İçeriğe atla

Theofanis (saray nazırı)

Theofanis (YunancaΘεοφάνης, fl. yaklaşık 925 – y. 945) Bizans saray yetkilisi ve İmparator I. Romanos'un (h. 920-944) hükümdarlığının büyük bölümünde baş danışmanıydı. Aynı zamanda aktif ve yetenekli bir diplomat ve Rusların 941 işgaline karşı Konstantinopolis'in deniz savunmasını yönetmiştir.

Hayatı

İmparator I. Romanos'a (h. 920-944) ait bronz follis.

Theofanis'in kökeni ve erken yaşamı hakkında hiçbir şey bilinmemektedir.[1] Kaynaklarda ilk defa, İmparator I. Romanos'un daha önceki baş yardımcısı İoannis Mistikos'un düşüşü üzerine imparatorun en yakın danışmanı (paradynasteuon) olduğu zaman, imparatorluk protovestiarios'u olarak Ekim 925'te görülür. Mistikos'un aksine, Theofanis hem yetenekli hem de efendisine sadık kalacak ve Romanos'un saltanatının geri kalanında hükûmetin baş figürü olarak kalacaktı.[2][3][4]

O sıralarda Bizans İmparatorluğu, Bulgar Çarı Simeon (h. 893-927) ile uzun ve yıkıcı bir savaşa girmişti. Ancak 927'de Simeon öldü ve küçük oğlu Petr, amcası Georgi Sursubul'un naipliği altında Bulgar tahtına çıktı.[5] Zaferlerine rağmen, Bulgaristan onlarca yıllık savaştan bitkin düşmüş, ayrıca kuzey sınırlarında Macarlar tarafından tehdit ediliyordu. Sonuç olarak, Bulgarlar Konstantinopolis ile barış yapmaya karar verdiler. Mesembria'da yapılan müzakereler başarılı oldu: sadece barış üzerinde anlaşma sağlanmakla kalmadı, aynı zamanda Çar Petr'ın Bizans imparatorunun torunu Maria Lekapene ile hanedan evliliğiyle Bizans ve Bulgaristan arasındaki bağlar güçlendirilecekti.[6] Theofanis, anlaşmanın nihai imzalanmasından önce müzakerelerde çok önemli bir rol oynadı ve Sursubul ile birlikte Petr ile Maria'nın düğününde tanık oldu.[4][7] Theofanis, Nisan 934'te büyük bir Macar akınının Trakya'ya inmesiyle diplomatik becerilerini bir kez daha kanıtladı. Akıncılarla yüz yüze görüştü ve para karşılığında geri çekilmeleri ve esirlerinin serbest bırakılması için şartlar belirledi.[8]

Theofanis komutasında Bizans filosu 941'de Rusları püskürtüyor. Madrid Skilicis'den minyatür.

Ancak kısa süre sonra Theofanis askeri şan da kazanma şansına sahip olacaktı: 941 yazının başlarında, Bizanslılar Bulgaristan'dan yaklaşık 1.000 gemilik bir Rus filosunun İstanbul Boğazı ve Konstantinopolis'e doğru yola çıktığı haberini aldılar. Bu noktada, Bizans başkenti neredeyse savunmasızdı, çünkü imparatorluk kara ordusu doğuda İoannis Kurkuas komutasında ve donanma ise Akdeniz'de Araplarla çatışıyordu.[9] Konstantinopolis'in limanlarından birinde on beş eski helandiyon bulundu, düzenlendi, Rum ateşini boşaltmak için sifonlarla donatıldı ve Theofanis'in komutası altına alındı. Doğaçlama filo, Boğaz'ın girişinde Ruslarla karşılaştı ve Rum ateşi kullanarak onları püskürttü.[10][11] Akıncıların büyük kısmı daha sonra doğuya döndü ve Bitinya'ya inerek eyaleti yağmaladı. Yerel Bizans kuvvetleri orada toplanıp, ordu Doğu'dan gelmeye başlayınca, Ruslar kendilerini giderek daha da kısıtlanmış buldular. Bizanslılardan kaçıp vatanlarına dönmek için, bir Eylül gecesi Trakya'ya geçmeye çalıştılar. Bununla birlikte, artık tüm donanmanın komutasına atanan Theofanis uyanıktı ve Rus filosu yok edildi. Theophanes zaferle Bizans başkentine döndü ve burada ödül olarak parakoimomenos makamına yükseltildi.[12][13]

Parakoimomenos Theofanis (sağda, imgeyi öpüyor) Mandylion'u alıyor. Madrid Skilicis'den minyatür.

