Çağ ve Yeni Çağ'da hüküm sürmüş olan Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun seçimle işbaşına geçen hükümdarlarıydı. Geleneğe göre 2 Şubat 962 tarihinde Papa XII. Ioannes'in elinden taç giymiş olan Saksonya Dükü, Almanya Kralı olan I. Otto ilk Kutsal Roma İmparatoru kabul edilmektedir. Ancak İmparatorluğun kendi daha sonraları kurulmuştur. Son Kutsal Roma İmparatoru II. Franz 1806 yılındaki Napolyon Savaşları sırasında tahttan feragât etti ve imparatorluk böylece son buldu.

<span class="mw-page-title-main">II. Otto</span>

II. Otto, "Kırmızı" diye adlandırılır. Saksonya'nın ve Ottonyan Hanedanlığı'nın üçüncü hükümdarı olup; I. Otto ve Adelaide'nin oğlu.

<span class="mw-page-title-main">III. Otto (Kutsal Roma imparatoru)</span>

III. Otto Dördüncü Saksonya hükümdarı veya Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun Ottoyan hanedanı. Babası II. Otto 'nun ölümü üzerine, 983 yılında Almanya Kralı olarak seçildi.

<span class="mw-page-title-main">IV. Otto (Kutsal Roma imparatoru)</span> Kutsal Roma İmparatorluğu

IV. Otto 1198-1208 döneminde iki rakip Almanya Kralı'ndan biri; 1208'den itibaren tek Almanya Kralı; 1209 - 1215'te tahttan zorla feragat etmesine kadar Kutsal Roma İmparatoru. Welf Hanedanı'ndan olan tek Almanya Kralı. Papa III. Innocentius ile çatışmaya girmesi sonucu papa tarafından 1210'da aforoz edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Herta Müller</span> Rumen şair ve deneme yazarı (d. 1953)

Herta Müller, Rumen-Alman roman yazarı ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Theofano (II. Romanos'un eşi)</span>

Theofano, Bizans imparatoriçesi. II. Romanos ve II. Nikiforos'un karısı, I. İoannis'in sevgilisi, II. Basileios ve VIII. Konstantinos'un annesidir. Theofano, 10. yüzyıl Bizans tarihinde önemli bir rol oynamıştır. Oğulları küçük iken taht naipliği yapmıştır.

Anton Alexander von Werner, Prusya Krallığı'nda yaşamış Alman ressam.

Theofano Bizans İmparatoru Stavrakios'un imparatoriçe eşidir. Günah Çıkartıcı Theofanis'in Vakainamelerine (kroniklerine) göre, Theofano, İmparatoriçe İrini ile akrabadır, Her iki kadın da Atina'dandır fakat bu akrabalığın içeriği bilinmemektedir.

Michael Kranz, yakın dönem Alman oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

bu, 1204'te Trabzon İmparatorluğu'nun kuruluşundan 1461'de Osmanlı İmparatorluğu tarafından Trabzon'un Fethi'ne kadar uzanan Trabzon hükümdarları listesi'dir. Trabzon imparatorları Trabzon'u yönetmişlerdir. Dördüncü Haçlı Seferi sırasında Latinlerin 1204 yılında Konstantinopolis'e gelip şehri talan etmesi ve şehirde Katolik Hıristiyanlar idaresinde bir Latin İmparatorluğu'nun kurulmasının ardından Bizans İmparatorluğu'nun devamı olduğunu iddia eden üç Bizans Yunan devletinden biridir. Bu üç devletten, İznik İmparatorluğu 1261 yılında Konstantinopolis'i geri alıp Bizans İmparatorluğu'nu Paleologos Hanedanı altında yeniden kurmayı başarmıştır. Trabzon İmparatorluğu, Konstantinopolis'te yeniden kurulan imparatorluktan daha uzun yaşayacak ve imparatorluk unvanını sona erene kadar biraz değişmiş olsa da kullanmaya devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Victoria (kraliyet prensesi)</span> Kraliyet Prensesi

Victoria, Alman imparatoriçesi, Prusya kraliçesi ve kraliyet prensesi. Alman İmparatoru III. Friedrich'in eşi, Birleşik Krallık Kraliçesi Victoria'nın büyük kızı, Alman İmparatoru II. Wilhelm'in annesi.

<span class="mw-page-title-main">Galya İmparatorluğu</span> 3. yüzyılın ortalarında Roma İmparatorluğundan ayrılan devlet

Galya İmparatorluğu ya da Imperium Galliarum, MS 3. yüzyılda Roma İmparatorluğu kuzey sınırında yaşanan Cermen saldırılarına bir tepki olarak 260 ila 274 yılları arasında kurulan, Roma eyaletleri Germania Inferior, Germania Superior, Rhaetia, Galya, Britanya ve Hispania'yı içerisinde barındıran, Roma İmparatorluğu'na sadık geçici askeri bir imparatorluktur.

<span class="mw-page-title-main">I. Karl</span>

I. Karl veya I. Charles Avusturya'nın son imparatoru, Macaristan'ın son kralı, Bohemya Krallığı'nın son kralı, ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun dağılmasından önce Habsburg-Lorraine Hanedanı'na ait son hükümdar.

<span class="mw-page-title-main">İtalya hükümdarları listesi</span> 476 ile 1946ya kadarki süreçte İtalyan krallarının listesi

İtalya hükümdarları listesi, 476 ile 1946'ya cumhuriyetin kuruluşuna kadarki kralların listesi.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Otto</span> Alman din bilimcisi ve teolog

Rudolf Otto Alman din bilimcisi, siyasetçi ve Lüteriyan teologu.

<span class="mw-page-title-main">XV. Ioannes</span> 137. Katolik Kilisesi papası (ö. 996; pd. 985-996)

XV. Ioannes, Ağustos 985'ten ölümüne kadar Roma'nın piskoposu ve Papalık Devletleri'nin hükümdarıydı. Doğuştan bir Romalıydı ve birini azizleştiren ilk papaydı.

<span class="mw-page-title-main">II. Maximilian (Bavyera elektörü)</span>

II. Maximilian, aynı zamanda Max Emanuel veya Maximilian Emanuel olarak da bilinen, Bavyera Elektörlüğü'nün Wittelsbach hanedanına mensup hükümdarı ve Kutsal Roma İmparatorluğu'nun prens-elektörüydü. Aynı zamanda İspanyol Hollandası'nın son yöneticisi ve Lüksemburg Dükü idi. Yetenekli bir asker olarak hırslı yapısı çeşitli çatışmalara yol açtı.