İçeriğe atla

Theodosios Diakonos

Theodosios Diakonos (YunancaΘεοδόσιος ο Διάκονος), 10. yüzyılda yaşamış Bizanslı bir şairdir. Sadece 1039 on iki heceli dizelerden oluşan bir epik şiir olan Girit'in Yağmalanması (YunancaGrekçeἍλωσις τῆς Κρήτης, LatinceDe Creta capta) ile tanınır. 962/963'te Girit adasının 961'de II. Nikiforos tarafından Araplardan geri alınmasını kutlamak için yazılmıştır.

Kaynakça

  • Alexander Kazhdan, (Ed.) (1991). The Oxford Dictionary of Byzantium (İngilizce). Oxford ve New York: Oxford University Press. s. 2053. ISBN 0-19-504652-8. 
  • Nicolaos Panayiotakis: Θεοδόσιος ο Διάκονος και το ποίημα αυτού "Άλωσις της Κρήτης". Ηράκλειο 1960.
  • Theodosii Diaconi De Creta capta. Edidit Hugo Criscuolo. Teubner, Leipzig 1979.
  • Andreas Külzer: Theodosios Diakonos, Autor (Mitte/Ende 10. Jh.)., Lexikon des Mittelalters, Bd. 8, 1997, S. 643.
  • Beate Zielke: Theodosius the Deacon, Christian-Muslim Relations. A Bibliographical History. General Editor David Thomas. Brill Online, 2014 [1] 20 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • F. Cornelius (Cornaro), Creta sacra, Venice 177, pp. 269–327 [2]
  • Theodosius Diaconus, De Creta capta, ed. F. Jacobs, in Leonis diaconi Caloënsis Historia libri decem ed. C.B. Hase, Bonn, 1828, pp. 259–306 [3]
  • Pietro Francesco Foggini (ed.), Historiae Byzantinae nova appendix opera Georgii Pisidae Theodosii Diaconi et Corippi Africani Grammatici complectens, Rome 1777, pp. 356–76 [4]
  • Andriollo, Luisa. (2011). Il De Creta capta di Teodosio Diacono fra epos storico ed encomio imperiale. Rivista di Studi Bizantini e Neoellenici. 47. p. 31–56. [5] 20 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Girit Türkleri</span>

Girit Türkleri, Girit adasının Müslüman sakinleriydi. Osmanlı öncesi ada halkından İslamiyet'e geçenlerin bir kısmı 19. yüzyıl başında Yunan milliyetçiliği akımlarının etkisinde kalarak Hristiyanlığa geri dönmüş (irtidad), Girit Türkleri toplumunun dışına çıkmışlar, Müslüman kalanlar ise Türk kimliğini benimseyerek kendilerine Türk demişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Girit Muharebesi</span>

Girit Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda 20 Mayıs 1941 sabahında Fallschirmjäger'lerin Girit Adasına havadan indirilmesi ile başlamıştır. İşgal amaçları bağlamında başarıya ulaştıysa da, Alman tarafının verdiği kayıpların büyüklüğü nedeniyle, Alman ordusu bir daha hava indirme operasyonu yapmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">III. Theodosios</span>

III. Theodosios veya Teodosyos, Mayıs 715 - 25 Mart 717 döneminde hüküm süren Bizans imparatoru.

Nikiforos Fokas, Bizans İmparatoru I. Basileios döneminde hizmet etmiş bir general.

<span class="mw-page-title-main">Girit Emirliği</span>

Girit Emirliği, 820'lerin sonlarından 961 yılında Bizanslıların geri almasına kadar devam etmiş Akdeniz adası Girit'te kurulu Müslüman devleti. Abbasiler'in egemenliğini tanımasına ve Mısır Tolunoğulları ile yakın bağları olmasına rağmen de facto bağımsız bir devletti.

<span class="mw-page-title-main">Grigorios Dekapolitis</span>

Aziz Grigorios Dekapolitis mucizeleri ve Bizans dünyasındaki gezileri ile dikkat çeken, 9. yüzyıl Bizans keşişi. O, "Yeni Mucize-İşçi" olarak bilinir ve Doğu Ortodoks Kilisesi'ndeki yortu günü 20 Kasım'da gerçekleşir.

<span class="mw-page-title-main">Theodosius (Mauricius'un oğlu)</span> Bizans imparatoru

Theodosius, Bizans İmparatoru Mauricius'un en büyük oğludur ve 590'dan 602 Kasım tarihindeki bir askeri isyan sırasında tahttan indirilip, infaz edilene kadar ortak imparatordur. Kayınpederi Germanus'un yanı sıra kısa süre ordu birlikleri tarafından Mauricius'un halefi olarak önerildi, ancak ordu sonunda Phocas'tan yana tercih kullandı. Theodosius, babası tarafından Sasani İmparatorluğu'nun yardımını sağlamak için yarım kalmış göreve gönderildi; Theodosius, Mauricius'tan birkaç gün sonra Phocas taraftarları tarafından yakalandı ve idam edildi. Bununla birlikte, idamdan kurtulduğuna dair söylentiler yayıldı, Theodosius olarak adlandırılan bir adamın Bizans'a karşı savaş başlatmak için bir bahane olarak Persler tarafından kullanıldığı ölçüde popüler oldu.