Aynı zamanda, Kurkuas'ın Doğu'daki zaferleri Bizans İmparatorluğu'na sadece yeni topraklar getirmedi: 944'te Edessa şehrini Hristiyanlığın en kutsal kalıntılarından biri olan Mandylion'u teslim etmeye zorladı. Theofanis, Bizans heyetinin başında, onu Sagaris Nehri'nde bir Edessa elçi heyetinden teslim almak ve oradan da büyük bir şatafat ve törenle karşılandığı Konstantinopolis'e ulaştırmak üzere gönderildi.[4][14] Ancak bu zafer, İmparator Romanos için son olacaktı. Oğulları ve müşterek imparatorlar Stefanos ve Konstantinos, Aralık 944'te Romanos'u devirdi ve Prote adasına sürgüne gönderdi. Kısa bir süre sonra, başka bir saray darbesi onları da görevden aldı ve iktidarı meşru imparatora VII. Konstantinos'a geri verdi.[15] Theofanis, önceki rejimin iktidarda kalan az sayıdaki yetkilisinden biriydi; ancak kısa süre sonra, Konstantinopolis Patriği Theofilaktos Lekapenos ile birlikte Romanos'u sürgünden geri döndürmek ve onu Bizans tahtına geri döndürmek için komplo kurdu. Komplo 947'de ortaya çıktı ve Theofanis görevden alındı ve sürgüne gönderildi. Ölüm tarihi ve yeri bilinmemektedir.[4][16]

Kaynakça

Özel
  1. ^ Runciman 1988, s. 69.
  2. ^ Runciman 1988, ss. 68-69.
  3. ^ Jenkins 1987, s. 241.
  4. ^ a b c d ODB, "Theophanes" (Alexander Kazhdan), s. 2061.
  5. ^ Runciman 1988, s. 96.
  6. ^ Runciman 1988, ss. 96-97.
  7. ^ Runciman 1988, ss. 97-98.
  8. ^ Runciman 1988, s. 105.
  9. ^ Runciman 1988, s. 111.
  10. ^ Runciman 1988, ss. 111-112.
  11. ^ Jenkins 1987, ss. 250-251.
  12. ^ Runciman 1988, s. 112.
  13. ^ Jenkins 1987, s. 251.
  14. ^ Runciman 1988, s. 230.
  15. ^ Runciman 1988, ss. 146-149.
  16. ^ Runciman 1988, ss. 235-236.
Genel
Mahkeme görevi
Unknown
Başka isim ile kullanılan makam
Konstantinos Barbaros
Bizans imparatoru'nun Parakoimomenos'u
941–947
Sonra gelen
Basileios Lekapenos

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Simeon</span>

I. Simeon, lakabı Büyük Simeon,, Birinci Bulgaristan İmparatorluğu'nun 893-927 yılları arasında hüküm süren çarı. I. Boris'in oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">I. Romanos</span>

Romanos Lekapenos, 920-944 arasında tahtı damadı VII. Konstantinos'la paylaşan ve gerçek iktidarı elinde tutan Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinos (I. Romanos'un oğlu)</span> Bizans İmparatoru

Konstantinos Lekapenos ya da Lecapenus, Bizans imparatoru I. Romanos'un üçüncü oğlu ve 924 ile 945 yılları arası ortak imparatordur. Ağabeyi Stefanos ile Aralık 944 tarihinde I. Romanos'u tahtan indirmişlerdir. Ancak, birkaç hafta sonra bu sefer yasal imparator VII. Konstantinos tarafından onlar tahtan indirilip sürgüne gönderilmişlerdir. Önce iki kardeş Prote'ye kendileri tarafından sürgüne gönderdikleri babalarının yanına gönderilmişlerdir. Bizans vakanüvisleri, babaları I. Romanos onları Yeşaya kitabı 1.2 ayetinde yazan sözlerle karşıladığını yazar:

Ey gökler dinleyin, ey yeryüzü kulak ver!