Diyakoz İgnatios Bizans din adamı ve yazardır.

Logothetis tu geniku sıklıkla genikos logothetis ya da kısaca ho genikos, makliyeden sorumlu bakandır, orta dönem Bizans İmparatorluğu'nda genikon logothesion.

<span class="mw-page-title-main">Proedros</span>

Proedros, 10.yüzyıldan 12.yüzyıl ortalarına kadar kullanılan kıdemli Bizans saray ve kilise unvanı. Proedrissa (προέδρισσα) unvanın dişi formudur.

<span class="mw-page-title-main">Bizans Giriti</span>

Girit adası iki dönem Bizans İmparatorluğu'nun egemenliğine girdi: ilki 3. yüzyılda başlayan Geç Roma döneminden 820'lerin sonlarında Endülüs sürgünleri tarafından adanın fethine ve ikincisi 961 yılında adanın yeniden fethinden 1205 yılında rakip güçler Ceneviz ile Venedik tarafından ele geçirilmesine kadar.

Konstantinopolis İmparatorluk Üniversitesi imparator II. Theodosius'un Pandidakterion kurduğu MS 425'e kadar uzanan bir Doğu Roma eğitim kurumuydu.

Nikos Ksiluris ya da bilinen diğer bir adıyla Psaronikos, Yunan besteci ve şarkıcıdır. Girit’in Anogeia kasabasında doğdu. Diğer ikisi de Girit müziğinin büyük müzisyenleri Antonis Ksiluris ya da lakabıyla Psarantonis ile Yannis Ksiluris ya da lakabıyla Psaroyannis olan üç kardeşten en büyüğüydü. Müziği, Yunan ruhunu yakaladığı için kendisine Girit'in Başmeleği dendi.

Bithynialı Theodosius, kürenin geometrisi üzerine bir kitap olan Sphaerics 'i yazan bir Yunan astronom ve matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Kandiye Krallığı</span> Venedik Giriti (1212-1669)

Kandiye Krallığı ya da Kandiye Dükalığı, 1205-1212'deki Venedik fethinden, 1645-1669'deki Girit'in Osmanlılar tarafından fethine kadarki döneminde, Venedik Cumhuriyeti'nin denizaşırı kolonisi olarak Girit adasının resmi adıdır. Ada, o zamanlardan modern çağın başlarına kadar başkenti Kandiye veya Chandax ile aynı isimle anılırdı. Modern Yunan tarih yazımında dönem, Venetokrasi olarak bilinir.

İoannis Kananos 15. yüzyılın ilk yarısında yaşamış bir Bizanslı Rum tarihçidir.

<span class="mw-page-title-main">Anabolu Kuşatması (1715)</span>

Anabolu Kuşatması veya Nauplia kuşatması, 12-20 Temmuz 1715'te gerçekleşti. Osmanlı İmparatorluğu,Venedik Cumhuriyeti'nin Güney Yunanistan'daki "Mora Krallığı"nın başkenti olan Nauplia (Osmanlıca Anabolu) şehrini ele geçirdi. Nauplia, Venedikliler tarafından güçlü bir şekilde tahkim edilmiş güçlendirilmiş olmasına rağmen, Osmanlılar, Fransız albay La Salle'nin döneklik etmesi sayesinde de şehri ele geçirmeyi başardı. Osmanlılar patlattıkları bir lağımın ardından 20 Temmuz'da hücüm ederek Palamidi'yi aldı. Venedik savunucuları panik içinde geri çekildiler ve bu da Acronauplia'nın ve şehrin geri kalanının hızla düşmesine yol açtı. Garnizon ve halk katledildi veya tutsak olarak götürüldü. Nauplia'nın düşüşü,Mora'nın Osmanlı tarafından yeniden fethine karşı gösterilen Venedik direnişinin de fiilen sona erdiğinin işaretiydi.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 49</span>

Papirüs 49 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. Bu papirüs el yazması Efeslilere Mektup'un birçok ayet içermektedir. Papirüs bugün New Haven'de (ABD) Yale University Library 'de saklanır.

<span class="mw-page-title-main">Stefanos Ksanthudidis</span> Girit uzmanı Yunan arkeolog

Stefanos Antoniou Xanthoudidis Yunan arkeolog. Arkeolojik yayınları dışında Erotokritos'un edisyon kritiği ile birlikte yayınlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Romanos o Melodos</span>

Besteci Romanos, Bizans müziği tarihinde merkezi bir erken dönem figürü olan Bizans ilahi yazarı ve bestecisidir. "Ritmik şiirin Pindaros'u" olarak anılan sanatçı, altıncı yüzyılda gelişti, ancak eserlerinin en eski el yazmaları bundan yüzyıllar sonrasına tarihlenmektedir. Zamanının önde gelen Kontakion bestecisiydi.