Çünkü RAB konuşuyor:
<<Çocukları yetiştirip büyüttüm,

Ama bana başkaldırdılar.>>

<span class="mw-page-title-main">Stefanos (I. Romanos'un oğlu)</span>

Stefanos Lekapenos ya da Lecapenus, , Bizans imparatoru I. Romanos ile Theodora'nın ikinci oğlu ve 924 ile 945 yılları arası ortak imparatordur. Kardeşi Konstantinos ile Aralık 944 tarihinde I. Romanos'u tahtan indirmişlerdir. Ancak, birkaç hafta sonra bu sefer yasal imparator VII. Konstantinos tarafından onlar tahtan indirilip sürgüne gönderilmişlerdir. Önce iki kardeş Prote'ye kendileri tarafından sürgüne gönderdikleri babalarının yanına gönderilmişlerdir. Bizans vakanüvisleri, babaları I. Romanos onları Yeşaya kitabı 1.2 ayetinde yazan sözlerle karşıladığını yazar:

Ey gökler dinleyin, ey yeryüzü kulak ver!

Çünkü RAB konuşuyor:
<<Çocukları yetiştirip büyüttüm,

Ama bana başkaldırdılar.>>

Leo Fokas (Yunanca: Λέων Φωκᾶς, erken 10. yüzyıl Fokas ailesine mensup Bizans generali. Domestikos tōn scholōn olarak, Bulgar İmparatorluğu'na karşı 917 yılında bir büyük ölçekli bir sefer düzenlemiş ancak mağlup olmuştur. Sonra tahtı ele geçirmek için bir komplo kurmuş ancak bu komplo Amiral Romanos Lekapenos tarafından engellenmiştir. Lekapenos'un imparatorluğu yönetmesinden sonra başarısız bir isyan başlatmış ancak yakalanıp gözlerine mil çekilip kör edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zoe Karbonopsina</span>

Zoe Karbonopsina, ayrıca Karvounopsina ya da Carbonopsina, i.e., "Kömür siyahı gözlü", İmparator VI. Leon'un dördüncü karısı, İmparator VII. Konstantinos'in annesi.

<span class="mw-page-title-main">Nikolaos Mistikos</span>

I. Nikolaos Mistikos ya da I. Nicholas Mysticus, Mart 901'den Şubat 906'ya ve Mayıs 912'den öldüğü Mayıs 925 yılına kadar Konstantinopolis Patriği.

<span class="mw-page-title-main">Hristoforos (I. Romanos'un oğlu)</span>

Hristoforos Lekapenos ya da Lecapenus İmparator I. Romanos ile Theodora'nın en büyük oğlu ve 921 yılından öldüğü 931 yılına kadar ortak imparator.

<span class="mw-page-title-main">Bizans savaşları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Doğu Roma ya da Bizans İmparatorluğu (330-1453) tarihi boyunca gerçekleşmiş savaşlar ya da Harici ihtilafların listesidir. Dahili ihtilaflar için, Bizans isyan ve iç savaşları listesine bakınız.

İoannis Kurkuas, ayrıca Kourkouas ya da Curcuas şeklinde de yazılır,, Bizans İmparatorluğu'nun en önemli generallerinden biridir. Doğu'da Müslüman devletlere karşı yapılan muharebelerdeki başarısı tam olarak yüzyıllardır süren Arap-Bizans savaşlarının yönünün tersine çevirmiş ve 10. yüzyıl "Yeniden fetih" çağını başlatmıştır.

<span class="mw-page-title-main">VII. Konstantinos</span> Bizans imparatoru

VII. Konstantinos Porfirogennetos ya da Porphyrogenitus, "Mor Oda'da Doğan" Makedon Hanedanı'nın dördüncü Bizans imparatoru, 913 ile 959 yılları arasında hüküm sürmüştür. İmparator VI. Leon ile onun dördüncü karısı Zoe Karbonopsina'nın oğlu, öncülü Aleksandros'un yeğenidir.

Bizans-Bulgar Savaşı (913–927), Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasında on yıldan fazla sürmüş savaştır. Savaş, Bizans imparatoru Aleksandros'un Bulgaristan'a yıllık bir haraç vermeyi durdurma kararı alması ile başlamışsa da, Çar olarak tanınmasını isteyen I. Simeon tarafından askeri ve ideolojik girişim başlatılmıştı ve sadece Konstantinopolis'i değil Bizans İmparatorluğunun geri kalan kısmını almayı amaçladığı aşikardır.

Konstantinopolis Muharebesi, Haziran 922'de Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'in civarında, 913-927 Savaşı sırasında, Bulgar İmparatorluğu kuvvetleri ile Bizanslılar arasında gerçekleşmiş çatışmadır. Yazın, Konstantinopolis'in civarında gerçekleşen Bulgar akınlarını püskürtmek için, Bizans imparatoru I. Romanos, Saktikios komutasında birlikler gönderdi. Bizanslılar Bulgar kampına baskın düzenledi ancak ana Bulgar güçleriyle karşı karşıya kaldıklarında yenildiler. Muharebe alanından geri çekilirken, Saktikios ölümcül yaralar aldı ve takip eden gece öldü.

Pegae Muharebesi 11 ile 18 Mart 921 tarihleri arasında Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'in civarında, 913-927 Savaşı sırasında, Bulgar İmparatorluğu kuvvetleri ile Bizanslılar arasında gerçekleşmiş çatışmadır. Muharebe, Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı yakınında Pegae isimli bir semtte gerçekleşmiştir. Bizans hattı daha Bulgarların ilk ataklarında çökmüş, komutanları muharebe meydanından kaçmıştır. Bundan sonraki süreçte çoğu Bizans askeri kılıcı ile öldürülmüş öldürülmüş, boğulmuş veya ele geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Boris</span>

II. Boris 969'dan 977'ye dek hüküm sürmüş olan Bulgaristan imparatoru (çar).971'den itibaren ömrünün geri kalanını Bizans esaretinde geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Svyatoslav'ın Bulgaristan'ı istilası</span>

Svyatoslav'ın Bulgaristan'ı istilası, Doğu Balkanlar'da 967/968'de başlayan ve 971'de biten bir çatışmaya atıfta bulunur ve Kiev Rusları, Bulgaristan ve Bizans İmparatorluğu'nu ilgilendirir. Bizanslılar, Rus hükümdarı Sviatoslav'ı Bulgaristan'a saldırmaya teşvik ederek, Bulgar güçlerinin yenilgisine ve ülkenin kuzey ve kuzeydoğusunun sonraki iki yıl boyunca Ruslar tarafından işgal edilmesine yol açtı. Müttefikler daha sonra birbirlerine döndü ve ardından gelen askeri çatışma Bizans zaferiyle sonuçlandı. Ruslar çekildi ve doğu Bulgaristan Bizans İmparatorluğu'na dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">II. Petır</span> Bulgar hükümdarı

II. Petr, doğum ismi Theodor, ayrıca Theodor-Petr olarak da bilinir 1185 ile 1197 yılları arasında İkinci Bulgar İmparatorluğu'nun ilk imparatoru idi. Paristrion Bizans theması dağlarından zengin bir çobanın oğluydu. O ve küçük kardeşleri Asen ve Kaloyan'dan çoğu birincil kaynakta Ulahlar olarak bahsedilmiştir, ancak büyük olasılıkla karışık Ulah, Bulgar ve Kuman kökenliydiler.

İoannis Mistikos I. Romanos'un erken döneminde imparatorluğun baş bakanı (paradynasteuon) olarak görev yapan Bizanslı bir memurdur. Tahttaki komplosundan şüphelenildikten sonra makamından indirildi ve bir manastıra sürgüne gönderildi. Sonunda sarayda bir yer buldu ve 930'larda yurtdışında üç yıllık bir misyona liderlik etti ve 945'te VII. Konstantinos'un tek başına iktidara gelmesiyle eski yüksek pozisyonunu geri kazandı. En son 946'da Muhammed bin Toğaç'a büyükelçiliğe başkanlık ettiğinde kaydedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Berzitia Muharebesi</span> Orta çağ muharebesi

Berzitia Muharebesi ya da Litosoria Muharebesi ya da Lithosoria

<span class="mw-page-title-main">Markellai Muharebesi</span>

Markellai Muharebesi 792'de VI. Konstantinos liderliğindeki Bizans İmparatorluğu'nun güçleri ile Kardam yönetimindeki Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun güçleri arasındaki muharebedir. Bizanslılar bozguna uğratıldı ve Konstantinopolis'e çekilmek zorunda kaldılar. Çatışma, Bulgaristan'ın güneydoğusundaki modern Karnobat kasabası yakınlarındaki Marcellae'de (Markellai) 756'da daha önceki bir savaşla aynı yerde gerçekleşti.